фух, оце я сьогодні клавіатурно "розважався" на всі гроші. заварюйте чайок, буде знову багато літер
нещодавно я
закинув в ф2 на ХС пцб свої чері брауни (B-in, L+F+SS) на алю халф плейті, чисто протестувати, як мені буде цей конфіг. конфіг мені сподобався і я вирішив запаяти його. для цього я спочатку розпаяв пцб, на якій стояли кастомні світчі panghu з фр4 халф плейтом. це був мій перший досвід розпаювання плати і не все пройшло гладко. сам процес, в принципі, не складний, але з олововідсмоктувачем десь на половині розпайки сталася халепа - почало підклинювати поршень. я спочатку навіть не зрозумів, що це сталось адже він, курча мать, новий. спочатку подумав, що десь щось забилось - розібрав, витрусив стружку припою, що там назбиралась - ніфіга, клинить далі. ну, думаю, треба змастити, мабуть. змастив гумове кільце в поршні -- не то, ще трохи помучився і нарешті дійшло, що треба було розкрутити девайс з боку носика і змастити там, де кільце зупиняється і трохи далі. от після цього вже олововідсмоктувач запрацював знову і процес продовжився. на жаль, поки я розбирався з цим нехитрим інструментом пцб було нанесено певний демедж, але про це я дізнаюсь лише згодом.
отримавши голу плату я перебрав і перемазав стаби, адже тут для того щоб їх зняти з пцб треба знімати весь халф плейт (відповідно, випаявши всі світчі крім альф), тому змастити бажано одразу на совість. ну а далі вже перейшов до запаювання браунів.
перша частина, коли я запаював світчі, що тримає халф плейт минула швидко і приємно, аж потім мене спіткав неприємний сюрприз. світчі то у мене 3-пінові, тобто самі вони в платі рівно не стають:
- спойлер
запитавши поради у шарящих людей, було знайдено рішення: взати фул плейт від ф2, покласти його зверху і закріпити резинками. отвори в плейті мали б тримати світчі рівно:
- спойлер
на практиці все виявилось куди складніше. по-перше підійшов тільки пом плейт, в алю плейті отвори більше і світчі в ньому бовтаються, якщо покласти його зверху. по-друге, щоб плейт достатньо притискав світчі треба брати багато резинок, а якщо брати багато резинок, то світчі ближче до центру тримаються погано, адже плейт вигинається, та і навіть ті світчі, що ближче до країв страждають від вигину плейту і не запаювались рівно.
довелось городити цілий город, коли під резинки на смужку плейту поруч з рядом альф, який я запаював (паяв по 1 ряду) тиснули SA кейкапи domikey, точніше CMYK екстеншн кіт до WOB сету
:
- спойлер
і вся ця конструкція розміщувалась між двома коробочками зі світчами. і лише так можна було отримати бажаний тиск від плейту, щоб запаяти світчі достатньо рівно.
фінальний результат виглядав таким чином:
- спойлер
не ідеально, але в рази краще ніж те, що виходить, якщо намагатись запаяти чисто інтуітивно уявляючи собі, як світч там стає, дивлячись лише на 2 ноги які стирчать зі зворотньої сторони пцб. порівняйте цю фотографію з тією, що під першим спойлером в цьому пості і відчуйте різницю.
але пам'ятаєте, я казав, що платі було нанесено демедж? зібравши клавіатуру я про це дізнався, побачивши, що у мене не спрацьовує одразу 6 клавіш
- спойлер
розпаявши всі шість світчів, я побачив, що одне кільце на пцб було пошкоджено (на клавіші F3), але чому не працюють аж 6 клавіш, адже більше пошкоджень на пцб я не виявив?
- спойлер
ще раз проконсультувавшись з толковими людьми, я з'ясував, що окремі світчі на пцб є такими собі хабами і при пошкодженні одного вибиває одразу ціла група. саме це сталось у мене.
довелось пізнавати ремонт пцб за допомогою бріджів. подивившись мануал на ютубі, я почав експериментувати, адже куди саме мені треба прокинути брідж мені ніхто сказати не міг, на різних платах це працює по різному.
я запаяв в пошкоджений сокет світч, але при цьому припаяв до правої ноги (яка сіла в пошкоджене кільце) мідний дріт і цим дротом я підтикався до правих ніг інших світчів, сусідніх і не дуже, в той момент, коли на компі була запущена VIA, яка реєструвала чи спрацьовує натискання. спочатку було віднайдено як зробити щоб запрацювала 1 клавіша, потім 2, а потім після n-ої кількості конфігів бріджів, було знайдено його:
- спойлер
таким нехитрим способом я повністю відновив працездатність пцб:
- спойлер
цей пост я пишу вже з зібраної клавіатури з цією самою пцб, що на фотках вище.
Збіркою я максимально задоволений, все-таки поки світчі стоять лише в ХС сокетах, протестувати халф-плейт конфіг можна лише до певної міри, доволі приблизно. а користуватись постійно взагалі протипоказано, адже з часом ХС сокети розбовтаються. запаяний конфіг же відчувається значно краще ніж тестовий. і по звуку, що було очікувано, і по відчуттях, і, що було для мене доволі несподівано - по флексу. протестувавши халф алю з браунами я відмітив, що у порівнянні з пангху на фр4 халф плейті алю халфплейт майже не флексить і тоді я списав це саме на особливості матеріалу, адже алю пожорсткіше ніж фр4. але ні, це саме прикол в тому запаяні світчі чи ні. запаявши світчі я отримав відчутний і дуже приємний флекс і на алю, що взагалі і є однією з найриємніших переваг халф плейтів. тайпінг зібраний, ніякого батуту немає і близько, але за рахунок відсутності плейту він набуває приємної м'якості, коли зусілля передається через кейкап на світч а потім на пцб і все. особливо на такому о-рінг гаскет маунті, як на ф2.
Відправлено через 11 хвилин 22 секунди:
а, так, і власне, як саме я пошкодив пцб.
через те, що олововідсмоктувач почало підклинювати, він не спрацьовував миттєво після натискання кнопки, а це призводило до того, що я розігрівав контакт, натискав кнопку на олововідсмоктувачі, він починав тупити і спрацьовував з затримкою, що не дозволяло забрати припой. доводилось гріти знову. і так, поки я знайшов правильний варіант змащення була певна кількість невдалих спроб, минув певний час, а розігрів і охолодження одного з контактів відбувався занадто інтенсивно, що врешті і призвело до того, що перегріте кільце було пошкоджене і разом з припоєм, коли олововідсмоктувач нарешті спрацював, відійшло і кільце.