ext4 Oleksanr, а під які задачі потрібно? Щось аля офіс - візьміть U1 сервер, варіантів з ECC на сучасних платах не за всі гроші світу багато, поставте туди TruNAS. Якщо для дому то готові рішення від WD є, купили, нажали "увімкнути" - користуєтесь, причому якщо повезе з запродажною то деякі навіть купують готові NAS від WD бо їх вирід з дисками коштує дешевше ніж просто їх диски в магазині.
Ти ж розумієш, що така можливость на Інтел відсутня.
Отправлено спустя 7 минут 7 секунд: Oleksanr, ZFS для дому нафіг не вперся. XFS
По OS, як я казав, кращий вибір - Unraid. Якщо з якихось причин не маєш бажання заплати за неї $60, то TrueNAS.
Але якщо не супер спец в адмініструванні Лінукса, варіант з Unraid кращий. Адже будьяку забаганку можеш вбивати в Гугл/Ютуб і знаходиш покрокові гайди. З TrueNAS або OMV так не вийде.
Ти ж розумієш, що така можливость на Інтел відсутня.
Отправлено спустя 7 минут 7 секунд: Oleksanr, ZFS для дому нафіг не вперся. XFS
По OS, як я казав, кращий вибір - Unraid. Якщо з якихось причин не маєш бажання заплати за неї $60, то TrueNAS.
Але якщо не супер спец в адмініструванні Лінукса, варіант з Unraid кращий. Адже будьяку забаганку можеш вбивати в Гугл/Ютуб і знаходиш покрокові гайди. З TrueNAS або OMV так не вийде.
вчора поставив omv, налаштував nfs та самбу, що там в ютубі дивитись, якщо воно просто налаштовується?
Oleksanr
для роботи, яка приносить притомні гроші треба брати ECC, бо потім можешь втратити більше аніж ціна пам'яті
якщо робота - хоббі то можна і без ECC, але тоді і не ZFS, бо вона може здохнути без ECC, краще ext4/xfs
Ray2000gt: ↑
12.11.2024 19:40Але якщо не супер спец в адмініструванні Лінукса, варіант з Unraid кращий. Адже будьяку забаганку можеш вбивати в Гугл/Ютуб і знаходиш покрокові гайди. З TrueNAS або OMV так не вийде.
TrueNAS простий та зрозумілий, там все робиться через веб панель "у три кліки", все настільки доступно, що всі навіть забули про то, що це продовження проекту FreeNAS, тобто основа FreeBSD та ніяким лінуксом там не пахне. Так Linux та FreeBSD це Unix, але спільне на цьому завершується.
Якщо NAS використовувати виключно як NAS, тобто локальне файлове сховище, то у всіх подібних ОС шари робляться в "три кліки".
Але якщо згодом захочеться перетворити це на повноцінний Homelab, то доведеться багато чого читати/дивитись, бо там вже не завжди в "три кліки".
Судячи з конфігу, це система явно разраховується не тільки під файлове сховище, адже в такому разі було б достатньо умовного Атома.
Якщо NAS використовувати виключно як NAS, тобто локальне файлове сховище, то у всіх подібних ОС шари робляться в "три кліки".
Але якщо згодом захочеться перетворити це на повноцінний Homelab, то доведеться багато чого читати/дивитись, бо там вже не завжди в "три кліки".
Судячи з конфігу, це система явно разраховується не тільки під файлове сховище, адже в такому разі було б достатньо умовного Атома.
Мені тільки SMB потрібен, але там по дефолту можна ставити WebDAV, TFTP, NFS, FTP й т.д.
Доброго дня. Не заходив декілька днів і стільки повідомлень.
1. З приводу досвіду налаштувань ОС. Думаю розберусь. По роботі займаюсь program development, іноді за тиджень треба нову мову опанувати, плюс розвернути
нову систему на відалених серверах, так що думаю якось розберусь.
2. Vetalcode З приводу плати microATX в N3 корпус, так згоден, не влізе, я одразу підібрав іншу плату, там форм фактор miniITX
3. З приводу ECC або Non-ECC. До сих пір мене сумніви мучають. Але як правильно тут писали, шо є багато готових NAS, в яких память Non-ECC
Скоріш за все зупинюсь на звичайній.
Мотивація. По-перше, за адекватні гроші старі технології, обмеження в інрерфейсах розширення. До того-ж за адекватні гроші за звичай це обладнання б/у
Б/у обладнання це можливвість залишитись без NAS в будь який момент. в мене були суперечки з цього приводу, мені доводили, що серверне обладнання таке
надійне, що навіть б/у ніколи не ламається. Я свого часу збирав сервера та рендер ферми, в основному HP. Так ось, навіть нові серверні комплекьуючі дохли, їх
звісно міняли за гарантією, але фікт є фвкт. Тому якось б/у техніка не дуже приваблює. До того ж виробник завжди зазначає приблизний ресурс для їхнього
обладнання. Так що нічого вічного не існує.
Купляти серверне обладнання за всі грощі світу - поганий варіант.
4. З приводу готових Synology - це теж не дешева розвага. Якшо я підрахував, що доволі потужний NAS сервер на 8 -12 дисків(без самих HDD) обходиться від 500
- 700 доларів. За ці гроші навіть Terramaster на 4 диска не вийде взяти.
5. За файлову систему та OS ще теж думаю.
Поговорив на днях з одним спеціалістом, який займається відновлюванням інформації з HDD.
Тепер маю собі додаткову забавку
Почались сумніви, які диски для NAS обрати.
1. Seagate IronWolf Pro 22TB
Або
2. WD Red Pro NAS 22 ТБ.
Може хтось маєє досвід або будь яку додаткову інфу про ці диски, або аналогічні з меншою ємністю.
Бо, як то кажуть, різні чутки ходять
Будь-які з нормальною гарантією.
Всеодно, необхідно робити бекапи.
В ідеалі, за принципом "3-2-1":
- 3 копії даних: потрібно мати щонайменше три копії ваших даних — основна (робоча) копія та дві резервні.
- 2 різні носії: резервні копії слід зберігати на двох різних типах носіїв (наприклад, зовнішній жорсткий диск, хмарне сховище або флешка).
- 1 копія поза межами основного місця зберігання: одна резервна копія має бути збережена в іншому фізичному місці (наприклад, у хмарі або іншому приміщенні), щоб захиститися від локальних ризиків, таких як пожежа чи крадіжка.