Nvidia представить на CES 2025 три відеокарти Blackwell: GeForce RTX 5090, RTX 5080 та RTX 5070

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Hotspur
Member

Повідомлення

already_over: 10.10.2024 13:11А ты смешной. ну порендери в 3д на амд, расскажешь моим внукам как до средины досчитает хоть что то.
а всі власники карт рендерять ? нащо маячню писати ?
already_over
Member

Повідомлення

Hotspur: 10.10.2024 13:45
already_over: 10.10.2024 13:11А ты смешной. ну порендери в 3д на амд, расскажешь моим внукам как до средины досчитает хоть что то.
а всі власники карт рендерять ? нащо маячню писати ?
а ты прочитай на какой пост ты ответил, и осознай какую глупость сейчас написал :)
kairo
Member

Повідомлення

есть. когда видеокарт внезапно не одна, а две-три, то оказывается что вывести из под компа 1-1.5квт тепла не так и просто.
Якщо ви зібрались впихнути три 4090 в корпус звичайного ПК, в такому випадку треба брати карти під водяне охолодження, підключати їх усіх до загального контуру і тоді ніяких проблем із відводом тепла не буде. Це ж система для роботи, а не геймерський ПК.
и да, кондиционер обычный бытовой жрет 2.3 квт только на пуске, а так - в районе 700 вт
Знову таки, кондиціонер для охолодження звичайної кімнати буде сподивати +-кіловат. Кондиціонери на підприємствах будуть споживати в рази більше. Ніхто не ставить три 4090 для того, щоб пограти в кіберпанк, до робочих інструментів інші вимоги ніж до розважальних. Ніхто ж не жаліється, що вантажівка споживає 20л солярки на сотню, коли малолітражка 4 літри.

Відправлено через 11 хвилин 7 секунд:
Volodya811: 10.10.2024 13:38 А 4080 на кого орієнтована? Вона на 37% швидша за 3080, в основному, за рахунок підняття частоти на 32%. Частоту вдалося підняти за рахунок переходу на тоньші техпроцеси з 12 нм (8 нм Самуснг) до 5 нм (4 нм ТМСЦ) - а це три покоління техпроцесів. Кожне нове покоління дає можливість: або підвищити швидкість чипів на 15-20% або знизити споживання на тих же 15-20%. Хуанг вирішив заробити надприбутки простим шляхом. А навіщо залишати сталою площу чипа, якщо можна її різко зменшити, задерши частоту на підвищивши ТДП? В результаті 4080 має площу чипу 378,6 мм², що майже у два рази менше, ніж у 3080 (628 мм²). При цьому, ціну можна помножити на два, бо конкурентів немає. Те саме стосується і 4070 (Ті) чи 4080 12 Гб (як її одразу Хуанг назвав). Лише 4060 енергоефективною зробили, бо 3060 була дном, яка в свою чергу була на рівні 2060 Супер. Для неї частоту задирати сенсу не було.
Все на купу. 4080, швидша та холодніша за 3080. В мене була АСУС 3080 ТУФ, там 110 градусів по пам'яті, це варіант норми. При навантаженні картка гуділа, як боїнг на зльоті. 4080 набагато холодніша і тихіша за 3080, при цьому потужніша. TDP в цих карт однаковий - 320 Вт. 30те покоління, це реально були пічки.
Чи варто було задирати частоти "до небес", щоб карти перетворилися на цеглини, щоб приходилося робити СО з випарною камерою? З точки зору клієнтів - не варто.
Повторюю. Карти 40ї лінійки набагато холодніші за 30ту.
Адже, це дає моральні підстави ще підвищувати ціни і зробити такими ж монстрами 4080 і 4070.
Монстрами в чому, споживанні? У 4070 TDP - 200 Вт. Скільки має бути, 20 Вт?
Volodya811
Member

Повідомлення

kairo: 10.10.2024 15:15
Все на купу. 4080, швидша та холодніша за 3080. В мене була АСУС 3080 ТУФ, там 110 градусів по пам'яті, це варіант норми. При навантаженні картка гуділа, як боїнг на зльоті. 4080 набагато холодніша і тихіша за 3080, при цьому потужніша. TDP в цих карт однаковий - 320 Вт. 30те покоління, це реально були пічки.

Повторюю. Карти 40ї лінійки набагато холодніші за 30ту.
А хто ж сперечається? 30-та серія була техпроцесі 12 нм, який далеко не втік від 14 нм, на яких була 20-та серія. Хуанг вирішив не витрачати гроші на техпроцес 7 нм ТМСЦ, а просто підняти ТДП до небес і перетворити карти на гарячі цегли.
40-ка серія уже на сучасному техпроцесі, який на ТРИ покоління випереджає 12 нм. Звісно, що карти будуть холодніші. Але, і тут Хуанг вирішив скористатися монопольним становищем і далі продавати "карти-цегли", проте, уже з урізаними за площею кристалами (крім 4090).
kairo
Member

Повідомлення

Volodya811: 10.10.2024 15:40 а просто підняти ТДП до небес і перетворити карти на гарячі цегли.
NVIDIA RTX 3080 Founders Edition GPU - 78°C, Mem.t - 89°C, Noise - 36 dBA, RPM - 1977 RPM, TDP - 320 W
NVIDIA RTX 4080 Founders Edition GPU - 63°C, Mem.t - 68°C, Noise - 34.3 dBA, RPM - 1356 RPM, TDP - 320 W
already_over
Member

Повідомлення

kairo: 10.10.2024 15:15
есть. когда видеокарт внезапно не одна, а две-три, то оказывается что вывести из под компа 1-1.5квт тепла не так и просто.
Якщо ви зібрались впихнути три 4090 в корпус звичайного ПК, в такому випадку треба брати карти під водяне охолодження, підключати їх усіх до загального контуру і тоді ніяких проблем із відводом тепла не буде. Це ж система для роботи, а не геймерський ПК.
и да, кондиционер обычный бытовой жрет 2.3 квт только на пуске, а так - в районе 700 вт
Знову таки, кондиціонер для охолодження звичайної кімнати буде сподивати +-кіловат. Кондиціонери на підприємствах будуть споживати в рази більше. Ніхто не ставить три 4090 для того, щоб пограти в кіберпанк, до робочих інструментів інші вимоги ніж до розважальних. Ніхто ж не жаліється, що вантажівка споживає 20л солярки на сотню, коли малолітражка 4 літри.

мы не берем офисного работника, которому дали рабочий комп, сказали - работай. вот у него офисный комп, собраный пофиг как - главное производительность.
Но в домашнем виде, позволить себе открытый, стремный корпус может позволить себе только отпетый гик. Нормальные же люди и поиграть захотят, и фильмец посмотреть, и поспать ночью при работающем компе и в игрушки покатать. Че б это я не поиграл в игрушки имея топ видеокарту?)
Поэтому все что ты описал - работает только в офисе. А дома, надо впихнуть 2-3 видеокарты в нормальный симпатичный корпус, защитить этот корпус что бы кот не перегрыз кабель питания до видеокарты, и можно было поспать с работающим компом хотя бы в соседней комнате)
kairo
Member

Повідомлення

already_over: 10.10.2024 16:18 Но в домашнем виде, позволить себе открытый, стремный корпус может позволить себе только отпетый гик. Нормальные же люди и поиграть захотят, и фильмец посмотреть, и поспать ночью при работающем компе и в игрушки покатать. Че б это я не поиграл в игрушки имея топ видеокарту?)
Поэтому все что ты описал - работает только в офисе. А дома, надо впихнуть 2-3 видеокарты в нормальный симпатичный корпус, защитить этот корпус что бы кот не перегрыз кабель питания до видеокарты, и можно было поспать с работающим компом хотя бы в соседней комнате)
ПК на два-три 4090, це вже робоча станція.

Ось варіант на дві 4090:
спойлер
Зображення
Ще один:
спойлер
Screenshot 2024-10-10 162436.jpg
Ще:
спойлер
Зображення
Ось збірка на чотири 4090:
спойлер
Зображення
daesz
Member

Повідомлення

Нде :D
спойлер
Зображення
спойлер
Nortrom
Member

Повідомлення

Нде
Царские цены для хомяков :laugh:
Nutbar
Member

Повідомлення

kairo: 10.10.2024 13:12 4090 та 5090 не орієнтовані на середньостатистичного гравця. Це продукт для професіоналів та ентузіастів. Для тих хто заробляє на даних картах гроші без різниці, що 300, що 450, що 600 Вт. Та хоч кіловат, аби гроші приносила. Звичайний кондиціонер ~2,3 кВт споживає і ні в кого це шок не викликає.
Е ні. Проблема в тому, що ці карти існують. І ігри оптимізують під щось накшталт 4к+длсс = купляй 4090, а з 4080 сиди на 1080р і рота не відкривай :-/
Кондиціонер споживає 100-900Вт, ви плутаєте споживання з так званою теплопродуктивністю.
already_over
Member

Повідомлення

kairo: 10.10.2024 16:29
ПК на два-три 4090, це вже робоча станція.
спойлер
можешь называть войну войной, или сво, мне без разницы, суть то не меняется
вот мы и пришли к тому, с чего начался весь разговор. тепловыдение - важно. вместо того что бы городить кучу сжо систем на весь комп, которые потом попробуй еще продай за нормальные деньги - хочется просто юзать нормальные видеокарты. вставил - поюзал - снял и без проблем продал. а не так что бы берешь водянку, переплачиваешь за нее, а потом теряешь деньги при продаже. покупая одну карточку за почти 3куска - хочется гемора поменьше, а не побольше.
kairo
Member

Повідомлення

Nutbar: 10.10.2024 17:33 Е ні. Проблема в тому, що ці карти існують. І ігри оптимізують під щось накшталт 4к+длсс = купляй 4090, а з 4080 сиди на 1080р і рота не відкривай :-/
Ігри оптимізують під консолі. Рекомендовані параметри ігор для ПК майже ніколи не пишуть під 4090.
Кондиціонер споживає 100-900Вт, ви плутаєте споживання з так званою теплопродуктивністю.
В мене 4090 зараз споживає 25 Вт, про які 450 Вт пишуть люди?

Відправлено через 6 хвилин 7 секунд:
already_over: 10.10.2024 17:50 можешь называть войну войной, или сво, мне без разницы, суть то не меняется[/spoiler]
вот мы и пришли к тому, с чего начался весь разговор. тепловыдение - важно. вместо того что бы городить кучу сжо систем на весь комп, которые потом попробуй еще продай за нормальные деньги - хочется просто юзать нормальные видеокарты. вставил - поюзал - снял и без проблем продал. а не так что бы берешь водянку, переплачиваешь за нее, а потом теряешь деньги при продаже. покупая одну карточку за почти 3куска - хочется гемора поменьше, а не побольше.
Так хто вам забороняє? В мене стоїть 4090 на повітряному охолодженні. Ніякі СРО городить для неї не прийшлось, температури низькі під навантаженням. А те що ви пишете про ПК із трьома 4090, так звісно тут треба продумана СО. А в когось тисячі робочих 4090, їм як бути? Чому Хуанг не випустив для них версію без нагріву? Чому в центрах обробки даних будуть централізовані СО, замість того, щоб заставити Нвідію випускати потужні GPU які не мають нагріву? А ще краще, щоб вони не споживали енергію, ви ж уявляєте, які там потреби?
Volodya811
Member

Повідомлення

kairo: 10.10.2024 16:10
Volodya811: 10.10.2024 15:40 а просто підняти ТДП до небес і перетворити карти на гарячі цегли.
NVIDIA RTX 3080 Founders Edition GPU - 78°C, Mem.t - 89°C, Noise - 36 dBA, RPM - 1977 RPM, TDP - 320 W
NVIDIA RTX 4080 Founders Edition GPU - 63°C, Mem.t - 68°C, Noise - 34.3 dBA, RPM - 1356 RPM, TDP - 320 W
І про що це говорить? Порівняйте площу чипів, сучасність техпроцесів і частоту.
Для розуміння значення площі чипа і частоти. Процесор 11700К споживає в іграх на 30% більше, ніж 9900К на однаковій частоті (з приблизно однаковою продуктивністю). Техпроцес у них однаковий - 14 нм, а площа чипа (ядра) 11700К якраз на цих же 30% більша.
А тепер подивіться на площу чипа 4080, яка майже у два рази менша за площу чипа 3080. При такій маленькій площі, умовний чип 4080 на техпроцесі 12 нм споживав би не 320 Вт, як 3080, а 200 Вт, максимум - 220 Вт. Перехід на ТМСЦ 7 нм знизив би споживання до 150-160 Вт. Перехід на ТМСЦ 5 нм - до 100-120 вт.
За умови однакової частоти. А так, Хуанг підняв частоту, і замість 120 Вт, Ви отримали 320 Вт і радуєтеся.
kairo
Member

Повідомлення

Volodya811: 10.10.2024 18:50 І про що це говорить? Порівняйте площу чипів, сучасність техпроцесів і частоту.
Для розуміння значення площі чипа і частоти. Процесор 11700К споживає в іграх на 30% більше, ніж 9900К на однаковій частоті (з приблизно однаковою продуктивністю). Техпроцес у них однаковий - 14 нм, а площа чипа (ядра) 11700К якраз на цих же 30% більша.
А тепер подивіться на площу чипа 4080, яка майже у два рази менша за площу чипа 3080. При такій маленькій площі, умовний чип 4080 на техпроцесі 12 нм споживав би не 320 Вт, як 3080, а 200 Вт, максимум - 220 Вт. Перехід на ТМСЦ 7 нм знизив би споживання до 150-160 Вт. Перехід на ТМСЦ 5 нм - до 100-120 вт.
За умови однакової частоти.
Всі ці порівняння з голови.
А так, Хуанг підняв частоту, і замість 120 Вт, Ви отримали 320 Вт і радуєтеся.
Я вам відкрию секрет. Усі інші покоління так само працювали на межі своїх можливостей. Виробник ставить ті частоти, на яких виріб має найбільшу продуктивність, але при цьому може стабільно працювати(Інтел правда перестарався). В цьому плані між 20ю, 30ю та 40ю серіями нічого не змінилось. І рівно так само ніщо не заважає скинути частоти та споживання до того рівня, який вам достатній. Андервольт не вчора вигадали.
Volodya811
Member

Повідомлення

kairo: 10.10.2024 20:30 Всі ці порівняння з голови.
А так, Хуанг підняв частоту, і замість 120 Вт, Ви отримали 320 Вт і радуєтеся.
Я вам відкрию секрет. Усі інші покоління так само працювали на межі своїх можливостей. Виробник ставить ті частоти, на яких виріб має найбільшу продуктивність, але при цьому може стабільно працювати(Інтел правда перестарався). В цьому плані між 20ю, 30ю та 40ю серіями нічого не змінилось. І рівно так само ніщо не заважає скинути частоти та споживання до того рівня, який вам достатній. Андервольт не вчора вигадали.
1. Все це можна перевірити - гугл Вам в допомогу!
2. Що таке на межі можливостей? Розробник чипів сам закладає частоту, залежно від можливостей техпроцесу і енергоспоживання, та, відповідно, температури.
Якщо розробнику потрібно, щоб чип працював на вищій частоті, то щільність транзисторів роблять трохи меншою. Якщо чип працює на низьких частотах - то щільність транзисторів роблять мінімальною. Навіть на одному чипі є різні ділянки з різною щільністю.
kairo
Member

Повідомлення

1. Все це можна перевірити - гугл Вам в допомогу!
Крім розміру кристалу є техпроцес та архітектура.
2. Що таке на межі можливостей? Розробник чипів сам закладає частоту, залежно від можливостей техпроцесу і енергоспоживання, та, відповідно, температури.
Якщо розробнику потрібно, щоб чип працював на вищій частоті, то щільність транзисторів роблять трохи меншою. Якщо чип працює на низьких частотах - то щільність транзисторів роблять мінімальною. Навіть на одному чипі є різні ділянки з різною щільністю.
На межі можливостей, це така максимальна продуктивність пристрою при якій він зберігає стабільність. Нвідія випускає ГПУ, які працюють практично на максимумі. Хіба вендори ще можуть пару відсотків витиснути ОС версіями. Ви так пишете, наче раніше відеокарти працювали на низьких частотах, бо Хуанг беріг користувачів, а в 40й версії пішов в рознос. Я навіть не знаю, як таке коментувати.
daesz
Member

Повідомлення

kairo: 10.10.2024 22:54 На межі можливостей, це така максимальна продуктивність пристрою при якій він зберігає стабільність. Нвідія випускає ГПУ, які працюють практично на максимумі. Хіба вендори ще можуть пару відсотків витиснути ОС версіями. Ви так пишете, наче раніше відеокарти працювали на низьких частотах, бо Хуанг беріг користувачів, а в 40й версії пішов в рознос. Я навіть не знаю, як таке коментувати.
Можна було набагато простіше - просто привести в приклад інцел які видушують останній герц і їм всерівно через скільки то лайно піджариться, на якій температурі та на якому кругу пекла буде користувач в цей час ;)
Volodya811
Member

Повідомлення

kairo: 10.10.2024 22:54 На межі можливостей, це така максимальна продуктивність пристрою при якій він зберігає стабільність.Нвідія випускає ГПУ, які працюють практично на максимумі. Хіба вендори ще можуть пару відсотків витиснути ОС версіями. Ви так пишете, наче раніше відеокарти працювали на низьких частотах, бо Хуанг беріг користувачів, а в 40й версії пішов в рознос. Я навіть не знаю, як таке коментувати.
Знаєте на якій частоті працювала Нвідіа Ріва ТНТ? - 90 МГц. В цей же час, процесори працювали на 450-500 МГц. У мене була Ріва ТНТ від Асус, і був навіть АМД К6-2 450 МГц. Розрив в частоті процесорів і відеокарт був в 4-5 разів. Останніми роками розрив різко знивився тому, що Нвідіа захотіла випускати відеокарти на вищих частотах. Оскільки це дешевше, ніж нові техпроцеси і нові проривні архітектури (або буде значна економія на площі чипів).

У Інтела перше покоління Скайлайків 6000 серія працювало на значно нижчих частотах, ніж друге покоління 7000-на серія. В інтерв'ю редактору АнандТеч представник Інтелу в той час повідомив, що різниці у техпроцесі немає, все ті ж 14 нм, але для другого покоління Скайлайків була зменшена щільність розміщення транзисторів на чипі. За його словами, це дало змогу значно наростити частоти.
kairo
Member

Повідомлення

Знаєте на якій частоті працювала Нвідіа Ріва ТНТ? - 90 МГц.
Ви б ще радіолампи згадали.
Нвідіа захотіла випускати відеокарти на вищих частотах
Нвідія завжди випускала відеокарти на вищих частотах. Скільки можна було виставити, стільки і ставила. Може не так агресивно, як деякі виробники ЦП, тим не менш. Я не можу зрозуміти ваш тейк. Карти енергоефективні та холодні. При цьому прекрасно андервольтяться. Можна обмежити 4090 в 250 Вт із втратою продуктивності в 25%. В мене при 370 Вт споживання, продуктивність падає лише на 3%.

Відправлено через 7 хвилин 9 секунд:
daesz: 10.10.2024 23:08 Можна було набагато простіше - просто привести в приклад інцел які видушують останній герц і їм всерівно через скільки то лайно піджариться, на якій температурі та на якому кругу пекла буде користувач в цей час ;)
По Інтелу там довга та сумна історія) Хуангу так сильно нагліти немає потреби. Знав би, краще доплатив та взяв 7800ХЗД замість 13600КФ, але вже що є то є. По 4090 ніяких сумнівів немає. Радію, що в останній момент вирішив псіханути та взяти флагмана замість 4080. Моя картка знову на 30к доріжча ніж коли купував, походу продавани почули про "дефіцит" та вирішили наперед підняти ціни. П'яте покоління явно буде мати захмарні ціни, а 5080 не факт, що дожене 4090. Тому можна буде пересидіти.
Volodya811
Member

Повідомлення

kairo
Добре, що взяли флагмана. Я у 2022 році в грудні навіть замовлення зробив на 4080, але потім, через годину скасував і виришів пропустити це покоління. Витрачати кошти на 4090 я відмовився. Не є доцільним для мене. У мене монітори 1080р.
Відповісти