Выбор роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
tablestikus
Member

Повідомлення

Взяв я оце собі на заміну Mikrotik ac3 - Mikrotik ax2 - з коробки через квіксет по повітрю дало 600мбіт. І це я ще не тюнив його.
kolesnukm
Member

Повідомлення

tablestikus: 08.01.2024 14:54 Взяв я оце собі на заміну Mikrotik ac3 - Mikrotik ax2 - з коробки через квіксет по повітрю дало 600мбіт. І це я ще не тюнив його.
яка версія прошвики, знайомий каже на отсанніх версія нормально так wi-fi допиляли і його AC2 вже біля 550-600 видає
tablestikus
Member

Повідомлення

kolesnukm: 08.01.2024 15:35
tablestikus: 08.01.2024 14:54 Взяв я оце собі на заміну Mikrotik ac3 - Mikrotik ax2 - з коробки через квіксет по повітрю дало 600мбіт. І це я ще не тюнив його.
яка версія прошвики, знайомий каже на отсанніх версія нормально так wi-fi допиляли і його AC2 вже біля 550-600 видає
З коробки було 7.8 на якій і тестив. Зараз підняв до 7.13.1 та трохи потюнів - вже 680мбіт зміг витягнути.
Bender911
Member

Повідомлення

Ortyomko: 08.01.2024 13:58 ну теоретично можна і замінити вай фай адаптер у ноуті. Не знаєте якийсь з підтримкою 4x4 ?
Це якщо там немає захисту від такої заміни за допомогою "білого списку" адаптерів. З таким зтикався на Lenovo.

Більше 650мбс на Легіоні з ах211(6Е 2х2) не бачив, але міряв тільки спідтестом та зовнішіми ресурсами, інших клієнтів не відключав, бо цікавого було заміряти реальні умови.
tablestikus
Member

Повідомлення

Виявляється в оф.документації у мікротів є пояснення проблем з епловими девайсами.

Why I can't connect to MikroTik 802.11n AP with Apple Mac devices?
This problem is only seen on Mac devices based on Broadcom wireless chipsets. In order to connect with such wireless device to MikroTik 802.11n AP make sure that you don't use 'short' preamble-mode. Use 'long' or 'both' preamble-mode and Mac wireless devices will be able to connect.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

tablestikus
Цікаво, це особливість чипсету Broadcom чи "яблучного" софту, або можливо поєднання обох?
Scoffer
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst
Епл клала болт на якусь там частину стандарту вайваю зі своїх релігійних переконань. Мікрот клав болт на епл і реалізує строго по стандарту зі своїх :laugh:
artko
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 09.01.2024 11:24 Цікаво, це особливість чипсету Broadcom чи "яблучного" софту, або можливо поєднання обох?
знаходив скарги на роботу яблучних пристроїв і на інших чипсетах, там був випадок некоректної реалізації зі сторони епла обробки wi-fi threshold параметру. треба було руками міняти, щоб працювало.
тому, мабуть, це такий прикол від яблук.
WalkMan
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 09.01.2024 11:24це особливість чипсету Broadcom
особливість драйверів які ніхто не буде переписувати для застрарілого обладнання
kolesnukm
Member

Повідомлення

Так із cisco не завжди коректно Apple пристроїв працюють треба доналаштувати
_clawfinger_
Member

Повідомлення

artko: 09.01.2024 12:40знаходив скарги на роботу яблучних пристроїв і на інших чипсетах, там був випадок некоректної реалізації зі сторони епла обробки wi-fi threshold параметру. треба було руками міняти, щоб працювало.
тому, мабуть, це такий прикол від яблук.
У мене колись айфон був, та мікротік, мав купу проблем, так й нічого не зміг вдіяти. Це було ще на 2.4ггц.
Вирішив це, зміною заліза на убікі.

Був роутер, світч, точки. Через ті віялові відключення, це все не могло нормально працювати, та й заживити це все було не легко. Тож розібрав й продав усе. Поки що користуюсь проміжними рішеннями, яке з непостійного перетворюється на постійне.
Так як вдома працюю, то мережа має значення. Як би ж на роботу ходив би, то не парився. А так, маємо, те що маємо. :)
Bender911
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 09.01.2024 11:24 tablestikus
Цікаво, це особливість чипсету Broadcom чи "яблучного" софту, або можливо поєднання обох?
Маю в різних місцях два роутера на Broadcom від Asus та TP-Link, обидва Wi-Fi6, тобто не раритет. Постійно в користуванні пару макбуків 2015 та 2020, та пару Iphone різних років.
За 3 роки ніяких проблем не було. Думаю в TP-link навіть налаштувань таких немає, в Asus є, але за замовчуванням наче long preambule і стоїть.

Як на мене, то скоріше якісь приколи реалізації від мікротік, але добре що вони про це пишуть.
_clawfinger_
Member

Повідомлення

Bender911: 10.01.2024 23:28Як на мене, то скоріше якісь приколи реалізації від мікротік, але добре що вони про це пишуть.
До айфона андроїд був, то проблем не було взагалі.
Куму поставив новий роутер й налаштував. До того був мікротік багато років й новий теж. Вже 3 тижня скарг нема. Але у них нема епл девайсів. Тож усе добре.
Та й скарг на таку сумісність з еплом були не тільки у мікротіка, а й у убіків теж. Вони якось це виправили.
З новим поколінням смартфонів й роутера такої проблеми наче нема. Але я як й більшість наче після ефекту Павлова. Мікротік й епл разом ні-ні. :D
bes
Member

Повідомлення

у меня на микротики с вайфай были проблемы только если выбирать регион Украина - если выбрать США все стабильно работает с яблочными девайсами
Bender911
Member

Повідомлення

_clawfinger_: 11.01.2024 07:46 До айфона андроїд був, то проблем не було взагалі.
Куму поставив новий роутер й налаштував. До того був мікротік багато років й новий теж. Вже 3 тижня скарг нема. Але у них нема епл девайсів. Тож усе добре.
Та й скарг на таку сумісність з еплом були не тільки у мікротіка, а й у убіків теж. Вони якось це виправили.
З новим поколінням смартфонів й роутера такої проблеми наче нема. Але я як й більшість наче після ефекту Павлова. Мікротік й епл разом ні-ні. :D
Про немає проблем у когось, хто не дуже технарь, то суб'єктивна історія. Люди часто не розуміють то у провайдера проблеми чи то з компом, чи з роутером.
У родивчів поставив 10 років тому 741 TP-Tlink - теж кажуть все добре і міняти не хочуть, хоч і безкоштовно пропонував:)

А те чи є проблема у сучасних пристроїв Apple та Mikrotik, чи немає без нормального технічного розбору не зрозуміти. Не здивуюсь, що колись на якихось конкретних версіях ПЗ була або навпаки бага реалізації яку досі не виправили. Обговорення проблем окремих людей на форумі Мікротіка активне наприкінці 2023 року: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=185277
tablestikus
Member

Повідомлення

Bender911: 10.01.2024 23:28
Ekz0rcyst: 09.01.2024 11:24 tablestikus
Маю в різних місцях два роутера на Broadcom від Asus та TP-Link, обидва Wi-Fi6, тобто не раритет. Постійно в користуванні пару макбуків 2015 та 2020, та пару Iphone різних років.
За 3 роки ніяких проблем не було. Думаю в TP-link навіть налаштувань таких немає, в Asus є, але за замовчуванням наче long preambule і стоїть.

Як на мене, то скоріше якісь приколи реалізації від мікротік, але добре що вони про це пишуть.
Там проблема саме коли Broadcom у еплову девайсі і тіки на 802.11n.

Отправлено спустя 44 секунды:
До речі, убікі викатили точки wifi7, щось прошка на старті продажі досить гуманний цінник має.
https://store.ui.com/us/en/pro/category ... cts/u7-pro
afhpwnd
Member

Повідомлення

tablestikus: 08.01.2024 17:09 Виявляється в оф.документації у мікротів є пояснення проблем з епловими девайсами.

This problem is only seen on Mac devices based on Broadcom wireless chipsets. In order to connect with such wireless device to MikroTik 802.11n AP make sure that you don't use 'short' preamble-mode. Use 'long' or 'both' preamble-mode and Mac wireless devices will be able to connect.
А хіба там не стоїть за замовченням "booth"?
Тоді користувачі свмі собі граблі ставлять, коли лізуть і бездумно змінюють налаштування.

Відправлено через 2 хвилини 41 секунду:
Що значить тюнив, І що з покриттям вафлі, Стала зона покриття більше чи менше?
Потужність антен заявлена у ах2 більше. Але десь я читав, що підсилювач у ас2 чи ас3 сильніше і все це компенсує різницю в потужності антен, тому зона покриття вафлі майже однакова і все це цифри на папері :insane:
Ortyomko
Member

Повідомлення

tablestikus: 11.01.2024 19:24 До речі, убікі викатили точки wifi7, щось прошка на старті продажі досить гуманний цінник має.
https://store.ui.com/us/en/pro/category ... cts/u7-pro
спойлер
Зображення
tablestikus
Member

Повідомлення

afhpwnd: 12.01.2024 05:21
tablestikus: 08.01.2024 17:09 Виявляється в оф.документації у мікротів є пояснення проблем з епловими девайсами.

А хіба там не стоїть за замовченням "booth"?
Тоді користувачі свмі собі граблі ставлять, коли лізуть і бездумно змінюють налаштування.
Так, за замовчування "both". Але при чому тут "бездумно"? Прям з документації

long - Do not use short preamble.
short - Announce short preamble capability. Do not accept connections from clients that do not have this capability.
both - Announce short preamble capability.

Тут скоріше за все те, що епли не розкривали інфу що в них на броадкомах нема цього capability

Отправлено спустя 2 минуты :
afhpwnd: 12.01.2024 05:21
Що значить тюнив, І що з покриттям вафлі, Стала зона покриття більше чи менше?
Потужність антен заявлена у ах2 більше. Але десь я читав, що підсилювач у ас2 чи ас3 сильніше і все це компенсує різницю в потужності антен, тому зона покриття вафлі майже однакова і все це цифри на папері :insane:
Ну трохи погрався з налаштуваннями wifi інтерфейсів. З зоною не скажу, бо що ас3 що ах2 в мене покривають все що треба.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Був у мене в користування Mikrotik hAP ac і якихось проблем я навіть і не згадаю, ну тобто все працювало належним чином. Щоправда після купівлі точки Ruckus ZoneFlex R500 все стало веселіше, по швидкості та покритті маю на увазі.
Відповісти