Виробники починають випускати перехідники 12VHPWR з радіаторами

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Scoffer
Member

Повідомлення

miroslav_mm: 20.02.2025 13:50бо на кожному перетворювачі будемо втрачати 5%
Це не так працює. Чим більша різниця в напрузі, тим менший ККД. Так як сумарна різніця 230->1.2 не зміна, то і сумарний ккд +/- теж. Будуть додаткові втрати на силових ключах, але вони незначні.
miroslav_mm: 20.02.2025 13:50Ну і в добавок там же інженери не ПТУ закінчували, а американський МТІ, їм видніше
Та я бачу як їм видніше. Вже третє покоління карт з 12VHPWR бочинить :laugh: Краще б ПТУ закінчували, ну от реально.
oversteve
Member

Повідомлення

mult: 20.02.2025 09:51 Nikolay Yeryomenko
Я не заміряв як він гріється, в мене нема чим.
Я писав про те що сам розєм дуже не надійний.
Він банально не любить коли його втикаєш і виймаєш.
Для нього ідеально раз втикнув і не чіпаєш.
А це вже каже про його ресурс і міцність.
Як я писав вище, він вже через декілька таких перевтиків на переходніку почав глючити.
Перестав запускатись пк.
Думав багато на що, а виявилось цей розєм винний.
Старим розємам пофіг на таке.
у мене 4070с з жором до 270Вт, я вже разів 10 перевтикав, бо в різних корпусах перезбирував ПК - поки що політ нормальний і нічого не гріється, наступного разу кліщами поміряю заради цікавості :think:
Nutbar
Member

Повідомлення

oversteve: 20.02.2025 13:52 в картах з 8пін далеко не всюди є балансування, є купа випадків погорівших карт, де або не використовували 1 з роз'ємів, або використовували косу з 2 виходами замість 2 окремих і т.п., та й там, де воно є воно не стільки балансує струм, скільки маячить про те, що 1 з шнурів не підключений
ну і тим більше там нема балансувавання кожного окремого проводу, якщо в 8 пін 1 провід здох, то на інших 2 буде перегруз +-50%, якщо 2 здохне, що менше імовірно, то буде 200% перегруз на тому, що залишився, на 6 проводах при 1 здохшему буде 20% перегруз, при 2 здохших буде 50%
Та розберіться нарешті в питанні. Подивіться чим відрізняєься реалізація 12VHPWR на 3000 серії і 4000+. Що до 8 пін і вашої 4070s. По 8 пін максимум на один дріт могло піти 12А (150Вт). Так, могли якимись косами чи поганими перехідниками зробити дичину і поплавити, але це вже дійсно помилка користувача. У вашому випадку, з 4070с, більше 18А не буде. А от у 5090 це може бути 50А. Різницю треба пояснювати?
oversteve: 20.02.2025 13:52 багото в кого це 2 або 3 випадки 5090 і 1 випадок 5080? :think:
Ідіть і подивіться. Випадків дуже багато.
dead_rat
Member

Повідомлення

phpkiev: 20.02.2025 11:44
capacitor440: 20.02.2025 10:15 Чому не можна поставити двохпіновий?
Элементарно - физика. У любого проводника есть предельно допустимый ток, который он может пропустить через себя без последствий. Для примера пусть надо пропустить 50А (600Вт / 12В) - это должны быть провода AWG 6 сечением примерно 14 квадратов.
Відкрив справочник, він каже 50А потребують 6 кв мм, це діаметр 2.7 мм.

Не те щоб неймовірні цифри.
miroslav_mm
Member

Повідомлення

Scoffer: 20.02.2025 13:57
miroslav_mm: 20.02.2025 13:50бо на кожному перетворювачі будемо втрачати 5%
Це не так працює. Чим більша різниця в напрузі, тим менший ККД. Так як сумарна різніця 230->1.2 не зміна, то і сумарний ккд +/- теж. Будуть додаткові втрати на силових ключах, але вони незначні.
Відкрийте будь-який даташит на будь-який ШИМ, там ідеальний/максимальний КПД 97-98%, це при ідеальних "маркетингових" умовах, а реальності маємо 5% і більше.
Scoffer
Member

Повідомлення

miroslav_mm
Ну от візьми і відкрий. 12->5 буде 90, а 12->3 на тій же мікрухі буде вже 80. І пофіг ти будеш це робити 12->5->3 чи одразу 12->3, сумарний ккд буде максимально схожий.
oversteve
Member

Повідомлення

Nutbar: 20.02.2025 14:10 Та розберіться нарешті в питанні. Подивіться чим відрізняєься реалізація 12VHPWR на 3000 серії і 4000+.
ну давайте розберемося
3к серія - шунт на кожну пару проводів, 1 провід з пари здох, карта парцює далі, але на іншому проводі з пари перегруз 100%
4-5к серія - 1 шунт на всі 6 проводів разом, 1 провід здох, карта працює далі, перегруз +- рівномірно розприділився по інших проводах і маємо на них перегруз +-20%
Nutbar: 20.02.2025 14:10 Що до 8 пін і вашої 4070s. По 8 пін максимум на один дріт могло піти 12А (150Вт). Так, могли якимись косами чи поганими перехідниками зробити дичину і поплавити, але це вже дійсно помилка користувача.
максимум 12а на стандартні 18авг із терміналом на 6а-8а :gigi:
а згадайте ще кабелі, у яких 2 роз'єми і якщо такий підключити, то відеокарта не буде матюкатися, а просто пустить до 300вт на 3 жили
Nutbar: 20.02.2025 14:10 У вашому випадку, з 4070с, більше 18А не буде. А от у 5090 це може бути 50А. Різницю треба пояснювати?
я прекрасно розумію, що моя карта стільки не жере, я про те, що я вже роз'єм вставляв-витягав порівняно багато разів і він не гріється, якийсь перекос можливо і є, але він не критичний
зараз лінь шукати, але на ютубі є відос, де тестили реально за*рочений перетиканнями 12вхпвр кабель і там якогось прям смертельного перекосу як у дербауера не було
Nutbar: 20.02.2025 14:10 Ідіть і подивіться. Випадків дуже багато.
а можна якесь посиалання саме на випадки? поки що бачив тільки ці і купу їх перепостів на різних форумах-реддіті, все інше міркування на тему і срачі як у нас тут :dontknow:
https://www.reddit.com/r/nvidia/comment ... n_12vhpwr/ (кастомний кабель під питанням)
https://www.reddit.com/r/nvidia/comment ... other_one/ (каша з перехідниками і подовжувачами)
той єдиний 5080 випадок лінь шукати
phpkiev
Member

Повідомлення

dead_rat: 20.02.2025 14:11 Відкрив справочник, він каже 50А потребують 6 кв мм, це діаметр 2.7 мм.
Это в каком справочнике? Я когда батарею собирал под мини СЭС, то всюду попадалась только такая табличка для постоянного тока:
спойлер
Зображення
Правда китайцы на 100A BMS JKong припаивают по два провода 7 AWG, что если верить этой таблице, максимум должно пропускать 2*47А = 94А, но не знаю. Сегодня солнечно и товарищу от солнца в батарею залетало 70А по таким проводкам, говорит, чуть-чуть теплее руки ощущались. Лето покажет.
oversteve
Member

Повідомлення

phpkiev: 20.02.2025 14:40
dead_rat: 20.02.2025 14:11 Відкрив справочник, він каже 50А потребують 6 кв мм, це діаметр 2.7 мм.
Это в каком справочнике? Я когда батарею собирал под мини СЭС, то всюду попадалась только такая табличка для постоянного тока:
ось наприклад https://www.powerstream.com/Wire_Size.htm
тут 2 варіанти пікового струму, перший для батареї цілком норм, другий консервативний для багатожильної проводки із неможливістю нормально відвести тепло взагалі (тонни ізоляції, замуровано в стіну і т.п.)

от наприклад наші вітчизняні спеки
https://www.zzcm.com.ua/wp-content/uplo ... pv3ngd.pdf
inquisition
Member

Повідомлення

Nutbar: 20.02.2025 14:10
oversteve: 20.02.2025 13:52 багото в кого це 2 або 3 випадки 5090 і 1 випадок 5080? :think:
Ідіть і подивіться. Випадків дуже багато.
Предлагаю открыть последнюю новость о прогаре и посмотреть на количество слепоглухонемых, безграмотных, упоротых, которые позавчерашней ночью только до интернета добрались и то только до местного - украинского, до юа оверов :insane: . Бесполезно апеллировать - как об стенку горохом.
Зображення Зображення
dead_rat
Member

Повідомлення

phpkiev
Чомусь західні і радянські справочники капець як розходяться у поняттях.

Радянські здебільшого разують 1 кв мм багатожильного кабелю на 10А.
miroslav_mm
Member

Повідомлення

Scoffer: 20.02.2025 14:19 miroslav_mm
Ну от візьми і відкрий. 12->5 буде 90, а 12->3 на тій же мікрухі буде вже 80. І пофіг ти будеш це робити 12->5->3 чи одразу 12->3, сумарний ккд буде максимально схожий.
Тобто ви самі визнаєте, що це геть дурна ідея, давать таке велике живлення, маючи 80% КПД. При споживанні ГП 500ватт, 100ватт буде розсіюватись у вигляді тепла на ШИМ контролерах.

Ось наглядний графік, перший попавшийся в тирнеті старенький контролер
6210.jpg
Scoffer
Member

Повідомлення

miroslav_mm
У тебе однаково буде розсіюватись умовні 100 ват. Від перестановки складових сума не змінюється. Різниця лише в тому будуть вони розсіюватись в бж чи на платі відяхи, і всьо.
Afit
Member

Повідомлення

Это моя первая реакция на новость и я пошёл создавать гиф, уже точно зная какой кадр) :laugh:
Сделать с запасом? Нет, мы сделаем впритык, и потом будем городить "технологии". Это впринципе касается и нынешнего автопрома
Вкладення
2025-02-20-15-20-07 (7).gif
Звезда S0-2
Member

Повідомлення

Мало того, что видёхи стали много жрать мощности, так для них ещё нужны и переходники с радиатором...
oversteve
Member

Повідомлення

Звезда S0-2: 20.02.2025 15:51 Мало того, что видёхи стали много жрать мощности, так для них ещё нужны и переходники с радиатором...
ви троха неправильно зрозуміли, цей перехідник нафіг не потрібен, але якщо дуже хочеться витратити на нього гроші і поставити, то краще щоб він був з радіатором :gigi:
Bucho
Member

Повідомлення

Не те щоб неймовірні цифри.
Розмова ні про що.
Навіть якщо куртка зробить новий стандарт з коннектором на базі 10AWG, витримуючим до 50А на кожному проводі, то що тоді робити зі всім парком стандартних ATX БЖ, які вже 30 років виходять з проводами на базі 16AWG? Вчергове бігти за новим БЖ, чи купляти перехідник, який знову ж таки буде слабким місцем.
dead_rat
Member

Повідомлення

Bucho
Так кажете ніби вперше. Індустрія з радістю зробить ще десять стандартів БЖ.

Не сидіти ж право слово на одному БЖ всі 15 років його гарантії :laugh:
Bucho
Member

Повідомлення

Пропонуєте міняти стандарти в БЖ раз в 2-3 роки?
І з кожним новим поколінням ВК бігти за новим БЖ?
miroslav_mm
Member

Повідомлення

Scoffer: 20.02.2025 15:16 miroslav_mm
У тебе однаково буде розсіюватись умовні 100 ват. Від перестановки складових сума не змінюється. Різниця лише в тому будуть вони розсіюватись в бж чи на платі відяхи, і всьо.
з 12 до 1 буде КПД 90-95% на сучасних ШИМ думаю ще більше, втрати значно менше, плата менша, витрати на елементарну базу менші. БЖ тут ні до чого.

Головна різниця в ціні! В такому випадку ціна на відеокарту виросте можливо на 30%.

Як варіант новий "старий" стандарт БЖ, як колись, на лінії 3,3в та 5в була більша потужність була ніж на 12. Можна знову все повернуть, зробить 3,3в на кіловат, відповідно на відеокарті вся система живлення буде мінімальною, з мінімальним падінням потужності. Але знову впираємось в "провода". Тоді БЖ виростуть в ціні, короче замкнутий круг. :D
Відповісти