Останні статті і огляди
Новини
Intel оголосила про перемогу над проблемою нестабільності процесорів Core 13-/14-го покоління
-
KimRomik
Member
так, а причина то яка?
-
Earanak
Member
KimRomik: ↑ 06.10.2024 17:57 так, а причина то яка?
Intel:"Intel has localized the Vmin Shift Instability issue to a clock tree circuit within the IA core which is particularly vulnerable to reliability aging under elevated voltage and temperature. Intel has observed these conditions can lead to a duty cycle shift of the clocks and observed system instability."
Итого у Интела ушло 1.5 года что бы понять что лимит в 1.77V - это много и нужно 1.55V сделать. Затем ушло еще пол года что бы понять что 1.55V это тоже много. Что меняется от того что проблема была не с ядрами ни с кэшом ни с контроллером памяти - мне не особо ясно. Ну генератор частот, и че дальше. VCore напряжение ведь идет и туда и на ядра и на кэш Не ну ок, может я ошибаюсь и они в микрокоде как то смогли облегчить жизнь генератору частот, например что бы он начал такты пропускатьhardwareluxx:Соответственно, схема "Clock Tree Circuit" в производительных ядрах ("IA Cores") подвержена деградации при чрезмерно высоких напряжениях и температурах. Схема "Clock Tree Circuit" обеспечивает преобразование эталонного тактового сигнала, например 100 МГц, в различные тактовые частоты процессорных ядер с помощью делителей и множителей тактовых импульсов. Сложность структуры и реализации схемы "Clock Tree Circuit" также объясняет, почему Intel потребовалось так много времени, чтобы найти источник проблемы: именно эта область процессора подвержена воздействию повышенных напряжений и температур.
-
Sanьka
Member
Які процесори, такі і перемоги.Intel оголосила про перемогу
Можливо буде наукою не кочегарити проци які і так по швам тріщать. Я вважав що їм 9900к став наукою. Але ж ні, треба було обгадиттсь по максимуму.
-
ronemun
Advanced Member
Earanak
всередині кристалу є додаткові регулятори напруги для певних блоків. Вони з основної роблять необхідну вищу/нижчу в даний момент.
Це пояснює чому взагалі такі високі напруги появлялись навіть при низьких TDP, адже більшість виробників плат просто обмежили б високі напруги в схемі живлення проца виключно для гарантії.
Дивно що на мобільні проци це не вплинуло
всередині кристалу є додаткові регулятори напруги для певних блоків. Вони з основної роблять необхідну вищу/нижчу в даний момент.
Це пояснює чому взагалі такі високі напруги появлялись навіть при низьких TDP, адже більшість виробників плат просто обмежили б високі напруги в схемі живлення проца виключно для гарантії.
Дивно що на мобільні проци це не вплинуло
-
Earanak
Member
ronemun, ага... Понял. Ну если так - тогда вопросов нету
-
SnqzUA
Junior
Але потужно
-
firestarter256
Member
Блин выглядит как попал на форум фантиков АМД! Сам бился с 3700х курил форумы и это после 9700к, я так не запаривался
ПС 13900К работает как положено, не заметил хайп, а ну да у меня руки прямые
-
Lorichic
Member
Да ладно, с райзеном два-три параметра меняешь для нормальной работы, в случае с x3d вообще один, curve optimizerfirestarter256: ↑ 07.10.2024 08:18Сам бился с 3700х курил форумы и это после 9700к, я так не запаривался
ПС 13900К работает как положено
Вот тут уважаемый Earanak выложил инструкцию из 6 пунктов просто чтоб 13900к не деградировал
viewtopic.php?p=3848015#p3848015
Далее андервольт от
Earanak, с десяток параметров настраивать/котролировать
https://imgur.com/tcweQw8
-
Геральт
Member
Були б прямі, то не треба було б битись з 3700firestarter256: ↑ 07.10.2024 08:18 Блин выглядит как попал на форум фантиков АМД! Сам бился с 3700х курил форумы и это после 9700к, я так не запаривался
-
dext
Member
На десктопному lga1700 окрім Atom L2 - немаєronemun: ↑ 07.10.2024 04:34 всередині кристалу є додаткові регулятори напруги для певних блоків. Вони з основної роблять необхідну вищу/нижчу в даний момент.
-
Vnad78
Junior
А що битися з 3700, як на мене в тоді що райзене 3000 що інтел 10 та 11 були максимально дружні до користувача. Ні якщо пхати його в мать 320 я розумію, а так важко битися з тим що з тобою не б'ється.
Отправлено спустя 57 секунд:
Може тільки поставити - 0,075В щоб він був спокіним та і все
Отправлено спустя 57 секунд:
Може тільки поставити - 0,075В щоб він був спокіним та і все
-
Kirakishou
Member
Причем упоротыми фанатиками, которые не приемлют любую конструктивную критику от такого же владельца продукции от АМД. Привожу в пример игры, в которых есть проблемы и которые АМД не фиксят месяцами – в ответ получаю то, что я играю в неправильные игры или играю с неправильными настройками. Привожу примеры проблем з кодированием и декодированием видео, которые через полгода сама АМД подтверждает в заметках к релизу – мне присылают угрозы в личку, обзывают по-всякому и т.д.firestarter256: ↑ 07.10.2024 08:18Блин выглядит как попал на форум фантиков АМД!
Здесь реально просто упоротые, наглухо отбитые фанатики в самом плохом смысле этого слова. Причем если бы я был таким же фанатиком, но с противоположной стороны, было бы не так обидно. Но ведь у меня вся продукция от АМД, я такой же пользователь АМД.
-
ronemun
Advanced Member
Kirakishou
реально, абсолютно.
реально, абсолютно.
-
Romko888
Member
Ти хоть сам то відео дивився? там дуже мало ігор і майже нема переваги 13400. (5600х в іграх =5800х) А от давайте добавим онлайн, і тут уже перевага в амд. І тому всередньому 5600 в іграх кращий, а його ще й і розігнати непогано можна
-
ronemun
Advanced Member
Є зроблені під мікроскопом фото кристалів 12-14 поколінь. Наприклад, від такого гранда як Fritzchens Fritzdext: ↑ 07.10.2024 09:55На десктопному lga1700 окрім Atom L2 - немаєronemun: ↑ 07.10.2024 04:34 всередині кристалу є додаткові регулятори напруги для певних блоків. Вони з основної роблять необхідну вищу/нижчу в даний момент.
Навіть найновіші Zen5 !!! на 4нм
І зроблений їх аналіз спецами, наприклад Locuza
І вони чітко пишуть - оцих 3 штучки справа вверху - це регулятори напруги для e-core і його підсистем. Такі є прямо біля кожного p-ядра, і маса незамітних для важливих підсистем
-
Vlaad13
Member
Понял принял 5600 = 5800хRomko888: ↑ 07.10.2024 14:58Ти хоть сам то відео дивився? там дуже мало ігор і майже нема переваги 13400. (5600х в іграх =5800х) А от давайте добавим онлайн, і тут уже перевага в амд. І тому всередньому 5600 в іграх кращий, а його ще й і розігнати непогано можна
-
dext
Member
Це регулятори напруги виключно для Atom L2ronemun: ↑ 07.10.2024 15:05 оцих 3 штучки справа вверху - це регулятори напруги для e-core і його підсистем.
Окремих FIVR: для p/e-ядер немає, всі вони живляться від єдиної лінії VccCoreronemun: ↑ 07.10.2024 15:05 Такі є прямо біля кожного p-ядра
Не потрібно вигадувати: є розпіновка сокета 1700 i там є окремі піни для всіх цих напругronemun: ↑ 07.10.2024 15:05і маса незамітних для важливих підсистем
-
Inqizitor2022
Member
1. Я не понимаю, почему вообще Интел решил, что проблема решена?
2. Проблема решена. Путь решения - 3 ГГц частота с минимальным напряжением?
3. Почему бы вообще не ограничить напругу 1.3 В максимум пиковый не сделать из коробки и чтобы только в биосе через несколько ворнингов с подтверждениями можно было бы повысить до 1.7 (типа для азота)?
2. Проблема решена. Путь решения - 3 ГГц частота с минимальным напряжением?
3. Почему бы вообще не ограничить напругу 1.3 В максимум пиковый не сделать из коробки и чтобы только в биосе через несколько ворнингов с подтверждениями можно было бы повысить до 1.7 (типа для азота)?
-
afhpwnd
Member
Коли в котрий раз читаєш про перемогу Інтела над нестабільністю 13 та 14 покоління, то згадується це:
- спойлер
-
ronemun
Advanced Member
dext
так я ж про це і написав - e-core це ядра для Atom, але згідно описів спеців, а не моїх (я взагалі тільки їх дані пишу бо сам нічого не знаю), написано, що в проці є повно своїх регуляторів для не значних по потужності систем.
А розподіл тактів (генератор частот) - особливо важливий.
Цитата: Окремих FIVR для p/e-ядер немає, всі вони живляться від єдиної лінії VccCore
це давно не так, адже ядро можуть просто відключити або воно працює режимі старту - кожне p-ядро має свій регулятор поруч. Це особливо важливо для Xeon
він є на кристалі прямо поруч ядром - див. фото - тонка смужка вздовж ядра
В Zen5 він поруч з кешом L2
так я ж про це і написав - e-core це ядра для Atom, але згідно описів спеців, а не моїх (я взагалі тільки їх дані пишу бо сам нічого не знаю), написано, що в проці є повно своїх регуляторів для не значних по потужності систем.
А розподіл тактів (генератор частот) - особливо важливий.
Цитата: Окремих FIVR для p/e-ядер немає, всі вони живляться від єдиної лінії VccCore
це давно не так, адже ядро можуть просто відключити або воно працює режимі старту - кожне p-ядро має свій регулятор поруч. Це особливо важливо для Xeon
він є на кристалі прямо поруч ядром - див. фото - тонка смужка вздовж ядра
В Zen5 він поруч з кешом L2