Про абсолютно все я звичайно що не знаю, але на відміну від вас не намагаюсь вдавати що це так
Про свою позицію я написав тут:
- спойлер
-
Виходить за арм:
- однопотік
- енергоефективність
- простіші інструкції RISC vs CISC
За х86
- багатопотік
- значно ширша підтримка софту
- модульність - звідси upgradability+repairability
- економічна привабливість (дешевше отримати більше RAM+dGPU+SSD)
- більша можливість вибору (хочеш, купуєш з можливістю апгрейду, хочеш soldered, хочеш взагалі десктоп складаєш)
Як на мене він ще досить поблажливий по відношенню до Apple, бо якщо порівнювати ці самі 3 процесори за іншими параметрами (принаймні для мене важливішими, бо в однопотоці свої обчислення рахую дуже рідко), то ось що виходить: (позначив важливі для моєї роботи параметри
жирним шрифтом)
В моїй сфері роботи я ні разу не чув щоб хтось на бенчмарки дивився, людей в основному хвилюють FLOps, i Extended Instructions. Чомусь там Apple програє, і магія зникає. Але чітко видно перевагу у Frames/sec - може апаратні прискорювачі допомагають наприклад

(це тільки припущення, не берусь судити що не знаю точно)
Я це до того що у людей завжди свої потреби, вам треба однопотік чи парсити текст то арм від епл кращий, треба рендерити щось - як на мене х86+дискретна GPU буде краще, бо вміє не лише у блендер а і рейтрейсинг і 3д полігони швидко генерує, треба швидкість математичних операцій - х86. Тому міряти все по однопотоку чи цифрах бенчмарків це як мінімум однобоко і непрофесійно.
yuriy_dd: ↑
20.04.2026 12:27
2 - ви порівнюєте за ціною - це дійсно один з правильних методів порівняння, але ви свідомо або не свідомо порівнюєте проци з різною к-тю ядер
А яка різниця? Користувач отримує більше ядер за меншу ціну, і разом вони швидше йдуть в багатопотік. Який там перформанс на ядро не дуже хвилює юзера якщо загальний багатопотоковий перформанс швидший
тобто М5 - з меншою к-тю ядер, з меншою частотою (4.6 проти 5.4+) - майже на рівні з х86. Епл достатньо додати ОДНЕ Р ядро і все - буде швидшим за всі х86
Як додадуть, то напишете. Не додали досі, напевно, тому що це не так дешево.
А ще говорити що якщо одне ядро швидше в однопотоці, то 8 таких ядер у багатопотоці будуть швидші за 8 ядер х86 (які повільніші в однопотоці) - некоректно. Мій ноут швидший в однопотоці, ніж кластер, з яким я працюю (до початку 25го був у TOP500). Але 8 ядер там набагато швидше виконують задачі, ніж 8 ядер у мене.
3 - ви напевне не знаєте або свідомо упускаєте - але у х86 суттєве падіння швидкодії при роботі від батарех - майже 2 рази!
і що? люди серйозні задачі в кафе чи парку не роблять, при максимальних навантаженнях макбуки теж починають тротлити і скидати частоту
4 - і дуже суттєве - дуже мало хто і відносно малий час запускають на ноуті задачі які грузять на 100%
тоді ваш пункт 3 нерелевантний, бо мало хто грузитиме проц на 100%, а тому і не помітить різниці швидкодії. У нових х86 теж є енергоефективні ядра, які спокійно стягують тих 10-15, навіть 20-30%
Різниця у відгуку така незначна що навіть люди з явно старшими процесорами не помічають її якщо судити з цього форуму.
Поки ви не показали що арм кращий в багатопотоці, але пробували перескочити з цієї теми. Або натягнути сову на глобус що от швидші у однопотоці ядра будуть разом швидшими в багатопотоці - 1) багатопотік швидкий навіть там де багато дешевих і повільних у однопотоці ядер; 2) швидкість однопотокових ядер у багатопотоці буде падати через потребу комунікації як мінімум. Технічних обмежень у х86 порівняно з арм там немає
orange_deer: ↑
20.04.2026 02:32 проблема софта - це тимчасове, що буде виправлено, в той же час швидкість одно-потоку - відставання х86 - не виправиться ніколи
пройшло 5 років з перших масових М чипів Apple, все ще більшість софта на х86 написана
для МакОС - серйозно?
ні, я про весь софт, для всіх ОС. Для МакОС значно менше софту у порівнянні з віндовс, до прикладу ті ж самі професійні розширення Excel чи інженерний софт, про який раніше говорили
якщо софт старий, і не оновлюється - це просто ризик його використовувати. Нема підтримки - перестають використовувати всі великі користувачі.
А якщо є підтримка - то перевести на АРМ - це не дуже складно. Я все своє вже перевів.
ваш код майже не використовує dependencies судячи з ваших слів. Дуже багато великого софту має залежності від закритих бібліотек, драйверів, і тд, які були для х86 спроєктовані. І в оновленнях софта не оновлюють всі dependencies, часом надійна програма з релізом 25го року може мати функції які залежать від закритої бібліотеки написаної ще у 15му на х86.
я знаю як зроблений декодер (чи пре-декодер) у х86 - це дибілізм породжений економією на довжині команди. Колись це було актуально, але явно вже не зараз. Але нічого не зміниш, підтримка старого лайна - це основна перевага х86
арм також намагається скоротити довжину команди щоб помістити її в кеш, і вже давно так. А свій рівень знань у декодерах і про те що використовують сучасні х86 щоб скоротити відставання ви вже мали шанс продемонструвати раніше, коли вам
tornadox і
dext за це писали. Спеціально пошукав чи ви раніше про це пробували дискутувати, можете з 92ї сторінки почитати і побачити що арм теж скорочує довжину команди.
є Квалком, і вони дешевіють бо є конкуренція. Вже є Snapdragon X Plus 16GB RAM / 1TB по $300
АРМ проци - дуже дешеві у виробництві, сильно дешевші за х86
посилання буде? я свої ціни підтвердив посиланнями на амазон, ви їх незрозуміло звідки взяли.
арм дешеві? тому для десктопів їх майже не купиш, а ноутбуки з арм наявні на ринку зараз дорожчі за х86 аналоги?
orange_deer: ↑
20.04.2026 02:32 - сильно більше каналів памяті
Маніпулюєте, кількість каналів пам'яті не залежить від архітектури а лише від того як виробник складає ноутбук
брехня. Виробник ноута - хоч що хоч зробить - але якщо проц має 2 канали, то більше зробити не вийде.
окей, уточню на прикладі відносно бюджетних варіантів:
AMD Ryzen 7 260 Intel Ultra 5 225H Apple M5 10 Core
шина 128 біт 128 біт 128 біт
к-сть каналів 2x64 2x64 4x32
значно більше каналів лише у топових моделей, де у М5 про 8х32 бітних канали. Але це не тому що тільки арм так може, а х86 ні, а тому що apple використовує розпаяну пам'ять, коли топові моделі х86 ноутів все ще модульні.
Існують х86 проци на 8 і навіть 12 каналів пам'яті але це вже HEDT/серверні процесори. Задайте собі те саме питання що раніше писали:
чи завантажить звичайний користувач свій ноут настільки що йому конче буде потрібно цих 8 каналів пам'яті?)
Що важливіше? Швидких 16ГБ пам'яті без можливості апгрейду чи трохи повільніших 32ГБ з можливістю апгрейду. Кожному своє, вам треба швидшу пам'ять хоч і менше, мені треба більше пам'яті загалом. Тренд такий що всі програми починають забирати більше і більше оперативки, і тому краще могти проапгрейдити і хоч якось працювати ніж бути змушеним купувати нове. That said, базовий М5 дозволяє тільки 32ГБ, тоді як Ryzen 7 260 - 256ГБ, Intel Ultra 5 225H - 128ГБ - для порівняння M5 Max - 128ГБ.
Вам важливіша швидкість, мені максимально доступна кількість пам'яті щоб могти використовувати ноут і коли він на пенсію піде.