► Сталкер 2 - ще той стрес-тест, виявляється

, у мене тільки Аіда64 так чіпко тримала максимальні температури на "проці"!
► Завершую тестування свого нового "заліза" і підзбирав уже системник до довготривалого користування - докинув до М.2 і одного HDD ще два таких же "вінта" і один sata-SSD (під "темпи" і "робочі диски/простори" важких програм), встановив свою бойову 1660 Ті: в комплексі, що не дивно, кінцеві температури трохи змінилися в бік нагріву - М.2, обидві планки "оперативки" і на градуса півтора, в середньому, сам "проц".
► Але фішка - в іншому... точніше, навіть дві фішки: Сталкер 2 і остання прошивка біоса/уефі, яка апгрейдить AGESA до версії
PI 1.2.0.3g (

"Повбивав би!" (С)). Про друге якраз хотілося б розписати, бо сам довго шукав інформацію... а от зараз сам спробував власними руками.
► Я поки так і не виклав фінальні результати того, що я там надрюкав з тюнингом свого "проца" і які показники отримав - це ще в процесі (десь треба більше часу знайти для писанини такого роду). Зараз хочу відписати досить логічну і почасти очевидну річ, але яку, чомусь не так просто було знайти по всьому Неті. Всі свої тестування я проводив на прошивці для моєї "материнки" - 7E59v2A90 від 2025-09-05. А вже 2025-09-10 вийшло напів-оновлення версії 7E59v2A91, суть:
AGESA PI 1.2.0.3g updated та
Improved compatibility of the Ryzen 8000 series CPU. Ну, мені воно не впиралося, але коли діло дійшло вже до завершального етапу підготовки системника - вирішив глянути, може підтягнули оптимізацію завантаження системи, бо багато де писалось, що
PI 1.2.0.3g в першу чергу посилило сумісність роботи компонентів...

Нє, ну, може і щось там комусь посилило - відгуків не дуже багато в Неті і вони здебільшого або напів-негативні або - ніякі, рідко в кого якийсь позитив відбувся після оновлення. Я - людина проста, в цих всіх прошивках глибоко не шарю, я просто подивився на потужність та температури і зробив логічний висновок, що оце саме "посилення стабільності" між компонентами добилися як мінімум підняттям напруги. Після прошивки, при всіх абсолютно однакових умовах та налаштуваннях, у мене моніторинг процесора почав у простої видавати РРТ на 6-8В більше (в середньому з 26-29В до 32-38В) і відповідно температура простою "проца" з 37-43°C піднялась до 46-54°C в середньому!

За-є-Бітлз! просто, що тут ще сказати можна...
► ...Перепрошився на попередню версію біоса, старі температури повернулися. Але я, нарешті, почав повноцінно ганяти Сталкер 2 і, як я вже написав вище, це ще той шматок неоптимізованого коду (хоча сама гра, як гра, звісно, офігенна!

).
► Коротше кажучи, я - до чого?
► Я - до суті теми даного топіка: покрутив-поганяв "проц", взнав його потужність і "стелю" при такому охолодженні, як у мене, і, так як там запасу - просто з головою, як для роботи, так і для ігор, прийняв рішення виставити більш "повсякденний" профіль роботи на сьогоднішній день. Знижую "курву" ще на 5 пунктів (до -25) і обмежуюсь лімітом "стелі" в 70-75°C (ще не вирішив остаточно), відповідно "тріаду" РВО - "PPT/TDC/EDC" - лишаю дефолтно-заводськими, їх заводські показники, при негативній "курві" в 20 пунктів і на моєму охолодженні рідко пробивають 75-76°C на часових стрес-тестах...
► Просто - це брєд:

у мене упор все-одно в відеокарту, а Сталкер 2 бере з "проца" в середньому від 8 до 23% (максимум), а середня температура на "проці" вже 68-74°C і дуже часто "прилітає в стелю" в 80°C. При цьому всьому - 60В чи всі 180В "проц" забирає - без різниці: температури за 70°C.
► Отака от ядерна фігня, малята

(маю на увазі гонитву АМД і Інтела за ядра та їх потужність в рамках форм-факторів їх компановки і що з цього всього виходить). Може я і помиляюсь, але поки ПЗ стабільно не вибирають на "процу" 90-100% при температурах в 70°C - кудись там піднімати температурні ліміти або ставити "воду" щоб "щось-там" розкрити "якийсь-там" потенціал - не бачу ніякого сенсу.
► ...

Напевно, вищеописаний лікбез для більшості тут вже давно зрозумілий; мені ж, як тому, хто вперше перейшов на багатоядерний АМД і вивчає його, це все було знайоме досі тільки з теорії - треба було "пощупати". Пощупав, коротше кажучи

...