Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждение

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Ответить
Автор
Advanced Member

Данная ветка посвящена выбору а так же обсуждению различных вопросов связанных с системами воздушного охлаждения.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось EvGaS 10.11.2011 13:51, всего редактировалось 38 раз.
Ortyomko
Member

Всім привіт, треба порада. Хочу переїхати на ІТХ. Проц гарячий 14700К (зараз під 240 водою і не такий вже й гарячий). Проц міняти не дуже хочу, просто підзадушу його по частоті. Корпус хочу Fractal Design Ridge, із лімітом 70мм на повітряний кулер.
Я вже давно на недоводянках, тож у низкопрофільних кулерах трохи плаваю.
Із того що зараз бачу по варіантам:
Scythe Big Shuriken 3 + десь шукати монтажний комплект на 1700 сокет
Thermalright AXP120-X67
Jonsbo HP600

Чи може бути ще якісь варіанти?
oversteve
Member

Ortyomko: 12.01.2026 13:39 Всім привіт, треба порада. Хочу переїхати на ІТХ. Проц гарячий 14700К (зараз під 240 водою і не такий вже й гарячий). Проц міняти не дуже хочу, просто підзадушу його по частоті. Корпус хочу Fractal Design Ridge, із лімітом 70мм на повітряний кулер.
Я вже давно на недоводянках, тож у низкопрофільних кулерах трохи плаваю.
Із того що зараз бачу по варіантам:
Scythe Big Shuriken 3 + десь шукати монтажний комплект на 1700 сокет
Thermalright AXP120-X67
Jonsbo HP600

Чи може бути ще якісь варіанти?
із того, що у нас водиться ще
id cooling is 67
deepcool an600
також scythe big shuriken 4 не треба шукати кріплення

загалом термалрайт самий продуктивний (але по факту там різниця бадильова), ід кулінг троха менше проблем із сумісністю, але там як раз у ріджі є якісь заморочки із виносом кабеля живлення з цими кулерами, погугліть
vsx
Member

Посоветуйте как лучше подключить вентиляторы. В корпусе стояло 5 шт 120 (+2 процессорных). Все были 3 пин и подключены к матплате через 2 разветвителя (3 и 2). Купил 2 140 уже с шим модуляцией, поставил их вперед вместо 2х 120. Вопрос: их лучше подключить через хаб (вместе с процессорными) или не париться и оставить как есть?
vsx
Member

Пока сделал так. Два 140мм включил в хаб, его воткнул в CHA1_FAN (PWM), три 120мм через разветвитель воткнул в CHA2_FAN (DC). По хорошему надо бы купить еще пару 140 (4pin) на замену и избавиться от разветвителя.
Dima1602
Member

Друзі порадьте декілька варіантів ( економ--дорогий/ефективний) куллер для 5700g. Тихий та ефективний із запасом, щоб і не заглядав туди окрім чистки :gigi:
Mikola_Mikola
Junior

Dima1602: 07.02.2026 20:37 Друзі порадьте декілька варіантів ( економ--дорогий/ефективний) куллер для 5700g. Тихий та ефективний із запасом, щоб і не заглядав туди окрім чистки :gigi:
https://telemart.ua/ua/products/thermal ... ng-120-se/
oversteve
Member

Dima1602: 07.02.2026 20:37 Друзі порадьте декілька варіантів ( економ--дорогий/ефективний) куллер для 5700g. Тихий та ефективний із запасом, щоб і не заглядав туди окрім чистки :gigi:
економ вже кинули, якщо оптимально-ефективно-недорого-тихо - практично любий 2-баштовий термалрайт - pa120, ps120, royal pretor і т.п., тут на форумній барахолці або олх має бути троха дешевше, ніж в телемарті
Барбарис
Member

Dima1602, термалрайти останніх років - топ, особливо на фоні вдвічі важчих «топ» башт. Надзвичайно ефективні.
yariksom
Member

Барбарис: 07.02.2026 21:03 Dima1602, термалрайти останніх років - топ, особливо на фоні вдвічі важчих «топ» башт. Надзвичайно ефективні.
Я зараз також дивлюся в бік термалрайтів, є реальні користувачі Thermaltake Toughair 710?, які ще й до всього знають різницю між ним та термалрайт РА120SE? останній виглядає суперхорошим на фоні першого, найперше в ціні, а от прямих порівнянь не найшов.
Може якісь огляди є?
я вкурсі, що це різні виробники, в мене зараз Thermaltake 120SE 2006го року, є бажання міняти, старий він вже, там підошва ще й чуть випукла, є бажання поміняти.

Як не поможете то назбираю на япко М5, куплю на нього Noctua NH D15 G2 LBC, і буду з паном Юрієм глузувати з вас :gigi:
Последний раз редактировалось yariksom 10.02.2026 14:04, всего редактировалось 1 раз.
Filabatya
Member

yariksom
G2 самий безглуздий кулер ціна ефективність :rotate:
yariksom
Member

Filabatya: 10.02.2026 13:59 yariksom
G2 самий безглуздий кулер ціна ефективність :rotate:
Розумом я це сприймаю, а душа лежить.
Тому шукаю альтернативу вже рік, з купи оглядів ніфіга не зміг зробити висновок, якщо термалрайт ассасін зможе відвести 200 тепла без зайвого шуму (корпус закритий) то я його візьму, якщо є щось на голову краще то інший.
У всіх оглядах Thermalright Peerless Assassin 120 SE бере верх по всім показникам ціна/доляр і відводить тепло непогано ніби.
Як вже казав в мене кулеру вже 20 років, хотів би ще стільки на новому просидіти, більше недоживу.
Водянки не хочу.
oversteve
Member

yariksom
у термалрайта купа кулерів які троха краще за РА120 - фентом спіріт, фрост спіріт, фрост тавер і т.п., питання в тому по якій ціні ви їх знайдете і чи виправдає ця різниця в ціні різницю в температурах, власне РА120 напевно один із "найгірших" серед поточних 2-баштових 2-вентиляторних термалрайтів

крім Ж2 є й інших брендів кулери, які будуть троха краще за РА120, але знову ж таки там цінник буде в 2-3 рази більше (крім хіба що деяких ід кулінг і джонсбо, але там вже треба огляди дивитися), але такого, щоб там була прям суттєва різниця немає
Filabatya
Member

yariksom
Б у на олх д15 ген1 тай все, блек версію :up:
yariksom
Member

oversteve: 10.02.2026 14:27фентом спіріт, фрост спіріт, фрост тавер
Який кращий? ціна поки значення не має, дуже довго думатиму, Peerless Assassin просто зараз можна купити за досить нормальну ціну, десь близько 1400 грн, китай барижить.
купив такий доньці на холодний (менш-більш) райзен 7700, за рік нарікань не було, але собі планую 9800X3D, і велике питання чи його потягне.
Барбарис
Member

yariksom, Phantom Spirit 120 має ефективніше трубки, пластини, легше, менше, дешевше, краще сумісність з пам'ятю та радіаторами плат, відводить 280 замість 250. Є ще цікавий роял претор на 130 вентилях.
Старе одоробло у вигляді супербашти на 2 кг не ефективне. Єдине, що на максі 140 вентилятори будуть тихіше, але якщо такий кулер на постійно ставити то краще воду.
Для 5700г цього з головою, як і для всіх ам4 проців.
yariksom
Member

Phantom Spirit значить замовлю, він доречі у китаї трішки дорожчий, але різниця з нашими цінами таки помітна. Дякую всім, зичу добра і вдачі!
Барбарис
Member

yariksom, так зараз ще є оновлений evo. Він ще ефективніше має бути.
yariksom
Member

Барбарис: 10.02.2026 15:26 yariksom, так зараз ще є оновлений evo. Він ще ефективніше має бути.
Дорожчий на 1000 і більше приблизно, там вже і до Noctua NH-D15 зовсім недалеко, простий замовив, за 2700, хоча і жаба сильно давила :gigi:
Барбарис
Member

yariksom, я брав такі зазвичай закордоном і навіть з доставкою нп виходить набагато краще. Ще й по акції часто бувають. Д15 цікава лише заради вентилів та підтримки(виготовлення кріплень до нових сокетів). За перевагу вони ще видають пайку пластин до трубок, але то таке. В 2 рази важчий кулер виходить лише трохи ефективніше. Навіть фантекси чи нзхт зробили крок уперед в охолодженні, можливо якісь свіжі кулери їх і покажуть прогрес. Бо, здається, що вдвічі важчий термалрайт міг би з водою посперечатися.
Krovatka
Member

Какая башня топ у thermalright? Там столько моделей, что быстро не разобрать))
Ответить