Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Gold_Star
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 17.09.2025 00:21я не слідкував за макбуками, але постійно десь проскакувало що вони грілись як пічки
Ви вважаєте клієнтів Apple недолугими, бо брали дорогі ноути з малою автономністю і перегрівом?
yuriy_dd: 17.09.2025 00:21зараз Епл має повний контроль
Точніше не так - зараз Apple впопихах намагається встати в чергу за AMD та Медіатеком до нового 2 нм техпроцесу у TSMC. Медіатеком! Не так давно виробником чіпів для китайських DVD плеєрів і телефонів з вбудованим телевізором :laugh: :lol:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 17.09.2025 14:00в кожного своя думка. (варіант - не бенч кривий, а М4 :) )
ок
artko: 17.09.2025 14:00 особисто свій х86 тягав, ~10 годин від батарейкі. що не так?
чудово, у вас тоді все добре, М4 вам не дасть покращень
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 17.09.2025 14:18чудово, у вас тоді все добре, М4 вам не дасть покращень
та і не треба. мені не подобається макос та її ідеологія. переживу якось.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Gold_Star: 17.09.2025 14:04 Ви вважаєте клієнтів Apple недолугими, бо брали дорогі ноути з малою автономністю і перегрівом?
тоді - так. Я не купував тоді макбуки і навіть не дивився в їх сторону. Айфони і досі не купую
я почав купувати маки - виключно через М проци
Gold_Star: 17.09.2025 14:04Точніше не так - зараз Apple впопихах намагається встати в чергу за AMD та Медіатеком до нового 2 нм техпроцесу у TSMC
ви про що? я бачу що Епл викупила порядку 50% потужностей на 2нм

Відправлено через 6 хвилин 59 секунд:
artko: 17.09.2025 14:22мені не подобається макос та її ідеологія
мені вона схожа на лінукс

і ідеологія Віндовс - мені не подобається значно більше, аж верне від дизайну наприклад налаштувань, ну і те що тих ріхних дизайнів є десь 4 шт

Він 7 - подобається значно більше
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 17.09.2025 14:29мені вона схожа на лінукс

і ідеологія Віндовс - мені не подобається значно більше, аж верне від дизайну наприклад налаштувань, ну і те що тих ріхних дизайнів є десь 4 шт
в сенсі - закрите все що можна та не можна, тільки як святий джобс дозволив :)

windows - сам не користуюсь.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 17.09.2025 14:31в сенсі - закрите все що можна та не можна
в цій темі - мене не цікавить нюанси роботи з макос, хоча я особисто з закритістю не стикнувся, і ситуація що Він 11 - це анальний зонд і з цим стикаюсь постійно

тут лише про проци АРМ
Gold_Star
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 17.09.2025 14:29тоді - так
Зря ви так на покійного Джобса гоните...
yuriy_dd: 17.09.2025 14:29я бачу що Епл викупила порядку 50% потужностей на 2нм
Там ще і Нвідія в черзі стоїть, тому про 50% навіть не мрійте :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Gold_Star: 17.09.2025 15:33 Там ще і Нвідія в черзі стоїть, тому про 50% навіть не мрійте :rotate:
щось ви слабко за новинами слідкуєте:

Компанія NVIDIA, згідно з більш ранньою інформацією, віддасть перевагу перевіреному 3 нм для виробництва нових високопродуктивних графічних процесорів Rubin

Відправлено через 1 хвилину 17 секунд:
Gold_Star: 17.09.2025 15:33 Зря ви так на покійного Джобса гоните...
тобто те що макбуки мали проблеми через калічені проци від Інтел - ви звинувачуєте Джобса?
Gold_Star
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 17.09.2025 19:01щось ви слабко за новинами слідкуєте:
Бо ви читаєте вчорашні новини. Ось вам актуальна інформація:
NVIDIA is preparing its future-generation "Feynman" architecture to succeed its upcoming "Rubin" architecture. White TrendForce points to a 2 nm-class node for "Feynman," with mass-production slated for the second half of 2026, a Commercial Times report TrendForce cites says NVIDIA could opt for the more advanced TSMC A16 node with backside power delivery. A16 would logically be 1.6 nm or 16 Angstrom-class.
yuriy_dd: 17.09.2025 19:01тобто те що макбуки мали проблеми через калічені проци від Інтел - ви звинувачуєте Джобса?
Нічого не чув про калічність (очевидно це би коштувало репутації Apple та особисто Стіву), але так - ініціатива по переводу усіх маків на Інтел було його особистим та найуспішнішим рішенням:
спойлер

yuriy_dd
Member

Повідомлення

Gold_Star: 17.09.2025 19:09але так - ініціатива по переводу усіх маків на Інтел було його особистим та найуспішнішим рішенням
ну колись Інтел були хороші, але потім був повний спад і практично відсутність прогресу

а найуспішніше рішення Джобса - це звичайно айфон, презентація якого навіть зараз не застаріла
і я чудово памятаю які тоді були конкуренти
і що ніхто навіть не додумався як робити скрол чи зум
waryag
Member

Повідомлення

Gold_Star: 17.09.2025 15:33 Зря ви так на покійного Джобса гоните...
Если б лечил рак нормально, а не травками, может и сейчас был бы жив. :idea:
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 17.09.2025 19:47 і що ніхто навіть не додумався як робити скрол чи зум
на WM не было скрола?
Microsoft Surface
жестом (правда двумя руками, но ка краз для той системы) делается зум. яблоко как и многие другие не первые придумали, но первые запатентовали.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Alexsandr: 17.09.2025 21:28 на WM не было скрола?
на якому PocketPC це було реалізовано?
pelia
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 17.09.2025 21:41
Star7, у далекому 1991 році :rotate:
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 17.09.2025 21:41
Во всех с 6,х наверное. Но вопрос что вы вкладываете в это понятие.
Альтернативные оболочки к примеру спокойно скролили свои элементы, книги и т.п. А вот сама ОС имея за основу винду предпочитала ползунок.
Получается скролинг был до яблока (кстати и до винды мобильной похоже) но не применялся глобально ко всему.
Gold_Star
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 17.09.2025 19:47найуспішніше рішення Джобса - це звичайно айфон, презентація якого навіть зараз не застаріла
Ну це той випадок, коли людині вдалося себе перевершити. Щоправда, там була трошки мутна історія з запозиченням прототипів у Соні, і в акурат з виходом айфону у Соні Еріксон суттєво скоротили кількість кадрів у відділі R&D, але то давно було і неправда...
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.09.2025 23:06для такого споживання - ноут має бути досить завантажений постійно - покажете скрін Activity Monitor?
Що саме мається на увазі про завантаження?
Це стандартний сценарій використання, декілька активних вкладок в браузері, ще деякий софт який простоює, активний дзвінок в тімз. Без ніяких Cinebench чи інших бенчмарків, взагалі такого не маю на ноуті. По суті звичайний робочий софт, без активних інтенсивних навантажень.
Коли були відключення світла, на той момент в мене був Dell на i5-1135G7, то він десь так і споживав 17 ват, перевіряв ватметром на тайп-сі з зарядженою батарейкою. Яскравість добавляла ще декілька ват.
Але там батарея була 38wh (в маку 72), а також гидотна VA матриці. За пару років та батарея втратила 40% ємності, і повністю заклинили обидві завіси. При тому що ціна по якій купляли ці ноутбуки, була рівня Macbook Air на M
спойлер
Зображення
Вчора перевірив в грі Dying Light - 55-60 ват на високих налаштуваннях. З плюсів мак не був гарячий і не шумів (десь аж під кінець почав), з мінусів, гра вилетіла 5 разів за пару годин.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 18.09.2025 15:41 для такого споживання - ноут має бути досить завантажений постійно - покажете скрін Activity Monitor?
Що саме мається на увазі про завантаження?
Це стандартний сценарій використання, декілька активних вкладок в браузері, ще деякий софт який простоює, активний дзвінок в тімз
таке навантаження на макбук - не буде споживати 17 Вт в середньому
тому якщо у вас 17 Вт - то має бути видно що є постійне високе навантаження, щоб в цьому переконатись я і попросив скрін Activity Monitor
tornadox: 18.09.2025 15:41Коли були відключення світла, на той момент в мене був Dell на i5-1135G7, то він десь так і споживав 17 ват, перевіряв ватметром
це теж не мало, але це Інтел
tornadox: 18.09.2025 15:41Але там батарея була 38wh (в маку 72), За пару років та батарея втратила 40%
то виходить вашого х86 ноута мало вистачати десь на 1 год

в мене є старі ноути на х86 - вони тягнуть 4-6 год
tornadox: 18.09.2025 15:41 і повністю заклинили обидві завіси. При тому що ціна по якій купляли ці ноутбуки, була рівня Macbook Air на M
коли я купив макбук на М1 в користуванні був ультрабук HP за $2500 - в якого була проблема що відключався мікрофон після звінку в Зум, і потрібно було перевантажувати. На роботі були інші ультрабуки - ця проблема була у всіх. Хотілось розбити об стіну
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 18.09.2025 23:20то виходить вашого х86 ноута мало вистачати десь на 1 год
40хв в тімс або 1год 30хв роботи. Потужний ноут був. :gigi:
yuriy_dd: 18.09.2025 23:20Хотілось розбити об стіну
:up:
yuriy_dd: 18.09.2025 23:20відключався мікрофон після звінку в Зум
Таке було в колег періодично після оновлень.
yuriy_dd: 18.09.2025 23:20це теж не мало, але це Інтел
Не в дзвінку було 9 здається.
yuriy_dd: 18.09.2025 23:20таке навантаження на макбук - не буде споживати 17 Вт в середньому
Деякі вкладки важкі, їх багато, наприклад Miro, Jira, Confluence і т.д.
Буду за лептопом гляну, завантаженість була в районі 10%
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.09.2025 10:59це як механізація приходила на село - так більшість орали, орють і будуть орати кіньми
але є інформація що скоро можна буде орати трактором
звичайно що орачі коней - будуть кидатись і не сприймати нове
але прогрес не зупинити
Навіщо писати про речі, в яких нічого не розумієте?
Відповісти