Liquidator: ↑
01.11.2024 17:05
Чтобы ты понимал расскажу тебе подробнее, тогда впервые столкнувшись с роутерами Я ДАЛ ДАЖЕ ДЕНЕГ СПЕЦИАЛИСТАМ, чтобы ОНИКУПИЛИ MНЕ НОРМАЛЬНЫЙ и НАСТРОИЛИ - купили тогда еще тпа навороченный гигабитный микротик за 150 баксов, настроили все вроде бы ничего спидтест нережет, но при банальной загрузке торрента на полном гигабите, роутер начинал перегреваться и срезать скорость, потом мне принесли АСУС подешевле, тот тем более с моими нагрузками не справлялся, а на более дорогие роутеры, которые возможно бы и прожевали все нагрузки - по 300-500 долларов я посчитал что тратиться непомерно дорого, поэтому просто отказался от них и живу без них до сих пор за ненадобностью, ведь вайфай прекрасно раздается и посредством вайфай модуля, что уже есть на любой нормальной материнке.
Тобто це було 10 років тому, коли ви вперше зіткнулися з роутерами. Отримали негативний досвід на одній конкретній моделі. Зараз повірте, все набагато краще навіть у домашньому сегменті таких пристроїв, не кажучи вже про продуктивні, а тим більше професійні рішення. Той же провайдер вам теж роздає через певний свій роутер (керований світч, сервери доступу, шлюзи, медіаконвертори і т.п.), і сам від аплінка отримує теж через купу вузлів.
Хоча в цілому прагнення з вашого боку зменшити кількість вузлів в ланцюжку від вас до якогось сайту чи сервера - цілком зрозуміле. Наскільки доречно так робити - це вже інше питання. Якщо для ваших задач подібного використання вистачає і ви так звикли - то ваша справа. Хоча сучасний роутер, увімкнений 24/7 - річ дуже зручна як вдома, так і десь в офісі тощо. Аби лише не був дешевим однодіапазонним 2.4ГГц. Тут економити не треба. Але повірте, зручностей користування роутером набагато більше ніж тих МОЖЛИВИХ проблем які ви описуєте. Плюс не забувайте про можливі вимкнення світла. Роутер споживає набагато менше ніж стаціонарний комп'ютер. А користі дає багато. При наявності USB-портів можна навіть зекономити на купівлі NAS, якщо фінанси обмежені. Але повторюю - це ваша справа, як саме користуватися.
Відправлено через 7 хвилин 16 секунд:
Liquidator: ↑
01.11.2024 17:43
AI_Avenger: ↑
01.11.2024 16:44
Засобами нормального роутера контроль налагодити досить просто і легко. І з додатком на телефоні можете будь-який пристрій у мережі вимикати від Інтернету чи обмежувати швидкість. Плюс роутер вам надасть додатковий захист від проникнень у вашу мережу як шлюз (звичайно ж, не 100%). А так вам доводиться все це на комп'ютері реалізовувати програмно - і працювати потім на такому комп'ютері буде менш зручно за рахунок навантаження, яке на нього лягатиме (чи у вас він як виділений сервер доступу працює, а до нього вже всі інші пристрої в домашній мережі підключаються, типу Smart-TV, ноутбуків, планшетів, телефонів тощо?). Якщо років 20 тому в подібній схемі як у вас ще був достатній сенс, то зараз мінусів як на мене більше ніж плюсів. Навіть принтери зараз набагато зручніше в мережу підключати, ніж напряму через комп'ютер, особливо якщо цим принтером не ви одні користуєтеся. Бо якби було так як ви стверджуєте, то в серйозних компаніях ніхто б не заморочувався топологією мережі, керованими світчами, виділеними шлюзами та мережевими екранами. І затримок там ніяких не буде. Відкрию секрет - навіть напряму в комп все одно з вашого гігабіта частина пакетів ітиме на технічні речі, тобто чистого гігабіта саме інформації ви не отримаєте. Плюс більшість провайдерів дають вам ДО 1 Гбіт/с, а не гарантовано. Гарантовано, як вам уже зазначали, буде коштувати зовсім інші гроші (причому чималі). На самих бюджетних роутерах затримки можуть бути при великому навантаженні (багато клієнтів, слабенький процесор, мало пам'яті тощо), але на нормальному більш-менш, не кажучи вже про топові рішення - ви аж ніяких затримок не побачите.
1) Якби була потреба у всьому цьому шо ви описуєте, неодмінно я би цим усим цим скористався, але років зо 10 я не дивлюся ТВ взагалі і телевізорів навіть нема ухаті, а "з кучі" вайфай пристроїв - це 4 смартфони + два ноути + планшет+ зарядна екофло та блуетті - на все це достатньо роздавати прям з ПК вайфай картою і це практично ніяк не нагрузить мій доволі потужний домашній ПК, а того контролю за тими приладами, що є достатньо.
2) Я вже писав раніше, шо параноїдальний брєд (не особисто ваш а взагалі) "про захист домашнього ПК" я нормально не можу сприймати, бо ваш домашній ПК повірте - нікому не потрібен і не інтересний (ви ж не банк чи державна база даних і т.п.) і за 25 років шо я користуюся інтренетом ВДОМА Я НЕ БАЧИВ ні хакреських атак насебе, ні навіть банальних вірусів, окрім кряків та патчів на програми
Тому якось це все дивно читати, ви просто проаналізуйте чи комусь ваш ПК потрібно взламувати зі сторони і чи врятує той "захист" якшо вас вирішать взламати специ-хакери? Отож ... Тому винаписали кучу тексту, але ж до домашніх реалій він має мало відношення.
3) Скільки дає мій провайдер і як губляться пакети і де я все це розумію, але я вже писав раніше фактом є те, шо провайдер-ваша мережева карта завжди надійніше ніж провайдер-роутер-мережева карта, тому кожен обирає для себе варіант самотужки, кому важливіше мати більше керованості, він трохи нехтує надійністю, втраченими пакетами, можливими глюками тощо, кому це критично як мені - той викидає зщайві елементи - якось так;)
1) ну раз вам вистачає такої моделі користування - то добре, але роутер зручніше, IMHO.
2) звичайно ж при великому бажанні зламати можуть все що захочеш, але роутер з файрволом дещо ускладнить цей процес. Та і взагалі, при наявній актуальній системі з останніми оновленнями безпеки - ломанути буде ще та задача. Більшість вдалих атак - це вина самого користувача (десь зайві права надав, десь щось запустив чи клацнув - і все). Та і соціальну інженерію не відміняли. Тому тут ще дуже багато залежить від користувача.
3) Чи надійніше мережева карта в комп'ютері - це ще дивлячись що. До речі, вам ще один аргумент - наприклад якимось чином ви отримуєте стрибок напруги по дротовому підключенні. Напряму в компі є вірогідність як мінімум виходу з ладу мережевої карти (скоріше за все вбудованої в материнку), а то й взагалі інших компонентів. При наявності роутера постраждає в такому випадку скоріше за все лише він. Тим більше якщо роутер нормальний, то при виходу з ладу основного мережевого порту WAN нічого не завадить переналаштувати під WAN інший порт - хороші роутери надають таку можливість.