Ryzen 7 7800x3d мікрофрізи та дуже низький 1% low fps

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Повідомлення
Shurkhit
Junior

Повідомлення

XXXshadyXXX: 07.11.2025 21:23 Кстати не помешали бы сюда в студию скрины с AIDA 64 Cache and Memory Benchmark

Отправлено спустя 1 минуту 13 секунд:
Shurkhit
Там можно вручную выставить PPT TDC EDC. я всегда выставляю вручную в сборках
На даний момент немає змоги зробити скріни, так як працюю вахтово 2/2 тижні. На наступних вихідних тільки зможу за комп потрапити. Думав за цей час люди накидають варіантів що можна ще спробувати з того що я не пробував. Або спакувати все що купував і відправити назад в Телемарт по гарантії, але почитавши відгуки за СЦ магазину, мені навряд чи щось замінять, бо все по факту працює

Відправлено через 19 хвилин 5 секунд:
NST1983: 07.11.2025 21:33 Не ясно що за кулер. які температури в іграх і в стрес тестах?
Win+p і залишити тільки один монітор
Вимкнути швидкий запуск в біос і в самій вінді
енергоспоживання - виставити макс. продуктивність
не знаю як у вас налаштовано фрисінк і тп. Спробувати виставити ліміти по фпс і подивитись як воно буде.
тест ОЗУ запустити годин на 4-5
в біосі уважно пошукати внутрішнє GPU і вимнкути всюди
Що каже GPU-Z, resize bar увімкнено? Спробувати виключити чи включити.
Башта Be Quiet Pure rock 3 pro, температури в іграх не вище 70 градусів (65 в середньому), при першій компіляції шейдерів 80-85 але там і проц в 100% поки компілює. При тесті ОССТ за півтори години максимум 85 градусів було, споживання 86 W. За монітори писав вище. Швидкий запуск Вінди вимикав як в біос так і в системі, плани живлення пробував всі, навіть Bitsum high performance який з Park Control йде ставив. Adaptive sync і G-sync вимкнув бо з ними ще гірше було. Ліміти під герцовку монітора ставив в Dead Island 2 в самій грі (мікрофрізи в місцях нпс жесть), ставив через панель Нвідіа по відчуттям фрізів стало вдвічі менше. Вбудовану графіку вимикав і чистив його драйвер через DDU. ReBar ввімкнутий за замовчуванням, вимкнення нічого не дає. Game mode в Віндовс теж вимикав/вмикав. HAGS чи як його там, адаптивне керування графічного процесора, коли вимкнув то ігри наче стали плавніші але мікрофрізи це не прибрало, скоріше зменшило імпутлаг. GPU-Z нічого підозрілого, поки немає можливості зробити скрін
XXXshadyXXX
Member

Повідомлення

Маловато для стресс теста(ну это если курва в 0). Как будешь, выставь в PBO в PBO Limits Manual и PPT: 200 Вт, TDC: 160 А, EDC: 200 А. Все равно у проца ограничения и он в 200 ват не будет долбиться, но зато будет дышать полной грудью.
MessiaH
Member

Повідомлення

В каких играх конкретно фризы? если в построенных на ублюдских UE4/UE5, то тут ничем не поможешь. Память в EXPO ставить никогда не надо, во-первых, завышаются напруги, во-вторых, лучше всё руками настраивать. Ну и убрать даунвольт с процессора

Отправлено спустя 1 минуту 55 секунд:
Shurkhit: 07.11.2025 17:00При ввімкненні Adaptive sync на моніторі та G-sync в панелі, мікростатери стали ще довшими по часу, картинка взагалі зависала на 0,5 секунди.
поотключай всю эту хрень
man1242
Member

Повідомлення

Зараз таку саму збірку встановлю, протестую що і як та дам відповідь.
man1242
Member

Повідомлення

Ну в мене в деад спейс ремейк у тих самих місцях як і на ам4 5600х ті самі статера :laugh: нічого не змінилось але фпс став х2. Навіть курву витягнув на -30 усе ок :super:
OldGoodGames
Member

Повідомлення

Це може бути проблема не цпу але матплати, якщо є можливість треба пробувати цей цпу на іншій матплаті
Shurkhit
Junior

Повідомлення

XXXshadyXXX: 07.11.2025 23:46
Маловато для стресс теста(ну это если курва в 0). Как будешь, выставь в PBO в PBO Limits Manual и PPT: 200 Вт, TDC: 160 А, EDC: 200 А. Все равно у проца ограничения и он в 200 ват не будет долбиться, но зато будет дышать полной грудью.
Які там точні значення мають бути? Бо я поставив 200/160/200, комп ледве завантажився з такими затупами що капець

Відправлено через 4 хвилини 32 секунди:
MessiaH: 14.11.2025 18:25 В каких играх конкретно фризы? если в построенных на ублюдских UE4/UE5, то тут ничем не поможешь. Память в EXPO ставить никогда не надо, во-первых, завышаются напруги, во-вторых, лучше всё руками настраивать. Ну и убрать даунвольт с процессора

Отправлено спустя 1 минуту 55 секунд:
Shurkhit: 07.11.2025 17:00При ввімкненні Adaptive sync на моніторі та G-sync в панелі, мікростатери стали ще довшими по часу, картинка взагалі зависала на 0,5 секунди.
поотключай всю эту хрень
В більшості ігор з відкритим/напів відкритим світом, не залежно від рушія. Спробую без EXPO але мені здається толку від цього не буде, бо навіть в стоці все погано. Даунвольт ви маєте на увазі курву? Вона в мене вимкнута

Відправлено через 4 хвилини 8 секунд:
OldGoodGames: 16.11.2025 00:44
Це може бути проблема не цпу але матплати, якщо є можливість треба пробувати цей цпу на іншій матплаті
Чекаю поки з сервіса приїде MSI x870e Tomahawk. Приїхала з дефектом декількох ніжок сокету. Щось мені з цим АМ5 не щастить, він проклятий якийсь
Kib
Member

Повідомлення

Shurkhit: 07.11.2025 17:00Решта старих комплектуючих працювали справно на АМ4 (b450, r7 5700x3d, DDR4 3200), жодних проблем з мікростатерами і т.д.
Питання не по темі, а ви проц старий не продаєте?
Shurkhit
Junior

Повідомлення

Kib: 16.11.2025 16:16
Shurkhit: 07.11.2025 17:00Решта старих комплектуючих працювали справно на АМ4 (b450, r7 5700x3d, DDR4 3200), жодних проблем з мікростатерами і т.д.
Питання не по темі, а ви проц старий не продаєте?
Вже всі комплектуючі зі старої системи розпродані
Dubass
Member

Повідомлення

А з іншим Бп пробували?
Shurkhit
Junior

Повідомлення

Dubass: 16.11.2025 16:35 А з іншим Бп пробували?
Немає можливості. Мій старий БЖ на 600W не потягне 3080, плюс там тільки один кабель живлення. А купувати для тесту, я і так вже в кредит заліз через додаткову пам'ять і материнку) Цей брав менш ніж півроку тому, може звісно з відключеннями щось в ньому перемкнуло, але комп жодного разу не вимикався, не було якихось ребутів дивних. Ну і звуків якихось підозрілих під навантаженням я від нього не чув. Коли збирав АМ5 перепідключав всі модульні роз'єми на ньому про всяк випадок
Aleksandr1502
Junior

Повідомлення

Shurkhit
Попробуй в биосе c-ctate control с авто поставить на enable
https://www.reddit.com/r/overclocking/c ... _disabled/
P.S. Увидел что пробовал уже
XXXshadyXXX
Member

Повідомлення

Shurkhit
Это очень странно, там хоть 1000w ставить, все равно оно не будет так работать ибо упрется в лимиты процессора. Я рекомендую сделать полный сброс настроек в биосе и просто выставить лимиты без скаларов, без +200 мегагерц и без курвы. Только лимиты и expo по памяти. Ибо тогда бы у всех были бы микрофризы поголовно, очень малый процент людей знает как там вообще что то в биосе выставлять. Так что полный сброс, выставить просто лимиты вручную и Expo. Если будут опять фризы, тогда реально пробовать другую память(прогнать бы вам стресс тесты в y-cruncher vt3 и в memtestpro)/проц/мат плату.
BTW, Я тут на днях память чутка гнал на плате msi b650 tomahawk и ryzen 5 7500f, c Expo 5200 cl 40 до 6000 cl30, пару вольтажей изменил вроде 1.32,1.30 и 1.25 та и все. И были ошибки, пока я не выставил курву в 0(а была -15), вот тогда все заработало как надо, но и на сток настройках памяти тоже все было ок в бенчмарках без микрофризов.
man1242
Member

Повідомлення

XXXshadyXXX: 16.11.2025 21:31 Shurkhit
Это очень странно, там хоть 1000w ставить, все равно оно не будет так работать ибо упрется в лимиты процессора. Я рекомендую сделать полный сброс настроек в биосе и просто выставить лимиты без скаларов, без +200 мегагерц и без курвы. Только лимиты и expo по памяти. Ибо тогда бы у всех были бы микрофризы поголовно, очень малый процент людей знает как там вообще что то в биосе выставлять. Так что полный сброс, выставить просто лимиты вручную и Expo. Если будут опять фризы, тогда реально пробовать другую память(прогнать бы вам стресс тесты в y-cruncher vt3 и в memtestpro)/проц/мат плату.
BTW, Я тут на днях память чутка гнал на плате msi b650 tomahawk и ryzen 5 7500f, c Expo 5200 cl 40 до 6000 cl30, пару вольтажей изменил вроде 1.32,1.30 и 1.25 та и все. И были ошибки, пока я не выставил курву в 0(а была -15), вот тогда все заработало как надо, но и на сток настройках памяти тоже все было ок в бенчмарках без микрофризов.
Курва і мінус 10 мож впасти після 2х годин прогону, хоча -20 працює годину без нарікань. На 5600х намучався з курвою до болю, пам'ть сток то курву тримає -10 якщо зменшуєш таймінги хоч надюйм від xmp одразу падіння :D
XXXshadyXXX
Member

Повідомлення

man1242
Во во, вот зараза эта курва мать :gigi:
Hells Angels
Member

Повідомлення

man1242: 16.11.2025 21:41Курва і мінус 10 мож впасти після 2х годин прогону, хоча -20 працює годину без нарікань.
трохи невдалий проц попавсь, трей чи коробка?
man1242
Member

Повідомлення

Hells Angels: 16.11.2025 23:26
man1242: 16.11.2025 21:41Курва і мінус 10 мож впасти після 2х годин прогону, хоча -20 працює годину без нарікань.
трохи невдалий проц попавсь, трей чи коробка?
Трей
Shurkhit
Junior

Повідомлення

Поробив скріншоти і деякі тести. В Біосі тільки ЕКСПО по пам'яті, PBO на авто, без СО і з C-State Enable

Cinebench:

Зображення
Зображення

CPU-Z:

Зображення
Зображення
Зображення

GPU-Z:

Зображення

Zentimings:

Зображення

HWinfo:

Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення

Якщо треба ще щось, кажіть

Відправлено через 10 хвилин 53 секунди:
XXXshadyXXX: 16.11.2025 21:31 Shurkhit
Я ставив без курви і буст був вимкнений, тільки ліміти 200/160/200. Біос був майже дефолт, тільки C-State ввімкнутий і ЕКСПО. Дуже довго стартувала материнка, потім при вході Віндовс дуже жорстко лагав робочий стіл, нічого не запускалось, ребутив з кнопки. Вже думав що проца спалив нафіг. По ідеї він має нормально з лімітами материнки працювати. Коли прибирав PBO ліміти, начебто живлення проца в Біосі було 0,65 щось там.
Є y-cruncher і TestMem5 я проганяв по якійсь інструкції з інету. TestMem5 ще зрозумілий а от y-cruncher щось дуже складний. Можу завтра спробувати прогнати, тільки напишіть які там тести треба вибирати
feniks_tm
Member

Повідомлення

Shurkhit
Якось геть біда в синьці, навіть з коробки мало б бути ближче до 18000. Пріоритет високий ставили? Стосовно самої трабли, я особливо не перечитував гілку, але на 7800 у мене будь-який запущений у фоні моніторинг добряче псував плавність. RTSS статтерив кожні ~15с, HWINFO64 просто рваний фреймтайм був. Якщо встановлений RTSS - рекомендую видалити його, забивши на оверлей. Для замірів юзайте краще свіжий CapFrameX.
mult
Member

Повідомлення

Shurkhit
Для памяті в 6000 напруги можуть бути і менші, що soc що інше, мабуть в expo бо бачу ні trefi не налаштовано ні інше нормально.
Відповісти