Вибір роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
artko
Member

Повідомлення

Avenger80
~15вт ненавантажене. (це з x2 3,5" hdd + 2xnvme + 1x sata ssd + wi-fi ap) Коли щось на нього навалю - так, не 15вт :) (ближче до 60, але це рідкісний випадок).
Avenger80
Member

Повідомлення

artko
У вас то понятно, что будет минимум, но не показатели роутера всё равно. А Core I7 2600K? :gigi: В общем, вещи специфические для этих целей, но если надо, то надо... но далеко не всем. Просто какой контраст - тут пару сообщений назад боролись за каждый ватт и тут бах... :)
artko
Member

Повідомлення

Avenger80: 14.06.2025 09:44 artko
У вас то понятно, что будет минимум, но не показатели роутера всё равно. А Core I7 2600K? :gigi: В общем, вещи специфические для этих целей, но если надо, то надо... но далеко не всем. Просто какой контраст - тут пару сообщений назад боролись за каждый ватт и тут бах... :)
мабуть, десь у межах ~30вт. (в мене був до цього роутер на i5-2500k/16gb/+3 hdd. брав в межах 25..30вт) а навіщо боротися за кожний ват? елемент на 300вт*годин зараз коштує в межах 1000грн. "додаткові" 15вт споживання це +20 годин автономності.. вам дійсно таке потрібно?

а щодо навіщо - ну.. в мене, наприклад, він забезпечує домашній фотоархив з пошуком накшалт "кіт сірий", "корпус комп'ютерний" і т.п., все резервування домашньюї мережі і купу ще всього.
роутер може таке?:) і це за умовні додаткові 5..10вт.
Grava
Member

Повідомлення

Avenger80
Мій 8-10 начебто без серйозних навантажень, якщо цікаво то зможу ввечері протестити скільки з розетки бере якщо мої 500мбіт тягнути з нього.
Який ще середньостатистичний користувач на оверклокеср? :D
Smok
Member

Повідомлення

artko: 14.06.2025 09:41 Avenger80
~15вт ненавантажене. (це з x2 3,5" hdd + 2xnvme + 1x sata ssd + wi-fi ap) Коли щось на нього навалю - так, не 15вт :) (ближче до 60, але це рідкісний випадок).
а він прям стоїть портом назовні, чи щось до нього є?
artko
Member

Повідомлення

Smok: 14.06.2025 10:24
artko: 14.06.2025 09:41 Avenger80
він - хто? 3,5" hdd знаходяться в usb доку, nvme + sata ssd на рідних портах.
Smok
Member

Повідомлення

artko: 14.06.2025 10:27
Smok: 14.06.2025 10:24

він - хто? 3,5" hdd знаходяться в usb доку, nvme + sata ssd на рідних портах.
ну роутер міні-пк:
router/
lenovo m920x (i3-8100, 32GB RAM, 256GB+512GB + 512GB SSD, 2TB+1TB), 3x ethernet adapters, MT7922 wi-fi

якщо він стоїть відразу за gpon то цікавить яка OS стоїть та як ви його налаштували на роботу назовні
artko
Member

Повідомлення

Smok: 14.06.2025 10:33 ну роутер міні-пк:
router/
lenovo m920x (i3-8100, 32GB RAM, 256GB+512GB + 512GB SSD, 2TB+1TB), 3x ethernet adapters, MT7922 wi-fi

якщо він стоїть відразу за gpon то цікавить яка OS стоїть та як ви його налаштували на роботу назовні
а. один ethernet іде напряму в gpon. два інші зібрані в бридж - один роздає поруч з собою мережу, другий трохи подалі, іде на додатковий 2,5гбіт свіч.
OS - на залізо debian + proxmox, в ньому openwrt - в яку прокинутий ethernet від gpon, wi-fi адаптер, та віртуалізований брідж головний.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Smok
Дуже просто. Стоїть Proxmox, а в якості роутера VM з на вибір, - OpenWRT, RouterOS, pfSense, OPNsense...
Можна створити linux bridge прямо в Proxmox і додати туди всі мережеві інтерфейси що дивляться в локалку, і назначить його LAN в віртуалку. А можна прокинути мережеву карту в саму VM і вже в ній робити що заманеться. Я зупинився на RouterOS CHR, встановив через Community script. Працює чудово.
Update. Якщо оберете RouterOS CHR то майте на увазі, що після завантаження без ліцензії буде обмеження в 1Mbps по трафіку, - потрібно безкоштовно зареєструватись на сайті мікрота і під своєю обліковкою зайти у свіжевстановлену RouterOS, тоді обмеження не буде.
artko
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 14.06.2025 10:41 Update. Якщо оберете RouterOS CHR то майте на увазі, що після завантаження без ліцензії буде обмеження в 1Mbps по трафіку, - потрібно безкоштовно зареєструватись на сайті мікрота і під своєю обліковкою зайти у свіжевстановлену RouterOS, тоді обмеження не буде.
раніше через 2 місяці воно переставало оновлюватись. зараз теж так, на безкоштовній?
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

artko
Та наче ні, оновлюється. Зараз ще перевірю.
Smok
Member

Повідомлення

artko: 14.06.2025 10:37
Smok: 14.06.2025 10:33 ну роутер міні-пк:
router/

а. один ethernet іде напряму в gpon. два інші зібрані в бридж - один роздає поруч з собою мережу, другий трохи подалі, іде на додатковий 2,5гбіт свіч.
OS - на залізо debian + proxmox, в ньому openwrt - в яку прокинутий ethernet від gpon, wi-fi адаптер, та віртуалізований брідж головний.
зрозумів, думав може у вас там не proxmox)
а взагалі цікавий варіант заміни роутера та зниження споживання роутер+nas, мабуть треба розглянути і собі такий варіант
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

artko
До 7.19 раніше вже оновився, а щойно до 7.19.1 вже ні, - після reboot, вантажиться 7.19
artko
Member

Повідомлення

Smok: 14.06.2025 11:03 зрозумів, думав може у вас там не proxmox)
а взагалі цікавий варіант заміни роутера та зниження споживання роутер+nas, мабуть треба розглянути і собі такий варіант
так а навіщо вигадувати, якщо є перевірене рішення. можна було руками теж саме налаштувати, не проблема. на голому linux-у.

Відправлено через 1 хвилину 19 секунд:
Ekz0rcyst: 14.06.2025 11:14 artko
До 7.19 раніше вже оновився, а щойно до 7.19.1 вже ні, - після reboot, вантажиться 7.19
тобто не змінилося. я теж тестив chr, але все ж зупинився на openwrt - щоб не було проблем з оновленнями та додатковим ПЗ. все ж routeros подекуди має обмеження.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

artko
У мене є старий мікрот, - витягну ліцензію з нього )))
Або мігрую на OpenWRT, взагалі не проблема ;)
artko
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst
та кажуть є читерство, зробити бекап конфігурації, перестворити віртуалку з chr (вона отримає новий ід), перелити конфіг та наново зарєєструвати - знов +2 місяці оновлень. ну, це сенс має робити, якщо якесь критичне оновлення...
AFU_power
Member

Повідомлення

Avenger80: 14.06.2025 09:33Это всё тоже потребляет - 5 - 6 Вт от розетки? :) А самый главный вопрос - на фига простому среднестатистическому пользователю?
В мене за електрику платить держава, а нафіга, то так би мовити для "середнього офіса", де клієнтів 25-30 і не передбачиш коли який почне качати торренти чи щось інше. Збирав з заліза що було під рукою, а під рукою стояв якийсь запилений комп, який випадково виявився з кором ай7 2600к та ігровою мамкою
Востаннє редагувалось 14.06.2025 12:02 користувачем AFU_power, всього редагувалось 1 раз.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

artko
Мені відверто лінь займатись цим, але дякую. Та і простіше з файлом ліцензії як на мере, - один раз виконав і все.
Avenger80
Member

Повідомлення

AFU_power: 14.06.2025 12:00В мене за електрику платить держава, а нафіга, то так би мовити для "середнього офіса", де клієнтів 25-30 і не передбачиш коли який почне качати торренти чи щось інше. Збирав з заліза що було під рукою, а під рукою стояв якийсь запилений комп, який випадково виявився з кором ай7 2600к та ігровою мамкою
Та ясно. Это уже сервер получается для организации, а не роутер для домашних целей... В общем, я всё понял на счёт всего вышесказанного - это нужно всё в основном для профессиональных целей сисадминистрирования, а не слесарю Коляну для дома. :) Всё логично, все вопросы снимаются.
AFU_power
Member

Повідомлення

Avenger80: 14.06.2025 12:09
AFU_power: 14.06.2025 12:00В мене за електрику платить держава, а нафіга, то так би мовити для "середнього офіса", де клієнтів 25-30 і не передбачиш коли який почне качати торренти чи щось інше. Збирав з заліза що було під рукою, а під рукою стояв якийсь запилений комп, який випадково виявився з кором ай7 2600к та ігровою мамкою
Та ясно. Это уже сервер получается для организации, а не роутер для домашних целей... В общем, я всё понял на счёт всего вышесказанного - это нужно всё в основном для профессиональных целей сисадминистрирования, а не слесарю Коляну для дома. :) Всё логично, все вопросы снимаются.
Ну дома в мене теж є сервер, але роутером він не виступає, проте там теж є неслабий маршрутизатор.
Відповісти