1) Performance Per Watt це к-сть очок у бенчмарку на один Вт споживання (і то згідно паспортного PL1 TDP) - перевага у PPW не транслюється у те що реальні задачі виконуються в стільки ж разів швидше, і більше того це порівняння при максимальному завантаженні процесора, що дуже далеко від реального використання (бо ви самі сказали що у більшості середнє завантаження 10-15%).yuriy_dd: ↑ 02.05.2026 13:44саме так - і якщо ви подивитесь на Performance Per Watt - там х86 - програють дуже сильноorange_deer: ↑ 02.05.2026 00:47ну почекайте, ви заявляли про те що х86 процесори ніколи не наздоженуть arm за енергоефективністю
хоч остані Інтел і стали кращі, особливо при малих навантаженнях
2) на сайті nanoreview звідки ви взяли є ось такі дисклеймери: Shows the score you get per each watt of PL1 TDP; These are rough calculations, as most CPUs surpass PL1 TDP wattage even in multicore workloads. - те що процесори Apple там виграють тільки показує що вони добре оптимізовані для роботи у своїх Power Limits. в той же час навіть якщо інтелівський процесор буде працювати довше з тим самим або вищим споживанням під навантаженням, але потім решту часу споживатиме менше у Idle, то він сумарно може спожити менше енергії. в цьому і полягає енергоефективність для звичайного користувача ноутбука.
для вас напевно велике відкриття, але у різних моделях ноутбуків різні налаштування живлення, тип екрану, конфігурації SSD&RAM і це все впливає на споживання явно не менше ніж процесорyuriy_dd: ↑ 02.05.2026 13:44я не розумію цих цифр, бо поруч проц з таким точно процом споживає 13.2 - це в рази більшеorange_deer: ↑ 02.05.2026 00:47середнє споживання 16дюймового hp omnibook (найближчого до того що був у тесті) у Idle - 4.4W
ого, виявляється щоб ноут працював 17годин треба вимикати всі фонові процеси, з мінімальною кількістю вкладок у браузері, або постійним переглядом кількох ютуб відео - і це не відповідає реальній роботі де постійно є якісь фонові процеси які й доводять ноутбук до 11.7Вт у Idle.yuriy_dd: ↑ 02.05.2026 13:44але якщо взяти розмір батареї та поділити на це середнє споживання - то вийде до 6 год. Ви це можете пояснити?orange_deer: ↑ 02.05.2026 00:47середнє споживання M5 Air у Idle 11.7W
крім того, ви неодноразово давали посилання на цей ресурс як достовірний для тестування ноутбуків, а тепер не довіряєте їх же результатам. виходить вас не хвилює джерело чи достовірність інформації as long as it fits your narrative - це у вас confirmation bias at its best.
з тим як ви на кожному кроці намагаєтесь зманіпулювати, не сильно є довіра до ваших тестів. Плюс графік розрядки батареї взагалі не інформативний тут (1) система може показувати розрядку повільніше ніж вона насправді є, 2) важко оцінити чи у вас була одна вкладка в браузері відкрита, зі скриптом який її перезапускав кожних 5хв щоб екран не погас, чи у вас там відео було, чи що завгодно). Хочете щось довести, дайте графіки споживання де чітко видно скільки Вт витрачалось протягом робочого дня. Для додаткової верифікації: htop + system time синхронізований з GMT+2 на початку вашого тесту, посередині, та наприкінці. щоб було видно аптайм процесів і чи ви дійсно активно працювали за ноутбуком чи просто поставили відео на фоні. от тоді ваш тест споживання буде мати хоч якусь валідністьyuriy_dd: ↑ 02.05.2026 13:44 а те що я тут давав свої реальні дані - 5 годин та 16% батарея сіла - ви це не ігноруєте?
ось оригінальне повідомлення та скріни: viewtopic.php?p=4109675#p4109675
і там є скрін також за остані 10 днів - нагадаю - виходить що деякі дні виходило 9 годин роботи екрану споживаючи лише 25% заряду?
і це реальний тест - а не ваші теоретичні обрахунки
десь пізніше я ще давав скрін яка була яскравість в мене - нібе десь третина
буквально на моїй пам'яті dext давав вам дані споживання процесора, а LVladislavchik ділився своїм досвідом використання макбуку і тим що не помітив різниці у енергоефективності в порівнянні зі своїми х86 ноутами. але ви це все проігнорували, або просто заперечили бо "ну так не може бути, просто не може бути"yuriy_dd: ↑ 02.05.2026 13:44 щось я не памятаю що тут реальні користувачі дуже багато чого давали. Може ви дайте свої дані?
мені не потрібні. я максимум працюю від ноута без розетки (тобто не на стабільному робочому місці) 3-4 години, мені заряду вистачає.yuriy_dd: ↑ 02.05.2026 13:44 я вам ще нагадаю вашу фразу:то що потрібні вже зараз чи ні? а то я заплутавсяorange_deer: ↑ 04.04.2026 16:13про те, що на робочому місці завжди є розетка, тому 20 годин від батареї не потрібні. Ви ігноруєте
я лише спростовую вашу фанатську тезу про те що енергоефективність Apple недосяжна наводячи приклади х86 ноутів які споживають у Idle в рази менше за макбуки, і мають близькі показники споживання під навантаженням. і враховуючи що в реальних задачах вони все одно будуть у середньому працювати на 10-15%, і часом на 25%, то перевага у споживанні М проців під навантаженням нівелюється низьким споживанням Lunar Lake у Idle.
Відправлено через 9 хвилин 41 секунду:
у мене до речі старий Lenovo на Zen2 (Ryzen 5 5500U) споживав близько 10Вт у Idle, і до 35-40Вт під завантаженням. і при цьому нарікань на швидкодію при роботі не було, єдина проблема це те що мало оперативки підтримувавAntonyKandaurov: ↑ 02.05.2026 16:23 Я вже надавав чорті коли скріни де в криворукометрі стек далеко не енергоефективних ядер зен 3 жер 3 ватти але ж коричневий невіглас навіть свої лінки не читає, що казати про чиїсь.