Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.02.2026 18:53 ну й що - перефразовуючи відомий фрагмент з відомого фільму - за всі роки х86 ніколи не бачив такого швидкого одно-потоку, і вони розуміють що вони ніколи не наздоженуть, а маштабувати к-ть ядер - це просто. Пришвидшити одно-потік до рівня поточних АРМ - це не можливо для х86

дивитись з 01:37

тому ви і біситесь :weep: :weep:
тож де перевага емейзінгу в однопотоку там, де він критично необхідний, в іграх? на папері все чудово, в реальних задачах - фанати емейзінгу отримують низький fps на рівні low-end x86 :dontknow:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Знову форд проти феррарі, ну до чого тут автоспорт і процесори? Енцо теж колись казав що сильні будують двигуни а слабаки і нездари мостирять оті свої крильця від того що двигуни будувати не вміють. Подивіться на автоспорт зараз, хіба все зав'язане лише на одному двигуні? ;)

Відправлено через 7 хвилин 37 секунд:
Вибачте, подушу ще трохи.
Форд теж взяв першість лише завдяки таланту, співпадінню і двигуну який протис машину на прямій. Давайте вгадаємо хто наступний взяв лемани після закінчення ери форда? Це був Порше якому не треба було мати 7 літровий двигун, який би протискав машину вперед, вистачало і 5 літрової флет-12 повітряного охолодження вкупі із аеродинамікою не як у цегли форд гт40.
Ще раз вибачте за оффтоп.
dext
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov
давайте дочекаємось відповіді, де більш потрібний однопотік: в браузерах при рендері графіків та відсутності інтерактивності чи іграх при рендері кадрів, де інтерактивність критична, і за компанію - чому ігри на емейзінгу не потрібні, бо там нижчий ніж на x86 fps :gigi:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 04.02.2026 18:54Як можна доторкнутися до прогресу ARM?
невже смарт десь далеко? фітнес трекера чи смартвоч теж нема?
Z440_User: 04.02.2026 18:54потужні серверні шафи, створені для конкретного завдання
але ж там віртуальні машини на яких можна запускати фактично будь який софт - все давно працює
Z440_User: 04.02.2026 18:54дохлі снапдрагони в ноутах
це перша версія, а друга буде скоро і вона теж крута по одно-потоку

Відправлено через 34 секунди:
dext: 04.02.2026 19:43давайте дочекаємось відповіді, де більш потрібний однопотік
в мс офісі - важливий?

Відправлено через 5 хвилин 35 секунд:
Z440_User: 04.02.2026 18:54- Відчути всю потужність та швидкість М-проців, але без Apple та її MacOS;
Aluminium OS - теж не підходить?

Google розкрила дату смерті Chrome OS та близький реліз "Android для ПК"
https://itc.ua/ua/novini/google-rozkryl ... d-dlya-pk/
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.02.2026 19:57 в мс офісі - важливий?
це до вас питання: наскільки однопотік важливіший в іграх ніж будь де, відповідь можете дати?
і якщо згадали мс офіс: порівняйте навантаження на одне ядро ЦП в ньому та CP-2077
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 04.02.2026 20:03це до вас питання: наскільки однопотік важливіший в іграх ніж будь де, відповідь можете дати?
і якщо згадали мс офіс: порівняйте навантаження на одне ядро ЦП в ньому та CP-2077
я нічого не можу сказати про ігри - не граю
офіс треба - недавно довелось робити автоматизацію щоб генерувати величезні документи - бо раніше люди це робили вручну за 2 міс
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.02.2026 20:03 невже смарт десь далеко?
З моїм сценарієм користування такими гаджетами, я не бачу різниці між Redmi 5, Redmi 7, realme 6 про.
Мої потреби: мобільний дзвінок, будильник, вайбер/телега/ватсап як текстовий месенджер з можливістю скинути фото як пояснення, гугл-пошук, калькулятор, ютуб-бубнілка в навушник, навігація. Більше нічим не користуюсь.
фітнес трекера чи смартвоч теж нема?
Немає і не потрібно.
але ж там віртуальні машини на яких можна запускати фактично будь який софт - все давно працює
Для людей працюючих в ІТ воно може і потрібно. Для людей які на компі грають в іграшки, дивляться ютубчик/кіношечки, серфять в тирнеті - воно нафік не треба.
Ок, зараз є хмарний геймінг, але його зацінили фанати емейзінгу, бо це єдиний засіб пограти.
І да, хмарний геймінг на х86 серверах крутиться чогось.
це перша версія, а друга буде скоро і вона теж крута по одно-потоку
Скоро буде х86 з швидким однопотоком, теж буде крутий, а також скоро буде масовий дешевий DIY ARM, а взагалі всі скоро повикидають свій морально застарілий хлам і перейдуть на квантові комп'ютери, та й взагалі скоро...
Я спитав про ринок +/- 6 місяців?

Aluminium OS - теж не підходить?
Його можна поставити на продукцію Apple та помацати швидкі сучасні ARM під звичним лінуксовим софтом, із збереженням повного функціоналу обладнання?

Тема прогресу ARM вилилася в облизування продуктів Apple.
Да, Apple зробили цікавий та швидкий ARM, але то пропрієтарний повністю закритий кастом, який не життєздатний поза межами Apple. І буде жити рівно стільки, скільки Apple його буде підтримувати.
Той самий MacPro на PowerPC більш життєздатний. Маю дуже великі сумніви що сьогодні можна з ним комфортно існувати. Ні софту, ні чого. Лише з Linux можливо притомне користування.

Так що там до пропозицій ПК на ARM, які будуть:
- по ціні х86;
- краще або співставні з х86 за потужністю;
- не будуть прибиті намертво гвоздями до визначеного виробником софту;
- є сьогодні на ринку, а не "колись в майбутньому з'являться"?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 04.02.2026 21:29 З моїм сценарієм користування такими гаджетами, я не бачу різниці між Redmi 5, Redmi 7, realme 6 про.
це щось старе, в мене Х2 ядра на чистому андроїді - просто ракета у порівнянні з цим, але ж є і Еліт 2
Z440_User: 04.02.2026 21:29Мої потреби: мобільний дзвінок, будильник, вайбер/телега/ватсап як текстовий месенджер з можливістю скинути фото як пояснення, гугл-пошук, калькулятор, ютуб-бубнілка в навушник, навігація. Більше нічим не користуюсь
сучасний смарт - може задовільнити на ходу всі потреби - трохи не зручно що екран замалий
Z440_User: 04.02.2026 21:29Скоро буде х86 з швидким однопотоком
коли? останій не дуже швидшим став
Z440_User: 04.02.2026 21:29 Тема прогресу ARM вилилася в облизування продуктів Apple.
ні - всі сторінки це лише хейт проти Епл, і мені доводиться брехню спростовувати. Хоч мені на Епл - все одно
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.02.2026 21:47 це щось старе, в мене Х2 ядра на чистому андроїді - просто ракета у порівнянні з цим, але ж є і Еліт 2
Мені навіть його з надлишком. 95% мого користування смартфоном - звичайні телефонні дзвінки.
В принципі, якби не месенджери по роботі, достатньо було і кнопкового телефону.
коли? останій не дуже швидшим став
Скоро, в майбутньому. Приблизно коли на ARM буде накомпільовано купу різноманітного софту та хітових ігор.
ні - всі сторінки це лише хейт проти Епл, і мені доводиться брехню спростовувати. Хоч мені на Епл - все одно
Ви горою стоїте за M-проци, відірвано від сурової реальності що це тупо нішевий закритий продукт, в закритому вакуумі apple. Які повністю мертві, або майже мертві, при спробі витягти їх з цього вакууму в реальний світ по справжньому різноманітного ПЗ та завдань.
А також натягуєте спеціалізований кастом який зробила Apple, на весь ARM. Приплітаєте кастомні ядра амазона-гугла які створені для конкретної задачі в дата-центрі як щось amazing, що треба всім і його можна пхати хоч в телефона, хоч в рендер-станцію, хоч ігоря в STEAM гоняти, бо воно енергоефективне, бо М-проц такий, та й взагалі, подивіться на смартфон, скільки він від АКБ живе.
Може ще на ШІ-сервері від NVIDIA запропонуєте кіношки дивитися та терористів в Counter Strike стріляти? А що, там же є відеокарта, і не одна.
А може ви текстів в однопотік швидко по парсите на ЕБК Bosch від якогось двигуна внутрішнього згоряння? А що, там теж ARM проц використовується, ядра Cortex.

Ще раз кажу. ARM не може запропонувати в ПК сегменті нічого універсального на відміну від х86.
Лише специфічні нішеві пристрої, або повністю закриті програмно-апаратні комплекти.
От як тільки з'явиться масовий ARM по ціні та потужності хоча співставний з х86, на який можна встановити будь що з ПЗ, тоді і ПЗ з'явиться, і ігоря, і користувачі...

А поки що ви натягуєте amazing на весь arm, та ігноруєте проблеми на які вам вказують.

Доречі про однопотік, як показують огляди ігрового заліза та конфігурацій ігрових ПК, та й самих ігор, чудово ігри вантажать всі ядра та потоки які знайдуть, хтось більш ефективно, хтось менш, але явний багатопотік. Я давно вже не бачив тайтлів щоб довбило один/два потока, а все інше "по нулях лежало".
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 04.02.2026 23:01Мені навіть його з надлишком. 95% мого користування смартфоном - звичайні телефонні дзвінки.
В принципі, якби не месенджери по роботі, достатньо було і кнопкового телефону.
то вам в принципі не потрібен прогрес, але його такі як ви не зупинять, і мені вже швидкості мого смарта мало - проц в мене Snapdragon 7 Plus Gen 2 - можете порівняти зі своїми:
https://nanoreview.net/en/soc/qualcomm- ... plus-gen-2
Z440_User: 04.02.2026 23:01Ви горою стоїте за M-проци
за прогрес
Z440_User: 04.02.2026 23:01відірвано від сурової реальності що це тупо нішевий закритий продукт, в закритому вакуумі apple
от просто брехня, в мому випадку я не знаю програми яка не працює
Z440_User: 04.02.2026 23:01в реальний світ по справжньому різноманітного ПЗ та завдань
те що ви називали - оце і є нішеве (ну може окрім ігор, але для них придумали приставки, які купують навіть власники х86)
Z440_User: 04.02.2026 23:01А також натягуєте спеціалізований кастом який зробила Apple, на весь ARM. Приплітаєте кастомні ядра амазона-гугла які створені для конкретної задачі в дата-центрі
на цих ядрах запущені віртуалки, всередині яких працює самий різноманітний софт - там ті самі ядра від АРМ
Z440_User: 04.02.2026 23:01 А може ви текстах в однопотік швидко по парсите на ЕБК Bosch від якогось двигуна внутрішнього згоряння, в що, там теж ARM проц використовується, ядра Cortex?
нічого не зрозумів, але якщо є код - просто перекомпілюйте
Z440_User: 04.02.2026 23:01Доречі про однопотік, як показують огляди ігрового заліза та конфігурацій ігрових ПК, та й самих ігор, чудово ігри вантажать всі ядра та потоки які знайдуть, хтось більш ефективно, хтось менш, але явний багатопотік. Я давно вже не бачив тайтлів щоб довбило один/два потока, а все інше "по нулях лежало"
там все одно є головний потік, і саме для такого на х86 - женуть одне ядро до максимальних частот - єдиний метод як вони можуть покращити одно-потік
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.02.2026 23:10 от просто брехня, в мому випадку я не знаю програми яка не працює
Sony Vegas, SolidWorks, 99% ігор (ігра це ж програма, так?), Autodesk inventor наприклад?
те що ви називали - оце і є нішеве (ну може окрім ігор, але для них придумали приставки, які купують навіть власники х86)
... які все одно потім грають на ПК.
Багато таких знаю, купили, побавилися, а потім консоль збирає пил і граються на ПК.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 04.02.2026 23:45 Sony Vegas, SolidWorks, 99% ігор (ігра це ж програма, так?), Autodesk inventor наприклад?
оце все нішеве, я користувач ПК ще з часів Він 3.11 - про них лише чув, ніколи не використовував. І це свідоме рішення виробників програм не підтримувати МакОС чи АРМ. Це не проблема архітектури АРМ
кому треба - спокійно можуть залишатись на х86

пс: і можете не заходити в цю тему і не нити як вам все погано
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd "garage band" або "final cut" це свідоме рішення виробника не підтримувати Windows, це не перевага ARM ;)
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.02.2026 20:13 я нічого не можу сказати про ігри - не граю
офіс треба - недавно довелось робити автоматизацію щоб генерувати величезні документи - бо раніше люди це робили вручну за 2 міс
"відсталий x86" видає більший fps в програмах, де інтерактивність/відгук це база сприйняття, але не може забезпечити нормальної продуктивності в звичайному офісі за вашими твердженнями чи що? повний треш :insane:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 05.02.2026 00:17"garage band" або "final cut" це свідоме рішення виробника не підтримувати Windows, це не перевага ARM
однозначно. Але це не стосується М4 - як прикладу прогресу АРМ, це ви знову накручуєте щоб було 100+ сторінок срачу
пс: не користуюсь цим
dext: 05.02.2026 00:28"відсталий x86" видає більший fps в програмах, де інтерактивність/відгук це база сприйняття, але не може забезпечити нормальної продуктивності в звичайному офісі за вашими твердженнями чи що? повний треш
це я про те що генерація йде в один потік
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 05.02.2026 00:31 це я про те що генерація йде в один потік
так поставив і пішов пити каву, для чого навіть core2duo буде достатньо, які такі емейзінг переваги в продуктивності і тим більше інтерактивності дає однопотік в офісі? жодних :rolleyes:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 05.02.2026 00:48так поставив і пішов пити каву, для чого навіть core2duo буде достатньо, які такі емейзінг переваги в продуктивності і тим більше інтерактивності дає однопотік в офісі? жодних
постійні проблеми з якістю даних під час генерації - так що запускати і чекати доводиться часто
поки вихід - відключати деякі модулі / етапи. Але є проблеми які виявляються лише під час повної генерації і повного залучення Excel / Access / Word
Барбарис
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 05.02.2026 00:31 це я про те що генерація йде в один потік
Генерація чого?
постійні проблеми з якістю даних під час генерації - так що запускати і чекати доводиться часто
Якістю яких даних? Що запускати і чекати? Відколи ексель та ворд чогось там вимагають неймовірного?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Барбарис: 05.02.2026 08:57Що запускати і чекати? Відколи ексель та ворд чогось там вимагають неймовірного?
є велика кількість excel файлів в яких є дані
на основі цих даних та багатьох правил треба згенерувати велику кількість word документів
pelia
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 05.02.2026 12:18
Барбарис: 05.02.2026 08:57Що запускати і чекати? Відколи ексель та ворд чогось там вимагають неймовірного?
є велика кількість excel файлів в яких є дані
на основі цих даних та багатьох правил треба згенерувати велику кількість word документів
І яка проблема може бути з якістю? Що я не розумію? Якість результату не зміниться від того що на корі дуба воно буде думати набагато довше
Відповісти