Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.01.2026 17:37 а ваша відповідь пояснить чому незважаючи на закони фізики АРМ може працювати без охолодження в смартах планшетах чи на ноутах, а x86 - не можеь
по-перше, ви знову ухилились від відповіді на просте питання з фізики що якби натякає :rotate:
по-дргуге, жоден сучасний чіп не може працювати без охолождення
по-третє, cучасні продуктивні ARM також потребують активного охолодження, бо на температурах близьких до 100 градусів ніщо довго не живе :dontknow:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

dext: 07.01.2026 18:45бо на температурах близьких до 100 градусів ніщо довго не живе
тут топікстартер вважає що 110+ градусів це окей.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 07.01.2026 17:47Без охолодження - це голий чип? Чи ти знову збрехав?
знову дурника велючили?
ьаке ж пасивне охолодження як у АРМ
dext: 07.01.2026 18:45cучасні продуктивні ARM також потребують активного охолодження, бо на температурах близьких до 100 градусів ніщо довго не живе
в одно-потоці MacBook air з пасивний може працювати скільки хоч довго
dext
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 07.01.2026 18:56 тут топікстартер вважає що 110+ градусів це окей.
для фанатів одноразових поробок - цілком припустимо :rotate:
yuriy_dd: 07.01.2026 19:30 в одно-потоці MacBook air з пасивний може працювати скільки хоч довго
по-перше, таких задач практично не існує, бо в системі завжди є побічна активність, парсити годинами якісь json це спец.олімпіада
по-друге, електроніка на 100+ градусах довго не живе (скільки би ви не вірили маркетологам з альтернативною освітою)
тож тоненьке-гарненьке, але одноразове, особливо в яблука :dontknow:
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.01.2026 19:30знову дурника велючили?
ьаке ж пасивне охолодження як у АРМ
Тепер треба не просто відповідати на тупі питання, що задаються в сотий раз, а ще й додумувати їх за тебе? :lol:
yuriy_dd: 07.01.2026 19:30ьаке ж пасивне охолодження як у АРМ
Це яке? АРМ різні, і воно може змінюватися, від буквально голого чипу в дешевому роутері до продуктивних СО на т/т чи випарних камерах, здатних відводити сотні Вт. :popcorn:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 07.01.2026 21:09-друге, електроніка на 100+ градусах
ніщо не робить фанатів x86 щасливішими - як вихід ладу процесорві apple
але щось ніяк вони не можуть цього дочекатись вже більше 5 років минуло

Відправлено через 8 хвилин 49 секунд:
масове перегорання 13900К / 14900К є
9800X3D - є
але фанати x86 цього бачити не хочуть
вони чекають коли ж у Епл згорить
а воно не горить і не горить :weep: :weep:

і закони фізики прикликають
ну нічого в них не виходить
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.01.2026 21:39
dext: 07.01.2026 21:09-друге, електроніка на 100+ градусах
ніщо не робить фанатів x86 щасливішими - як вихід ладу процесорві apple
життєвий цикл одноразових яблучних поробок значно менший за 5 років, іміджевий - тільки рік, після чого вони вже нікому не цікаві :dontknow:
приклад роботи сучасних x86 в іграх від батареї:
цікаво, скільки fps видасть m4 air в F1 2025? :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 07.01.2026 21:49життєвий цикл одноразових яблучних поробок значно менший за 5 років, іміджевий - тільки рік, після чого вони вже нікому не цікаві
MKBHD - найбільш популярний тех блогер в світі - і досі сидить (або сидів) на М1 Мах
може ви знову брешете?
dext: 07.01.2026 21:49 цікаво, скільки fps видасть m4 air в F1 2025? :rotate:
о, коли не вдається нічого сказати по суті про 100+ градусів - бо не зручні теми вони не люблять - то вони починають розмови про ігри
хоче це форум про проци, а не про ВК
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

зацініть нові Epyc
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 07.01.2026 21:49риклад роботи сучасних x86 в іграх від батареї
цікаво - чому на початку відео автор каже що їм заборонили запускати будь які тести проца? вам самому не дивно? до яких висновків ви приходите?

також це референсний дизайн - це не кінцевий продукт що отримають покупці - ви зауважили цей момент?

Відправлено через 9 хвилин 9 секунд:
як тільки х86 зможуть зробити безшумний ноут, чи ноут що не просідає швидкодія при роботі від батареї - про це будуть хвалитись з усіх місць
але поки фанати х86 - мають що мають і кажуть що їм таке не потрібно :weep: :weep:

Відправлено через 49 хвилин 39 секунд:
MacBook Air M1 українського солдата прийняв уламок снаряду, але досі працює
https://itc.ua/ua/novini/macbook-air-m1 ... pratsyuye/
isusik63
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.01.2026 23:26
dext: 07.01.2026 21:49риклад роботи сучасних x86 в іграх від батареї
цікаво - чому на початку відео автор каже що їм заборонили запускати будь які тести проца? вам самому не дивно? до яких висновків ви приходите?

також це референсний дизайн - це не кінцевий продукт що отримають покупці - ви зауважили цей момент?

Відправлено через 9 хвилин 9 секунд:
як тільки х86 зможуть зробити безшумний ноут, чи ноут що не просідає швидкодія при роботі від батареї - про це будуть хвалитись з усіх місць
але поки фанати х86 - мають що мають і кажуть що їм таке не потрібно :weep: :weep:

Відправлено через 49 хвилин 39 секунд:
MacBook Air M1 українського солдата прийняв уламок снаряду, але досі працює
https://itc.ua/ua/novini/macbook-air-m1 ... pratsyuye/
Дешёвые манипуляции Юрий , я так тоже могу :
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... XT_luytXQT

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 7tq5uCxbks

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... BcOX0n4SZl

И так далее ....
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.01.2026 22:10 о, коли не вдається нічого сказати по суті про 100+ градусів - бо не зручні теми вони не люблять - то вони починають розмови про ігри
хоче це форум про проци, а не про ВК
Уже сказали. Физику не обдурить. Найдете на сколько часов работы рассчитаны чипы? раньше про это писали, сейчас нет. яблоки тоже не идеальны по железу и периодически попадают на факапы. Настолько тупая система, что получается без смены версии ОС оборудование может перестать работать. Так же наверное и софт следом?
Мыши и клавиатуры Logitech перестали работать на macOS из-за истечения срока действия сертификата Developer ID.
Компания выпустила обновление, которое нужно загружать вручную, поскольку автоматическое обновление сломалось вместе с сертификатом.

https://24tv.ua/tech/ru/logitech-zabyla ... u_n2984616
х86 и игрызапускает и расчеты и и... а вот конкуренты так не могут. Если М4 кушает за 300ватт, то не это ли ответ почему не выпустили М4 ультра?

Отправлено спустя 2 минуты 51 секунду:
yuriy_dd: 07.01.2026 23:26
Чаще всего без циферок, на глаз, определить что быстрее или медленнее практически невозможно. потому и без тестов. Интересовало мнение "как видится".
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.01.2026 22:10MKBHD - найбільш популярний тех блогер в світі - і досі сидить (або сидів) на М1 Мах
може ви знову брешете?
Мінімально чесний техноблогер постійно використовує купу різного заліза - навіть якщо його основний комп на М1макс - він фізічно не може багато ним користуватися.
А судячи з ваших слів про популярність, вся технічна робота давно перекладена на команду.
yuriy_dd: 07.01.2026 21:48ніщо не робить фанатів x86 щасливішими - як вихід ладу процесорві apple
Подивіться, скільки коментів збирають новини про горілі 16 пін конектори, кори 14 покоління та х3д на асрок, і порівняйте з новинами про маки. На них тут всім пофіг.
yuriy_dd: 07.01.2026 23:26цікаво - чому на початку відео автор каже що їм заборонили запускати будь які тести проца? вам самому не дивно? до яких висновків ви приходите?
Процесор ще не отримав ще не всі оптимізації мікрокоду і результати бенчмарків будуть спотворені.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

isusik63: 08.01.2026 00:15я так тоже могу
а тепер вам залишилось довести що ці всі несправності були викликані тим що згорів процесор
з того що я перелічив - там дійсно горить процесор
от коли ви так навчитесь робити для всіх своїх повідомлень - можна буде сказати що ви вмієте критично мислити
isusik63
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 08.01.2026 11:13
isusik63: 08.01.2026 00:15я так тоже могу
а тепер вам залишилось довести що ці всі несправності були викликані тим що згорів процесор
з того що я перелічив - там дійсно горить процесор
от коли ви так навчитесь робити для всіх своїх повідомлень - можна буде сказати що ви вмієте критично мислити
Я про осколок и работает , мне не надо нечего доказывать , у людей маки мрут также как и другие ноуту у других производителей .
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.01.2026 15:44 що вам чи комусь іншому заважає особисто перевірити? вам що гроші переслати щоб ви могли самі купити?
В гаманець не лізу, але це пише особа яка ходить з 8ми річним смартфоном і витрачає вечори на встановлення кастомних прошивок :lol: від Пєті з підмасковʼя. Можна багато на цю тему говорити, але судячи з інших постів, це швидше вам потрібні гроші щоб купити собі якийсь сучасний ПК, а не сидіти на віндовс 7 і полумертвих кастомах з неробочим банкінгом.
yuriy_dd: 07.01.2026 17:37 але чому всі інші бачать значно кращу енергоефективність?
хто всі інші? пару людей з форума можете назвати хто займається реальною роботою, а не грає в бенчмарки?
По факту мене не цікавить купка проплачених ютуберів, в мене є живий приклад, що в бенчах М4/5 звір, але в мультитаскінгу і реальних довготривалих навантаженнях він на рівні х86.

Ось приклад всіх інших:
https://www.reddit.com/r/MacOS/comments ... to_change/
https://www.reddit.com/r/macbookair/com ... ery_to_be/
https://www.reddit.com/r/macbookair/com ... ery_sucks/
https://www.reddit.com/r/MacOS/comments ... ing_super/
https://www.reddit.com/r/davinciresolve ... ro_m4_max/
https://www.reddit.com/r/macbookpro/com ... sed_to_be/
https://www.reddit.com/r/MacOS/comments ... _heats_up/
https://www.reddit.com/r/macbookpro/com ... cbook_pro/
yuriy_dd: 07.01.2026 15:44я давав скрін роботи свого макбук ейр - 5.5 год роботи, розрядився на 30%
ютуб з виключеним екраном і звуком - це не робота.
Мій результат 60% розряду за 2.5 години роботи. Мультитаскінг.
yuriy_dd: 07.01.2026 15:44які саме втрати?
1. Ціна, вона в декілька разів вища за PCIe чи OcuLink
2. Швидкість лише х4 і на рівні попереднього PCIe
3. Втрати на протоколі до 20%
yuriy_dd: 07.01.2026 15:44мене особисто цікавить підключення дисків U.2 - все можна підключити
можна, але у вас нема? крім того MacOS підтримує по факту лише 3 файлові системі, APFS, HFS+, exFAT - остання не має навіть журналювання.
Електрично порт сумісний зі всім, але от ОС крім накопичувачів і примітивних адаптерів на популярні формати які поширені в професійному світі й не підтримує. От захочу я підключити 5090, воно буде працювати? Звісно ні.

Є звісно ютубери які задля відео збирають NAS з MacMini задіюючи всі ТБ порти, але в реальності після зйомки відео це все розбирається і повертається в Амазон.
yuriy_dd: 07.01.2026 17:37 для чесності треба запустити таке точно навантаження на вашому х86 ноуті
я вже писав, але ви ж ігноруєте те на що вам не зручно відповідати. Попередній ноут Dell з i5-1335g7, 32gb, 512nvme, дисплей 14", але практично в 2 рази менша батарея - 38 Вт*г. Поки батарея буле жива в такому режимі витягував 3 з половиною години. Навантаження в плані роботи там навіть вище було.

Для пересічного користувача Mac такі речі мали б звучати як холодний душ, але якось так виходить, що користувачі Apple вперто відмовляються приймати факти. Я не кажу що вони повинні погоджуватись, але хоча б варто розуміти, за якою схемою працює Apple, бо так може робити будь-яка компанія, і це просто питання споживчої обізнаності.

Apple знає що люди запускають бенчмарки і роблять на їх основі широкі висновки. Вони також знають що бенчмарки не крутяться годинами, тому головне показати вищий результат на 15-хвилинному тесті. Після цього люди кажуть: бачите, він швидший і батарея краща. Хоча на практиці Apple просто знижує продуктивність одразу після цих 15 хвилин щоб витягнути автономність. Це вже тестували і на iPhone, і подібна логіка працює на Mac. Якщо навантажити систему серйозною задачею, батарея Mac починає танути дуже швидко.

Логіка батареї проста: є мінімальне навантаження і є максимальне. Фізика однакова, робота на високому навантаженні споживає певну кількість енергії, і процесор тут не робить магії. Тож що зробила Apple?

Вони максимально знизили мінімальне навантаження. MacOS і програми в простої їдять мізер батареї, майже до рівня одного потоку. Уявіть собі компʼютер який у легкому режимі майже спить і нічого не робить. Саме тому в Apple слабка підтримка мультимоніторності, багатозадачності, купи вкладок, а на iPhone додатки просто вивантажуються у фоні, бо система це не тягне - інакше батарея летіла б у прірву. Mac по суті це iPhone, який 90% часу має сидіти і нічого не робити, максимум показувати час і інколи кидати нотифікацію.

Джерело: https://www.reddit.com/r/MacOS/comments ... _on_macos/

Apple спеціально дозволяє системі працювати "на максимумі" перші кілька хвилин, але якщо навантаження триває довше, починається троттлінг. Це все зроблено під бенчмарки і красиві цифри, які створюють враження "продуктивності", ніби так працює ноутбук постійно на батареї. Хоча насправді це НЕ так. Така продуктивність тимчасова і не тримається довше кількох хвилин, бо інакше батарея би розряджалась миттєво.

Ось приклад тесту від людини, яка це помітила: https://markellisreviews.com/a-day-in-t ... s-battery/
Висновок простий: якщо навантаження важке - сюрприз, автономність така ж, як у будь-якого звичайного ноутбука. Але попри всі докази, міф про "космічну автономність Mac" живе досі. Apple вдалося переконати майже всіх. Люди продовжують це захищати, типова історія з ефектом "втраченої вигоди".

У геймінгу це називається min-maxing, і концепція дуже схожа. Так, можна сказати що Apple довше тримає батарею, але там такий список обмежень що воно вже не виглядає як перевага. Для важких задач автономність буде такою ж, міліампер до міліампера. ARM трохи ефективніший лише тому що не тягне купу інструкцій, як x86, який має масу розширень для математики, криптографії, графіки - все це на Mac доводиться емулювати програмно. Тому "краща автономність" працює лише на легких задачах або коли висока продуктивність потрібна коротко, при цьому користувача фактично змушують працювати в режимі одного завдання. І можна ще посперечатись чи ця автономність взагалі краща, чи це просто ілюзія з трюків і оптимізацій.

По факту, якщо вам потрібна стабільна висока продуктивність і нормальна багатозадачність, ноутбук все одно треба тримати на зарядці. І це актуально для будь-якого ноутбука, тому всі аргументи про "але ж батарея…" не мають великого сенсу. Подобається - без питань, але це радше золото дурнів.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

tornadox
Розкидали по фактах але ж ви знаєте що топікстартер знайде купу відмазок, пришлє купу відосів своїх "лідерів думок", зіскочить на будь яку іншу тезу але не визнає очевидних речей бо у нього все класно і закони фізики і здорового глузду в його прогресивній печері не працюють.

Відправлено через 2 хвилини 48 секунд:
І почнеться все колу:
- амазон гугл майкрософт нвідія оракл;
- найшвидший однопотік;
- 1вт в простої;
- батарея 28 годин;
- фанати х86;
- а ось у мене а що у х86 і т.д. і т.п.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 08.01.2026 13:31Попередній ноут Dell з i5-1335g7, 32gb, 512nvme, дисплей 14", але практично в 2 рази менша батарея - 38 Вт*г. Поки батарея буле жива в такому режимі витягував 3 з половиною години
маєте якійсь результати тестів?
бо абсолютно не вірю
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 08.01.2026 13:31але це пише особа яка ходить з 8ми річним смартфоном і витрачає вечори на встановлення кастомних прошивок
у вас якась хвороблива маніакальність до мого поко ф1 - а чому я мав міняти смарт, який скоріший за більшість (якщо не за всі) смарти які продаються зараз нові ціною до 8к грн (а може й до 10к), який добре фоткає на рівні з Гугл Піксель (сенсор і софт - такі самі), хороша автономність?
може тому що це ламає ваші твердження що АРМ пристрої довго не живуть?
я давно купив поко ф5 - саме ф5 бо наступні мені не подобаються - я не терплю сканер пальця в екрані, зараз перейшов на нього бо в старому ф1 розбив екран і батарея трохи стомилась а доводиться весь день від 4Г де погае покриття. Якщо від WiFi - він і далі добу і більше тягне
tornadox: 08.01.2026 13:31це швидше вам потрібні гроші щоб купити собі якийсь сучасний ПК
ви знову про гроші, хочете позмагатись чисто грошима?
tornadox: 08.01.2026 13:31 але чому всі інші бачать значно кращу енергоефективність?
хто всі інші? пару людей з форума можете назвати хто займається реальною роботою, а не грає в бенчмарки?
оглядачі в основному міжнародні
tornadox: 08.01.2026 13:31 Ось приклад всіх інших:
але майжу у кожного проблеми в перші години роботи - коли ноут все індексує. Невже ви цього не зауважили?
tornadox: 08.01.2026 13:31 я давав скрін роботи свого макбук ейр - 5.5 год роботи, розрядився на 30%
ютуб з виключеним екраном і звуком - це не робота.
є тест ютюба, є тест реального використання - я ж все описав. Ваш фанатизм вам засліплює очі?
tornadox: 08.01.2026 13:31 Мій результат 60% розряду за 2.5 години роботи. Мультитаскінг.
ще раз - представте такий же тест на х86
tornadox: 08.01.2026 13:31 мене особисто цікавить підключення дисків U.2 - все можна підключити
можна, але у вас нема?
U.2 - у мене нема? надіюсь ви знаєте для чого вони, може здогадаєтесь чому я їх привів у приклад?
tornadox: 08.01.2026 13:31крім того MacOS підтримує по факту лише 3 файлові системі, APFS, HFS+, exFAT
а Віндовс не підтримує ext4 - я щось не бачу щоб ви сильно про це переживали
tornadox: 08.01.2026 13:31Логіка батареї проста: є мінімальне навантаження і є максимальне. Фізика однакова, робота на високому навантаженні споживає певну кількість енергії, і процесор тут не робить магії. Тож що зробила Apple?
підозра що ви абсолютно не розумієте що таке енерго-ефективність, і чому вона у М4 в 3.6 рази краща ніж у AMD Ryzen AI Max+ 395 - 9.52 проти 2.62
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen ... 274.0.html
спробуєте пояснити?
якщо запустити ту саму роботу - то ці 2 проца однаково розрядять батарею? якщо ні - то який більше і на скільки?
ви хоч читали що постите?
tornadox: 08.01.2026 13:31Така продуктивність тимчасова і не тримається довше кількох хвилин, бо інакше батарея би розряджалась миттєво.
де докази? в мене він тримає до кінця (трохи тротлить), але не як х86 - який відразу падає майже на 50%
tornadox: 08.01.2026 13:31По факту, якщо вам потрібна стабільна висока продуктивність і нормальна багатозадачність, ноутбук все одно треба тримати на зарядці
але якщо я користуюсь 95% від батареї, я щось роблю не так? я і купив спеціально щоб працювати від батареї і носити його з собою
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Snapdragon X2 Elite Extreme майже наздогнав Apple M4 Max у тестах Geekbench

Платформа Windows 11 on Arm нарешті отримала процесор, який здатен на рівних конкурувати з чипами Apple. Новий Snapdragon X2 Elite Extreme показав вражаючі результати в Geekbench і суттєво скоротив розрив між Windows-ноутбуками та MacBook на Apple Silicon.

Перші ноутбуки на базі Snapdragon X2 почнуть надходити у продаж у квітні 2026 року. Вони працюватимуть на базі Windows 11 26H1. Це оновлення платформи не принесе помітних змін у інтерфейсі, проте воно спеціально оптимізоване під нові чипи Qualcomm. Джерела вважають, що ці процесори можуть показати ще кращі результати, якщо Microsoft усуне глибинні проблеми продуктивності самої Windows 11.
https://itc.ua/ua/novini/vbyvtsya-macbo ... geekbench/

там з х86 - навіть і не порівнюють, інша ліга
ну і те що Майкрософт - так активно працює саме над АРМ - теж про щось каже, рішення прийняте ..
Відповісти