Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
VolandInferno
Member

Повідомлення

У новій AGESA 1.2.0.3 з'явилася цікава функція, щось на кшталт Adaptive Gaming Core Parking, тільки якось дивно працює. В описі написано, що якщо один ЦЦД недостатньо навантажений, то другий, незадіяний - паркується. Задумка цікава, але працює поки що рандомно, то всі 16 ядер працюють, то тільки CCD0, то CCD1. Може, в дровах ще якесь оновлення вийде. Як я зрозумів, має бути типу такий собі адаптивний симулятор або 7700X, або 7800X3D, або все разом.
mult
Member

Повідомлення

А хтось використовує оту рамку на сокет Thermalright AMD AM5 BCF V2. CPU AMD RYZEN 7000 SERIES?
Дуже неоднозначні відгуки на редіті.
На інтел там вона потрібна обовязково це понятно.
А от на райзен думки розділились.
Cherniga
Junior

Повідомлення

mult: 12.01.2025 20:31 А хтось використовує оту рамку на сокет Thermalright AMD AM5 BCF V2. CPU AMD RYZEN 7000 SERIES?
Дуже неоднозначні відгуки на редіті.
На інтел там вона потрібна обовязково це понятно.
А от на райзен думки розділились.
Наскільки я зрозумів на АМ5 її використовують лише щоб термуха не попадала у вирізи на теплороздільній кришці, а на інше це ніяк не впливає. Бо у інтела там зв'язано з конструкцією процесора (він прямокутний) а у АМ5 він "нормальної" форми.
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
Тренировка памяти влияет на стабильность и за чего возникают пограничные случаи. От чего зависит тренировка ещё, кроме как температуры и некоторых напряжений не понял. На немецком форуме видел люди писали скрипт который циклически перезапускает машину для проверки стабильности работы тренировки памяти.

У меня та же самая ситуация на 7200 оказалась. То тесты проходит, но с холодного старта гарантированная ошибка. А когда машина прогреется и произойдет заново тренировка то ошибки нет.

Если повышать температуры DRAM и SOC перед тренировкой то после загрузки машины результаты в y-cruncher будут меньше чем с холодного старта. Поэтому я когда то мучался и не понимал почему между перезапусками сильных разброс результатов. Тогда у меня вентиляторы были отключены. С включенными температуры более стабильные и разброс между тренировками уменьшился. Плохо что нет способа влиять на процесс тренировки и прямо считывать её результат. Так бы можно было например видеть есть ли польза от повышения VDDIO или там от изменения импеданса, а не гадать на кофейной гуще с помощью y-cruncher.

Причем эта тренировка жестко связана с работой контролера памяти и отключение в биосе пункта тренировка памяти везде не отключает ту важную тренировку согласующую работу IMC и DRAM.

Мне только сейчас удалось стабилизировать 6800. Долго подбирал напряжения и не мог понять почему отваливается PCIE устройства либо WHEA сообщает об ошибках PCIE. Как оказалось недостаточно напряжения SOC. Хотя до этого y-cruncher работал непрерывно по 12-40 часов и результаты все стабильны. И разброс между соседними значениями независимо от высокого или условно низкого напряжения не менялся. У меня детские напряжения, SOC 1.1, а все остальные 1.25. Не вижу смысла ради 400-600 мгц насиловать проц. Это если бы мог взять 8 ГГц тогда имел смысл.

Понял примерно где область ошибки после запуска FurMark одновременно с y-cruncher либо Prime95. Когда происходило резкое освобождение либо заполнение памяти была вероятность появления ошибки. Если просто оставить работать то ошибки нет. Не так все просто с разгоном. Необходимы комплексные тесты которые создают пограничные нагрузки.
unique-neon
Member

Повідомлення

Я вже впринципі знайшов, як стабілізувати свої 7800МГц. Тепер вже чомусь треба підняти VDDP з 0.81в до 0.90в. Досить багато, але так працює.
На 0.90в вже 8 годин тест не падає. Що суттєво більше за 10-30хв при 0.81в та 0.85.

Загадкою лишається чому тепер не стає колишніх VDDP 0.81в які раніше працювали фактично тижнями на цій частоті і тепер вимагає суттєвого підняття на 10%. Якщо в когось є теорії - діліться ))). Ця зміна відбулась в межах днів. Що конкретно сталось без поняття, як вище писав наче притомні напруги подавав. Я вже собі вигадую, що вентилятор під модулями надув їм якогось непотребу під радіатори :gigi: .
SOC зараз в стоці 1.20в. VDDG CCD/IOD 0.70в.

Щодо VDDG CCD/IOD взагалі не впевнений, що вони на щось впливають і чи актуальні для фенікса:
- 0.70в - це найменше що можна було виставити, ефекту від підйому/зниження не бачу
- жодна тула та біос не показує їх значення, включаючи ryzen master
- на 7800х3d ці напруги можна було виставляти не тільки на головній сторінці, але ще десь в глибинах advanced налаштувань - для фенікса їх немає там

Відправлено через 10 хвилин 43 секунди:
Встиг також потестити curve optimizer - до 4700 МГц включно їде комбінація з -45 та -50 між різними ядрами. По розетці різниця в 20Вт в багатоядерних стрестестах (при умові що без CO ядра бустять в максимум, інакше ядра просто бустять сильніше). Вище 4700 МГц не пробував підбирати ще, але на 4750 таке вже не працює.

Відправлено через 5 хвилин 47 секунд:
Шаженла: 14.01.2025 23:16Тренировка памяти влияет на стабильность и за чего возникают пограничные случаи
Нз, ті кілька таймінгів, які вручну задати не можна і тренуються - в мене завжди тренуються однаково, якщо не змінювати частоту та CL. Є ще невидимі таймінги, CCDL здається, може там яка різниця є.
Шаженла: 14.01.2025 23:16У меня та же самая ситуация на 7200 оказалась. То тесты проходит, но с холодного старта гарантированная ошибка. А когда машина прогреется и произойдет заново тренировка то ошибки нет.
У себе такого не спостерігав. Хоч холодний, хоч гарячий старт, все однаково. На розкид у кранчері це також у мене не впливає. Він завжди є між запусками (навіть не ребутами), мабуть просто пам'ять між планками по різному розподіляється, і не залежить від температур.
Шаженла: 14.01.2025 23:16Не вижу смысла ради 400-600 мгц насиловать проц. Это если бы мог взять 8 ГГц тогда имел смысл.
Ну, FPS-и таки відрізняються, майже пропорційно. Тут вже кожен сам вирішує :D . Плюс спортивний інтерес.

Відправлено через 30 хвилин 31 секунду:
Шаженла: 14.01.2025 23:16Так бы можно было например видеть есть ли польза от повышения VDDIO или там от изменения импеданса
Думаю, що зміна odt опорів впливає лише на співвідношення сигнал/шум, i drive strenght можливо ще впливає на його мін/макс напругу. Навряд якось на саме тренування впливає.
VolandInferno
Member

Повідомлення

unique-neon: 15.01.2025 01:27Тепер вже чомусь треба підняти VDDP з 0.81в до 0.90в
0.95 - це, свого роду стандарт/золота середина, якщо це розмова про CLDO VDDP. 0.9, 1в, 1.05, 1.15(дефолтне значення що ставить МП) - пам'ять сипле помилками. Тільки при 0.95 - стабільність. Ну це емпіричним шляхом встановлено:)
+ ще невелике питання, а тест VT3 хоча з годинку стабільно проходить в yCruncher? Тому щоя до кінця його не заборов. Всі можливі тести, від corecycler і до p95 з SmallFFT/blend, OCCT, лінки і тп - все годинами крутиться. А от VT3 - це срака, може півгодини, може годину, може 3 хвилини, але рано чи пізно виавлюється в помлку. Я ось декілька днів витратив на війну з ним, але поки так собі. На забугорник форумах цей тест ломав навіть так звані "rock solid stable" системи. Ну формально вважається, що якщо типу годину крутиться, то це вже дуже-дуже добре. Хотча в деяких людей я бачив що і по 8 годин крутився.

Відправлено через 1 хвилину 25 секунд:
unique-neon: 15.01.2025 01:27Щодо VDDG CCD/IOD взагалі не впевнений, що вони на щось впливають і чи актуальні для фенікса:
Впливають, тільки міняти треба синхронно. Люди ними стабілізували FCLK, дефолтне значення 0.85

Ну це все звісно, якщо ми говоримо не про APU, бо там свої заморочки, але 0.95 VDDP - працює і на APU:)
unique-neon
Member

Повідомлення

VolandInferno: 15.01.2025 01:490.95 - це, свого роду стандарт/золота середина
Та просто те саме працювало до певного часу і на vddp 0.81 (дефолт для apu).
VolandInferno: 15.01.2025 01:49+ ще невелике питання, а тест VT3 хоча з годинку стабільно проходить в yCruncher?
По пів доби vt3 проходить. Довше не ганяю зазвичай. От зараз вже 10 годин без помилок у vt3.
VolandInferno: 15.01.2025 01:49А от VT3 - це срака, може півгодини, може годину, може 3 хвилини, але рано чи пізно виавлюється в помлку.
Так, класний тест, мій основний. Але з мого ж досвіду ловить не все. Кілька сторінок назад писав - не зловив занижений wrrd, зловив tm5 з пресетом 1usmus. Але це на поточному кіті. На іншому tm5 нічого не знаходив після vt3.

Відправлено через 3 хвилини 30 секунд:
VolandInferno: 15.01.2025 01:49Впливають, тільки міняти треба синхронно. Люди ними стабілізували FCLK, дефолтне значення 0.85
О, дяки, поекспериментую. На 0.7 їде fclk 2475. На 0.85 не їде 2500. Мабуть вплив є, але не сильний.
VolandInferno
Member

Повідомлення

unique-neon: 15.01.2025 02:17По пів доби vt3 проходить. Довше не ганяю зазвичай. От зараз вже 10 годин без помилок у vt3.
Але це знову ж таки на APU? Бо я вже майже здався. І курву вимикав, FCLK 2000 ставив, глухо. Пам'ять стабільна на купі пресетів, і в RAM Test, не одну годину ганяв. Єдине що об'єктивно помогло - це підвищення VDDIO до 1.43в, стабільно годину+ може крутитись, але потім все одно рано чи пізно вилітає. Правда я це все хочу побороти з вимкненим GDM/PDM/MCR.
Єдине що ще не пробував, це потестувати з ввімкненим Power Down Mode/MCR.
unique-neon
Member

Повідомлення

VolandInferno
Так, це я про арu

Відправлено через 1 хвилину 22 секунди:
А це на якій частоті вийшло gdm вимкнути? На 7800 в мене одразу фаталіті без нього. Тре по clear cmos лізти
VolandInferno
Member

Повідомлення

unique-neon: 15.01.2025 02:28А це на якій частоті вийшло gdm вимкнути?
спойлер
Зображення
Я не бачу великого сенсу вище 6400 з дільниками UCLK1:2, взагалі ніякого профіту. Ну хіба що в бенчах:)
спойлер
Зображення
unique-neon
Member

Повідомлення

VolandInferno
А, ну на apu профіт таки є вже на 7000 :)
Інтеграшка дуже любить те діло.
VolandInferno
Member

Повідомлення

unique-neon: 15.01.2025 02:35А, ну на apu профіт таки є вже на 7000
Інтеграшка дуже любить те діло.
А, ну тут так, це напряму впливає на продуктивність:) Можливо, коли вийде 9950X3d, апнусь на X870E APEX, але це не точно)
unique-neon
Member

Повідомлення

Я на x3d не пробував, але Білдозоїд показував, що на soc можна напругу сильно скинути з дільником 1:2. Але щоб не втрачати перфоменс треба хоча би до 7600 розігнати і виставити синхронний fclk
VolandInferno
Member

Повідомлення

От я йому не дуже вірю...ScatterBencher в мене викликає більше довіри:) Але так, якщо вже вмикати 1:2, то на частотах 8000+
unique-neon
Member

Повідомлення

VolandInferno
Ну, якщо є інтерес і зайвий час, можна й перевірити

Я тут теж хочу нову материнку спробувати. Але просто двослотову. На апекс жаба давать :gigi:
VolandInferno
Member

Повідомлення

unique-neon: 15.01.2025 02:48На апекс жаба давать
Трохи є, я думаю що вона так під 1 куе буде вартувати + на X870E кастрували роботу nvme в розрізі ліній PCI-e. Та і як подумаю, що це все перезбирати...+ ось думаю ризикнути...
спойлер
Зображення
unique-neon
Member

Повідомлення

VolandInferno: 15.01.2025 02:53ось думаю ризикнути
Богато, богато.
Я тут з прома під це діло нарив ніж канцелярський, акриловий лак, трохи спирту, пензлики, герметос, а дай гарда для апу впринципі не існує.
VolandInferno
Member

Повідомлення

unique-neon: 15.01.2025 03:08а дай гарда для апу впринципі не існує.
Не існує рамки для монтажу - це так. А делідер підходить. Але можна приколхозити)

Відправлено через 1 хвилину 51 секунду:
unique-neon: 15.01.2025 03:08Богато, богато.
Та це я тільки думаю...вагаюсь)
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
У меня изначально VDDP 0.95 требовался для прохождения VT3 теста.

VDDG IOD/CCD у меня стандартные 0.85. Ниже приводит к стабильной потере производительности в VT3.

Не заметил разницы кроме синтетики от разгона FCLK. Поэтому гнал только до частот синхронной работы с памятью.

На процесс тренировки влияет состояние шин DRAM. Поэтому только так косвенно можно им управлять. У меня при занижении VDDQ тайминги на плашках начинали отличатся и производительность VT3 падала в пределах погрешности.

Влияние тренировок на производительность есть. И пока не стабилизировал условия в VT3 например разброс был 0.01-0.1 от разных перезагрузок. После стабилизации 0.01-0.03 либо 0.01-0.05 между перезагрузками. Вроде мелочь но тоже говорит о стабильности линии DRAM.

Тоже думал на счет оптимизатора кривой CPU. Но уже как то поднадоело заниматься этим баловством. Отлавливать разные глюки и пытаться решить их.
Было бы намного легче будь у пользователя диагностические данные с IMC. В принципе подобное было бы полезно и с ядрами процессора, тоже помогало ориентироваться нравится ли напряжение или нет. Тесты как можно видеть не гарантируют 100% стабильность особенно если речь идет о пограничных случаях.
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла: 15.01.2025 11:10У меня при занижении VDDQ тайминги на плашках начинали отличатся
Не згадаєте які саме таймінги?

Відправлено через 10 хвилин 17 секунд:
Шаженла: 15.01.2025 11:10unique-neon
У меня изначально VDDP 0.95 требовался для прохождения VT3 теста.
Це цікаво. Не думаю що процесори у нас на стільки відрізняються. Можливо залежить від сигнал/шум на лінії.

Відправлено через 8 хвилин 21 секунду:
Тест таки упав, але за 10 годин, а не 10 хвилин. І то можливо через андервольт. Справа явно у VDDP, але що відбувається не відомо і цікаво.

Відправлено через 4 хвилини 7 секунд:
А на що взагалі впливає VDDP? На сигнали які шлються від CPU до DRAM (бо я собі думав, що то VDDQ), чи на щось інше?

Відправлено через 1 годину 18 хвилин 11 секунд:
Іще апдейти. З ядрами на 4700МГц з андервольтом тягнуло вже всю ніч трохи більше - 150 Вт (раніше було 138-148 Вт, ядра 4200 без андервольту). І схоже щось іще додеградувало. Бо вже і VDDP 0.9 одразу у y-cruncher'i падає на 7800МГц. Переконаний, це не той випадок, що випадково воно пів доби не падало вчора, а сьогодні одразу валить помилками.

Нз-нз. Може термопаста від температур під кришкою з часом SMD-шки заляпала і їм поплохєло.
Відповісти