Windows 11

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
Z440_User
Member

Повідомлення

FirstTDM: 04.12.2025 12:21
pelia: 03.12.2025 23:30Це взагалі що за фігня? Чому все через таку дупу? Хіба ми не йдемо до спрощення і деградації користувача щоб все в півтори кнопки робилося?
Ну такое... современный стиль: устанавливаем Win 11 25H2 с включенным инетом и он-лайн юзером - на всё про всё пару кликов и минут 15-25 на быстром компе... еще и рабочий стол и доки подтягиваются сразу же с OneDrive...
Звичний наш зимовий льодяний дощ = обрив комунікацій по всьмоу місту = декілька днів без інтернету бо бригади і так вже по місту на стовпах/дахах висять та по підвалах/колекторах повзають = ти не маєш можливості користуватись ПК поки не з'явиться інтернет?
pelia
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 04.12.2025 11:54
pelia: 03.12.2025 23:30 Ставив я значить сьогодні 11 вінду на асус вівобук якийсь на 11 гені інтела, це якийсь сюр.

Чому взагалі ставив? Це ноут далеких родичів, був ноутбуком жінки, яка загинула декілька років назад, зараз ним користується донька. Так ось, на ньому стояла 11 вінда, десь до року назад я туди доставляв плашку рамки, все було гуд, і ось ця донька на днях кидає мені скрін бітлокера. Накопичувач просто локнувся, відновити ключ ніяк, даних до облікового запису майків немає, довелось стирати. При чому я не впевнений що там взагалі хтось у своєму розумі той бітлокер включав сам.

Так ось, це була просто передісторія. Скачав я значить media creation tool, зробив флешку, починаю ставити іііі не працює тачпад (в біосі працює).
Ну і грець з ним, у нас є мишка і взагалі вміємо користуватися без неї також, не проблема.
Дійшов до вибору накопичувача іііі не бачить його, треба rapid storage драйвер, скачав з сайту, закинув на флешку і поїхало.
Пройшла установка з флешки, запуск налаштувань іііі не підтягнуло драйверів на вафлю і без цього далі йти не хоче, бо офлайн встановлення це вже не модно.
Скачав останні драйвери на всі можливі модулі вайфай цієї моделі з сайту асуса ііі жоден не підійшов. Ну добре, не дурні, підключив телефон по кабелю як модем (rj45 немає у цього ноута) і нарешті воно саме скачало всі необхідні драйвери.

Це взагалі що за фігня? Чому все через таку дупу? Хіба ми не йдемо до спрощення і деградації користувача щоб все в півтори кнопки робилося? Я на це витратив купу часу, хоча, наприклад, з тими ж ХР/7/10 це зайняло 5-30 хвилин (в залежності від того на чому внсталятор.

Це у мене оверреакція, чи щось йде не так?
Колись сміялися з Linux, що без консолі його не встановити. А тепер все помінялося місцями: для встановлення Windows без підключення до інтернету треба відкривати консоль і вводити туди команди. Там, здається, SHIFT+F10 відкриває консоль. Можете знайти інструкцію в інтернеті, їх повно. Тоді і локального юзера також можна створити, без прив'язки до хмари.

Стосовно rapid storage: зазвичай в біосі можна перемикнути режим котнролера в AHCI, тоді все заведеться на стандартних драйверах. Потім можна буде встановити драйвера і перемикнути на rapid storage, якщо захочете.
Та ні, я таки хотів онлайн юзера, при чому з відомими мені даними, щоб у випадку якщо знову вилізе клятий бітлокер, то було де взяти ключ від нього у будь-якому випадку
FirstTDM
Member

Повідомлення

Z440_User: 04.12.2025 14:24ти не маєш можливості користуватись ПК поки не з'явиться інтернет?
Да я же и не спорю... просто показал, что есть варианты...

Работает винда и без интернета - это PIN требует проверки он-лайн, а пароль можно сделать локальным и войти в учетку... на почту в смартфон код приходит... есть варианты...
Shpoker
Member

Повідомлення

pelia
если шо - битлокер можно штатно отключить после установки и он больше сам не включится
Z440_User
Member

Повідомлення

FirstTDM, так я теж не спорю.
Навів минулорічний сценарій як приклад, ну або актуальне з відключеннями по 7 годин та 3 години зі світлом, через тиждень такого графику вже і у провайдера тирнет дохне через 0,5-1 годину без світла і київстар з водафоном слідом через 20-30хв тухнуть бо все розряджене і не встигає заряджатись за 3 години світла.
Отож цікаво як воно працює за таких умов...
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Shpoker: 04.12.2025 14:54 если шо - битлокер можно штатно отключить после установки и он больше сам не включится
Наче якісь оновлення вінди його автоматино вмикали. Ще, якщо конвертуєш користувача з локального в хмарного, то також вмикається. При чому нічого не питає, навіть не підозрюєш про це - а він тихонько шифрує твій диск С: :mad:
Shpoker
Member

Повідомлення

SergiusTheBest
Ненене, там есть явный штатный запрет на АВТОМАТИЧЕСКОЕ шифрование. Если диск был автоматом зашифрован - то оно его тихонько на бэкграунде и расшифрует. Не видел что б венда втихаря после запрета шифровала что либо по новой
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Shpoker: 04.12.2025 20:29 Ненене, там есть явный штатный запрет на АВТОМАТИЧЕСКОЕ шифрование. Если диск был автоматом зашифрован - то оно его тихонько на бэкграунде и расшифрует. Не видел что б венда втихаря после запрета шифровала что либо по новой
А, цікаво. Не чув про таку опцію.
Shpoker
Member

Повідомлення

SergiusTheBest
указать путь?)
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Shpoker: 04.12.2025 22:03 указать путь?)
Так, хай буде. Дякую.
Shpoker
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 04.12.2025 22:14Так, хай буде. Дякую.
идем в настройки (пуск - шестеренка, как вариант) -> Конфиденциальность и защита -> Безопасность Windows -> Безопасность устройства -> Data Encryption -> и там отрубаем.
Ранее было вот тут (Параметры -> Конфиденциальность и защита -> Шифрование устройства и прямо перед носом огромный ползунок.) Сейчас, похоже, то меню упразнили, хотя может у меня что напердолено

либо в павершелле(!) от админа(!) дать

Код: Виділити все

Get-BitLockerVolume | Disable-BitLocker
ну или при установке венды на этапе ООБЕ скормить

Код: Виділити все

reg add HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\BitLocker /v PreventDeviceEncryption /d 1 /t REG_DWORD /f && shutdown /r /t 00
тогда никакой самодеятельности не будет по умолчанию
avuremybe
Member

Повідомлення

win 11 pro N
при запуску ігор і всього що з ними пов'язано на кожен чих чи спливаюче вікно вилазе повідомлення про пошук застосунку для ms-gamingoverlay.
Інтернет не знає як позбутися цьої хріні. Чат-боти рекомендують мені повідключати опції, яких не існує, або встановити застосунок XBOX, що теж не допомагає.
image_2025-12-29_184257756.png
MaxZema
Member

Повідомлення

avuremybe: 29.12.2025 19:44 win 11 pro N
при запуску ігор і всього що з ними пов'язано на кожен чих чи спливаюче вікно вилазе повідомлення про пошук застосунку для ms-gamingoverlay.
Інтернет не знає як позбутися цьої хріні. Чат-боти рекомендують мені повідключати опції, яких не існує, або встановити застосунок XBOX, що теж не допомагає.

Це через видалений GameBar. Можна прибрати через скрипт. Пошукайте на Reddit "ms-gamingoverlay error message". Там буде заміна цього повідомлення на відкриття пустої сторінки в браузері і швидкого його закриття (оку не видно). Як саме я не пам'ятаю вже, шукав рішення довго і нудно.
avuremybe
Member

Повідомлення

MaxZema: 29.12.2025 19:57
avuremybe: 29.12.2025 19:44 win 11 pro N

Це через видалений GameBar. Можна прибрати через скрипт. Пошукайте на Reddit "ms-gamingoverlay error message". Там буде заміна цього повідомлення на відкриття пустої сторінки в браузері і швидкого його закриття (оку не видно). Як саме я не пам'ятаю вже, шукав рішення довго і нудно.
По такому запиту мені нарешті видало справне лікування цієї хвороби:
Press Windows Key + R, type regedit, and press Enter.
Navigate to HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\GameDVR. (If GameDVR folder doesn't exist, right-click CurrentVersion, select New > Key, and name it GameDVR).
In GameDVR, right-click an empty space, select New > DWORD (32-bit) Value, and name it AppCaptureEnabled.
Double-click AppCaptureEnabled and set its Value data to 0 (zero).
Дуже дякую
MaxZema
Member

Повідомлення

avuremybe: 29.12.2025 20:33
MaxZema: 29.12.2025 19:57

Press Windows Key + R, type regedit, and press Enter.
Navigate to HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\GameDVR. (If GameDVR folder doesn't exist, right-click CurrentVersion, select New > Key, and name it GameDVR).
In GameDVR, right-click an empty space, select New > DWORD (32-bit) Value, and name it AppCaptureEnabled.
Double-click AppCaptureEnabled and set its Value data to 0 (zero).
Дуже дякую
Вам пощастило) Мені це не допомогло. Допоміг тільки скрипт наведений мною вище.
avuremybe
Member

Повідомлення

MaxZema: 29.12.2025 21:23
avuremybe: 29.12.2025 20:33

Дуже дякую
Вам пощастило) Мені це не допомогло. Допоміг тільки скрипт наведений мною вище.
Можливо, справа в тому, що у мене N версія, де приблуди коробокса вирізані під корінь. Навіть пунктів у налаштуваннях немає, про які всюди пишуть.
Лишилося лише кілька отаких артефактів, як оцей розділ у реєстрі та два перемикача в панелі керування, які взагалі не зрозуміло з чим пов'язані.
VovaII
Member

Повідомлення

Краєм вуха почув що є якась можливість засунути конфігураційний файл у образ вінди з Майкрософту. Але той файл на якомусь сайті можна «зклепати» як тобі потрібно. Чи це правда? Чи не підчиплю якусь заразу?
Дякую.

Хотілок не багато:
1) Встановлення без інтернету.
2) Заблочити Бітлокер.
3) ще щось…

Відправлено через 2 хвилини 48 секунд:
А! Заблочити їхнє ШІ, поки не пізно.
Scoffer
Member

Повідомлення

VovaII
Щодо сайтів не знаю, звучить як мінімум мутно. Штатно кастомні образи вінди робляться за допомогою Windows ADK. Не надто інтуітивна штука, але інструкцій в інеті вагон.
Але вирізати прям геть усе все одно не можна. Людь вигадав лайвхак: беруть китайське видання вінди це все це вирізано, і додають мовні пакети (бо просто поставити китайську і встановити іншу мову також не можна).

Відправлено через 3 хвилини 43 секунди:
Windows Enterprise G чи якось так.

Відправлено через 8 хвилин 50 секунд:
О, пишуть вже що в 11 завезли окрім китайської англійську. Ну тоді в принципі робити нічого не треба окрім як добути, власне Enterprise G.
Зондів від піня там також немає, це максимально чиста вінда, на котру ставляться стандартні обнови від мс :rotate:
Васильович
Member

Повідомлення

VovaII: 30.12.2025 11:49Краєм вуха почув що є якась можливість засунути конфігураційний файл у образ вінди з Майкрософту.
Так, це файл unattend.xml
VovaII: 30.12.2025 11:49Але той файл на якомусь сайті можна «зклепати» як тобі потрібно. Чи це правда? Чи не підчиплю якусь заразу?
Так, це правда. Жодних ризиків нема, бо то просто XML файл із заготовленими параметрами (відповідями).
VovaII: 30.12.2025 11:49Хотілок не багато:
1) Встановлення без інтернету.
2) Заблочити Бітлокер.
3) ще щось…
Для цього вже якраз треба правити ISO оригінальний - просто файлу відповідей буде не достатньо.
Є різні шляхи це реалізувати, наприклад:
https://winutil.christitus.com/userguide/microwin/
Scoffer: 30.12.2025 12:29Щодо сайтів не знаю, звучить як мінімум мутно.
Та вони просто генерують unattend.xml, нічого кримінального, приклад:
https://schneegans.de/windows/unattend-generator/
Scoffer: 30.12.2025 12:29це максимально чиста вінда, на котру ставляться стандартні обнови від мс
Я б на цю роли обрав Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024.
Scoffer
Member

Повідомлення

Васильович
Проблема іот ентерпрайз в тому шо вона не оновлюється автоматом на нові випуски і, відповідно, можуть не ставитись наприклад драйвери на відеокарту поки не накатиш зверху нову іот ентерпрайз. А ще там не випилюється дефендер простими методами.
Відповісти