Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 21.12.2025 23:25гонки не виграються на прямих, гонки виграються в поворотах
точно машина з більшою макс швидкістю і розгоном програє?
AntonyKandaurov: 21.12.2025 23:25 знаю, але ж смартфон це не спеціалізована консоль для ігоря. для ігр купляють лише спеціалізовані консолі, чи не так?)
найбільше грошей генерують АРМ пристрої?
Z440_User: 21.12.2025 23:42 не все відразу
А скільки ще почекати?
деякі речі не будуть зроблені ніколи. Як наприклад відмовились від LPT, чи 3.5 дискет
Z440_User: 21.12.2025 23:42Саме мені потрібно SOLIDWORKS та Компас
якщо є специфічні вимоги - то х86 ще поки що є
Z440_User: 21.12.2025 23:42Солід офіційно каже вибачте яблучним власникам, потрібна дискретна відеокарта та х86
змушені будуть перейти
Z440_User: 21.12.2025 23:42а от реальні завдання сьогодні багатопоточні
AudoCAD - багатопотоковий?
наприклад мені було треба автоматизувати створення документів в Word-і через VBA - багато-потокове?
запуск системою програми - багато-потоковий?
Z440_User: 21.12.2025 23:42Та навіть пакет кодеків ffmpeg використовує багатопотік при відтворенні кіношки media player classic
точно? не апаратний блок це робить?
Z440_User: 21.12.2025 23:42А трошки більше "дірочок" для переферії додати в макстудіо не судилося?
що не вистачає? коробочка то і так 3.5 літра, і дуже тиха
знаєте подібних конкурентів у світі х86?
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.12.2025 23:58точно машина з більшою макс швидкістю і розгоном програє?
Подивись якось перегони в Монако або Імолі - багато чого нового дізнаєшся ;)

Відправлено через 59 секунд:
yuriy_dd: 21.12.2025 23:58найбільше грошей генерують АРМ пристрої?
Ігри для телефонів генерують багато грошей, так. Але ж телефон це не консоль, для ігор купляють же консолі, Юра, ну ти ж сам писав ну блін!

Відправлено через 3 хвилини 17 секунд:
yuriy_dd
Вальттері Боттас розігнав свій Вільямс в 2016 році до 370+ кмч на прямій в Монці. Але гонку він не виграв. ;)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 22.12.2025 00:05 точно машина з більшою макс швидкістю і розгоном програє?
Подивись якось перегони
ви ж не здатні давати конкретні відповіді на питання

по іншому - є 2 архітектури проців:
- 1 - багато споживає, повільний одно-потік, краща підтримка софта
- 2 - значно менше споживає, значно швидший одно-потік, гірша підтримка софта

яка з них перспективніша?
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.12.2025 23:58 деякі речі не будуть зроблені ніколи. Як наприклад відмовились від LPT, чи 3.5 дискет
До чого тут древні технології?
Я про сучасність казав. USB, Serial COM (ви не знали що станочне обладнання спілкується з пк не тільки usb шиною? Різні датчики, торгове обладнання і багато чого ще)
Z440_User: 21.12.2025 23:42Саме мені потрібно SOLIDWORKS та Компас
якщо є специфічні вимоги - то х86 ще поки що є
Зачекайте, а як так що ущербний х86 надає всі можливості, а прогресивний епл ні?
змушені будуть перейти
Хто? Куди?
AudoCAD - багатопотоковий?
Без поняття, у нас на підприємстві архів креслень, розрахунків, програм ЧПУ та загальна екосистема за десятиріччя сформована під SOLIDWORKS та Компас. Вони працюють не в однопотоці.
наприклад мені було треба автоматизувати створення документів в Word-і через VBA - багато-потокове?
Без поняття, мої знання ворду на рівні набрати службову записку/паспорт виробу/пояснювальну записку/запиту або відповіді комерційної пропозиції. Швидкодія обмежена лише швидкістю моєї взаємодії з клавіатурою.
запуск системою програми - багато-потоковий?
Байдуже, з nvme накопичувача програми стартують майже миттєво відносно старту з hdd.
Z440_User: 21.12.2025 23:42Та навіть пакет кодеків ffmpeg використовує багатопотік при відтворенні кіношки media player classic
точно? не апаратний блок це робить?
Так, апаратний блок, але тільки тоді, коли відео має параметри що блок підтримує. Якщо відео має формат що не підтримується апаратно - йде софтова обробка і вона багатопоточна.
Z440_User: 21.12.2025 23:42А трошки більше "дірочок" для переферії додати в макстудіо не судилося?
що не вистачає?
Інтегроване відео материнок х86 дозволяє два монітори, на будь-якій відеокарті як мінімум 1 HDMI та 3 DisplayPort.
коробочка то і так 3.5 літра, і дуже тиха
знаєте подібних конкурентів у світі х86?
Навіть не цікавився чи вони взагалі існують.
А враховуючи конфігурацію моєї домашньої мультимедіа екосистеми та відношення до зовнішнього вигляду системника - наврядчи я коли небудь зацікавлюся. ;)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

підкажіть сучасні ноути які мають такий порт?
Z440_User: 22.12.2025 00:29 Зачекайте, а як так що ущербний х86 надає всі можливості, а прогресивний епл ні?
все нове сучасне АРМ - підтримує. Все старе - а навіщо?
Z440_User: 22.12.2025 00:29 запуск системою програми - багато-потоковий?
Байдуже, з nvme накопичувача програми стартують майже миттєво відносно старту з hdd
ви напевне не знаєте що система кешує файли, і повторний запуск тієї ж програми не буде по швидкості відрізнятись nvme чи hdd
Z440_User: 22.12.2025 00:29 точно? не апаратний блок це робить?
Так, апаратний блок, але тільки тоді, коли відео має параметри що блок підтримує. Якщо відео має формат що не підтримується апаратно - йде софтова обробка і вона багатопоточна
цікаво - і які такі екзотичні формати ви використовуєте на сучасних процах що не підтримуються апаратно? чим знімаєте?
якщо що - я майже все h.265
Z440_User: 22.12.2025 00:29 що не вистачає?
Інтегроване відео материнок х86 дозволяє два монітори, на будь-якій відеокарті як мінімум 1 HDMI та 3 DisplayPor
я запитав конкретно - яких портів не вистачає?
ви ж в принципі не в курсі скільки моніторів підтримує мак студія - але лізете сперечатись

у вас нема знань, змиріться, почніть хоч трішки вникати в тему в яку лізете зі своєю безграмотністю
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 22.12.2025 00:25 по іншому - є 2 архітектури проців:

Перша, тому що
краща підтримка софта
Купивши х86 юзер може ставити що завгодно, як завгодно, користуватися чим завгодно, підключати що завгодно.

А в ARM юзеру доступний тільки мак, бо все інше arm то суцільний експеримент для інженерів та "самоделкіних" з точки зору hardware, а з точки зору sftware вже не одноразово в цій темі наведено приклади.

Відправлено через 38 хвилин 14 секунд:
yuriy_dd: 22.12.2025 00:48
підкажіть сучасні ноути які мають такий порт?
Сучасні ноути мають USB до якого обладнання можна причепити через Serial-USB адаптер, встановити драйвери, ПЗ і працювати.
З Apple Silicon починаються танці з драйверами для запуску адаптера, а потім ще питання ПЗ постане. Інші ARM-пк то вже зовсім експериментальне і маю сумніви що виробник умовного штрих-сканеру буде мати відповідні драйвери та ПЗ.
Z440_User: 22.12.2025 00:29 запуск системою програми - багато-потоковий?
Байдуже, з nvme накопичувача програми стартують майже миттєво відносно старту з hdd
ви напевне не знаєте що система кешує файли, і повторний запуск тієї ж програми не буде по швидкості відрізнятись nvme чи hdd
Я ткнув в ярличок - програма одразу відкрилася, що там в цей час відбувалося - байдуже, результат на моє "тицяння" в ярличок одразу запущена програма. А не секунди очікування як це було з HDD.
Приблизна так думає подавляюча більшість користувачів ПК.
Z440_User: 22.12.2025 00:29 точно? не апаратний блок це робить?
Так, апаратний блок, але тільки тоді, коли відео має параметри що блок підтримує. Якщо відео має формат що не підтримується апаратно - йде софтова обробка і вона багатопоточна
цікаво - і які такі екзотичні формати ви використовуєте на сучасних процах що не підтримуються апаратно? чим знімаєте?
якщо що - я майже все h.265
Я не знімаю відео, я дивлюся кіношки HDrip`и. Попадаються закодовані таким набором опцій, що наче як відеокарта апаратно підтримує h.256, але там чи розмір картинки такий що за межами апаратних можливостей карти, чи профіль пакування якийсь супер новий - видео рахує тепер ЦПУ замість апаратного блоку карти.
Z440_User: 22.12.2025 00:29 що не вистачає?
Інтегроване відео материнок х86 дозволяє два монітори, на будь-якій відеокарті як мінімум 1 HDMI та 3 DisplayPor
я запитав конкретно - яких портів не вистачає?
Як мінімум повинно бути 1 DP та 1 HDMI наш час.
ви ж в принципі не в курсі скільки моніторів підтримує мак студія - але лізете сперечатись
у вас нема знань, змиріться, почніть хоч трішки вникати в тему в яку лізете зі своєю безграмотністю
Штук 5 чи щось таке.
Але ось у мене є TV з hdmi та один чи 2 монітори з DP, то одразу підключити я зможу лише TV бо там є HDMI. А ось для монітору треба або міняти монітор для підтримки thunderbolt, або купувати ще кабель чи перехідник DP-Thuderbolt...
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 22.12.2025 00:25ви ж не здатні давати конкретні відповіді на питання
Я доволі прозоро і чітко тобі відповів про автоспорт, в який ти поліз аби знов провести свою "філософську" аналогію - але знову щось пішло не так з твого боку :laugh:
yuriy_dd: 22.12.2025 00:25по іншому - є 2 архітектури проців:

Перший, звичайно, хіба це не очевидно? Х86 вже багато хто за його історію існування повинен був "замінити" або "перевершити". Але щось якось ну ніяк.

Відправлено через 3 хвилини 59 секунд:
yuriy_dd: 22.12.2025 00:48вас нема знань, змиріться, почніть хоч трішки вникати в тему в яку лізете зі своєю безграмотністю
Коли в наступний раз будеш тягнути свої аналогії - прочитай самого себе ж ;)
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.12.2025 22:44надіюсь ви дивились цей фільм, а саме цю сцену - і бачили що Ензо Ферарі був наляканий, а чим? тим що Форд може дати більшу швидкість
саме це і є зараз з швидкістю одно-потоку, і всі це бачать, і розуміють що х86 нічого з цим зробити не може
Думав, що використовувати фільм в якості пруфу це занадто тупо. А виявилося, що ні...
Що далі, форсажі як гайди по керуванню авто і марвел - по боротьбі зі злочинністю? :facepalm:
yuriy_dd: 21.12.2025 22:44 багато з переліченого працює на АРМ, а дещо саме під нього і робилось - як наприклад LLVM
Важливо не лише, щоб воно якось працювало, а повна сумісність, у тому числі по плагінам і драйверам.
Z440_User
Member

Повідомлення

waryag: 22.12.2025 09:34
yuriy_dd: 21.12.2025 22:44 багато з переліченого працює на АРМ, а дещо саме під нього і робилось - як наприклад LLVM
Важливо не лише, щоб воно якось працювало, а повна сумісність, у тому числі по плагінам і драйверам.
Во-во. Не знаю як там з LLVM, але за SolidWorks чи Компас в лінукс можу сказати що воно як раз "якось працює", але нормальною роботою це назвати неможливо, тому паралельно з лінуксом тримаю вінду...
Саме таке "якось працює" за допомогою розета чи костиля з віртуалкой в якій буде вінда, в якій поставиш необхідний софт і будеш радіти що воно "якось працює" - таке собі :laugh:
А ще ігоря х86 через розету :lol:

А якщо у тебе якийсь програмно-апаратний комплекс треба запускати, ото вже комбо: знайти (якщо вийде) та примусово запхати драйвера в систему яка буде пручатися бо це не з екосистеми епл, розета / віртуалки, ПЗ, комутація, костилі... Ото двіжуха... :laugh:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 22.12.2025 01:29Перша, тому що краща підтримка софта
тоді ви не сприймете жодної нової кращої технології?
Z440_User: 22.12.2025 01:29 Купивши х86 юзер може ставити що завгодно, як завгодно, користуватися чим завгодно, підключати що завгодно.
це лише щось старе. Все нове розробляється з прицілом на АРМ
Майкрософт - так взагалі забили на підтримку х86 - все нове для АРМ, для х86 - через рік в кращому випадку :weep:
Z440_User: 22.12.2025 01:29А в ARM юзеру доступний тільки мак, бо все інше arm то суцільний експеримент для інженерів та "самоделкіних" з точки зору hardware, а з точки зору sftware вже не одноразово в цій темі наведено приклади
ви ж в курсі про стретегічне рішення Гугл, Епл, Майкрософт, Нвідіа - переходити на АРМ?
ви можете пояснити чому вони не слухають вас?
Z440_User: 22.12.2025 01:29Я ткнув в ярличок - програма одразу відкрилася, що там в цей час відбувалося - байдуже, результат на моє "тицяння" в ярличок одразу запущена програма
ну то вчіться в мене, бо інші вас не вчать
і ще заодно - що запуск одно-потоковий
Z440_User: 22.12.2025 01:29 Приблизна так думає подавляюча більшість користувачів ПК.
мені в офіційній підтримці Майкрософт в США казали що Віндовс ноутів на АРМ - нема :lol:
Z440_User: 22.12.2025 01:29Я не знімаю відео, я дивлюся кіношки HDrip`и. Попадаються закодовані таким набором опцій, що наче як відеокарта апаратно підтримує h.256, але там чи розмір картинки такий що за межами апаратних можливостей карти, чи профіль пакування якийсь супер новий - видео рахує тепер ЦПУ замість апаратного блоку карти
дайте посилання на таке відео для закачування?
Z440_User: 22.12.2025 01:29Як мінімум повинно бути 1 DP та 1 HDMI наш час
сам по собі DP - досить великий, і не такий універсальний як TypeC / TB - тому прийняти правильне рішення його не підримувати
Z440_User: 22.12.2025 01:29Але ось у мене є TV з hdmi та один чи 2 монітори з DP, то одразу підключити я зможу лише TV бо там є HDMI. А ось для монітору треба або міняти монітор для підтримки thunderbolt, або купувати ще кабель чи перехідник DP-Thuderbolt...
я купив недавно портативний монітор - там є кабеля в комплекті, але DP - нема, дивно правда?
AntonyKandaurov: 22.12.2025 06:46 ви ж не здатні давати конкретні відповіді на питання
Я доволі прозоро і чітко тобі відповів про автоспорт, в який ти поліз аби знов провести свою "філософську" аналогію - але знову щось пішло не так з твого боку
waryag: 22.12.2025 09:34 Думав, що використовувати фільм в якості пруфу це занадто тупо. А виявилося, що ні...
щось я не отримав відповіді на питання - так правий був Шелбі чи ні коли сказав що Інтел та АМД Енцо Ферарі страшено злякався коли побачив швидкість одно-потоку машини Форд ГТ на прямій яка сильно перевищувала його машини?
AntonyKandaurov: 22.12.2025 06:46 Перший, звичайно, хіба це не очевидно? Х86 вже багато хто за його історію існування повинен був "замінити" або "перевершити". Але щось якось ну ніяк.
а що раніше одно-потік у них теж був кращим за х86? на 50% ?
waryag: 22.12.2025 09:34 Важливо не лише, щоб воно якось працювало, а повна сумісність, у тому числі по плагінам і драйверам.
клуб поціновувачів старого лайна?
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 22.12.2025 14:03щось я не отримав відповіді на питання - так правий був Шелбі чи ні коли сказав що Інтел та АМД Енцо Ферарі страшено злякався коли побачив швидкість одно-потоку машини Форд ГТ на прямій яка сильно перевищувала його машини?
А він це казав в реалі? А Енцо дійсно злякався? :popcorn:

Доречі, якщо ви подивитеся статистику, то найбільш швидкі на прямій боліди зазвичай не показують найкращий час.
А якщо виграють, то шляхом абузу дірок в регламенті, які швидко прикриваються або копіюються конкурентами, і все повертається до статусу кво.
yuriy_dd: 22.12.2025 14:03 клуб поціновувачів старого лайна?
Дуже часто відмова від нього може бути занадто дорогою і складною.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 22.12.2025 14:43А він це казав в реалі? А Енцо дійсно злякався?
це у фільмі показано, ну автор зказав що злякався. Він таку аналогію провів. Чому він так сказав?
waryag: 22.12.2025 14:43 Доречі, якщо ви подивитеся статистику, то найбільш швидкі на прямій боліди зазвичай не показують найкращий час.
можна багато аналогій провести - макс швидкість - швідкість одно-потоку, прискорення - теж до швидкості, керованість/маневрування - робота з оперативкою і тд

ви важаєте що той самий пілот не буде мати переваги на машині яка дає макс швидкість, макс прискорення, макс керованість?

Відправлено через 55 секунд:
waryag: 22.12.2025 14:43 Дуже часто відмова від нього може бути занадто дорогою і складною.
якщо воно нове не випускається - через ризик менеджемент йому все одно потрібно шукати заміну
а все сучасне - або вже має або буде скоро мати підримку АРМ
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 22.12.2025 14:03
Z440_User: 22.12.2025 01:29Перша, тому що краща підтримка софта
тоді ви не сприймете жодної нової кращої технології?
Аж бігом сприйму і буду радий, але тільки тоді, коли це мене не буде обмежувати в можливостях.
Z440_User: 22.12.2025 01:29 Купивши х86 юзер може ставити що завгодно, як завгодно, користуватися чим завгодно, підключати що завгодно.
це лише щось старе. Все нове розробляється з прицілом на АРМ
Як там з ігровою переферією та зворотнім зв'язку на рулі/педалі, геймпади із зворотнім зв'язком, VR-гарнітура? Всі працюють? Чи тільки окремі расово вірні? Чи взагалі, макюзери в ігри не грають?
Чи ігрова переферія то морально застріле.
Чи може CAN протокол морально застарілий разом з Serial портом? А якщо вважаєте serial-порт застарілий, то підкажіть варіант зв'язку ПК з ЧПУ-фрезером який знаходиться в 25 метрах від ПК (у знайомого в столярке таке, "друкує" на багатокоординатному фрезері прямо з ПЗ в якому відкриває модель)? Яке обмеження на довжину USB кабеля знаєте?
Та й взагалі, Який ассортимент наявної переферії підтримується ARM'ом.
Майкрософт - так взагалі забили на підтримку х86 - все нове для АРМ, для х86 - через рік в кращому випадку :weep:
Як багато ви зможете зробити використовуючи ПЗ суто від майкрософта? Або в вашому випадку суто "Apple only" та геть зовсім нічого стороннього?
Z440_User: 22.12.2025 01:29А в ARM юзеру доступний тільки мак, бо все інше arm то суцільний експеримент для інженерів та "самоделкіних" з точки зору hardware, а з точки зору sftware вже не одноразово в цій темі наведено приклади
ви ж в курсі про стретегічне рішення Гугл, Епл, Майкрософт, Нвідіа - переходити на АРМ?
ви можете пояснити чому вони не слухають вас?
Чим їхні вузькоспеціалізовані пристрої допоможуть звичайному домашньому юзеру з потребами кіна/музики/ігор/веб-серфінгу? Специфічні окремо взяті завдання індивідуальних юзерів не розглядаємо.
Z440_User: 22.12.2025 01:29Я ткнув в ярличок - програма одразу відкрилася, що там в цей час відбувалося - байдуже, результат на моє "тицяння" в ярличок одразу запущена програма
ну то вчіться в мене, бо інші вас не вчать
і ще заодно - що запуск одно-потоковий
Та хоть пів-потокове :laugh:
"Тиць в ярличок" і воно одразу запустилося/відкрилося - Oh das ist gut!
"Тиць в ярличок" і воно щось там думає - фу дрова, треба апгрейдити...
Ось і все що треба знати про реакцію юзера та важливість його знань про те в скільки потоків запускається програма. Реально зміна була при переході з HDD на nvme, далі змін в швидкості запуску не помічено при простому користуванні, ну якщо не сидіти з секундоміром і виміряти час запуску кожної програми.
Z440_User: 22.12.2025 01:29Я не знімаю відео, я дивлюся кіношки HDrip`и. Попадаються закодовані таким набором опцій, що наче як відеокарта апаратно підтримує h.256, але там чи розмір картинки такий що за межами апаратних можливостей карти, чи профіль пакування якийсь супер новий - видео рахує тепер ЦПУ замість апаратного блоку карти
дайте посилання на таке відео для закачування?
Треба пошукати в файлопомийці зразок, але з того що пам'ятаю, багато пристроїв плюються на mkv в якому кодування кодеком H.265 відбувалося з Profile: Main 12 / High 12, або Main444, ще попадалося коли кадр в Rip розбивався на фрагменти більше одного - апаратні плеєри ругаються, ПК читає, іноді апаратно декодує якщо є підтримка профілю, іноді падає на ЦПУ в багатопотоці.
Z440_User: 22.12.2025 01:29Як мінімум повинно бути 1 DP та 1 HDMI наш час
сам по собі DP - досить великий, і не такий універсальний як TypeC / TB - тому прийняти правильне рішення його не підримувати
Z440_User: 22.12.2025 01:29Але ось у мене є TV з hdmi та один чи 2 монітори з DP, то одразу підключити я зможу лише TV бо там є HDMI. А ось для монітору треба або міняти монітор для підтримки thunderbolt, або купувати ще кабель чи перехідник DP-Thuderbolt...
я купив недавно портативний монітор - там є кабеля в комплекті, але DP - нема, дивно правда?
А у товарища 2 по 27" QLED на DP свіженькі, оце він йолоп, треба було на Type-C брати, правда на RTX4090 немає Type-C виходу, ну то таке...
waryag: 22.12.2025 09:34 Важливо не лише, щоб воно якось працювало, а повна сумісність, у тому числі по плагінам і драйверам.
клуб поціновувачів старого лайна?
Ага, Apollo Solo USB - старе лайно :lol:

Відправлено через 34 хвилини 12 секунд:
ARM штука прогресивна, але дуже сира для заміни х86.

ARM від Apple цікава потужна хрінь лише в межах пісочниці Apple. Шаг ліворуч, шаг праворуч від закладених в SoC та Software сценаріїв - воно здохло.

ARM в серверах амазон та інших - то зовсім не цікаве та немає практичного сенсу для хом'ячка. Його додому не купиш і відеокарту для ігоря не сунеш.

Інші ARM-материнки з процами та слотами, навіть з PCI-E, також не мають сенсу для масового хом'ячка сьогодні. По перше знову таки драйвери для тих самих відеокарт, підтримка іншої переферії, наявність прикладного софту.

А так да, ARM перспективна платформа :D
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 22.12.2025 15:52Як там з ігровою переферією
реально мені все одно
Z440_User: 22.12.2025 15:52 Майкрософт - так взагалі забили на підтримку х86 - все нове для АРМ, для х86 - через рік в кращому випадку :weep:
Як багато ви зможете зробити використовуючи ПЗ суто від майкрософта?
без підтримки на рівні Віндовс - нічого не зможу зробити
Z440_User: 22.12.2025 15:52Чим їхні вузькоспеціалізовані пристрої допоможуть звичайному домашньому юзеру з потребами кіна/музики/ігор/веб-серфінгу?
гарне і точне питання - макбук ейр М1 - коли вийшов все що ви перелічили підтримував
Z440_User: 22.12.2025 15:52правда на RTX4090 немає Type-C виходу, ну то таке...
оце проблема
Z440_User: 22.12.2025 15:52 Ага, Apollo Solo USB - старе лайно :lol:
щось ви мимо
там є драйвери для МакОС
крім того багато чого що стосується музики - на Епл працює з коробки без драйверів - принаймі моя карта Focusrite Scarlett
як і те що на МакОС сильно менші затримки ніж на Віндовс 11

Відправлено через 1 хвилину 38 секунд:
Z440_User: 22.12.2025 16:26 ARM від Apple цікава потужна хрінь лише в межах пісочниці Apple. Шаг ліворуч, шаг праворуч від закладених в SoC та Software сценаріїв - воно здохло.
ну не використовую я нічого від МакОС окрім самої системи, і все ок
Z440_User: 22.12.2025 16:26По перше знову таки драйвери для тих самих відеокарт
і правильно - не потрібно тягнути не енерго-ефективне лайно якими є сучасні ВК
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 22.12.2025 14:48можна багато аналогій провести - макс швидкість - швідкість одно-потоку, прискорення - теж до швидкості, керованість/маневрування - робота з оперативкою і тд

ви важаєте що той самий пілот не буде мати переваги на машині яка дає макс швидкість, макс прискорення, макс керованість?
Зав'язуй з автоспортом, це точно не твоя сильна сторона. З спідометром 3.1 краще виходить ;)
yuriy_dd: 22.12.2025 14:03щось я не отримав відповіді на питання - так правий був Шелбі чи ні коли сказав що Інтел та АМД Енцо Ферарі страшено злякався коли побачив швидкість одно-потоку машини Форд ГТ на прямій яка сильно перевищувала його машини?
Машини Енцо також були швидкі, просто вони не мали експериментального двигуна об'ємом 7 літрів який просто змушував форда проламувати повітря а керування автомобілем нагадувало їзду на ковзанці коли форд мчав по Мульсан. Просто машина і пілот знайшли одне одного і там де зміг один виграти - інший на тій же машині приїде або у відбійник/приїде двадцятим.
Повернімося до "прогресу арм проців"
yuriy_dd: 22.12.2025 14:03а що раніше одно-потік у них теж був кращим за х86? на 50% ?
Х86 вже хоронять з 2001 року як інтел вирішила запускати свій х64 ітаніум який просто рвав х86 в синтетиці як тузік грілку, особливо коли це був оптимізований під нього код, але коли виконував код х86 - працював гірше ніж перший пеньок.
IBM також малювала графіки які просто рвали ці амудя/інтела на запчастини і Cell for home здавався реальним аж поки не прийшла реальність і найбільший успіх - це спеціалізовані консолі для ігор. Зараз епол силікон показує ну просто вражаючі показники, але щось якось 10.9 відсотків перетворились в 11.9 відсотків і то в більшій мірі завдяки тому що інтеловські маки втрачають актуальність.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 22.12.2025 16:33Зав'язуй з автоспортом, це точно не твоя сильна сторона
знову ніякої конкретики, а я ж навіть не починав розмову про машини
AntonyKandaurov: 22.12.2025 16:33Машини Енцо також були швидкі
де відповідь на просте питання - правий був Шелбі чи ні?
AntonyKandaurov: 22.12.2025 16:33Х86 вже хоронять з 2001 року
теж нема відповіді на те що я написав

ви будь що пишете крім відповідей на конкретні питання, і так завжди
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 22.12.2025 16:47знову ніякої конкретики, а я ж навіть не починав розмову про машини
Я вже побачив який ти автомобіліст і додумувач статей журналістів легкої поведінки.
Краще давай про коней і трактори, там ти більший спеціаліст
yuriy_dd: 22.12.2025 16:47теж нема відповіді на те що я написав

ви будь що пишете крім відповідей на конкретні питання, і так завжди
знову жаліється, або не вміє вести інтернет суперечки.

Відправлено через 5 хвилин 49 секунд:
yuriy_dd: 22.12.2025 16:47де відповідь на просте питання - правий був Шелбі чи ні?
та ти хоч rocketship збудуй - коли його немає кому керувати то він не поїде. Шелбі збудував чудову машину але вона виграла гонку не з першого разу, чому?

Якщо ти щось знаєш про ф1 та інші автоспорти то ось тобі приклад.
Williams fw14b 1992 рік, чемпіонська машина, але Рікардо Патрезе і близько не показував результатів Найджела Менсела. Хоча вони мінялись болідами але Патрезе все одно був повільніше. Чому?
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 22.12.2025 16:30
Z440_User: 22.12.2025 15:52Як там з ігровою переферією
реально мені все одно
Я легко можу привести з десяток людей яким не все одно, бо ввечері люблять погоняти/політати/побігати/постріляти в якості відпочинку, використовуючі ігрову переферію. Іноді дивуюсь як вони знаходять час для цього...
yuriy_dd: 22.12.2025 16:30 без підтримки на рівні Віндовс - нічого не зможу зробити
Я мав на увазі поставити в систему ПЗ суто від майкрософту і нічого стороннього. Або від Apple.
yuriy_dd: 22.12.2025 16:30 гарне і точне питання - макбук ейр М1 - коли вийшов все що ви перелічили підтримував
Яким чином багатозадачний, в межах пісочниці Apple, ноутбук відноситься до спеціалізованих серверів Амазон/Нвідіа?

Ви на сервері Nvidia зможете в фотошоп чи finalcut?
Чи може десятки TБ озу та ПБ файлового сховища та бази даних на макбуці чи iMac чи mac studio?
щось ви мимо
прийнято, можу помилятись.
Але стосовно іншого спеціалізованого обладнання можуть бути проблеми. Навіть нового.
Z440_User: 22.12.2025 16:26 ARM від Apple цікава потужна хрінь лише в межах пісочниці Apple. Шаг ліворуч, шаг праворуч від закладених в SoC та Software сценаріїв - воно здохло.
ну не використовую я нічого від МакОС окрім самої системи, і все ок
Як приклад, апаратний блок h.265 в M4, спробуйте відтворити 2К h.265 Profile 12 або 12bit кольори. Це приклад сценарію виходу за межі пісочниці Apple;)
Z440_User: 22.12.2025 16:26По перше знову таки драйвери для тих самих відеокарт
і правильно - не потрібно тягнути не енерго-ефективне лайно якими є сучасні ВК
А чого ж тоді, умовно кажучі, їх чіпи сують в консолі? от дурні...
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Z440_User: 22.12.2025 16:59А чого ж тоді, умовно кажучі, їх чіпи сують в консолі? от дурні...
Треба їм написати що юрій _дд хороший консультант з продажу епл техніки і смартфонів за 200$, такий спеціаліст протирає штани на ос.юа, їй богу
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 22.12.2025 14:48 це у фільмі показано, ну автор зказав що злякався. Він таку аналогію провів. Чому він так сказав?
Бо сценарист з продюсером і режисером вирішили, що додати таку сцену в фільм буде гарною ідеєю. Якщо вам дуже цікаво, можете спитати в чатика, як воно було насправді.
yuriy_dd: 22.12.2025 14:48можна багато аналогій провести - макс швидкість - швідкість одно-потоку, прискорення - теж до швидкості, керованість/маневрування - робота з оперативкою і тд

Проблема поганих аналогій в тому, що вони погані.
Керованість з максимальною швидкістю вимагають різних параметрів і конструктивних рішень в боліді. Для швидкості потрібно зменшувати опір повітря і збільшувати потужність (зібльшувати масу), для керованості - збільшувати прижимну силу (і опір), зчеплення з трасою і зменшувати масу. І десь мільйон інших нюансів.

Швидкість однопотоку в контексті машини це як? Одне колесо швидке, а інші як пощастить? :facepalm:
Відповісти