kairo: ↑
07.04.2025 18:44
ВВП рахується на основі цифр, які публікує уряд країни. Який в свою чергу зацікавлений в гарних цифрах ВВП.
Так, на цю тему є навіть такий собі "закон Гудхарда". Саме тому в нормальних країнах намагаються слідкувати, щоб показник залищався показником, а не був самоціллю (як, наприклад, можна спостерігати у Китаї із їхніми містами-привидами). Хоча, звісно, перекоси та неточності завжди трапляються. Але якось більш точного показника наче не придумали ще
Відправлено через 6 хвилин 56 секунд:
taras_cs: ↑
07.04.2025 18:34
Tiufin: ↑
07.04.2025 18:20
А чому ні? Ну я в Ісландії не був, але там наче непогано люди живуть. Звісно, суровий клімат вносить свої особливості, але тим не менше.
До речі, по менш об'єктивному, але може навіть в цілому більш точному показнику - "індексу щастя" - Ісландія займає одне з перших місць і вище Німеччини. То ж, кореляція із ВВП по ппс на душу населення - простежується.
Ps: Зараз також Ірландію заразом глянув- вона теж на високому приблизно 15 місці в світі. А то мені пан dead_rat доводив, що там люди погано живуть через високий ВВП )
Тому що економічний розвиток - дуже складна річ, там і інвестиції і вартість житла і податки.
А "ВВП по ппс" - це [реальний ВВП] поділити на [вартіть кілограму гнилої картоплі] (умовно). Він нічого важливого не може містити в собі, це фікція. Його використовують в дуже рідких випадках і не буде розумним порівнювати за ним країни між собою.
Ну там я вам одразу в тій же відповіді і про індекс щастя написав, якщо економічний розвиток- це надто складний процес.
Ось, люди довольні, значить все ок не лише із цифрами на табло (у вигляді ВВП), а і з фактичним життям.
І чому ВВП по ппс - це фікція? А що не фікція тоді? І що треба порівнювати між країнами, щоб оцінити їх рівень життя? Ні, звісно, якщо ви збираєтеся кудись переїжджати на пмж, або інвестувати мільйон доларів, то там треба більш детально оцінювати все, що можна. Але щоб швидко та в цілому порівняти країну А і країну Б - то чим цей показник не підходить?