не справляється Volodya811VovaII: ↑ 26.03.2025 17:20піар відділ більший.
Останні статті і огляди
Новини
Чутки: лінійка процесорів Intel Arrow Lake‑S Refresh буде представлена лише чипами K‑серії
-
tornadox
Member
-
Volodya811
Member
Далеко ходити не треба. У нас на форумі ціла тема була щодо "зависання системи на базі АМ5" при копіюванні великих обсягів інформації. Без "милиць" поки ніяк. А щодо робочих завдань, то тут також треба дивитися саме яких. У Інтел потужна вбудована карта, яка реально прискорює роботу на таймлайні Адоб Прем'єр Про. І Інтелівська графіка в професійному сегменті нормально підтримується (деколи краще, ніж Нвідіа). Тому, не треба нам розповідати про "професійні задачі", які Ви бачили в оглядачів, які ними не займаються.
-
Inqizitor2022
Member
Ну вот они барлетт выпустят, даже могут туда 512 мб кэш приклеить. Дальше народ будет покупать только барлетты, а новые поделки гетерогенные брать никто не будет, это же нехорошо, как народ ещё 10 лет доить? Это АМД спокойно выпускает хорошие процессоры и будет ещё лучше, потому, что есть запас по производительности. У Интела даже на горизонте в их парадигме (дойки пользователей) ничего не предусмотрено.VladimirV: ↑ 26.03.2025 13:01 Де бартлетт лише на P-ядрах? https://www.overclockers.ua/news/hardwa ... 16/135188/
Де воно все поділось?
Когда маркетинг и жадность стоят на пути прогресса - прогресс посылают куда подальше.
Сейчас очень напоминает 2003-2004 годы, когда АМД уже выпустил Атлон 64 и народ ломанулся покупать, Интел только клепали глупые поделки до конца 2006, а потом выкатили Кору Дуба.
Отправлено спустя 5 минут 12 секунд:
Конвеер по доению лохов уже закончился. Все покупают АМД. Абсолютно все. Даже самые отпетые фанаты Интела досиживают на своих 10-13 сериях и идут в магазин за 9800 х3Д, ибо тупо нет альтернативы. Дальше что? Кого Интел может сманить в свою чехарду чипсетов с дорогущими матплатами? Поэтому сказка уже всё, теперь интеловское брать - это выбрасывать деньги на ветер.Volodya811: ↑ 26.03.2025 16:45Так ціла індустрія за рахунок цього живе. Не може Інтел не змінювати сокети і не випускати чіпсети кожного року. АМД - може, вона другорядна компанія і від неї не залежить виживання таких компаній, як Асус, Мікростар, Гігабайт та інших.
-
tornadox
Member
Ага, бо ж на Intel ніколи нічого не зависало. А як же геніальний Alder Lake з його "оптимізованими" драйверами USB. Або міфи про "стабільність" 13-го покоління, де проц просто згорав під рендером через косяки з напругою. Забули?Volodya811: ↑ 26.03.2025 17:43"зависання системи на базі АМ5"

Так, Quick Sync — це класна штука… для ютуберів, які рендерять ролики раз на тиждень. Але якщо ти реально працюєш з 8K RAW або H.265 10-біт - то навіть вбудована графіка Ryzen 7000 з AV1 теж непогано справляється.Volodya811: ↑ 26.03.2025 17:43У Інтел потужна вбудована карта
Типу Intel ARC, яку два роки латали через драйвера? Або вбудована графіка UHD, яка на 4K-екрані не може запустити Excel без лагів? Щось не дуже схоже на "кращу підтримку".Volodya811: ↑ 26.03.2025 17:43І Інтелівська графіка в професійному сегменті нормально підтримується (деколи краще, ніж Нвідіа).
О, це смішно. Якщо ти монтажер-початківець, якому треба Quick Sync — ок, Intel твій вибір. Але спитай у тих, хто збирає рендер-ферми на Threadripper, чи хто працює з ML на Ryzen + CUDA. Впевнений, вони тобі розкажуть про "професійні задачі", де Intel навіть у топ-10 не попадає.Volodya811: ↑ 26.03.2025 17:43Тому, не треба нам розповідати про "професійні задачі", які Ви бачили в оглядачів, які ними не займаються.
-
dext
Member
RAID, QuickSync, USB/TB, конкретніше:
- софт для RAID: в AMD це просто жах, в Інтела майже ідеальний
- сумісність RAID в Інтела: масиви хоч від SandyBridge автоматом підхоплюються навіть на найновіших чіпсетах
- QuickSync: Adobe Premiere та інші
- відомі проблеми зі стабільністью USB на минулих чіпсетах, які AMD ніякими прошивками не вирішила, бо по USB до сих пір відвалюється приблизно через добу-дві: є певне метрологічне обладнання, якому важливе довге і стабільне підключення - і воно на минулих чіпсетах AMD не працює належним чином, взагалі
-
Alexsandr
Member
Софтовому рейду пофиг на платформу. После того как сгорело нафиг 4 материнки от рейда на интеле (каждая в течении 6 месяцев), отношусь к ним с опаской. Не уверен, что и сейчас SATA не завалится в реальном использовании рейда за полгодика если дисков побольше нацепить.dext: ↑ 26.03.2025 18:33 RAID, QuickSync, USB/TB, конкретніше:
- сумісність RAID в Інтела: масиви хоч від SandyBridge автоматом підхоплюються навіть на найновіших чіпсетах
- QuickSync: Adobe Premiere та інші
- відомі проблеми зі стабільністью USB на минулих чіпсетах, які AMD ніякими прошивками не вирішила, бо по USB до сих пір відвалюється приблизно через добу-дві: є певне метрологічне обладнання, якому важливе довге і стабільне підключення - і воно на минулих чіпсетах AMD не працює належним чином, взагалі
QuickSync, давно не смотрел, но по качеству помнится было хуже чем на ЦП.
Т.е. и та платформа с ограничениями.
-
alexeygalas
Member
Ви серйозно? У всіх )) Йшов 2025 рік, AMD і RAM - досі несумісні потяття. З комплектами більше 32 гб досі проблеми зі стабільністю. Мовчу про 96гб, які взагалі хоч якось заставити робити - подвиг. В мене декілька знайомих саунд продюсерів - всі на інтел, бо на AMD не можливо довго працювати без рідких але помилок, плюс через пам*ять може дати лаг на звук при роботі одночасно з великою кількістю каналів в realtime програванні.Nekros: ↑ 26.03.2025 17:10Розскажешь де саме в проф завданнях iнтел має перевагу, чи то секрет?
Плюс значно еффективніша робота в задачах, де короткочасні пікові навантаження - менший жор і нагрів. Більш гнучка система турбо бусту, PL2.
Першокласне керування живленням, з 5.5ггц може моментально скидатись до 400 мгц, коли робота завершена.
Все життя робочі станції були на AMD, перейшов на Intel в цьому році. Жалкую, що не зробив цього раніше.
Відправлено через 3 хвилини 40 секунд:
Про RAID теж додам свої 5 коп - краще біосні сата контроллери Intel / AMD не юзати. Вони і правда не надійні. Сам 2 рази в свому житті обшпарився на цьому.
Вмикаєш одного дня комп - а рейда нема і близько. Тому краще або юзати дорогі pcie контроллери, якщо потрібен запуск на апаратному рівні. Або як у більшості випадків - юзати софтварно. Зараз процессори достатньо потужні щоб це все тягти на собі без усіляких проблем. Навіть чахлий Intel N100 чудово справляється.
-
Nekros
Member
Оце ти видав. У мене 64ггб на ам4 постійно нагружаю до 45-50ггб і ніяких крашив у софті від слова жодного.alexeygalas: ↑ 26.03.2025 18:50Ви серйозно? У всіх )) Йшов 2025 рік, AMD і RAM - досі несумісні потяття. З комплектами більше 32 гб досі проблеми зі стабільністю. Мовчу про 96гб, які взагалі хоч якось заставити робити - подвиг. В мене декілька знайомих саунд продюсерів - всі на інтел, бо на AMD не можливо довго працювати без рідких але помилок, плюс через пам*ять може дати лаг на звук при роботі одночасно з великою кількістю каналів в realtime програванні.Nekros: ↑ 26.03.2025 17:10Розскажешь де саме в проф завданнях iнтел має перевагу, чи то секрет?
Плюс значно еффективніша робота в задачах, де короткочасні пікові навантаження - менший жор і нагрів. Більш гнучка система турбо бусту, PL2.
Першокласне керування живленням, з 5.5ггц може моментально скидатись до 400 мгц, коли робота завершена.
Все життя робочі станції були на AMD, перейшов на Intel в цьому році. Жалкую, що не зробив цього раніше.
Ти напевно пропустив новини про краши на 14 поколінні інтелу де анріал падає, ігри не можуть компіляцію шейдерів пройти?
Я схилен думати що твій саунд продюсер просто нуб тому що мій лід використовує тредріпер та 198ггб озу чи щось таке для рішення обʼємних завдань і не скаржиться
-
alexeygalas
Member
Для ігор у мене є система на AMDNekros: ↑ 26.03.2025 19:00 про краши на 14 поколінні інтелу де анріал падає, ігри не можуть компіляцію шейдерів пройти?
Точно так само працював на AM4 на 5900x правда 4 модулями набрано було - схибив с вій час. Але тим не менш під час роботи в едобі вилітали регулярно помилки, поки не понизив частоту нижче XMP. Після цього помилки стали дуже рідкими але не зникли повністю.Nekros: ↑ 26.03.2025 19:00У мене 64ггб на ам4 постійно нагружаю до 45-50ггб і ніяких крашив у софті від слова жодного.
Тому це все дуже залежить
Відправлено через 56 секунд:
Ви схильні думати собі що завгодно, але це нічого не міняє )Nekros: ↑ 26.03.2025 19:00Я схилен думати що твій саунд продюсер просто нуб тому що мій лід використовує тредріпер та 198ггб озу чи щось таке для рішення обʼємних завдань і не скаржиться
І рекомендувати HEDT з його чахлитми частотами для audio софту - це треба дійсно бути "не нубом"
Востаннє редагувалось 26.03.2025 19:15 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 1 раз.
-
tornadox
Member
Ох, знову ці казки про "ідеальний RAID від Intel". Серйозно? Чіпсетний RAID - це жарт для домашніх збірок, а не для продакшену. Будь-який адмін знає, що справжні рішення - це Broadcom (LSI), Dell PERC чи Adaptec, де є і апаратне XOR, і кеш-батарея. Intel останні роки взагалі забив на RAID - їхні RST-драйвера це просто обгортка над застарілим кодом.dext: ↑ 26.03.2025 18:33 RAID, QuickSync, USB/TB, конкретніше:
QuickSync для ютуб-роликів це зручно. Але спробуй рендерити ProRes RAW чи DNxHR - усі нормальні студії юзають NVENC чи Apple ProRes. До речі, AV1 апаратне кодування вже є в нових AMD, тож майбутнє явно не за Intel.dext: ↑ 26.03.2025 18:33- QuickSync: Adobe Premiere та інші
в AMD були косяки на ранніх AM5. Але в Intel теж не ідеал - згадай Alder Lake з його дисконектами під навантаженням. До речі, справжнє метрологічне обладнання взагалі юзає спецкарти типу NI DAQ, а не вбудовані USB.dext: ↑ 26.03.2025 18:33- відомі проблеми зі стабільністью USB на минулих чіпсетах, які AMD ніякими прошивками не вирішила, бо по USB до сих пір відвалюється приблизно через добу-дві: є певне метрологічне обладнання, якому важливе довге і стабільне підключення - і воно на минулих чіпсетах AMD не працює належним чином, взагалі
Схоже на копірку маркетингу Intel, адже справжній профсегмент використовує спеціалізоване залізо. Не плутай домашні плюшки з професійними рішеннями.
Відправлено через 8 хвилин 53 секунди:
FakeRaid рейд це хіба напхати старих ссд чи хдд в б/у пк щоб продати його на OLX під видом нового! Використовувати таке в якомусь бізнесі де крутяться чужі живі гроші - це добром не закінчиться, окрім як "кум попросив підняти сайт, бо ти ж програміст".Alexsandr: ↑ 26.03.2025 18:45Софтовому рейду пофиг на платформу. После того как сгорело нафиг 4 материнки от рейда на интеле (каждая в течении 6 месяцев), отношусь к ним с опаской. Не уверен, что и сейчас SATA не завалится в реальном использовании рейда за полгодика если дисков побольше нацепить.
QuickSync дуже приємний бонус якщо в тебе голий інтел і ти хочеш робити енкодінг або транскодінг в плексі для сім'ї і не хочеш купляти зовнішню дискретку від нвідія, як і по грошам так і по споживанню.Alexsandr: ↑ 26.03.2025 18:45QuickSync, давно не смотрел, но по качеству помнится было хуже чем на ЦП.
маю ту ж саму проблему зі своїм скайлеком, купив дві планки по 16гб, мемтест крутив добу - все ок, але система зависає під час реальної роботи, вже декілька тижнів не можу вирішити. А 2 ПК на АМД абсолютно норм 32гб + розгін без жодних збоїв.alexeygalas: ↑ 26.03.2025 18:50Йшов 2025 рік, AMD і RAM - досі несумісні потяття. З комплектами більше 32 гб досі проблеми зі стабільністю.
-
alexeygalas
Member
Дуже дивно, особливо враховуючи що проблеми на Skylake, який в свій час був вилизаний до ідеалу. Може плата десь вже від часу має дуті кондесатори чи ще щось.tornadox: ↑ 26.03.2025 19:23маю ту ж саму проблему зі своїм скайлеком,
-
Alexsandr
Member
Работает же. Перезагрузки держит. понятно, что скорость не максимальная, но какая свобода от железа если нет денег на контролеры нормальные. Можно на сервера работать, после бомбежки поднять вообще на ПК что бы слить данные, если уцелели.tornadox: ↑ 26.03.2025 19:23 FakeRaid рейд це хіба напхати старих ссд чи хдд в б/у пк щоб продати його на OLX під видом нового! Використовувати таке в якомусь бізнесі де крутяться чужі живі гроші - це добром не закінчиться, окрім як "кум попросив підняти сайт, бо ти ж програміст".
-
tornadox
Member
Невже не випити пива на вихідних а взамін взяти серверну рейд карту це така проблема? Я не знаю що у вас там за конфігурація і які вимоги. Але ось гайд наприклад і там вони пропонують варіанти HBA за $9.Alexsandr: ↑ 26.03.2025 19:29Работает же. Перезагрузки держит. понятно, что скорость не максимальная, но какая свобода от железа если нет денег на контролеры нормальные. Можно на сервера работать, после бомбежки поднять вообще на ПК что бы слить данные, если уцелели.
https://forums.serverbuilds.net/t/guide ... heap/13956
В мене на даний момент нема HBA але в моїй системі 12 слотів без рейд карти. Тільки софтрейд. Там любий диск можна витягнути і прочитати навіть зі смартфону. Цілком можливо якщо потрібно буде взяти простіше мат плату то візьму HBA.
-
dext
Member
mdadm - linux-only, Dynamic Disks - windows-only, міграція між OS / платформами - гарантована втрада/перезапис данихAlexsandr: ↑ 26.03.2025 18:45 Софтовому рейду пофиг на платформу.
5+ років на z77, 8+ років на z87, 3+ роки на z590Alexsandr: ↑ 26.03.2025 18:45 После того как сгорело нафиг 4 материнки от рейда на интеле (каждая в течении 6 месяцев), отношусь к ним с опаской. Не уверен, что и сейчас SATA не завалится в реальном использовании рейда за полгодика если дисков побольше нацепить.
QuickSync виграє у всіх навіть при LivePlayback тобто безпосередньо редагуванні/монтажі - де витрачається найбільше часуAlexsandr: ↑ 26.03.2025 18:45QuickSync, давно не смотрел, но по качеству помнится было хуже чем на ЦП.
Т.е. и та платформа с ограничениями.
-
Nekros
Member
Так я ж про проф задачі, чи робота в анріалі це теж ігри по твоєму?alexeygalas: ↑ 26.03.2025 19:11 Для ігор у мене є система на AMD
Теж 4 планки по 16ггб. Хмр 3600, понизив до 3333мгц і усе чудово. Напруга дефолтні 1.35v.alexeygalas: ↑ 26.03.2025 19:11 Точно так само працював на AM4 на 5900x правда 4 модулями набрано було - схибив с вій час. Але тим не менш під час роботи в едобі вилітали регулярно помилки, поки не понизив частоту нижче XMP. Після цього помилки стали дуже рідкими але не зникли повністю.
Тому це все дуже залежить
Те що 4 планки працюють медленіше так це нормально, треба материнку топового уровня типу кросхейр що би всі 4 плашки працювали за хмр. На інтелі теж саме якщо не гірше
-
alexeygalas
Member
Так не вказали ж що Editor. От я і подумав, що мова про ігри на UE. За 2 і 4 модуля я в курсі. Хоч і в мене передтоповий msi x570 unify був.Nekros: ↑ 26.03.2025 19:55Так я ж про проф задачі, чи робота в анріалі це теж ігри по твоєму?
Просто от зараз на столі 2 mini itx компа стоїть.
В одному Z890 + CU7 265K (комплект 2х32 з XMP 6800 підняв на XMP таймінгах до 7333 просто з пів тичка - працює мега стабільно)
В іншому B650 + R7 9800X3D (Комплект 2х32 з XMP 6400 поки що стохть в 6000 1:1 на JEDEC таймінгах. Чіпаєш хоч щось в таймінгах - комп або не стартує або поститься 5+ хв)
Махався 2 дні так і нічого не зміг підібрати. Поки стоїть так. Буде відпустка - спробую щось із ним зробити.
Так у мене почалось знайомство із платформою AM5. Зпозиранням на вічно мигаючий світлодіод Power.
Благо комп суто під ігри і на JEDEC таймінгах працює непогано. То поки запускається - не лізу
Востаннє редагувалось 26.03.2025 20:06 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 1 раз.
-
tornadox
Member
було Kingston DDR4-2666 16384MB PC4-21300 (kit of 2x8192) HyperX Fury Black (HX426C15FBK2/16)alexeygalas: ↑ 26.03.2025 19:28 Дуже дивно, особливо враховуючи що проблеми на Skylake, який в свій час був вилизаний до ідеалу. Може плата десь вже від часу має дуті кондесатори чи ще щось.
взяв DDR4 2x16GB/3200 G.Skill Ripjaws V Black (F4-3200C16D-32GVK)
Я не пам'ятаю на якій частоті працювала стара пам'ять, але пригадую що 2800 вона не запускалася, нова запустилася на 31**, пройшла мемтест, але в ОС зависання через декілька годин.
smartctl[418390]: segfault at 0 ip 0000000000000000 sp 00007ffc2f378ca8 error 14 in smartctl[400000+4000] likely on CPU 3 (core 3, socket 0) Mar 14 20:26:11 kernel: Code: Unable to access opcode bytes at 0xffffffffffffffd6.
Наразі частоту встановив 25** але через добу всеодно зависають якісь процеси, але хоча би не смертельно і система йде в сон з включеними кулерами і більше не повертається. Буду знижувати частоту мабуть дальше, так як скайлек офіційно 2133.
Відправлено через 3 хвилини 10 секунд:
Nekros: ↑ 26.03.2025 19:55Теж 4 планки по 16ггб. Хмр 3600, понизив до 3333мгц і усе чудово. Напруга дефолтні 1.35v.
Те що 4 планки працюють медленіше так це нормально, треба материнку топового уровня типу кросхейр що би всі 4 плашки працювали за хмр. На інтелі теж саме якщо не гірше
в мене є гігабайт aorus з 4 планками на АМ4. На момент покупки думав що пізніше докуплю "без проблем". Було важко, але завів.
Відправлено через 3 хвилини 25 секунд:
Дуже дивний аргумент. Якщо ви вже підняли рейд в mdadm, то він буде працювати на будь-якому лінуксі. Аналогічно з Storage Spaces.dext: ↑ 26.03.2025 19:54mdadm - linux-only, Dynamic Disks - windows-only, міграція між OS / платформами - гарантована втрада/перезапис даних
-
alexeygalas
Member
tornadox
Ну я якраз на прикладі AM4 свого навчився, що без нагальної потреби з 4 дім слотами краще більше не мати справи. До того була система на AM3 так там 4 модуля якось краще робили.
От і вся суть, що не завжди на це час є. Це я зі своєю чугункою можу погратись покрутити. А робоча станція дружини, в якої чітко все розписано. І в мене на міграцію робочої станції було 2 доби. Одну я витратив на налаштування андервольту і системи охолодження + перезбірка всяке таке і встановлення ОС + софт. А друга доба на копіювання 2тб даних з RAID-1 на новий RAID-1. І гратись із RAM підбирати таймінги точно не було часу.
Відправлено через 2 хвилини 19 секунд:
А як може бути без перезапису, якщо там NTFS а там EXT4 або BTR
Ну я якраз на прикладі AM4 свого навчився, що без нагальної потреби з 4 дім слотами краще більше не мати справи. До того була система на AM3 так там 4 модуля якось краще робили.
От і вся суть, що не завжди на це час є. Це я зі своєю чугункою можу погратись покрутити. А робоча станція дружини, в якої чітко все розписано. І в мене на міграцію робочої станції було 2 доби. Одну я витратив на налаштування андервольту і системи охолодження + перезбірка всяке таке і встановлення ОС + софт. А друга доба на копіювання 2тб даних з RAID-1 на новий RAID-1. І гратись із RAM підбирати таймінги точно не було часу.
Відправлено через 2 хвилини 19 секунд:
Код: Виділити все
mdadm - linux-only, Dynamic Disks - windows-only, міграція між OS / платформами - гарантована втрада/перезапис даних
-
tornadox
Member
в мене старий нас був на FM1 DDR3, ну прям дуже довго і стабільно працював без будь-яких зауважень. Я навіть експериментував ставити 2 планки по 8гб і 2 планки по 4гб іншої частоти. І воно працювало, але на нижчій швидкості, без збоїв. Але тоді там віртуалки не крутилися які були настільки вимогливі.alexeygalas: ↑ 26.03.2025 20:12До того була система на AM3 так там 4 модуля якось краще робили.
Але при першій можливості скайлек його замінив, бо то був стоватний процесор і під час parity система йшла в 100%, а хотілося ZFS спробувати. Скайлек звісно топ, але по швидкодій по бенчам він на рівні мого неттопа на N5105, і на даний момент я дивлюся взяти NAS плату на N5105 чи N100. От тільки ліній PCie там менше і мабуть для дискретки місця вже не буде.
Відправлено через 1 хвилину :
що цікаво BTRFS драйвер під вінду вважається вже дуже стабільним і підтримує більшість фіч з лінукса.
-
Lorichic
Member
Может знаний не хватает, у моей нет предустановок ни xmp ни expo, 4800 и все, пришлось каждый тайминг настраивать, смотрел как люди настраивают, спрашивал, в итоге +25% по частотеalexeygalas: ↑ 26.03.2025 19:59поки що стохть в 6000 1:1 на JEDEC таймінгах. Чіпаєш хоч щось в таймінгах - комп або не стартує або поститься 5+ хв
download/file.php?id=362760&mode=view
почти два года так без сбоев, когда у тебя любое телодвижение с таймингами вызывает сложности, может правильно делаешь что не лезишь туда, а платформа тут не причем