у мене теж так було - думав який кулер взяти щоб розгін 2600К побільше витримав.
взяв перформу 10-у за 36 дол. 4500 МГц на 1,35 В взяв просто, в ЛінХ (матриця 8ГБт, тест з включеним гіпертрейдінгом, 8 потоків - для максимального нагріву) температура 88 град (але в кімнаті десь під 30, вентилятор включений черз резистор розкручується до 1500). Жену далі - при 1,43 бере 4700, в ЛінХ - 95 град - але результати (ГФлопс) меньше ніж при 4500. Як виявилось - винна плата - при певній температурі системи живлення проца зменьшується частота (множник) до 4500-4300. При включенні кондиціонера це явище зменшується, але не повністю. Проц при 4500 і 1,35В у ЛінХ жре 128 Вт, при 4700 і 1,42 В - 138 Вт - більше ват не дає система живлення.Отож я парився з кулером, а обмеження вилізло через систему живлення проца
![:) :)](./images/smilies/smile.gif)
.
Пишуть, якщо у перформи обмежити швикість вентилятора до 1200-1300 - то його майже не чути. При 1500 я чую, якщо корпус відкритий і стоїть на столі в півметра від мене.
Добавлено через 21 минуту 19 секунд:
Щодо Zalmana 14x - він не призначений для малих проців (як і 12х) - подивись як у нього трубки розташовані на підошві - дуже широко - тож при малій зоні нагріву крайні трубки взагалі не працюють, а отже і частина радіатора. Тут не спасає і мідний теплорозподілювач - у цьому кулері він тільки знизу і пропаяний лише знизу трубок, тоді як Ноктуа і всі інші дають ще верхній, притискають їх і пропаюють по всій поверхні трубок . Але це не значить що кулер поганий - просто він лише для 2011 сокета чи інших з великими кристалами (феноми х6 і т.ін). Так само було з 12х залманом за 80 дол., він взагалі без теплорозподілювача,: - на 1156 і 1155 сокеті він вигравав лише 1 град. у перформи за 36 дол., а на 2011 сокеті обганяє Нокту NH-d14 (див. тести на Фцентрі). Не тре дивитись всі ці огляди не думаючи - вони в більшості помилку ще в принципі закладають - кулери тре тестувати в умовах, на які вони призначені. Кулер, призначений для розсіювання 200 Вт. на джерелі потужністю 120 Вт майже не буде мати переваг перед кулерами з розсіюючою здатністю 130Вт. Так само тре враховувати, що кулер - це послідовна система теплопроводів (термопаста-теплоз'ємник-розподільник-трубки-радіатор), і якщо в одній частині опір великий - то всі решту вже не допоможуть. А опір теплозємника оберненопропорційний площі дотику до зони нагріву (а не вся площа кришки проца).