Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Відповісти
Автор
Повідомлення
leif
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 24.12.2024 19:59Забрав сьогодні. Особливо роздивитись часу не було, але перше враження - дуже добротні і якісні. Текстура як pbt. Більш детально вже опишу та сфотографую коли буду збирати.
:up: :beer:
Kosdnepr: 24.12.2024 19:59Також забрав Brutal. Ледве не поїхала назад, забув що у Міста зберігання обмежене, сьогодні останній день) Як на мене то дуже важкий і капітальний баребон.
> Unbuilt Weight: Aprx 1.74kg

це дивлячись з чим порівнювати, по моїх мірках це легка клавіатура, unbuilt iron165 з латунною вагою важить щось в районі 2.2кг, і це 65%, а про геони взагалі мовчу. але вага вона ж в першу чергу про звук, а в сайлент білдах такі моменти йдуть на другий, якщо не на третій план.
Kosdnepr: 24.12.2024 19:59і за рахунок напів-гаскет конструкції невисокий
те, що фронтальна висота всього 17 мм це прикольно, якщо юзаєте без ріст ресту, то зручно буде.

а от щодо конструкції з сінгл сайд гаскетами я щось не сильно зрозумів задум дизайнера: чому саме так і що має дати юзеру ця конструкція на противагу більш поширеним підходам.
Kosdnepr: 24.12.2024 19:59А от Womier мабуть не приїде.
а ви ще й вомієр замовляли? здається, в топіку не писали про це. чисто з цікавості потицяти-подивитись, що воно таке?

Відправлено через 3 хвилини 29 секунд:
7mindfields
не фоткав свій білд на нео80, до речі? показуй, що там у тебе вийшло.
leif
Member

Повідомлення

фух, оце я сьогодні клавіатурно "розважався" на всі гроші. заварюйте чайок, буде знову багато літер :D

нещодавно я закинув в ф2 на ХС пцб свої чері брауни (B-in, L+F+SS) на алю халф плейті, чисто протестувати, як мені буде цей конфіг. конфіг мені сподобався і я вирішив запаяти його. для цього я спочатку розпаяв пцб, на якій стояли кастомні світчі panghu з фр4 халф плейтом. це був мій перший досвід розпаювання плати і не все пройшло гладко. сам процес, в принципі, не складний, але з олововідсмоктувачем десь на половині розпайки сталася халепа - почало підклинювати поршень. я спочатку навіть не зрозумів, що це сталось адже він, курча мать, новий. спочатку подумав, що десь щось забилось - розібрав, витрусив стружку припою, що там назбиралась - ніфіга, клинить далі. ну, думаю, треба змастити, мабуть. змастив гумове кільце в поршні -- не то, ще трохи помучився і нарешті дійшло, що треба було розкрутити девайс з боку носика і змастити там, де кільце зупиняється і трохи далі. от після цього вже олововідсмоктувач запрацював знову і процес продовжився. на жаль, поки я розбирався з цим нехитрим інструментом пцб було нанесено певний демедж, але про це я дізнаюсь лише згодом.

отримавши голу плату я перебрав і перемазав стаби, адже тут для того щоб їх зняти з пцб треба знімати весь халф плейт (відповідно, випаявши всі світчі крім альф), тому змастити бажано одразу на совість. ну а далі вже перейшов до запаювання браунів.

перша частина, коли я запаював світчі, що тримає халф плейт минула швидко і приємно, аж потім мене спіткав неприємний сюрприз. світчі то у мене 3-пінові, тобто самі вони в платі рівно не стають:
спойлер
Зображення
:horror: :horror: :horror:
запитавши поради у шарящих людей, було знайдено рішення: взати фул плейт від ф2, покласти його зверху і закріпити резинками. отвори в плейті мали б тримати світчі рівно:
спойлер
Зображення
на практиці все виявилось куди складніше. по-перше підійшов тільки пом плейт, в алю плейті отвори більше і світчі в ньому бовтаються, якщо покласти його зверху. по-друге, щоб плейт достатньо притискав світчі треба брати багато резинок, а якщо брати багато резинок, то світчі ближче до центру тримаються погано, адже плейт вигинається, та і навіть ті світчі, що ближче до країв страждають від вигину плейту і не запаювались рівно.
довелось городити цілий город, коли під резинки на смужку плейту поруч з рядом альф, який я запаював (паяв по 1 ряду) тиснули SA кейкапи domikey, точніше CMYK екстеншн кіт до WOB сету :gigi: :
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
і вся ця конструкція розміщувалась між двома коробочками зі світчами. і лише так можна було отримати бажаний тиск від плейту, щоб запаяти світчі достатньо рівно.

фінальний результат виглядав таким чином:
спойлер
Зображення
не ідеально, але в рази краще ніж те, що виходить, якщо намагатись запаяти чисто інтуітивно уявляючи собі, як світч там стає, дивлячись лише на 2 ноги які стирчать зі зворотньої сторони пцб. порівняйте цю фотографію з тією, що під першим спойлером в цьому пості і відчуйте різницю.

але пам'ятаєте, я казав, що платі було нанесено демедж? зібравши клавіатуру я про це дізнався, побачивши, що у мене не спрацьовує одразу 6 клавіш :weep:
спойлер
Зображення
розпаявши всі шість світчів, я побачив, що одне кільце на пцб було пошкоджено (на клавіші F3), але чому не працюють аж 6 клавіш, адже більше пошкоджень на пцб я не виявив?
спойлер
Зображення
Зображення
ще раз проконсультувавшись з толковими людьми, я з'ясував, що окремі світчі на пцб є такими собі хабами і при пошкодженні одного вибиває одразу ціла група. саме це сталось у мене.

довелось пізнавати ремонт пцб за допомогою бріджів. подивившись мануал на ютубі, я почав експериментувати, адже куди саме мені треба прокинути брідж мені ніхто сказати не міг, на різних платах це працює по різному.

я запаяв в пошкоджений сокет світч, але при цьому припаяв до правої ноги (яка сіла в пошкоджене кільце) мідний дріт і цим дротом я підтикався до правих ніг інших світчів, сусідніх і не дуже, в той момент, коли на компі була запущена VIA, яка реєструвала чи спрацьовує натискання. спочатку було віднайдено як зробити щоб запрацювала 1 клавіша, потім 2, а потім після n-ої кількості конфігів бріджів, було знайдено його:
спойлер
Зображення
таким нехитрим способом я повністю відновив працездатність пцб:
спойлер
Зображення
цей пост я пишу вже з зібраної клавіатури з цією самою пцб, що на фотках вище.

Збіркою я максимально задоволений, все-таки поки світчі стоять лише в ХС сокетах, протестувати халф-плейт конфіг можна лише до певної міри, доволі приблизно. а користуватись постійно взагалі протипоказано, адже з часом ХС сокети розбовтаються. запаяний конфіг же відчувається значно краще ніж тестовий. і по звуку, що було очікувано, і по відчуттях, і, що було для мене доволі несподівано - по флексу. протестувавши халф алю з браунами я відмітив, що у порівнянні з пангху на фр4 халф плейті алю халфплейт майже не флексить і тоді я списав це саме на особливості матеріалу, адже алю пожорсткіше ніж фр4. але ні, це саме прикол в тому запаяні світчі чи ні. запаявши світчі я отримав відчутний і дуже приємний флекс і на алю, що взагалі і є однією з найриємніших переваг халф плейтів. тайпінг зібраний, ніякого батуту немає і близько, але за рахунок відсутності плейту він набуває приємної м'якості, коли зусілля передається через кейкап на світч а потім на пцб і все. особливо на такому о-рінг гаскет маунті, як на ф2.

Відправлено через 11 хвилин 22 секунди:
а, так, і власне, як саме я пошкодив пцб.

через те, що олововідсмоктувач почало підклинювати, він не спрацьовував миттєво після натискання кнопки, а це призводило до того, що я розігрівав контакт, натискав кнопку на олововідсмоктувачі, він починав тупити і спрацьовував з затримкою, що не дозволяло забрати припой. доводилось гріти знову. і так, поки я знайшов правильний варіант змащення була певна кількість невдалих спроб, минув певний час, а розігрів і охолодження одного з контактів відбувався занадто інтенсивно, що врешті і призвело до того, що перегріте кільце було пошкоджене і разом з припоєм, коли олововідсмоктувач нарешті спрацював, відійшло і кільце.
Patruletz
Member

Повідомлення

leif: 25.12.2024 21:47запаював світчі
а хіба не можна на звичайну pcb плату зробити розпайку hot swap роз'ємів, це куди простіше один раз зробив, та бався собі з заміною свічів ? :think:
leif
Member

Повідомлення

Patruletz: 25.12.2024 22:04а хіба не можна на звичайну pcb плату зробити розпайку hot swap роз'ємів
можна встановити міл-макс сокети. це не те саме, що звичайні ХС сокети, бо під них потрібна пцб іншого дизайну, але на виході отримуєш той же функіонал по факту. тільки коштує дорого.

взагалі у мене 3 штуки пцб з ХС сокетами для цієї клавіатури. дві мілмаксшені (фр4 і сем-3) і одна стокова ХС від хайні (біла на фотках "тестового" конфігу з браунами), але ти неуважно читав, або читав уважно, але не зрозумів, що таке халф плейт білд і тому ставиш дурні питання.
exail99
Junior

Повідомлення

А шо зараз можна взяти тихе на silent свічах до 100$ ?
Kosdnepr
Member

Повідомлення

exail99
Майже нічого.
Тому краще оберіть за $80 будь-яку клавіатуру, яка вам подобається, але обов'язково з хот-свап, а на $20 замовте з алі Outemu Silent Cream / Lemon / Peach на вибір.
leif
Member

Повідомлення

а купити окремо бербоун, світчі і кейкапи не буде вигідніше? якщо вже людина налаштована використовувати лише сайлент світчі, навіщо їй ще один сет, яким вона не буде користуватись?
Барбарис
Member

Повідомлення

exail99, з готового мабуть кейрон. А так взяти базу, світчі які подобаються та кейкапи. Ще й задоволення від збірки буде. Зараз є звісно всілякі геймінг про, але щоб готові сайленти склано згадати.
leif
Member

Повідомлення

Колись траплялась отака дошка:
https://varmilo.com/products/minilo75?s ... bZ_M-sgA8J

Ніби тиха на сайлент світчах, непогано зроблена. Але це сильно і а межами озвученого бюджету.
Kosdnepr
Member

Повідомлення

leif: 25.12.2024 11:25але вага вона ж в першу чергу про звук
Я це вже зрозумів, а то мене дещо дивували баребони під 5 кг) hi-end hi-fi
leif: 25.12.2024 11:25чому саме так і що має дати юзеру ця конструкція
Думаю, це зроблено просто так, без глибинного змісту. Хоча звичайно в описі це unique single-sided gasket mount і т.д.
красиві маркетингові слова
At the heart of the Brutal V2 series is its unique single-sided gasket mount.
Blending the best of gasket- and top-mount internal designs, Brutal V2 cushions typing impacts with its carefully selected gasket pads while transmitting acoustic vibrations to the case top half.
The vibrations are amplified through the case and controlled by the weights, resonating the case as an instrument and highlighting your tuning skill in its fullest potential.
Головним плюсом я вважаю малу висоту конструкції.
leif: 25.12.2024 11:25чисто з цікавості потицяти-подивитись, що воно таке?
Чисто захотілось компактну бездротову ("диванну") клавіатуру. Якась k400 не комільфо). RD75 Pro здалась мені цікавим варіантом, але, скоріше за все, таки загубилась в дорозі та не приїде.
leif: 25.12.2024 21:58світчі то у мене 3-пінові, тобто самі вони в платі рівно не стають:
спойлер
:horror: :horror: :horror:
Це жесть :horror: :horror: :horror:
leif: 25.12.2024 21:58одне кільце на пцб було пошкоджено
О так, знайомо, раніше, до широкого розповсюдження хот-свап, це була та ще проблема, особливо після 3ї-4ї перепайки.
leif: 25.12.2024 21:58таким нехитрим способом я повністю відновив працездатність пцб
:up:
На одній з перших клавіатур була така ж проблема на пробілі, тільки вирішилась набагато простіше, просто підвів дріт до вільного гнізда світча під спліт-пробіл.
leif
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 26.12.2024 23:58Я це вже зрозумів, а то мене дещо дивували баребони під 5 кг) hi-end hi-fi
ASMR :pray:
Kosdnepr: 26.12.2024 23:58Думаю, це зроблено просто так, без глибинного змісту.
ну чому, такий маунт точно буде відрізнятись по звуку від класичного гаскет-маунту, але чи в кращий бік? навряд. щодо "Blending the best of gasket- and top-mount internal designs", я думаю, вони зовсім перегнули :laugh: це так не працює і дійсно схоже більше на маркетинговий чос ніж на реальні характеристики.
Kosdnepr: 26.12.2024 23:58Головним плюсом я вважаю малу висоту конструкції.
це так, але існують дошки навіть з меншою висотою, в яких при цьому повноцінний добротний гаскет маунт, не обов'язково йти на аж такі радикальні кроки щоб цього досягти.
Kosdnepr: 26.12.2024 23:58О так, знайомо, раніше, до широкого розповсюдження хот-свап, це була та ще проблема, особливо після 3ї-4ї перепайки.
якщо не перегрівати, і пцб зроблена якісно, то особливих проблем не має виникати, наскільки я зрозумів. але перегріти не так вже і складно. в цілому познамомившись з солдер платами мені вони подобаються більше ніж ХС. хотсвапом можна потестувати світчі, знайти якийсь прикольний конфіг, щоб вже потім спокійно його запаяти і насолоджуватись. це навіть не кажучи по плейтлесс/халф. втім багато людей користуються ХС на постоянку і їм все подобається, тому тут теж питання скоріше особистих вподобань.

Відправлено через 14 хвилин 6 секунд:
з.і.
з розповсюджених/масових опцій найкращий варіант гаскет маунту, як на мене, це гаскети-ніжки (tkd називає їх beans), як на cycle7. і звук приємніше і флекс присутній навіть з алю плейтом, на кажучи вже про м'якіші. прості poron-прокладки практично ніякого флексу не дають навіть з м'якими плейтами, принаймні мені не зустрічались клавіаутри, де це було б нормально реалізовано. гумові довші гаскети трохи краще, але теж поступаються ніжкам, імхо.

серед менш розповсюджених/преміум сегменту о-ring гаскет маунт, як на геонах f1 та f2 та оригінальний гаскет маунт розробки bajonlenia дуже круті.
Kosdnepr
Member

Повідомлення

leif: 27.12.2024 12:20але існують дошки навіть з меншою висотою, в яких при цьому повноцінний добротний гаскет маунт
Можливо, та навряд серед них є хоч одна формату 1800.
leif: 27.12.2024 12:20 з розповсюджених/масових опцій найкращий варіант гаскет маунту, як на мене, це гаскети-ніжки
Як раз така опція є у Womier, теж цікаво було затестити.
leif
Member

Повідомлення

Kosdnepr: 27.12.2024 13:39Можливо, та навряд серед них є хоч одна формату 1800.
з 1800-м лейаутом взагалі напряжно. хоча он китайці навіть фулсайз цікавий запиляли:

є ще поціновувачі великих дошок

Відправлено через 5 годин 58 хвилин 30 секунд:
змащую-філмлю-спрінгсваплю тут сет блеків.

вгадайте де стокова пружина з черрі блек? (фотку можна збільшити) :laugh:
спойлер
Зображення
міняти чи не міняти пружини на черрі світчах питання навіть не стоїть :learn:
7mindfields
Member

Повідомлення

leif
Найкоротша котра. Фото neo80 ще не робив.
leif
Member

Повідомлення

7mindfields: 27.12.2024 20:40Найкоротша котра.
точно так. мабуть, в чері добре знають, хто їх покупець нині і що пружина все одно буде викинута, тому і не заморачуються щоб поставити туди щось нормальне.
7mindfields: 27.12.2024 20:40Фото neo80 ще не робив.
чекаєм :yes:
Lamobot
Member

Повідомлення

Вже один раз намагався обрати собі клаву, але тоді відпустило)) Ну і добре, бо я на той момент взагалі не розумів, що я хочу. Тепер більш-менш визначився і зʼявилося пару питань.

Морально готовий замовляти з Китаю без кирилиці і робити гравіювання.
1. Чи на будь якому пластиці і кольорі можна зробити чітке гравіювання і чи є якісь вимоги при виборі кейкапів?
2. Є досвід покупок з американського і німецького Амазону через Meest. Але жодного уявлення, як купувати в Китаї. Підкажіть алгоритм. Бажано також через якихось посередників.
3. Які фірми в Києві роблять якісне гравіювання. Скільки це коштує і як довго робиться?
4. Я звик до доволі тугих клавіш. Як мінімум, щоб від ваги пальців вони не натискалися. Це яке паспортне зусилля має бути?

Обрав Rainy 75 Standard, якщо є щось краще в бюджеті +-5000 з доставкою, то порадьте. Хочу:
1. Сподобався тайпінг по відосам. AULA 75 сподобалася навіть більше, але пластик на застібках та ще й крутилка
2. Потрібна максимально компактна клава, але з відокремленим F1-F12 рядком і бажано з усіма кнопками блоку insert-page down (в Rainy одна відсутня)
3. Без крутилок, металева, лінійні свічі, якмога тихіша
4. Юзатися буде на проводі. Акумулятори пофік
Melofon
Member

Повідомлення

leif: 27.12.2024 20:27вгадайте де стокова пружина з черрі блек?
Я тоже сразу подумал на маленькую, там просто металл или немного толще или он просто жёстче потому что другой марки.
leif
Member

Повідомлення

Melofon: 28.12.2024 17:52что другой марки
ага, більш гівняної, хєхє :gigi:

з блеками закінчив, перейшов до сету черрі ніксі. тут інша пружина, ніби трохи якісніша, але все одно буде свапнута.
зліва направо: стокова з durock black lotus 80g, стокова з nixie 80g з тим, що черрі вважають заводським змащенням, стокова 80g з сухого черрі блеку, яка вже фігурувала вище. ну і TX 60g, які підуть в nixie замість стоку.
спойлер
Зображення
Відправлено через 11 хвилин 1 секунду:
Lamobot: 28.12.2024 17:29Але жодного уявлення, як купувати в Китаї. Підкажіть алгоритм.
а навіщо йти кудись за межі аліекспресу? з аліекспресу купувати так само просто як з розетки і не потрібні ніякі посередники. тільки продавця варто обирати уважно, з гарними відгуками/оцінками/рейтингом і оцім от усім.
Lamobot: 28.12.2024 17:29Я звик до доволі тугих клавіш. Як мінімум, щоб від ваги пальців вони не натискалися. Це яке паспортне зусилля має бути?
я б сказав 58гр і більше боттом аут, але пружини всі різні тому, боттом аут не єдиний показник на який варто орієнтуватись, ще є, як мінімум довжина. якщо бажання вникати в ці тонкощі немає, то можна перестрахуватись і дивитись 63гр+ боттом аут. за умови, що пальці не дуже важкі, то, скоріше за все, цього буде досить, щоб під пальцями не натискались, якщо їх покласти на клаву.

Відправлено через 36 секунд:
Lamobot: 28.12.2024 17:29Rainy 75 Standard
рейні норм вибір, можна брати.

Відправлено через 1 хвилину 19 секунд:
Lamobot: 28.12.2024 17:29якмога тихіша
а для цього потрібно дивитись клавіатури на сайлент світчах. ну або замінити потім світчі в пребілді типу рейні на сайленти самостійно. це дуже просто і відносно недорого.

Відправлено через 2 хвилини 52 секунди:
з.і.

шкода, що ніксі не вдалось купити сухими. мало того, що і так треба довбатись зі змащенням-філмленням, так спочатку ще й заводське доведеться відшкрібати-витирати :banghead:
спойлер
Зображення
Lamobot
Member

Повідомлення

leif: 28.12.2024 19:30а навіщо йти кудись за межі аліекспресу? з аліекспресу купувати так само просто як з розетки і не потрібні ніякі посередники. тільки продавця варто обирати уважно, з гарними відгуками/оцінками/рейтингом і оцім от усім.
По трьом причинам: 1) обійти вірогідний лохотрон і взяти на сайті виробника (хіба що хто порадить конкретного перевіреного продавця); 2) додаткові сервіси у посередників типу фотки товару, додаткового пакування; 3) скільки містом возив літаком - завжди все ціле і відносно безпроблемно, тому подумав, що треба в тут якогось посередника.
leif: 28.12.2024 19:30я б сказав 58гр і більше боттом аут, але пружини всі різні тому, боттом аут не єдиний показник на який варто орієнтуватись, ще є, як мінімум довжина. якщо бажання вникати в ці тонкощі немає, то можна перестрахуватись і дивитись 63гр+ боттом аут. за умови, що пальці не дуже важкі, то, скоріше за все, цього буде досить, щоб під пальцями не натискались, якщо їх покласти на клаву.
дякую. Ще б зрозуміти, що саме Ви мені тільки що сказали :) Жартую, пішов гуглити.
leif
Member

Повідомлення

Lamobot: 28.12.2024 23:12По трьом причинам: 1) обійти вірогідний лохотрон і взяти на сайті виробника
про який лохотрон мова? я здійснив десятки покупок на аліекспресі без найменших траблів. сотні тисяч людей навіть в самій лише Україні мають такий же досвід. так, інколи фігня трапляється, але в загальній кількості замовлень це вкрай малий відсоток, на який взагалі можна не зважати, якщо свідомо підходити до процесу покупки.

якщо є можливість взяти за сайті виробника -- чудово, але треба враховувати такі моменти, як доставка, її вартість/терміни тощо. коротше, вирішувати вам, але не варто в цьому процесі покладатись на упередження.
Lamobot: 28.12.2024 23:12додаткові сервіси у посередників типу фотки товару, додаткового пакування
знову ж таки, це справа особиста, якщо вам потрібно -- раді Бога. особисто я не розумію навіщо це при покупці з алішки товару за 100 баксів, але це лише моя думка, на яку можна не зважати.
Lamobot: 28.12.2024 23:12скільки містом возив літаком - завжди все ціле і відносно безпроблемно, тому подумав, що треба в тут якогось посередника.
ну так а з алі хто везе, коли типу їхня доставка доставляє? вам той же міст може відправлення і привезти вже в Україну, або нп, або укрпошта і в усіх випадких ризики однакові і вони мікроскопічні. навіщо якісь зайві переплати? краще на ці гроші, я не знаю, дівчині/дружині шоколадку купити :)
Lamobot: 28.12.2024 23:12дякую. Ще б зрозуміти, що саме Ви мені тільки що сказали Жартую, пішов гуглити.
шо там гуглити) в спеках світчів вказують або 1 або 2 значення, що стосується пружини: вага актуації (спрацьовування) - яке зусилля потрібне для того щоб клава зареєструвала натискання і вага боттом-ауту - яке зусилля потрібне щоб витиснути стем в світчі до кінця, до упору. добре коли вказані обидва значення, але часто виробники не заморачуються і вказують лише боттом аут, тому я і запропонував вам орієнтуватись на нього.
Відповісти