Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

tornadox: 15.01.2026 12:37А з чого ти взяв що на нього можна встановити дебіан?
ну він запускався, як і Убунта, і Федора
потім в процесі розбивки partitions - щось я не те видалив
Grava: 15.01.2026 13:24На моєму старому смарті poco x3 nfc працював і андроїд, і убунту тач, і віндовс
але ж місцеві з соплями доводять що на АРМ нічого не можна поставити, а ось і один з них:
Alexsandr: 15.01.2026 13:03Сказано для винды, значить для винды и никуда больше
Grava
Member

yuriy_dd: 15.01.2026 14:30нічого не можна поставити
Ставлять і дум на калькулятор. Але це все від ентузіастів. Від цього офіційної підтримки не з'явиться.
Alligator
Member

На BeagleBone Black (Процесор: Sitara AM3358BZCZ100 1 ГГц, 2000. MIPS) майже звичайна версія Debian ARM ставилась, причому інсталяція на рівні - впіхуйте флешку та увімкніть пристрій у бут режимі - натискайте далі-далі-далі.
tornadox
Member

yuriy_dd: 15.01.2026 14:30ну він запускався, як і Убунта, і Федора
Убунту офіційно підтримує лише один лептоп - Lenovo ThinkPad X13s, там були ще інші моделі в concept релізі, але майже у всіх не працює:
1. Графіка
2. Вебкамера, звук
Який сенс в лептопі без звуку і графіки?)
https://discourse.ubuntu.com/t/ubuntu-c ... lite/48800
В тому гейтвей взагалі 850 снеп, тому і питаю. Це взагалі застаріле лайно яке не буде підтримувати нові релізи Windows навіть.
yuriy_dd
Member

dext: 14.01.2026 16:29його робота наскільки мені вдалося з'ясувати - полягає в аналізі логів ...
це лише якщо для вас в текстових файлах є логи. До речі - багато знаєте де логи в xml чи json?
dext: 14.01.2026 16:29проблема емейзінгу в тому, що якщо затискати сучасні x86 ЦП в таки низькі TDP, то їх енергоефективність буде кратно покращуватись.
значить мають бути енергоефективні і швидкі ноути на х86. Знаєте такі?
Тут вже постили що є - але коли я запитав який з них почати аналізувати - відразу мовчання, напевне не зручне запитання я поставив
dext: 14.01.2026 17:30шо, 143 зірки в "найкращому" репозиторії, більше фоловерів ніж форків? типовий AI-скам та attention whore
критерієм успіху в бізнесі не є наявність великого внеску в open-source. Ви просто задайте собі питання - а де він має стільки грошей на купівлю техніки для тестування? В нього ноутів як сир нарізаний.
Він заробляє, може фірму має чи ще щось. Мені все одно. Але він один з тих хто робить найбільше у сфері тестування.
dext: 14.01.2026 17:30якщо є нормальні x86 міні-пк з купою вільних слотів
серйозно? ну давайте модель з купою вільних слотів. пс: я просто не знаю як там можна ганьбитись
dext: 14.01.2026 17:30це зрозуміло, незрозуміло чому "емейзінг" не може впевнено перемогти 5+ річний застарілий ЦП в однопотоці (а є більш сучасні рішення на zen4/zen5)
маю можливість глянути - він пише що M4 в нього в одно-потоці 8328, в мене - 11611. Може він різні версії тестує
dext: 14.01.2026 17:30мене цікавить ціна + універсальність + розширюваність (ram
якщо за швидкість потрібно заплатити що память розпаяна - то індустрія це вибере і я також. До речі у AMD Ryzen AI Max+ 395 - розпаяна.
чому? вам ж таке не підходить. Ви всюди пишете під 395 - що вам не підходить?
Alexsandr: 14.01.2026 22:31работать с локальной нейронкой? пока это фантастика. они же все порезаны
там дуже значний прогрес, і є спеціалізовані які дуже добре працюють.
waryag: 15.01.2026 09:19 Люди звикли до вінди і ноутів на ній, все інше - незначна частка ринку.
звичайному користувачу все одно що там за ноут, хоч хромбук - не помітять
waryag: 15.01.2026 09:19 На даний момент на розетці дешевий х86 ноут - 20к, АРМ - 30к.
я вже бачив microsoft surface на квалком десь по $500 - звичайно що не в нас

Відправлено через 4 хвилини 20 секунд:
Grava: 15.01.2026 14:33Але це все від ентузіастів. Від цього офіційної підтримки не з'явиться
саме тому я користуюсь на смартах виключно кастомами на чистому Андроїді
а то прошивки від вендорів - навіть таке елементарне і корисне як поставити "час" щоб в статусі був справа (а не зліва) - не можливо :weep:
але всякого лайна напхають, що прошивка в 3 рази більша

Відправлено через 10 хвилин 11 секунд:
і як добре коли в тебе все працює як має працювати, як це задумав і реалізував Гугл - а не через задницю як на всяких прошивках від вендорів

Відправлено через 6 хвилин :
до речі недавно попросили порадити/купити смарт в Україні ціною 8к - то найкращу пропозицію що знайшов на мою думку - це була Moto Edge 50 fusion 8/128 на Snapdragon 7s Gen 2
але яке лайно продають - то це жах, G99 - це в них круто

я звичайно пропонував Snapdragon 8s Gen 4 з Китаю, але не знають англійську і не мають часу чекати :weep:
waryag
Member

yuriy_dd: 15.01.2026 15:12звичайному користувачу все одно що там за ноут, хоч хромбук - не помітять
І саме тому ринкова частка хромбуків, що так чи інакше дотуються гуглом, менше 2%? Навіть менше, ніж у лінукса.
yuriy_dd: 15.01.2026 15:12я вже бачив microsoft surface на квалком десь по $500 - звичайно що не в нас
Ми про типові ціни, а не чорну п'ятницю три роки тому.

Відправлено через 1 хвилину 43 секунди:
yuriy_dd: 15.01.2026 12:51 хможете розписати компоненти браузера, і які перестають працювати якщо блокувальник включений? перевіримо чи достатньо знань маєте?
Браузер працює і зберігає функціональність, крім рідкісних (і в основному тимчасових) випадків, коли ідіоти намагаються забанити адблоки на сайті.
7mindfields
Member

вже 83 сторінки не можуть зрозуміти що arm це найкраще рішення для всього, я навіть в ігри перестав грати /s
AntonyKandaurov
Member

yuriy_dd: 15.01.2026 15:12я звичайно пропонував Snapdragon 8s Gen 4 з Китаю
Який може приїхати з прошивкою яка працює лише з китайськими операторами і треба додатково пердолитись із перепрошиванням :laugh:
Це вже якась рубрика "шкідливі поради"

Відправлено через 2 хвилини 46 секунд:
yuriy_dd: 15.01.2026 15:12AMD Ryzen AI Max+ 395 - розпаяна
Цей проц в дефіциті тому що всім плювати на те які в нього ядра і т.д., його цінність в тому що там радеончик 8060с якому можна згодувати купу пам'яті і запускати ллм. Але ж тобі не вистачає знань і вмінь це осягнути :rotate:
waryag
Member

AntonyKandaurov: 15.01.2026 16:26Цей проц в дефіциті тому що всім плювати на те які в нього ядра і т.д., його цінність в тому що там радеончик 8060с якому можна згодувати купу пам'яті і запускати ллм. Але ж тобі не вистачає знань і вмінь це осягнути :rotate:
Прямо в дефіциті? А то нещодавно хтось мені доводив, що це катастрофічний провал АМД без реальних завдань :laugh:
AntonyKandaurov
Member

waryag
Ну, десь проскакувала новина що оцим аі максам паяють максимально доступний об'єм пам'яті і крутять на них ллм в китайських підвалах.
Якщо це був сарказм то дайте знати ;)
yuriy_dd
Member

waryag: 15.01.2026 16:18І саме тому ринкова частка хромбуків, що так чи інакше дотуються гуглом, менше 2%? Навіть менше, ніж у лінукса.
а ви зможете самостійно знайти частку ринку хромбуків у США?
waryag: 15.01.2026 16:18 Ми про типові ціни, а не чорну п'ятницю три роки тому.
прямо зараз New Lenovo IdeaPad Slim 3 15.3" WUXGA TouchScreen Laptop Snapdragon X 16GB 512GB за $410
waryag: 15.01.2026 16:18 можете розписати компоненти браузера, і які перестають працювати якщо блокувальник включений? перевіримо чи достатньо знань маєте?
Браузер працює і зберігає функціональність, крім рідких (і в основному тимчасових) випадків, коли ідіоти намагаються забанити адблоки на сайті.
тобто ви всетаки не знаєте основні компоненти браузер, і тому не здатні повноціно обговорювати чи браузер це складний програмний продукт, чи простий
маякніть якщо все таки захочете стати розумнішим :shuffle:
tornadox
Member

Alligator: 15.01.2026 14:46На BeagleBone Black (Процесор: Sitara AM3358BZCZ100 1 ГГц, 2000. MIPS) майже звичайна версія Debian ARM ставилась, причому інсталяція на рівні - впіхуйте флешку та увімкніть пристрій у бут режимі - натискайте далі-далі-далі.
Не зовсім зрозумів, що ви хотіли цим сказати. BeagleBone Black - це якраз виняток, бо TI добре підтримує свою документацію, на відміну від noname-брендів.
Всюди потрібна кастомна збірка з правильним Device Tree Blobs (DTB)
спойлер
Ставлю збірки ARM ще з часів перших SBC на Allwinner A10, потім A20, H3, зараз маю 2шт на H618. . Звичайна збірка Debian ARM "з коробки" годиться хіба що для QEMU або дуже специфічних серверних платформ.

Буквально місяць тому ставив Armbian на тв-бокс з S905 - неправильна збірка з офіційного сайту після оновлення пакетів перетворила пристрій на цеглинку. Довелося відновлювати завантажувач через recovery image по кабелю і лише потім ставити "правильну" версію з GitHub.

Також маю ретро-портативки: в одній моделі існує 6 ревізій дисплея. Потрібно чітко знати свою версію, щоб прописати її в конфігу на карті пам’яті перед першим увімкненням. Це тому, що в Arm немає самовизначення заліза - ніхто, крім виробника, не знає, на який пін SoC повісили конкретний контролер. У тих же ТВ-боксах завжди "зоопарк" з Ethernet/Wlan/RAM/eMMC, IR-модулів та LED-дисплеїв.
В x86 такої проблеми немає завдяки стандартизації ACPI, яка в споживчому сегменті ARM фактично відсутня. Це робиться навмисно, і виробники зазвичай не додають свої DTB у Mainline Linux Kernel. Умовний Qualcomm Snapdragon WoA намагається вирішити це через SBSA/SBBR (Server Base System Architecture), який частково копіює підхід ACPI. Але сама наявність DTB - не магія, драйвери під кастомне залізо самі по собі не напишуться.
Ось знайшов відео, де автор детально пояснює цю прірву між архітектурними рішеннями:

Висновок: завести Debian на ARM - не проблема. Проблема в тому, щоб після завантаження у вас працювало щось більше, ніж просто курсор у консолі. Поки виробники заліза не почнуть грати за правилами єдиних стандартів (як-от ініціатива SystemReady від Arm), ми так і будемо залежати від того, чи викладе якийсь ентузіаст правильний .dtb на GitHub, чи ні. Масове бажання перейти на АРМ у всіх підряд виробників це якраз саме та нажива одноразових пристроїв котрі потрібно оновлювати кожні 2-3 роки.

Як живий приклад - Юра котрий вбив свій Gateway Snapdragon і тепер він сміття.
dext
Member

yuriy_dd: 15.01.2026 15:12 це лише якщо для вас в текстових файлах є логи. До речі - багато знаєте де логи в xml чи json?
не помилився: працює x86, прибирає мак, все як і треба в харчовому ланцюгу :rotate:
значить мають бути енергоефективні і швидкі ноути на х86. Знаєте такі?
Тут вже постили що є - але коли я запитав який з них почати аналізувати - відразу мовчання, напевне не зручне запитання я поставив
достатньо, навіть не ноути, у мене звичайний NUC (не єдиний), який не гірший (~3W idle), а значно кращий (ram, ssd, hdd, дискретні модулі bt/wifi) за будь-який mac mini B-)
критерієм успіху в бізнесі не є наявність великого внеску в open-source. Ви просто задайте собі питання - а де він має стільки грошей на купівлю техніки для тестування? В нього ноутів як сир нарізаний.
Він заробляє, може фірму має чи ще щось. Мені все одно. Але він один з тих хто робить найбільше у сфері тестування.
він заробляє з реклами/переглядів на YT, а не з розробки, тому авторитету серед розробників не має і мати не може.
для вас показник авторитету/компетентності це гроші, для мене - залученість до розробки та якість на виході, в кожного свої маркери
серйозно? ну давайте модель з купою вільних слотів. пс: я просто не знаю як там можна ганьбитись
типовий, "ганебний", мій, NUC 13 Pro: M.2 2242 + M.2 2282 + SATA(!) + M.2 2232 (чи щось таке, якщо відкрутити модуль WiFi/Bt), тобто 4 (ЧОТИРИ) опції підключення Storage.

тепер перелік того, що можна розширити у вашій поробці, окрім "світогляду" :rotate:
маю можливість глянути - він пише що M4 в нього в одно-потоці 8328, в мене - 11611. Може він різні версії тестує
почалося: "тести не тести"... невипадково саме однопоточних тестів 7-zip немає, бо емейзінг в першій же реальній задачі протух :laugh:
якщо за швидкість потрібно заплатити
що мені потрібно (ram, ssd, sata) - за те я заплатив ринкову ціну, з величезним запасом на майбутнє, це у вас взагалі немає вибору купити 64G RAM + 4TB Storage не продавши нирку, тому і сидите на найдешевшій моделі, чи не так? :yes:
Alligator
Member

tornadox ну чесно кажучі я й досі не можу зрозуміти взагалі використання лінуксу у домашніх умовах. Ну тобто серверний сегмент - все що можна перевів тількі на Debian та CentOS (зараз Almalinux), для роботи Linux Mint - ну окей. А нахіба воно для дому? Проблему сумісності з іграми через протон сильно мінімізували, але при наявності декількох моніторів і постійній необхідності альтабитись дуже часто виникають проблеми як з курсором так і банальним зависанням гри. Про мультимедійні задачі також можна поговорити, на дворі 2026, а 4к телевізор артефачить на лінуксі, з віндою проблем нема. І це х86 з 100500 стандартами.
artko
Member

Alligator: 15.01.2026 19:41але при наявності декількох моніторів і постійній необхідності альтабитись дуже часто виникають проблеми як з курсором так і банальним зависанням гри
nvidia? не пам'ятаю жодного разу таких проблем в себе, а товариш з нвідією жалівся. але це таке. навіщо? просто тому що подобається більше, ніж вінда. чому ні?
yuriy_dd
Member

dext: 15.01.2026 18:30достатньо, навіть не ноути, у мене звичайний NUC (не єдиний), який не гірший (~3W idle), а значно кращий
але він повільний, що там у вас за проц, якщо не соромно?
dext: 15.01.2026 18:30він заробляє з реклами/переглядів на YT
не так і багато в нього переглядів, і він це робив ще до того як став відомим
dext: 15.01.2026 18:30почалося: "тести не тести"... невипадково саме однопоточних тестів 7-zip немає
спойлер

Код: Выделить всё

./7zz b -mmt1

7-Zip (z) 24.09 (arm64) : Copyright (c) 1999-2024 Igor Pavlov : 2024-11-28
 64-bit arm_v:8.5-A locale=UTF-8 Threads:10 OPEN_MAX:256, ASM

mt1
Compiler:  CLANG 14.0.0 ver:Apple LLVM 14.0.0 (clang-1400.0.29.202) GCC 4.2.1 : CRYPTO SHA2 AES CRC32 UNALIGNED
Darwin : 24.3.0 : Darwin Kernel Version 24.3.0: Thu Jan  2 20:22:58 PST 2025; root:xnu-11215.81.4~3/RELEASE_ARM64_T8132 : arm64
PageSize:16KB
Apple M4 10C10T

1T CPU Freq (MHz):  2353  3138  3856  4380  4404  4406  4406

RAM size:   16384 MB,  # CPU hardware threads:  10
RAM usage:    437 MB,  # Benchmark threads:      1

Compressing  |                  Decompressing
Dict     Speed Usage    R/U Rating  |      Speed Usage    R/U Rating
         KiB/s     %   MIPS   MIPS  |      KiB/s     %   MIPS   MIPS

22:      14957   101  14453  14551  |     134527   100  11519  11486
23:      11391    99  11683  11606  |     133979   100  11589  11597
24:       9594   100  10342  10315  |     133424   100  11679  11713
25:       8662   100   9891   9891  |     131753   100  11689  11727
----------------------------------  | ------------------------------
Avr:     11151   100  11592  11591  |     133420   100  11619  11631
Tot:             100  11606  11611
Відправлено через 2 години 21 хвилину 18 секунд:
викотили Anthropic Cowork - працює лише для МакОС - чому? вона ж така не популярна, на віндовс на порядок більше користувачів?
крім того так самі костилі, обмеження, і тд
waryag
Member

yuriy_dd: 15.01.2026 16:49 а ви зможете самостійно знайти частку ринку хромбуків у США?
Юрчику, це так не працює. Тим більше з тобою. Хочеш щось довести - піднімай сраку і показуй цифри.
yuriy_dd: 15.01.2026 16:49 прямо зараз New Lenovo IdeaPad Slim 3 15.3" WUXGA TouchScreen Laptop Snapdragon X 16GB 512GB за $410
Він все ще не дешевше за х86. На товар з неповним функціоналом та вкрай сумнівною підтримкою повинен бути хороший дисконт.
yuriy_dd: 15.01.2026 16:49тобто ви всетаки не знаєте основні компоненти браузер, і тому не здатні повноціно обговорювати чи браузер це складний програмний продукт, чи простий
маякніть якщо все таки захочете стати розумнішим :shuffle:
За цією пришелепкуватою логікою в тебе самого жодних прав на обговорення прогресу АРМ відносно х86.
Бо твої обговорення зводяться до вкрай однобокого досвіду використання, архітектурні ж питання ти обходиш за кілометр, а як ні - то краще б обходив... :lol:
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 15.01.2026 14:30
tornadox: 15.01.2026 12:37А з чого ти взяв що на нього можна встановити дебіан?
ну він запускався, як і Убунта, і Федора
Grava: 15.01.2026 13:24На моєму старому смарті poco x3 nfc працював і андроїд, і убунту тач, і віндовс
але ж місцеві з соплями доводять що на АРМ нічого не можна поставити, а ось і один з них:
Alexsandr: 15.01.2026 13:03Сказано для винды, значить для винды и никуда больше
Так читай же дальше. полноценно ничего не работало. Или опять пропуск?
Z440_User
Member

Світла немає, по хаті/двору нічого не по робиш, затопив пічку трохи догріти хату та під хруст полум'я поліз в тирнет накидати собі ARM-компа:
Поточна х86 машина то і домашній NAS, і мультимедіа сервер, і розважальний Desktop (ігри-кіно-веб серфінг-торенти-музика), все в одному пристрої. Бігає все під Gentoo, яку можна зібрати на aarch64. Windows бажано, але не критично.
Тож що ми маємо?
1.) Коробочка Apple не підходить, в неї не переїде наявне файлосховище + це закрити себе суто в MacOS оточенні + доведеться докуповувати купу перехідників-розширювачів-адаптерів, або городити окремий ПК для NAS. Ще питання роботи ігрової переферії (джойстики/руль)
2.) Малинка та подібне не розглядаю, воно дохле.

Як би для Desktop лишається Ampere. Тож накидаємо платформу на ньому:
1.) CPUs Ampere A96-37X, 3.7GHz (нам же потрібен швидкий однопотік для браузера, тож беремо самий швидкий по частоті), 96C (навіть не уявляю як їх можна утилізувати, інші моделі ще більше мають ядер), 64MB, 350W (енергоефективність!!!), FCLGA5964 = 2900евро
Варіанти в продажу на ebay то попередні проци, які повільніші за і7-10700 та під DDR4

2.) Матплата:
Гігабайт пропонує двосокетну мамку - то забагато
Asrock пропонує аж 1 мат.плату: AMPONED8-2T/BCM = знайшлася лише одна пропозиція на ebay за 7000$
Supermicro пропонує плату MBD-R13SPD = ціну не знайшов.
3.) На розетці знайшов Dell DDR5-5600 16384MB PC5-44800 ECC 1Rx8 за 12тис.грн*8шт (треба ж всі 8 каналів використати, інакше нащо вони тоді?) = 96 тис.грн

2900евро+7000доларів+96тис.грн.

В принципі, вже після ціни лише одного проца, можна йти збирати платформу х86 на ДДР5...
Все інше що пропонується і можна приладити в десктоп/workstation на АРМ повільніше та слабше за х86 на DDR5 пам'яті.

Мобільний сегмент я не роглядаю, так як він мені не цікавий, як Юрію нецікаві відеокарти.
Последний раз редактировалось Z440_User 16.01.2026 13:27, всего редактировалось 1 раз.
yuriy_dd
Member

waryag: 16.01.2026 09:18Хочеш щось довести
насправді не хочу, тупе не бажання вчитись не зупинить прогрес
waryag: 16.01.2026 09:18New Lenovo IdeaPad Slim 3 15.3" WUXGA TouchScreen Laptop Snapdragon X 16GB 512GB за $410
Він все ще не дешевше за х86
ну подібні х-ки на х86 коштують дорожче
waryag: 16.01.2026 09:18За цією пришелепкуватою логікою
головне що вона є :lol: :lol:
Alexsandr: 16.01.2026 12:14полноценно ничего не работало
так лінукс на останіх х86 ноутах - теж не повноціно працює, і що?
Ответить