Останні статті і огляди
Новини
Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)
-
VolandInferno
Member
У новій AGESA 1.2.0.3 з'явилася цікава функція, щось на кшталт Adaptive Gaming Core Parking, тільки якось дивно працює. В описі написано, що якщо один ЦЦД недостатньо навантажений, то другий, незадіяний - паркується. Задумка цікава, але працює поки що рандомно, то всі 16 ядер працюють, то тільки CCD0, то CCD1. Може, в дровах ще якесь оновлення вийде. Як я зрозумів, має бути типу такий собі адаптивний симулятор або 7700X, або 7800X3D, або все разом.
-
mult
Member
А хтось використовує оту рамку на сокет Thermalright AMD AM5 BCF V2. CPU AMD RYZEN 7000 SERIES?
Дуже неоднозначні відгуки на редіті.
На інтел там вона потрібна обовязково це понятно.
А от на райзен думки розділились.
-
Cherniga
Junior
Наскільки я зрозумів на АМ5 її використовують лише щоб термуха не попадала у вирізи на теплороздільній кришці, а на інше це ніяк не впливає. Бо у інтела там зв'язано з конструкцією процесора (він прямокутний) а у АМ5 він "нормальної" форми.mult: ↑ 12.01.2025 20:31 А хтось використовує оту рамку на сокет Thermalright AMD AM5 BCF V2. CPU AMD RYZEN 7000 SERIES?
-
Шаженла
Member
unique-neon
Тренировка памяти влияет на стабильность и за чего возникают пограничные случаи. От чего зависит тренировка ещё, кроме как температуры и некоторых напряжений не понял. На немецком форуме видел люди писали скрипт который циклически перезапускает машину для проверки стабильности работы тренировки памяти.
У меня та же самая ситуация на 7200 оказалась. То тесты проходит, но с холодного старта гарантированная ошибка. А когда машина прогреется и произойдет заново тренировка то ошибки нет.
Если повышать температуры DRAM и SOC перед тренировкой то после загрузки машины результаты в y-cruncher будут меньше чем с холодного старта. Поэтому я когда то мучался и не понимал почему между перезапусками сильных разброс результатов. Тогда у меня вентиляторы были отключены. С включенными температуры более стабильные и разброс между тренировками уменьшился. Плохо что нет способа влиять на процесс тренировки и прямо считывать её результат. Так бы можно было например видеть есть ли польза от повышения VDDIO или там от изменения импеданса, а не гадать на кофейной гуще с помощью y-cruncher.
Причем эта тренировка жестко связана с работой контролера памяти и отключение в биосе пункта тренировка памяти везде не отключает ту важную тренировку согласующую работу IMC и DRAM.
Мне только сейчас удалось стабилизировать 6800. Долго подбирал напряжения и не мог понять почему отваливается PCIE устройства либо WHEA сообщает об ошибках PCIE. Как оказалось недостаточно напряжения SOC. Хотя до этого y-cruncher работал непрерывно по 12-40 часов и результаты все стабильны. И разброс между соседними значениями независимо от высокого или условно низкого напряжения не менялся. У меня детские напряжения, SOC 1.1, а все остальные 1.25. Не вижу смысла ради 400-600 мгц насиловать проц. Это если бы мог взять 8 ГГц тогда имел смысл.
Понял примерно где область ошибки после запуска FurMark одновременно с y-cruncher либо Prime95. Когда происходило резкое освобождение либо заполнение памяти была вероятность появления ошибки. Если просто оставить работать то ошибки нет. Не так все просто с разгоном. Необходимы комплексные тесты которые создают пограничные нагрузки.
Тренировка памяти влияет на стабильность и за чего возникают пограничные случаи. От чего зависит тренировка ещё, кроме как температуры и некоторых напряжений не понял. На немецком форуме видел люди писали скрипт который циклически перезапускает машину для проверки стабильности работы тренировки памяти.
У меня та же самая ситуация на 7200 оказалась. То тесты проходит, но с холодного старта гарантированная ошибка. А когда машина прогреется и произойдет заново тренировка то ошибки нет.
Если повышать температуры DRAM и SOC перед тренировкой то после загрузки машины результаты в y-cruncher будут меньше чем с холодного старта. Поэтому я когда то мучался и не понимал почему между перезапусками сильных разброс результатов. Тогда у меня вентиляторы были отключены. С включенными температуры более стабильные и разброс между тренировками уменьшился. Плохо что нет способа влиять на процесс тренировки и прямо считывать её результат. Так бы можно было например видеть есть ли польза от повышения VDDIO или там от изменения импеданса, а не гадать на кофейной гуще с помощью y-cruncher.
Причем эта тренировка жестко связана с работой контролера памяти и отключение в биосе пункта тренировка памяти везде не отключает ту важную тренировку согласующую работу IMC и DRAM.
Мне только сейчас удалось стабилизировать 6800. Долго подбирал напряжения и не мог понять почему отваливается PCIE устройства либо WHEA сообщает об ошибках PCIE. Как оказалось недостаточно напряжения SOC. Хотя до этого y-cruncher работал непрерывно по 12-40 часов и результаты все стабильны. И разброс между соседними значениями независимо от высокого или условно низкого напряжения не менялся. У меня детские напряжения, SOC 1.1, а все остальные 1.25. Не вижу смысла ради 400-600 мгц насиловать проц. Это если бы мог взять 8 ГГц тогда имел смысл.
Понял примерно где область ошибки после запуска FurMark одновременно с y-cruncher либо Prime95. Когда происходило резкое освобождение либо заполнение памяти была вероятность появления ошибки. Если просто оставить работать то ошибки нет. Не так все просто с разгоном. Необходимы комплексные тесты которые создают пограничные нагрузки.
-
unique-neon
Member
Я вже впринципі знайшов, як стабілізувати свої 7800МГц. Тепер вже чомусь треба підняти VDDP з 0.81в до 0.90в. Досить багато, але так працює.
На 0.90в вже 8 годин тест не падає. Що суттєво більше за 10-30хв при 0.81в та 0.85.
Загадкою лишається чому тепер не стає колишніх VDDP 0.81в які раніше працювали фактично тижнями на цій частоті і тепер вимагає суттєвого підняття на 10%. Якщо в когось є теорії - діліться ))). Ця зміна відбулась в межах днів. Що конкретно сталось без поняття, як вище писав наче притомні напруги подавав. Я вже собі вигадую, що вентилятор під модулями надув їм якогось непотребу під радіатори .
SOC зараз в стоці 1.20в. VDDG CCD/IOD 0.70в.
Щодо VDDG CCD/IOD взагалі не впевнений, що вони на щось впливають і чи актуальні для фенікса:
- 0.70в - це найменше що можна було виставити, ефекту від підйому/зниження не бачу
- жодна тула та біос не показує їх значення, включаючи ryzen master
- на 7800х3d ці напруги можна було виставляти не тільки на головній сторінці, але ще десь в глибинах advanced налаштувань - для фенікса їх немає там
Відправлено через 10 хвилин 43 секунди:
Встиг також потестити curve optimizer - до 4700 МГц включно їде комбінація з -45 та -50 між різними ядрами. По розетці різниця в 20Вт в багатоядерних стрестестах (при умові що без CO ядра бустять в максимум, інакше ядра просто бустять сильніше). Вище 4700 МГц не пробував підбирати ще, але на 4750 таке вже не працює.
Відправлено через 5 хвилин 47 секунд:
Відправлено через 30 хвилин 31 секунду:
На 0.90в вже 8 годин тест не падає. Що суттєво більше за 10-30хв при 0.81в та 0.85.
Загадкою лишається чому тепер не стає колишніх VDDP 0.81в які раніше працювали фактично тижнями на цій частоті і тепер вимагає суттєвого підняття на 10%. Якщо в когось є теорії - діліться ))). Ця зміна відбулась в межах днів. Що конкретно сталось без поняття, як вище писав наче притомні напруги подавав. Я вже собі вигадую, що вентилятор під модулями надув їм якогось непотребу під радіатори .
SOC зараз в стоці 1.20в. VDDG CCD/IOD 0.70в.
Щодо VDDG CCD/IOD взагалі не впевнений, що вони на щось впливають і чи актуальні для фенікса:
- 0.70в - це найменше що можна було виставити, ефекту від підйому/зниження не бачу
- жодна тула та біос не показує їх значення, включаючи ryzen master
- на 7800х3d ці напруги можна було виставляти не тільки на головній сторінці, але ще десь в глибинах advanced налаштувань - для фенікса їх немає там
Відправлено через 10 хвилин 43 секунди:
Встиг також потестити curve optimizer - до 4700 МГц включно їде комбінація з -45 та -50 між різними ядрами. По розетці різниця в 20Вт в багатоядерних стрестестах (при умові що без CO ядра бустять в максимум, інакше ядра просто бустять сильніше). Вище 4700 МГц не пробував підбирати ще, але на 4750 таке вже не працює.
Відправлено через 5 хвилин 47 секунд:
Нз, ті кілька таймінгів, які вручну задати не можна і тренуються - в мене завжди тренуються однаково, якщо не змінювати частоту та CL. Є ще невидимі таймінги, CCDL здається, може там яка різниця є.Шаженла: ↑ 14.01.2025 23:16Тренировка памяти влияет на стабильность и за чего возникают пограничные случаи
У себе такого не спостерігав. Хоч холодний, хоч гарячий старт, все однаково. На розкид у кранчері це також у мене не впливає. Він завжди є між запусками (навіть не ребутами), мабуть просто пам'ять між планками по різному розподіляється, і не залежить від температур.Шаженла: ↑ 14.01.2025 23:16У меня та же самая ситуация на 7200 оказалась. То тесты проходит, но с холодного старта гарантированная ошибка. А когда машина прогреется и произойдет заново тренировка то ошибки нет.
Ну, FPS-и таки відрізняються, майже пропорційно. Тут вже кожен сам вирішує . Плюс спортивний інтерес.Шаженла: ↑ 14.01.2025 23:16Не вижу смысла ради 400-600 мгц насиловать проц. Это если бы мог взять 8 ГГц тогда имел смысл.
Відправлено через 30 хвилин 31 секунду:
Думаю, що зміна odt опорів впливає лише на співвідношення сигнал/шум, i drive strenght можливо ще впливає на його мін/макс напругу. Навряд якось на саме тренування впливає.Шаженла: ↑ 14.01.2025 23:16Так бы можно было например видеть есть ли польза от повышения VDDIO или там от изменения импеданса
-
VolandInferno
Member
0.95 - це, свого роду стандарт/золота середина, якщо це розмова про CLDO VDDP. 0.9, 1в, 1.05, 1.15(дефолтне значення що ставить МП) - пам'ять сипле помилками. Тільки при 0.95 - стабільність. Ну це емпіричним шляхом встановлено:)unique-neon: ↑ 15.01.2025 01:27Тепер вже чомусь треба підняти VDDP з 0.81в до 0.90в
+ ще невелике питання, а тест VT3 хоча з годинку стабільно проходить в yCruncher? Тому щоя до кінця його не заборов. Всі можливі тести, від corecycler і до p95 з SmallFFT/blend, OCCT, лінки і тп - все годинами крутиться. А от VT3 - це срака, може півгодини, може годину, може 3 хвилини, але рано чи пізно виавлюється в помлку. Я ось декілька днів витратив на війну з ним, але поки так собі. На забугорник форумах цей тест ломав навіть так звані "rock solid stable" системи. Ну формально вважається, що якщо типу годину крутиться, то це вже дуже-дуже добре. Хотча в деяких людей я бачив що і по 8 годин крутився.
Відправлено через 1 хвилину 25 секунд:
Впливають, тільки міняти треба синхронно. Люди ними стабілізували FCLK, дефолтне значення 0.85unique-neon: ↑ 15.01.2025 01:27Щодо VDDG CCD/IOD взагалі не впевнений, що вони на щось впливають і чи актуальні для фенікса:
Ну це все звісно, якщо ми говоримо не про APU, бо там свої заморочки, але 0.95 VDDP - працює і на APU:)
-
unique-neon
Member
Та просто те саме працювало до певного часу і на vddp 0.81 (дефолт для apu).VolandInferno: ↑ 15.01.2025 01:490.95 - це, свого роду стандарт/золота середина
По пів доби vt3 проходить. Довше не ганяю зазвичай. От зараз вже 10 годин без помилок у vt3.VolandInferno: ↑ 15.01.2025 01:49+ ще невелике питання, а тест VT3 хоча з годинку стабільно проходить в yCruncher?
Так, класний тест, мій основний. Але з мого ж досвіду ловить не все. Кілька сторінок назад писав - не зловив занижений wrrd, зловив tm5 з пресетом 1usmus. Але це на поточному кіті. На іншому tm5 нічого не знаходив після vt3.VolandInferno: ↑ 15.01.2025 01:49А от VT3 - це срака, може півгодини, може годину, може 3 хвилини, але рано чи пізно виавлюється в помлку.
Відправлено через 3 хвилини 30 секунд:
О, дяки, поекспериментую. На 0.7 їде fclk 2475. На 0.85 не їде 2500. Мабуть вплив є, але не сильний.VolandInferno: ↑ 15.01.2025 01:49Впливають, тільки міняти треба синхронно. Люди ними стабілізували FCLK, дефолтне значення 0.85
-
VolandInferno
Member
Але це знову ж таки на APU? Бо я вже майже здався. І курву вимикав, FCLK 2000 ставив, глухо. Пам'ять стабільна на купі пресетів, і в RAM Test, не одну годину ганяв. Єдине що об'єктивно помогло - це підвищення VDDIO до 1.43в, стабільно годину+ може крутитись, але потім все одно рано чи пізно вилітає. Правда я це все хочу побороти з вимкненим GDM/PDM/MCR.unique-neon: ↑ 15.01.2025 02:17По пів доби vt3 проходить. Довше не ганяю зазвичай. От зараз вже 10 годин без помилок у vt3.
Єдине що ще не пробував, це потестувати з ввімкненим Power Down Mode/MCR.
-
unique-neon
Member
VolandInferno
Так, це я про арu
Відправлено через 1 хвилину 22 секунди:
А це на якій частоті вийшло gdm вимкнути? На 7800 в мене одразу фаталіті без нього. Тре по clear cmos лізти
Так, це я про арu
Відправлено через 1 хвилину 22 секунди:
А це на якій частоті вийшло gdm вимкнути? На 7800 в мене одразу фаталіті без нього. Тре по clear cmos лізти
-
VolandInferno
Member
unique-neon: ↑ 15.01.2025 02:28А це на якій частоті вийшло gdm вимкнути?
- спойлер
- спойлер
-
unique-neon
Member
VolandInferno
А, ну на apu профіт таки є вже на 7000
Інтеграшка дуже любить те діло.
А, ну на apu профіт таки є вже на 7000
-
VolandInferno
Member
А, ну тут так, це напряму впливає на продуктивність:) Можливо, коли вийде 9950X3d, апнусь на X870E APEX, але це не точно)unique-neon: ↑ 15.01.2025 02:35А, ну на apu профіт таки є вже на 7000
-
unique-neon
Member
Я на x3d не пробував, але Білдозоїд показував, що на soc можна напругу сильно скинути з дільником 1:2. Але щоб не втрачати перфоменс треба хоча би до 7600 розігнати і виставити синхронний fclk
-
VolandInferno
Member
От я йому не дуже вірю...ScatterBencher в мене викликає більше довіри:) Але так, якщо вже вмикати 1:2, то на частотах 8000+unique-neon: ↑ 15.01.2025 02:38Білдозоїд
-
unique-neon
Member
VolandInferno
Ну, якщо є інтерес і зайвий час, можна й перевірити
Я тут теж хочу нову материнку спробувати. Але просто двослотову. На апекс жаба давать
Ну, якщо є інтерес і зайвий час, можна й перевірити
Я тут теж хочу нову материнку спробувати. Але просто двослотову. На апекс жаба давать
-
VolandInferno
Member
Трохи є, я думаю що вона так під 1 куе буде вартувати + на X870E кастрували роботу nvme в розрізі ліній PCI-e. Та і як подумаю, що це все перезбирати...+ ось думаю ризикнути...unique-neon: ↑ 15.01.2025 02:48На апекс жаба давать
- спойлер
-
unique-neon
Member
Богато, богато.VolandInferno: ↑ 15.01.2025 02:53ось думаю ризикнути
Я тут з прома під це діло нарив ніж канцелярський, акриловий лак, трохи спирту, пензлики, герметос, а дай гарда для апу впринципі не існує.
-
VolandInferno
Member
Не існує рамки для монтажу - це так. А делідер підходить. Але можна приколхозити)unique-neon: ↑ 15.01.2025 03:08а дай гарда для апу впринципі не існує.
Відправлено через 1 хвилину 51 секунду:
Та це я тільки думаю...вагаюсь)unique-neon: ↑ 15.01.2025 03:08Богато, богато.
-
Шаженла
Member
unique-neon
У меня изначально VDDP 0.95 требовался для прохождения VT3 теста.
VDDG IOD/CCD у меня стандартные 0.85. Ниже приводит к стабильной потере производительности в VT3.
Не заметил разницы кроме синтетики от разгона FCLK. Поэтому гнал только до частот синхронной работы с памятью.
На процесс тренировки влияет состояние шин DRAM. Поэтому только так косвенно можно им управлять. У меня при занижении VDDQ тайминги на плашках начинали отличатся и производительность VT3 падала в пределах погрешности.
Влияние тренировок на производительность есть. И пока не стабилизировал условия в VT3 например разброс был 0.01-0.1 от разных перезагрузок. После стабилизации 0.01-0.03 либо 0.01-0.05 между перезагрузками. Вроде мелочь но тоже говорит о стабильности линии DRAM.
Тоже думал на счет оптимизатора кривой CPU. Но уже как то поднадоело заниматься этим баловством. Отлавливать разные глюки и пытаться решить их.
Было бы намного легче будь у пользователя диагностические данные с IMC. В принципе подобное было бы полезно и с ядрами процессора, тоже помогало ориентироваться нравится ли напряжение или нет. Тесты как можно видеть не гарантируют 100% стабильность особенно если речь идет о пограничных случаях.
VDDG IOD/CCD у меня стандартные 0.85. Ниже приводит к стабильной потере производительности в VT3.
Не заметил разницы кроме синтетики от разгона FCLK. Поэтому гнал только до частот синхронной работы с памятью.
На процесс тренировки влияет состояние шин DRAM. Поэтому только так косвенно можно им управлять. У меня при занижении VDDQ тайминги на плашках начинали отличатся и производительность VT3 падала в пределах погрешности.
Влияние тренировок на производительность есть. И пока не стабилизировал условия в VT3 например разброс был 0.01-0.1 от разных перезагрузок. После стабилизации 0.01-0.03 либо 0.01-0.05 между перезагрузками. Вроде мелочь но тоже говорит о стабильности линии DRAM.
Тоже думал на счет оптимизатора кривой CPU. Но уже как то поднадоело заниматься этим баловством. Отлавливать разные глюки и пытаться решить их.
Было бы намного легче будь у пользователя диагностические данные с IMC. В принципе подобное было бы полезно и с ядрами процессора, тоже помогало ориентироваться нравится ли напряжение или нет. Тесты как можно видеть не гарантируют 100% стабильность особенно если речь идет о пограничных случаях.
-
unique-neon
Member
Не згадаєте які саме таймінги?Шаженла: ↑ 15.01.2025 11:10У меня при занижении VDDQ тайминги на плашках начинали отличатся
Відправлено через 10 хвилин 17 секунд:
Це цікаво. Не думаю що процесори у нас на стільки відрізняються. Можливо залежить від сигнал/шум на лінії.Шаженла: ↑ 15.01.2025 11:10unique-neon
Відправлено через 8 хвилин 21 секунду:
Тест таки упав, але за 10 годин, а не 10 хвилин. І то можливо через андервольт. Справа явно у VDDP, але що відбувається не відомо і цікаво.
Відправлено через 4 хвилини 7 секунд:
А на що взагалі впливає VDDP? На сигнали які шлються від CPU до DRAM (бо я собі думав, що то VDDQ), чи на щось інше?
Відправлено через 1 годину 18 хвилин 11 секунд:
Іще апдейти. З ядрами на 4700МГц з андервольтом тягнуло вже всю ніч трохи більше - 150 Вт (раніше було 138-148 Вт, ядра 4200 без андервольту). І схоже щось іще додеградувало. Бо вже і VDDP 0.9 одразу у y-cruncher'i падає на 7800МГц. Переконаний, це не той випадок, що випадково воно пів доби не падало вчора, а сьогодні одразу валить помилками.
Нз-нз. Може термопаста від температур під кришкою з часом SMD-шки заляпала і їм поплохєло.