Китайські ЦОД відновлюють і продають свої GeForce RTX 4090D за ціною до $5500

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

diplo: 24.04.2025 13:12 Для чего вообще нужен этот ИИ, чтобы миллионы им заинтересовались?
К примеру пишешь ИИ какая почва, чего сажать думаешь и вопрос чем удобрять, он целую сему рисует с пояснением что и для чего. Другой вопрос в том, что показания двух ИИ не сошлись :) В одном удобрений не вносить (с учетом того,что уже было внесено) в другом - еще вносить, по несколько кг на сотку :).

Минусы ИИ на сейчас, по крайней мере бесплатных, очень легко путаются, иногда контекст прошлых сообщений вылезает спустя дни даже :)
Scoffer
Member

Alligator
А у мене немає притензій до технології нейромереж як такої. Спеціалізована нейронка що навчена на спеціалізованих даних може видавати цікаві результати в якихось конкретно взятих завданнях, і більш того, давно і успішно використовується в такому режимі там де це реально вигідно.
У мене претензія до LLM (співзвучно з MMM :D ) і спробою натягнути сову на глобус.
Alligator
Member

Alexsandr: 24.04.2025 13:57
diplo: 24.04.2025 13:12 Для чего вообще нужен этот ИИ, чтобы миллионы им заинтересовались?
К примеру пишешь ИИ какая почва, чего сажать думаешь и вопрос чем удобрять, он целую сему рисует с пояснением что и для чего. Другой вопрос в том, что показания двух ИИ не сошлись :) В одном удобрений не вносить (с учетом того,что уже было внесено) в другом - еще вносить, по несколько кг на сотку :).

Минусы ИИ на сейчас, по крайней мере бесплатных, очень легко путаются, иногда контекст прошлых сообщений вылезает спустя дни даже :)
Один и тот же ИИ но для разных аккаунтов выдает разные ответы на один и тот же вопрос исходя поиска источника по прошлым запросам. Можно считать, что в бесплатной версии это продвинутый поиск с авто переходом на рандомный сайт как было в гугле когда вводишь запрос и жмешь "Мне повезет". :rotate:
Kashtan
Member

Цікаво - для 16к геймінгу вистачить цих 48ГБ врам? Бо 24 ГБ точно ні для РДР2, при ультра, лише для середніх налаштувань. А там можна й 250% растеризаціїї поставити, не лише 200%. 24 GB для ГТА5 в 16К ультра теж мало.
Alligator
Member

Kashtan: 24.04.2025 14:56 Цікаво - для 16к геймінгу вистачить цих 48ГБ врам? Бо 24 ГБ точно ні для РДР2, при ультра, лише для середніх налаштувань. А там можна й 250% растеризаціїї поставити, не лише 200%. 24 GB для ГТА5 в 16К ультра теж мало.
16к? Я вибачаюсь, що серьезно відповідаю на ваш коментар, але у часи появи RDR 2 вже було неможливо грати 4k на GTX 1080 ti з 11Гб, приходилось міняти розширення до 2к (так там більше питання к GPU чим до vRAM, але й її добряче жрало).
Kashtan
Member

Alligator: 24.04.2025 15:01
Kashtan: 24.04.2025 14:56 Цікаво - для 16к геймінгу вистачить цих 48ГБ врам? Бо 24 ГБ точно ні для РДР2, при ультра, лише для середніх налаштувань. А там можна й 250% растеризаціїї поставити, не лише 200%. 24 GB для ГТА5 в 16К ультра теж мало.
16к? Я вибачаюсь, що серьезно відповідаю на ваш коментар, але у часи появи RDR 2 вже було неможливо грати 4k на GTX 1080 ti з 11Гб, приходилось міняти розширення до 2к (так там більше питання к GPU чим до vRAM, але й її добряче жрало).
На ютюбі кілька каналів запускали гта 5 та рдр2 в 16к, ще до 5090 з її 32ГБ врам. Я грав на 1080ті у 4к. 40-50 к сек було. Ба більше, я грав на 295х2, було 30 к сек в середньому.
Alligator
Member

Kashtan: 24.04.2025 15:13На ютюбі кілька каналів запускали гта 5 та рдр2 в 16к, ще до 5090 з її 32ГБ врам. Я грав на 1080ті у 4к. 40-50 к сек було. Ба більше, я грав на 295х2, було 30 к сек в середньому.
Мова за ультра йшла, на оверах навіть GeForce RTX 2080 Ti не давала 50 fps на ультрах при ряді понижених налаштувань як тіні Red Dead Redemption 2. Сравнительное тестирование видеокарт
Tiufin
Member

Alligator: 24.04.2025 12:57
leif: 24.04.2025 11:09оце ти знайшов по чому робити висновки ті, хто дійсно робить щось серйозне с ШІ маюсь своє залізо і значно потужніше залізо, а не арендують якусь підливу типу франкен 4090д в хмарі
Була новина, що китайці зробили аналог 4090д проте він не міг масштабуватись, а ось 4090д чудово це можуть при цьому, з поміткою, що GeForce RTX заборонені для роботи в ЦОДа, типу покупайте Quadro RTX за х5 вартості. Можливо таки побороли проблему масштабування та тепер мають свій локальний продукт за копійки? :shuffle:
Нащо всі ті вигадування, коли в тексті новини (а ще можна у джерело перейти, там трохи більше подробиць) сказано, що ДЕКІЛЬКА китайських компаній зіткнулись із тим, що не змогли загрузити свої обчислювальні потужності, та тому розпродають залишки, щоб погасити кредити, які взяли на ці потужності.

1. Декілька - це декілька, а не тенденція. Китай величезна країна, із безліччю компаній. І якщо якісь не вміють в планування, або із жадібності взяли на себе забагато ризику (накупили зайвого) - це лише їхні проблеми.
2. Згадаєм китайський фанатизм - від боротьби з горобцями до шизи із ковідом (коли людей заварювали в їх домівках). Не дивно, що деякі компанії і тут переоцінили ситуацію.
3. Судячи із ціни, за яку вони продають ці відеокарти - попит на них є, і не малий.

Отже, поки що всерйоз тут нічого обговорювати. Я би розглядав це як флуктуацію на бурхливому ринку.
Alligator
Member

Tiufin: 24.04.2025 15:50
Alligator: 24.04.2025 12:57
Була новина, що китайці зробили аналог 4090д проте він не міг масштабуватись, а ось 4090д чудово це можуть при цьому, з поміткою, що GeForce RTX заборонені для роботи в ЦОДа, типу покупайте Quadro RTX за х5 вартості. Можливо таки побороли проблему масштабування та тепер мають свій локальний продукт за копійки? :shuffle:
Нащо всі ті вигадування, коли в тексті новини (а ще можна у джерело перейти, там трохи більше подробиць) сказано, що ДЕКІЛЬКА китайських компаній зіткнулись із тим, що не змогли загрузити свої обчислювальні потужності, та тому розпродають залишки, щоб погасити кредити, які взяли на ці потужності.

1. Декілька - це декілька, а не тенденція. Китай величезна країна, із безліччю компаній. І якщо якісь не вміють в планування, або із жадібності взяли на себе забагато ризику (накупили зайвого) - це лише їхні проблеми.
2. Згадаєм китайський фанатизм - від боротьби з горобцями до шизи із ковідом (коли людей заварювали в їх домівках). Не дивно, що деякі компанії і тут переоцінили ситуацію.
3. Судячи із ціни, за яку вони продають ці відеокарти - попит на них є, і не малий.

Отже, поки що всерйоз тут нічого обговорювати. Я би розглядав це як флуктуацію на бурхливому ринку.
Якщо відкрити джерело новини то там вже вказано, що деякі карти хоч і простоювали, але все таки було багато в роботі та їх намагаються продати як нові.
Якщо відкрити джерело джерела то там вже вказано, що є проблема з покупкою RTX 5090D тому хитрі китайці з надлишковими RTX 4090D чи відпрацьованими у смерть намагаються їх перепродати по космічній вартості до 5500 баксів, бо поодинокі лоти є й за 2к+, але вони не цікавлять компанії.
Т.е. прекрасний спосіб придумати фантазійну історію про "непотрібність" та продати майже вбиті лопати новим копачам за гарну ціну :gigi:
diplo
Member

Alexsandr: 24.04.2025 13:57К примеру пишешь ИИ какая почва, чего сажать думаешь и вопрос чем удобрять, он целую сему рисует с пояснением что и для чего.
Сейчас в youtube масса роликов с разными советами и кучей комментариев. А я должен верить не понятно кому? Ну уж нет. Никогда не знаешь как его могут запрограммировать.
Alligator
Member

diplo: 24.04.2025 16:08
Alexsandr: 24.04.2025 13:57К примеру пишешь ИИ какая почва, чего сажать думаешь и вопрос чем удобрять, он целую сему рисует с пояснением что и для чего.
Сейчас в youtube масса роликов с разными советами и кучей комментариев. А я должен верить не понятно кому? Ну уж нет. Никогда не знаешь как его могут запрограммировать.
Значит вы не пользовались ИИ никогда, ибо б на свой вопрос про удобрения получили сжатый ответ без воды с ссылками на источники уже по которым могли б посмотреть насколько это действенно :gigi:
diplo
Member

Alligator: 24.04.2025 16:10Значит вы не пользовались ИИ никогда
Нет. Но, если бы и воспользовался,я бы ему на слово не поверил, я ещё перелопатил бы кучу инфы.
Tiufin
Member

Scoffer: 24.04.2025 12:39залізо
Новина 23го року "OpenAI збирається побудувати датацентр з мільйоном прискорювачів"
Новина почавтку 25го року "OpenAI збирається побудувати датацентр з 65k прискорювачів"
- ми отуто: у OpenAI близько 20к прискорювачів
Новина 27го року "OpenAI ніхто не купляє токени по 75/150 баксів для чат жпт4.5 проти 2.5/10 для чат жпт4, і компанія вимушена розпродавати залишки прискорювачів"
А де ти взяв новину про 65к та 20к? Бо в мене не вдалося нічого такого нагуглити.
Я лише знайшов за березень 25 року ось таку новину:
Одночасно OpenAI має на меті збільшити загальну потужність своїх дата-центрів до 2 ГВт, включаючи сервери, орендовані у Microsoft. Оскільки розробка нових ШІ-моделей вимагає великих обсягів пам’яті, новий дата-центр, ймовірно, стане частиною ініціативи Stargate — спільного проекту OpenAI, SoftBank, Oracle і інвестора MGX, в який планується інвестувати до $500 млрд.
Та ще ось таку (хоча там не вказано, що це датацентр опенаі, але 200к прискорювачів до кінця року планують додати:
Проєкт за $500 млрд на плечах маловідомої Crusoe
До кінця 2025 року Crusoe планує встановити по 100 000 графічних процесорів Nvidia в кожній із двох «H»-подібних будівель площею 46 000 кв. м.
https://forbes.ua/innovations/500-mlrd- ... 2025-28848
Alligator
Member

diplo: 24.04.2025 16:12
Alligator: 24.04.2025 16:10Значит вы не пользовались ИИ никогда
Нет. Но, если бы и воспользовался,я бы ему на слово не поверил, я ещё перелопатил бы кучу инфы.
А вот и зря, ибо корпорации лярды вложили на улучшенный поиск, чтоб вы вырастили огурчики не тратив много времени, а вы против :lol:
Tiufin
Member

А де ви зібрались цей 16к геймінг відображати? Таких екранів на споживчому ринку ще немає
diplo
Member

Конечно. Не хочу, чтобы они меня изучали, а потом подсовывали что нужно им, а не мне. Никакая машина не заменит мне человеческого общения. Как бы они там не тужились со своей заботой.
Alligator
Member

diplo: 24.04.2025 16:18
Конечно. Не хочу, чтобы они меня изучали, а потом подсовывали что нужно им, а не мне. Никакая машина не заменит мне человеческого общения. Как бы они там не тужились со своей заботой.
Тоді ви дійсно знайшли форум за призначенням )
Tiufin: 24.04.2025 16:17
А де ви зібрались цей 16к геймінг відображати? Таких екранів на споживчому ринку ще немає
Відеостіна 4х4 з 4к екранів наприклад.
Але в тестах вангую просто було тупо виставлено програмно розширення 16к та виводилось на один стандартний 4к монітор.
Tiufin
Member

Alligator: 24.04.2025 16:14
diplo: 24.04.2025 16:12
А вот и зря, ибо корпорации лярды вложили на улучшенный поиск, чтоб вы вырастили огурчики не тратив много времени, а вы против :lol:
Десь бачив огляд від опенаі, де вони самі писали, що їхня поточна модель видає галюцинації (помилкові відповіді) у 60% випадків. Але в новій моделі (4.5, яку скоро введуть в експлуатацію) - цей рівень нібито вже 37%. Теж немало, але прогрес дуже суттєвий і дозволяє сподіватись на те, що через кілька років рівень помилок буде припустимим.
Врешті решт, люди, навіть коли вручну щось шукають, часто самі себе обманюють (таким чином, створюючи аналогічні помилки в отримані інформації) - через такий феномен як вибірковість сприйняття. Тобто, коли "неприємна" інформація відкидається, а "приємна" - сприймається.
VovaII
Member

Alligator: 24.04.2025 13:47ШІ це мало бути корисно, але відмінно від попереднього варіанта не зробили відповідний штат, а поклали обов'язки на інших.
Наприклад військовий сектор, військові дають команду - ШІ її виконує, команди думати не було, а по іншому ШІ не віє, на виході як мінімум дві цікаві історії є:
1. Ші який керує в симуляторі бойовою технікою отримував бали за пошук та знищення ворога та знищив свій командний центр бо люди забороняли атакувати ворога і він недотримував бали, коли взявшись за голови заборонили вбивати союзних людей то ШІ знищив станції передавання команд, щоб йому не забороняли набирати бали.
2. ШІ навчили на фотках знаходити танки, для аналізу було надано сотні фотографій з танками поміткою які з фото з танками - ШІ для себе зробив алгоритм які фотки потрібно шукати. Потім Ші дали наступні фотки без помітки де є танки і він відпрацював на 100%, потім вирішили перевірити в реальності і нічого не вдалось бо якийсь геній дав фотки з танками коли погода була пасмурна, йшли дощі й подібне, а на фотках без танків було сонце і ШІ тупо розділив всі фотки по погоді
Це ж треба яке хитре.
diplo
Member

Alligator: 24.04.2025 16:21Тоді ви дійсно знайшли форум за призначенням )
Это форум по ИИ? Может и читательский билет нужно приобретать?
Ответить