Выбор звуковой карты

Звуковые карты, акустика, гарнитуры
Відповісти
Автор
Повідомлення
leshk
Junior

Повідомлення

В этой теме выбираем звуковые карты

Пофилософствовать на тему звука можно там

Флуд наказуем и преследуется по всей строгости правил
Востаннє редагувалось 02.06.2015 19:00 користувачем gehka3, всього редагувалось 2 разів.
feson
Member

Повідомлення

Filabatya: 22.02.2026 15:52 Колись була топова карта, круче була тільки onkyo se 200 :super:
А як мій сонар стх поруч з такими монстами, якщо доводилось слухати чи порівнювати?
Cонар стх та стх II в мене були давно - років 5-6 тому.
Тому зараз вже важко сказати як там у порівнянні звук.
QFlash
Member

Повідомлення

У мене була Xonar DS 3р. тому, продав за 5$ бо не стикується з новими мамками.
Зараз на Rачку різниці в звучанні не помітив/
Але я робив ставку на УНЧ, для музики це важливо/Mcintosh MA8950/Схеми Ламма/OM_2.0 і т.п. Все чудово співає.
Можливо для геймінгу, кіберспорту ключовим питанням є аудіопідсистема ПК.
Radio Bay
Member

Повідомлення

QFlash: 23.02.2026 10:09Можливо для геймінгу, кіберспорту ключовим питанням є аудіопідсистема ПК
Звук важливий для занурення у процес. По звуках можна додатково орієнтуватися. Щось очами, щось вухами, як у житті
feson: 22.02.2026 23:57Тому зараз вже важко сказати як там у порівнянні звук
Моя Asus Xonar Essence ST злила Schiit Lyr Multibit на мультимедійниках з першої секунди так, що там і пам'ятати нічого. Подарував
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay: 23.02.2026 13:15 Звук важливий для занурення у процес. По звуках можна додатково орієнтуватися. Щось очами, щось вухами, як у житті
Підтримую. Особливо якщо згадати старі хіти в яких 3Д звук був значно кращим. Особливо якщо була підтримка ЕАХ та карта від креативу.

- Як в F.E.A.R. можна було орієнтуватись по звуку де ворог і де він лазить (металева драбина чи бетоний балкон, або на дерев'яній коробці за отими дверями зліва);
- Як волосся на ж...пі дибки вставало від шорохів навкруги в Penumbra: Overture;
- Як об'ємно та реалістично звучала зона в S.T.A.L.K.E.R. і як по звуку орієнтувався де ворог, та миттево обертався коли з тилового каналу роздавався шорох чи ричання...

Ну це якщо у тебе живий багатоканальний звук, та ще й високого класу, звісно. B-)

П.С. Не люблю навушники, не користуюсь. :gigi:
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.02.2026 13:50Ну це якщо у тебе живий багатоканальний звук
Ну, якщо прикрутити крутий многоканал, то буде потужно. Ніколи не грав так, але можу уявити, як якась гедота починає хрюкотіти на 5 годин, ти розгортаєшся та шмаляєш на звук. Інша справа то побудувати відповідно
Filabatya
Member

Повідомлення

Гидота :D
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay: 23.02.2026 14:03
Z440_User: 23.02.2026 13:50Ну це якщо у тебе живий багатоканальний звук

Ну, якщо прикрутити крутий многоканал, то буде потужно. Ніколи не грав так, але можу уявити, як якась гедота починає хрюкотіти на 5 годин, ти розгортаєшся та шмаляєш на звук. Інша справа то побудувати відповідно

Я з кінця 90-х будував свій аналоговий стереозвук з вінілу-котушок-касет для досягнення максимуму в аудіо-візуально-естетичній складовій з максимальним ефектом присутності та реалістичності в межах наявного бюджету та можливостей. Поки фінальна зупинка десь у 2016-17році, апгрейдиться лише картридж на вінілокруті.

Комп в цю суто аналогову систему підключено як додаток до основних пристроїв системи з метою перегляду кіно на великому екрані та саунді.
А так як було місце в кімнаті та трохи апарату в господарстві, а в компі є "дірки" для інших каналів - тож гріх не сформувати хоча б 4.0 та кайфонути вже від оточуючого звуку в фільмах? А чому тільки в фільмах? Можна ж в іграшки ще пограти! :gigi:
На тил відправлялося те що було фронтом на час апгрейду, так що тил не дуже відставав від фронту B-) .

В кіно вже давно не ходили. Звук вдома не критично гірше, хоч і досі 4.0, 3Д як аудіо так і відео теж є, занурення повне. Від містики, навіть я іноді лякаюсь хоча люблю цей жанр. А ще можна поставити на паузу в будь який момент, або відмотати. До компа прикручено лінтяйку від старого відіка для зручності керування плеєром.
Хоча комедії цікавіше в кінотеатрі дивитися. Ну і всякі мегаепічні картини (з причин великого екрану).

Ну і в іграшках звук теж потужний :gigi:

Відправлено через 1 годину 1 хвилину 2 секунди:
Доречі, про забуті технології минулого (ЕАХ):
Зараз потроху бігаю у франшизу F.E.A.R. за наявності часу, настрою та електроенергії. Колись починав в неї грати, але той комп її нормально не тягнув, тож було закинуто до найкращих часів (10+ років).

- Коли ЕАХ вимкнуто, звуки кроків героя та ворогів - хтось буцає картону коробку, незалежно від поверхні/кімнати/відстані/перепон перед істочником звуку. Максимум панарамування в просторі.

- Коли ЕАХ активовано, звуки кроків вже мають різницю, чутно що це металева драбина/балкон, або крокують по бетонній поверхні, або дерев'яна дошка + відстань + об'єм приміщення істочника звуку+ наявність перепон перед істочником звуку, та які то перепони.

Умовно: стоїш перед дверима, чуєш бубоніння кроків по бетонній підлозі (ага, двері зачинені, стіни бетонні, підлога бетонна) та розкатисте ехо (приміщення за отими дверима велике, ангар чи щось типу того), кроки йдуть зліва направо, з'явився спочатку бубнящий металевий звук справа вгорі, а потім став дерев'яний (ага, додався ще один противник на чомусь типу стелажа праворуч від входу і сидить він там вгорі...)

Якась така різниця на колонках з включеним ЕАХ та без нього у старенькій грі F.E.A.R.
На Win10 є фірмова Alchemy яка дозволяє це все почути нативно з апаратною обробкою ЕАХ на DSP карти креатив.
В Linux на поміч приходить DSOAL, але обробка вже йде софтово, як в сучасних іграх і звукова це просто DAC для виводу звуку. На тому ж F.E.A.R. різниця в звуці присутня (мова про оці всі ефекти), але не критична (типу як між мр3@320kbs vs якісний 192kbs), відрізнити зможе лише тренований слух. В linux-драйверах DSP серії EMU доступний лише частково, якщо говорити про карти до Х-Fi включно...

Спробував пояснити як зміг :laugh:
Radio Bay
Member

Повідомлення

feson: 22.02.2026 15:22Тобто тепер і я перемістився у стан людей котрі вважають що рулить звук не тільки сама цапа а також дуже важлива обвязка та фільтри
після цапи.
Головне не торкати запобіжник, це може мати фатальні наслідки для психики :D
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Я сьогодні знайшов один трек, в якому безпомилково чути, що Schiit видає кращий звук, ніж вбудований ріалтек. Чути власне тому, що ріалтек звучить погано. Я спочатку шукав по кімнаті, що так деренчить, наче якийсь незакріплений предмет. А потім зрозумів, що то ріалтек. :laugh: Виразно чути на моїй акустиці, а в ній є DSP. Значить, джерело має значення, і твердження "колонки з dsp все перефарбують, і нема різниці, з чого їх слухати" не зовсім вірне.

Що цікаво, це тільки в плеєрі Roon. Якщо відтворювати той же flac файл в VLC, наприклад, то цього ефекту нема. І якщо слухати на ютубі чи bandcamp'і, то теж нема. А через Roon є.
Я замовив мікрофон. Хочу потім записати для порівняння і подивитись, чи можна буде почути різницю в записі.
Radio Bay
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 23.02.2026 19:17в якому безпомилково чути, що Schiit видає кращий звук, ніж вбудований ріалтек
Дивно, що так довго. Я чекав дуже явної різниці. Увімкнув, одразу зрозуміло
Piter Cantrope: 23.02.2026 19:17чи можна буде почути різницю в записі
Оце цікаво, а то обговорюэмо сфееричного коня у вакуумі
Filabatya
Member

Повідомлення

Piter Cantrope
Вам треба щось без цапа всередині, щоб зрозуміти на що ви гроші потратили, якійсь внутрішньоканалки, які на вело можуть піти потім чи олх з нормальною чуйкою(щоб телефон, хоч мав шанси на старті), розе хайдісі, щось по акції. Шолом теж купіть з міпсами якийсь по рейтингу :up:
QFlash
Member

Повідомлення

Ще такий момент по Xonar DS. Це мені запам'яталось/
- карточка працювала у стоковому режимі,
- дрова ставив як від Asus, а також UNI на MaxedTech
- із налаштувань вибирав в панелі DS режим HI-FI
Помічено, (особливо в іграх) що при слабких звуках гучність ніби автоматом зростає, як тільки щось різко відбувається чи стук, удар, вибух, різкий гучний звук - гучність автоматом приглушується.
На музиці проявлялось так: коли тихо звучать інструменти то автоматом стає гучніше - після різких ударних гучність автоматом приглушується.
Трохи дратувало. На Rачку такого ефекту не спостерігається. Raчки також різні бувають.
А можливо опер треба було міняти, пам'ятаю він змінний був на панельці сидів, який саме вже не скажу.
Z440_User
Member

Повідомлення

Згадалося як на якійсь аудіовиставці років 15тому в сліпому тесті народ захейтив справжнього піаніста за живим роялем за ненатуральний та штучний звук...

Мої маркери коли слухаю музику:
1.) Барабани: Звук щіточок якими грають по робочому барабану в джазі. При кругових рухах по пластику повинно бути чутно змінний притиск та звук повинен бути "зернистим", тобто прутики щіток повинні звучати відокремлено друг від друга, а не суцільне "ш-ш-ш".
Також повинно бути чутно пружину на нижньому пластику, її шурхіт. При грі паличками в інших жанрах включно, післязвук від неї.
При грі "збивок" - випадкові удари по ободу барабанів, вони не повинні тонути в загальному звуці.
Звук хайхета повинен мати розсипчастий звук вібрації заліза після основного "ц-с-с-с". Навіть в метал-музиці.
Про усілякі райди та інші тарілки також повинні відігравати весь спектр свого звуку.
При динамічній драйвовий грі, звук повинен вколочувати тебе в диван з кожним ударом барабанщика.
2. Гітари акустичні: повинен бути присуній звук від контакту струн об найближчий сусідній лад. Шкрябання манікюру/медіатора в самому початку щипка. Звуки струн від зміни позиції (абсолютно безшумно зробити це не можливо)
3. Скрипки та подібне: Де звук тертя наканіфоленого смичка по струнах?
4. Саксофон: звук повітря та механізму на фоні нот?
5. Ефект присутності
6. Звук лівіше лівої колонки, правіше правої колонки.
7. Інструменти наче як голограма у Тоні Старка (залізна людина), коли він якусь зібрану залізяку розносить по деталях на відстань щоб роздивитись будову. Тобто інструменти в композиції рознесені в тривимірному просторі на стерео системі, а не злитті в комок зажатий між колонками.
8. У вокаліста на звуках с,з,щ чутно як іноді слина трапляється на губах при співі.
9. Композиції на кшталт Fade to black від Dire Straits повинні погружати в нірвану, захопивши увагу повністю.

А у вас які маркери? :D
QFlash
Member

Повідомлення

Z440_User
Не забагато хочете/
Хоча це все чути на Rачку+McIntosh MA8950/чи Ламмовська схема УНЧ. B-)
Z440_User
Member

Повідомлення

QFlash, я таке маю на своєму аналоговому тракті. Так що... :dontknow:
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.02.2026 20:15А у вас які маркери?
Я не прислухаюсь до дрібних звуків, я сприймаю картину повністю, взагалі,
але баби на "Jamiroquai - The corner of the earth" повинні бути схожі на русалок, якщо не схожі - лайно тракт :)

Ми навіть якось навіть термін з кентом ввели - русалістость тракту )
Z440_User
Member

Повідомлення

Важка артилерія для оцінювання здатності системи внятно та члєнораздєльно відтворювати всі звуки в запису:
1. Всім відомий перезвон годинників в композиції Time гурту Pink Floyd. Вони не повинні зливатися в кашу. Ви повинні мати можливість, умовно кажучи, порахувати кількість годинників.
2. Менш відомий шедевр радянського звукозапису 1970-х: народна поема білорусів "Гусляр" яку було записано "Піснярами", фолк-рок-опера. Там багато великого багатоголосого хору та велика інструментальна група. Хор писали одним заходом, а не групами по черзі з накладеннями. Хор кашею не повинен звучати, в він там реально складний та дуже великий. На партії Гусляра, коли він князю критику вивалює, від вокалу мурахи повинні шкірою йти...
3.) Pink Floyd, "Us and them", приспів, басова партія вниз-вниз-у багатьох все, а по факту там ще три ноти граються нижче 50Гц
4.) Dire Straits "Industrial Disease" вкінці на програші басова партія входить в резонанс і з'являється відчуття інфразвуку при складанні деяких нот.
5.) Manfred Man's Earth Band, "Mighty Quinn", інструментальний програш: бас качає, партія барабанів вколочує з кожним ударом по ходу розгону, коли досягає піку, різка оглушаюча тиша і далі космічні клавіши, які переходять на оглушаючий свист, який обриває барабанщик наче постріл гармати.

Це з мого favourite list :super:
Rezvan
Member

Повідомлення

Radio Bay: 23.02.2026 13:15
QFlash: 23.02.2026 10:09Можливо для геймінгу, кіберспорту ключовим питанням є аудіопідсистема ПК
Звук важливий для занурення у процес. По звуках можна додатково орієнтуватися. Щось очами, щось вухами, як у житті
feson: 22.02.2026 23:57Тому зараз вже важко сказати як там у порівнянні звук
Моя Asus Xonar Essence ST злила Schiit Lyr Multibit на мультимедійниках з першої секунди так, що там і пам'ятати нічого. Подарував
Мав сииииииииильно затвікану Asus Xonar Essence ST, з неї вичавив всі соки майстер Soroka, ціна допрацювань була десь 250$
Зі сльозами на очах продавав - цапи за 1000-1500$ якщо не зливали їй то дай бог були на рівні. Продав бо вже нікуди було ліпити звичайну PCI, на новій платформі не було роз‘єму.
Перейшов на одну з кращих реалізацій AK4399 від Soroka, його цап Wiz - то навіть на фоні нього та карта була дуже файна … :yes:
Radio Bay
Member

Повідомлення

Rezvan: 23.02.2026 21:25Мав сииииииииильно затвікану Asus Xonar Essence ST
Чув я, що її можна моцно затвікати. В мене у знайомого така та гарний цап. Слухає цап, але гарно відгукався про результат. До речі, твікав її ДакМастер і цап в нього його фірмовий. Тільки не ST там, STX
Rezvan
Member

Повідомлення

Radio Bay: 23.02.2026 21:37
Rezvan: 23.02.2026 21:25Мав сииииииииильно затвікану Asus Xonar Essence ST
Чув я, що її можна моцно затвікати. В мене у знайомого така та гарний цап. Слухає цап, але гарно відгукався про результат. До речі, твікав її ДакМастер і цап в нього його фірмовий. Тільки не ST там, STX
STX звучали гірше за ST бо шина вже pci-e і вона більш «брудна» по живленню. Але краще б твікнув стх та жив з нею досі))
Відповісти