Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

OC Falcon: 18.03.2023 02:53
Kassatka: 17.03.2023 23:47 А збільшення діагоналі в межах Full HD не дає ніякого приросту корисного робочого простору й дає лише видовищність в іграх.
Бывает так, что люди именно для игр мониторы и покупают. Даже категория такая есть - игровые мониторы. Которые для многих видов работ совсем не подойдут (особенно если речь о работе с графикой и т. д.).
Я розглядав саме зручність моніторів для робочих програм, а одночасно можливість на них комфортно грати як паралельно важливий аспект. Бо якщо використовувати монік тільки для ігор чи перегляду відео, то питання корисного робочого простору взагалі відсутнє.
OC Falcon: 18.03.2023 02:53 И конечно же размер рабочего пространства тоже увеличивается, ибо физически места больше для всего.
Фізично місця не більше, бо фізично пікселів не побільшало, а масштабування й так мінімальне в 100%. Під робочим простором розумію кількість контенту та вікон, які влазять на робочому столі. Хіба що у випадку з ноутбуками зростання діагоналі в Full HD може дати приріст робочого простору, бо там може використовуватися масштабування. Або у випадку поганого зору, коли на типовому офісному моніку 21-22 дюйми також вмикають масштабування. А коли в обох випадках масштабування в 100%, то робочого контенту ніяк не може влізти більше, бо пікселів анітрохи не побільшало. Якщо на моніку 21 дюйми по висоті екрану умовно влазило 17 елементів якогось списку, то на 47-дюймовому теліку так само влізе 17, а 18-ий елемент списку ніяк не влізе. Якщо зараз в браузері на форумі влізло умовно три поста, то можна зменшити масштаб у браузері менше 100% і таки влізе чотири поста, але дрібний текст виглядатиме так кострубато, що очі повилазять і все рівно захочеться назад скинути масштабування браузера до 100%. У робочому столі Windows не передбачено масштабування менше 100%, а обхідні методи дуже погіршують візуальну якість контенту, що переглядається. Коли я зі свого 47-дюймового Full HD перейшов на 24 дюйми 1920x1200, то в мене робочий простір не зменшився, а навпаки трішки збільшився за рахунок додаткових 120 пікселів по висоті. Сильно зменшилась тільки площа екрану та розмір отого вирвиглазного пікселя ціною того, що зменшилася грандіозна раніше видовищність ігор, відео та стало страшенно незручно дивитися-сліпати фільми та Ютуб з дивану.
Якщо не в іграх/фільмах, а в робочих програмах, то єдина але значна перевага Full HD з величезною діагоналлю - це робота з програмами, де треба малювати з попіксельною точністю. Не треба сильно збільшувати масштаб редагованої фотки перед малюванням/ретушуванням/тощо, вже й при малому масштабі добре все видно, лишень мишу налаштувати, щоб курсор не надто швидко рухався. Але все рівно 47 дюймів Full HD для Фотошопу не найкраща ідея, навіть з меншою діагоналлю 2,5K та 4K буде куди краще.
snapdragon999
Member

Есть новая технология nvidia DLDSR, которая улучшает изображение особенно на fhd в играх и нагрузка на карту особо не увеличивается за счёт тензорных ядер.На моём 27 fhd картинка намного лучше стала))x1.78 2560x1440, с такими параметрами.Мыла нет теперь.
Kassatka
Member

snapdragon999: 18.03.2023 10:16 Есть новая технология nvidia DLDSR, которая улучшает изображение особенно на fhd в играх и нагрузка на карту особо не увеличивается за счёт тензорных ядер.На моём 27 fhd картинка намного лучше стала))x1.78 2560x1440, с такими параметрами.Мыла нет теперь.
Просто зараз купити монік 2,5K та 4K замість Full HD досить дешево в порівнянні з грошима, які потрібні для потужної відеокарти, яка спроможна рендерити ігри в 2,5K та 4K. Тому DLDSR зазвичай не надто актуальне, коли зазвичай стоїть зворотне питання - як якісніше апскейлити гру через нестачу постужності відеокарти. З іншого боку на одному компі вживаються між собою різні ігри, які по різному завантажують відяху, тому коли для конкретної гри, де важлива краса і неважливий надвисокий FPS, DLDSR може виявитися досить доречною. Якщо для когось на перший ряд виходить високий FPS в динамічних іграх й для цього купується високогерцовий Full HD монітор при досить потужній відеокарті, то в інших не динамічних іграх, де важливіша красива картинка цілком корисною стане DLDSR. Говорю чисто гіпотетично, бо сам в динамічні ігри не граю, тому мене цікавлять екрани з великою діагоналлю та роздільною здатністю замість кіберспортивних Full HD моніторів з високою герцовкою.
Колись в епоху ЕЛТ кожну гру можна було запускати в оптимальній саме для неї роздільній здатності, а нині ми сильно обмежені різною роздільною здатністю екрану й рендеримо ігри в різних розподільчих здатностях, а потім апскейлимо чи даунскейлимо до рідної розподільчої здатності екрану. А технології апскейлу/даунскейлу далеко не ідеальні й одні кращі будуть витісняти інші гірші.
Leo777
Member

Kassatka: 18.03.2023 13:30просто зараз купити монік 2,5K
объясните что означает 2,5К монитор?

Отправлено спустя 46 секунд:
2К знаю что такое, а вот 2,5К впервые такое слышу
odessitmws
Member

Leo777: 18.03.2023 14:492К знаю что такое, а вот 2,5К впервые такое слышу
2500пикселей по длинной стороне и больше
Leo777
Member

odessitmws: 18.03.2023 14:512500пикселей по длинной стороне и больше
то есть 4К монитор тоже получается 2,5К? А full hd это 2К, потому как там почти 2000 пикселей по горизонтали?
odessitmws
Member

Leo777
нет конечно полноценный 4к это 4096×2160 даже Ultra HD 4K с 3840×2160 можно сказать неотличим от 4к
а 2к гораздо ближе к фулшд чем 2560×1440 которое также часто маркируется как 2,5K
Leo777
Member

odessitmws
понял, спс
OC Falcon
Member

Kassatka: 18.03.2023 04:16 Фізично місця не більше, бо фізично пікселів не побільшало, а масштабування й так мінімальне в 100%. Під робочим простором розумію кількість контенту та вікон, які влазять на робочому столі.
Пикселей не больше, но физически площадь экрана существенно больше. В итоге помещается больше окон, их можно сильнее растянуть, увеличить шрифт, чтобы глаза не вылезали от мелкотни и т. д. А разрешение дает только более мелкие пиксели, более четкое изображение и т. д. При одинаковом физическом размере откуда там взяться дополнительному пространству. Только если все делать все мельче и мельче. Но такое можно на любом мониторе сделать. Только как его потом использовать.
Kassatka
Member

Leo777: 18.03.2023 14:49 объясните что означает 2,5К монитор?

2560x1440 пікселів або 1440p. Всі чомусь усталено називають це "2K" розподільчою здатністю, "2K-моніторами", а от я ПРИНЦИПОВО не хочу використовувати цей термін в такому розумінні. Бо 2K при правильному підході має означати 2048 пікселів або 1920 пікселів (що Full HD), тоді це дійсно приблизно дві тисячі, але аж ніяк 2560 пікселів, бо це дві з половиною тисячі. Але якщо пробувати називати 2K 2048 пікселів або 1920 пікселів, то ніхто тебе не зрозуміє. Тому я не використовую термін 2K ВЗАГАЛІ, бо він себе скомпроментував і означає не те що треба. Якщо писати 2560x1440 або 1440p довго, то я часто коротко пишу 2,5K-монітор, 2,5K розподільча здатність. Назвати це усталеним для багатьох "2K" мене ніхто не змусить, бо це в корені неправильно. Справжнє 2K повинно бути рівно в два рази менше за 4K або у 4 рази менше за площею.

Є ще термін Quad HD, але для мене він інтуїтивно незручний, бо тоді треба розуміти, що HD - це 720p, 1280x720, що мимоволі забувається, а на думку при словах "HD" першим спливає Full HD. От наприклад Youtube припинила маркувати 720p значком "HD".
Последний раз редактировалось Kassatka 18.03.2023 15:31, всего редактировалось 1 раз.
feniks_tm
Member

Kassatka: 18.03.2023 15:24
Leo777: 18.03.2023 14:49 объясните что означает 2,5К монитор?

2560x1440 пікселів або 1440p. Всі чомусь усталено називають це "2K" розподільчою здатністю, "2K-моніторами", а от я ПРИНЦИПОВО не хочу використовувати цей термін в такому розумінні. Бо 2K при правильному підході має означати 2048 пікселів або 1920 пікселів (що Full HD), тоді це дійсно приблизно дві тисячі, але аж ніяк 2560 пікселів, бо це дві з половиною тисячі. Але якщо пробувати називати 2K 2048 пікселів або 1920 пікселів, то ніхто тебе не зрозуміє. Тому я не використовую термін 2K ВЗАГАЛІ, бо він себе скомпроментував і означає не те що треба. Якщо писати 2560x1440 або 1440p довго, то я часто пишу 2,5K-монітор, 2,5K розподільча здатність. Назвати це усталеним для багатьох "2K" мене ніхто не змусить, бо це в корені неправильно. Справжнє 2K повинно бути рівно в два рази менше за 4K або у 4 рази менше за площею.
Ну так юзайте абревіатури FHD (1920x1080), WQHD (2560x1440), UWQHD (3440x1440), UHD (3840x2160) і їм подібні :insane:
Kassatka
Member

feniks_tm: 18.03.2023 15:27 Ну так юзайте абревіатури FHD (1920x1080), WQHD (2560x1440), UWQHD (3440x1440), UHD (3840x2160) і їм подібні :insane:

Моєї флешки у мозку вистачає, щоб твердо запам'ятати лише абревіатури FHD та UHD. Щоб згадувати, що таке "WQHD" та "UWQHD", доведеться часто лазити у Гугл. Думаю, що я такий не один і не всі 100% відвідувачів сайту overclockers сходу скажуть, що таке "UWQHD", особливо якщо так як я жодного разу не мали справи в житті з UltraWide-моніками. А от що таке 3440x1440 монік миттю зрозуміє кожен комп'ютерщик.
Я думав, що дуже легко зрозуміти, що 2,5K - це те ж саме, що більшість називають "2K", але просто більш "по-правильному" написане. Якщо мене дійсно важко зрозуміти, то можу коротко писати 1440p. Просто термін 2,5К замість 2K я використовую вже кілька років, а вперше здивував когось він лише сьогодні.
Последний раз редактировалось Kassatka 18.03.2023 15:48, всего редактировалось 3 раза.
snapdragon999
Member

Kassatka: 18.03.2023 13:30
snapdragon999: 18.03.2023 10:16 Есть новая технология nvidia DLDSR, которая улучшает изображение особенно на fhd в играх и нагрузка на карту особо не увеличивается за счёт тензорных ядер.На моём 27 fhd картинка намного лучше стала))x1.78 2560x1440, с такими параметрами.Мыла нет теперь.
Просто зараз купити монік 2,5K та 4K замість Full HD досить дешево в порівнянні з грошима, які потрібні для потужної відеокарти, яка спроможна рендерити ігри в 2,5K та 4K. Тому DLDSR зазвичай не надто актуальне, коли зазвичай стоїть зворотне питання - як якісніше апскейлити гру через нестачу постужності відеокарти. З іншого боку на одному компі вживаються між собою різні ігри, які по різному завантажують відяху, тому коли для конкретної гри, де важлива краса і неважливий надвисокий FPS, DLDSR може виявитися досить доречною. Якщо для когось на перший ряд виходить високий FPS в динамічних іграх й для цього купується високогерцовий Full HD монітор при досить потужній відеокарті, то в інших не динамічних іграх, де важливіша красива картинка цілком корисною стане DLDSR. Говорю чисто гіпотетично, бо сам в динамічні ігри не граю, тому мене цікавлять екрани з великою діагоналлю та роздільною здатністю замість кіберспортивних Full HD моніторів з високою герцовкою.
Колись в епоху ЕЛТ кожну гру можна було запускати в оптимальній саме для неї роздільній здатності, а нині ми сильно обмежені різною роздільною здатністю екрану й рендеримо ігри в різних розподільчих здатностях, а потім апскейлимо чи даунскейлимо до рідної розподільчої здатності екрану. А технології апскейлу/даунскейлу далеко не ідеальні й одні кращі будуть витісняти інші гірші.
Нащо мені купляти 2к мон + карту дорожче, якщо можно юзати fhd з dsr)) і в ус не дуть. Для таких як я це актуальна технологія
_FYA_EXel
Member

OC Falcon: 18.03.2023 15:03 Пикселей не больше, но физически площадь экрана существенно больше. В итоге помещается больше окон
:laugh:
Kassatka
Member

snapdragon999: 18.03.2023 15:38 Нащо мені купляти 2к мон + карту дорожче, якщо можно юзати fhd з dsr)) і в ус не дуть. Для таких як я це актуальна технологія
Якщо АБСОЛЮТНО всі ігри рендерити в 2560x1440, а виводити на Full HD монік через DLDSR, то для цього потрібна абсолютно така ж за потужністю й ціною відеокарта, ніж коли рендерити в 2560x1440 і виводити один в один на 2560x1440 монік. Так, зглажування за рахунок більшої розподільчої здатності прибирає "драбинки" й робить картинку кращою, але підвищення розподільчої здатності так само поліпшує зображення, бо ми банально гірше бачимо дефекти при високому ppi, натомість додатково отримуємо більшу деталізацію при підвищенні розподільчої здатності. Звісно, відрендерити в 4K та вивести в 1440p через DLDSR вийде куди краще картинка, ніж в нативному 1440p, але тут вже потрібно витрачатися на надпотужну відяху. А от картинка в нативному 1440p краща за відрендерену в 1440p й виведену на Full HD екран через DLDSR, а відяха навантажується однаково, навіть навпаки відясі ще треба додатково трішки попрацювати тензорами, щоб даунскейлити через DLDSR.
Коли купити монік з вищою розподільчою здатністю зовсім недорого, то у DLDSR є сенс тільки якщо використовувати її для частини ігор в той час як ігри, що потребують високих FPS або важкі для відяхи рендеряться в нативі без DLDSR.
snapdragon999
Member

Kassatka: 18.03.2023 16:06
snapdragon999: 18.03.2023 15:38 Нащо мені купляти 2к мон + карту дорожче, якщо можно юзати fhd з dsr)) і в ус не дуть. Для таких як я це актуальна технологія
Якщо АБСОЛЮТНО всі ігри рендерити в 2560x1440, а виводити на Full HD монік через DLDSR, то для цього потрібна абсолютно така ж за потужністю й ціною відеокарта, ніж коли рендерити в 2560x1440 і виводити один в один на 2560x1440 монік. Так, зглажування за рахунок більшої розподільчої здатності прибирає "драбинки" й робить картинку кращою, але підвищення розподільчої здатності так само поліпшує зображення, бо ми банально гірше бачимо дефекти при високому ppi, натомість додатково отримуємо більшу деталізацію при підвищенні розподільчої здатності. Звісно, відрендерити в 4K та вивести в 1440p через DLDSR вийде куди краще картинка, ніж в нативному 1440p, але тут вже потрібно витрачатися на надпотужну відяху. А от картинка в нативному 1440p краща за відрендерену в 1440p й виведену на Full HD екран через DLDSR, а відяха навантажується однаково, навіть навпаки відясі ще треба додатково трішки попрацювати тензорами, щоб даунскейлити через DLDSR.
Коли купити монік з вищою розподільчою здатністю зовсім недорого, то у DLDSR є сенс тільки якщо використовувати її для частини ігор в той час як ігри, що потребують високих FPS або важкі для відяхи рендеряться в нативі без DLDSR.
Не однаково, в dsr она меньше нагружена
Vpupkin
Member

Kassatka
Хорошо себя показывает связка DSR и DLSS, накручивает разрешение выше нативного и включаем DLSS, получаем +- туже производительность при лучшем качестве асебенно если в игре используется мыльное и артефачное ТАА сглаживание.
Kassatka
Member

snapdragon999: 18.03.2023 17:13 Не однаково, в dsr она меньше нагружена
Дякую за інформацію, просто не надто слідкую за такими технологіями, бо вони мені поки явно не світять при моєму 50-дюймовому 4К з майбутньою купівлею відяхи середнього, а не найвищого класу. Тоді менше завантаження міняє картину.
Vpupkin: 18.03.2023 17:14 осебенно если в игре используется мыльное и артефачное ТАА сглаживание.
В такому разі ця DSR має шанси потроху зайняти місце витратного проте якісного сглажування.
snapdragon999
Member

Kassatka: 18.03.2023 17:39
snapdragon999: 18.03.2023 17:13 Не однаково, в dsr она меньше нагружена
Дякую за інформацію, просто не надто слідкую за такими технологіями, бо вони мені поки явно не світять при моєму 50-дюймовому 4К з майбутньою купівлею відяхи середнього, а не найвищого класу. Тоді менше завантаження міняє картину.
Vpupkin: 18.03.2023 17:14 осебенно если в игре используется мыльное и артефачное ТАА сглаживание.
В такому разі ця DSR має шанси потроху зайняти місце витратного проте якісного сглажування.
У меня 55 4к самсунг, моя карта эта 3060 в некоторых играх типа танчики 60 фпс)) но есть и 30. Боюсь представить какое надо железо на 4к 120гц
Vpupkin
Member

snapdragon999: 18.03.2023 17:47Боюсь представить какое надо железо на 4к 120гц
Ну как минимум RTX4090.
Ответить