Nvidia рекомендує власникам CPU Raptor Lake звертатися до Intel у разі нестабільної роботи ігор

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Melki
Member

Повідомлення

waryag: 12.04.2024 15:30настройки из коробки
кто таким пользуется на К-серии?
WakeMe
Member

Повідомлення

Криві біоси і справді не треба відкидати. Я трохи поразважався з профільною системою. Дошка як раз бюджетна, біос останній. Ось як воно працює у мене:
- Все сток, ліміти за замовчуванням. Наче все добре, але напругає на проц жарить під 1.5в :facepalm: в режимі idle, коли ті 2 бідні ядра намагаються вийти на буст 6.0. В повному навантаженні частоти на дно прямують, бо ліміти.
- Зняті ліміти, проц має 2 стани, кілька ядер падає до 800 мгц в idle, а майже всі ядра намагаються тримати максимальний буст, проміжних значень частот проц немає, часом напруга перевищує 1.5в :censoured:
- Зняті ліміти, але з офсетами і трохи підлаштовані множники бусту вгору. Проц не скаче вище 1.45в в idle, але все одно це дофіга. Налаштування офсетів працює через дупу теж. Між -0.16 і -0.2+ в останній точці, для максимального бусту, ніякої різниці немає, на виході одна і та сама завищена напруга. Проц все ще має макс буст в idle і кілька ядер по 800мгц, без проміжних значень.
- Ліміти з коробки, але налаштовані офсети. Воно працює працює, потім при переході на проміжні частоти десь не встигає підкинути напруги і бсод.
Я замахався крутити, поставив "по-старому" override voltage, влупив частоти які мене влаштовують, воно їх тримає весь час, напруга теж не скаче, споживання в режимі idle всього на 10-20вт більше ніж та автоматика крива, в навантаженні проц видає скільки з нього софт може вичавити. Лапками все в фікс оптимальні значення вийшли P5.8/E4.6/R5.0 - 1.32v, нічого не скаче, нічого не гріється, все стабільно. Може ще будуть оновлення біоса, тоді буду колупати ще, бо 6.0 по всім Р ядрам на цій дошці не їде :( А взагалі так, під топ проц сучасний не треба брати бюджетну дошку, нічого гарного з цього не буде.
Earanak
Member

Повідомлення

Как то не помню что бы ~год назад были такие новости или массовые проблемы. Зато помню как ~год назад производители плат отчитывались обновлениями на Биосы где одной кнопкой можно врубить 6-6.2ггц и ставили ее на самое видное место в Биосе :gigi: MSI - "Beyond 6GHz", Gigabyte "Instant 6GHz" и тд... Не думаю что это напрямую связано, тем не менее. Я вот начитавшись про все это, лучше и дальше буду сидеть на прошлогодней версии Биоса на которой все отлично работает, ну его :gigi:
Scoffer
Member

Повідомлення

WakeMe
В твоєму випадку треба курви крутити, одними оффсетами тут не обійдешся.
WakeMe
Member

Повідомлення

Scoffer
То я стисло описав, там і курва і ллц і що там тільки не було. Ну не може ця моя msi видавати те, що я від неї хочу і все :)
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

То есть прописать в дефолтных настройках биоса паспортные лимиты и снимать только после того, как пользователь включит их в биосе лично - не вариант?
Потому, что ситуация полный криндж, Асус обожает авторазгоны и прочую чушь, например, чтобы показать, что у них быстрее. Если нет 14+ фаз на плате с хорошими радиаторами, 2*8 пинов питания процессора и СВО 360-420 мм для самого процессора - то покупка 13700 и выше превращается в достаточно тупой квест :mad:
Lorichic
Member

Повідомлення

Scoffer: 12.04.2024 15:55На АМД точно така ж ботва. З коробки не юзабельне.
Не выдумывай, 7800x3d не вылетает из игр в стоке, просто ниже частоты на 100-200мгц чем с настройкой CO, причём в стоке нет перегрева, нет упора в лимиты, но частота ниже чуть, мне вообще говорили в прошлом году что он должен сгореть, так как 3D кеш, не отлажена технология и т.п...

Отправлено спустя 6 минут 49 секунд:
Scoffer: 12.04.2024 14:27Оно прям в тексті новини рішення: привести PL1/PL2 до паспортних значень.
А как же конкурировать без разгона?
спойлер
relative-performance-games-1920-1080.png
Интел понять можно, три года гарантии проц проживёт с периодическими вылетами, а там трава не расти, может в следующем поколении исправят
Vpupkin
Member

Повідомлення

Lorichic: 12.04.2024 17:22мне вообще говорили в прошлом году что он должен сгореть, так как 3D кеш, не отлажена технология и т.п...
Ещё не вечер :rotate:
Scoffer
Member

Повідомлення

Lorichic
Ми вже це проходили. Твій х3д вже зі стоку даунвольтнутий щоб не проплавити діру в пекло зі своїми кінськими кешами. Це не погано, це просто факт.
Всі інші амдшні проци перевольтажені. З моїм стоковим 5950х не може впоратись NH-D16, а це як би не сама погана в світі СО. Ще й в корпусі 801 бікваєті. А оце вже погано.
Востаннє редагувалось 12.04.2024 17:40 користувачем Scoffer, всього редагувалось 3 разів.
waryag
Member

Повідомлення

Melki: 12.04.2024 16:03 кто таким пользуется на К-серии?
Большинство.
Lorichic
Member

Повідомлення

Vpupkin: 12.04.2024 17:29Ещё не вечер
Кстати да, лучше пусть сразу сгорит, можно по гарантии отнести, а не мучатся как с интелом, вылеты/деградация, пойди попробуй докажи рандомный вылет из игры в сервисе, а тут ещё производители начали на друг друга тыкать пальцем на виновника, нвидия на интел, интел скажет что производители МП намутили настройки, и будет тоже прав, только что от этого пользователю? Сиди жди пока полность не отъедит, такая себе перспектива ползоваться полутрупом :(
Vpupkin
Member

Повідомлення

Lorichic
Вам из погреба виднее у кого какие там полутрупы.
Если у кого-то не хватает мозгов поменять пару пунктов в биосе то накой ляд ему К проц и вообще так ему и надо.
Lorichic
Member

Повідомлення

Vpupkin: 12.04.2024 17:45накой ляд ему К проц и вообще так ему и надо
Там разница в цене смешная, рекомендованые 13900 $579, 13900k $599, а в наших условиях последний даже дешевле и имеет на пару сотен мегагерц больше, кому они нужны эти non K из верхней линейки? но кто ж знал что интел такую подлянку подсунет

Отправлено спустя 4 минуты 22 секунды:
Scoffer: 12.04.2024 17:36Твій х3д вже зі стоку даунвольтнутий щоб не проплавити діру в пекло
Без даунвольта из коробки 1.2v, около 100w потребление, откуда пекло :gigi:
С настройкой 1.13v и 80w, это речь про стрестесты
Earanak
Member

Повідомлення

Проблема старших non-K версий в том что у него частота сильно ниже в многопотоке. По моим замерам в рабочем софте выходила разница ровно в 17%, и в случае К проца ты без потери можешь андервольтнуть его до 235вт, а с non-K ты уже не вернёшь эти потери по заводу, сможешь только ещё сильнее его придушить. Стоят они одинаково кстати. В таком случае я бы вместо 13900 брал бы 14700К или 7900Х. Нафиг эти каличные non-K

P.S. Откуда взялся в обсуждении 7800Х3Д - непонятно. Вроде речь идёт про старшие процы от Интела :spy:
Востаннє редагувалось 12.04.2024 18:06 користувачем Earanak, всього редагувалось 2 разів.
Scoffer
Member

Повідомлення

Lorichic
Ти читати всі літери почнеш колись чи ні?
З коробки не х3д проци виглядають якось так:
з першого рандомного огляду
Зображення
Майже півтора вольта. І це абсолютно не юзабельно, топова вежа не може менше 90 градусів на ньому дати. У мене +/- те ж саме було. Отакий от сток на амуде. Приблизно такий же як і на інтелі.
Востаннє редагувалось 12.04.2024 18:07 користувачем Scoffer, всього редагувалось 1 раз.
Vpupkin
Member

Повідомлення

Lorichic
А в том что 3д проци взрывались тоже интел виноват?
Lorichic
Member

Повідомлення

Scoffer: 12.04.2024 18:04Майже півтора вольта.
Так это при одноядерной загрузке, на рабочем столе, речь вообще про игры шла, ничего крименального по сравнению с 5950х ;)
спойлер
temp-2.png
спойлер
power-2.png
Востаннє редагувалось 12.04.2024 18:15 користувачем Lorichic, всього редагувалось 1 раз.
AndrewV
Member

Повідомлення

WakeMe: 12.04.2024 16:15 ...
Я замахався крутити, поставив "по-старому" override voltage, влупив частоти які мене влаштовують, воно їх тримає весь час, напруга теж не скаче, споживання в режимі idle всього на 10-20вт більше ніж та автоматика крива, в навантаженні проц видає скільки з нього софт може вичавити. Лапками все в фікс оптимальні значення вийшли P5.8/E4.6/R5.0 - 1.32v, нічого не скаче, нічого не гріється, все стабільно. Може ще будуть оновлення біоса, тоді буду колупати ще, бо 6.0 по всім Р ядрам на цій дошці не їде :( А взагалі так, під топ проц сучасний не треба брати бюджетну дошку, нічого гарного з цього не буде....
Я своему сьіну поставил в дефолтном биосе на MSI Z790 TomahawK 3 такие настройки: воздушньй кулер, LLC A 0.3, LLC C 1.03, level 4 и power state C1 disabled. Все работает и не греется, попробуйте.
Lorichic
Member

Повідомлення

Vpupkin: 12.04.2024 18:06А в том что 3д проци взрывались тоже интел виноват?
Правильно выше написали, обсуждаем интел
https://community.intel.com/t5/Processo ... anguage=en
n+gibat[]r
Member

Повідомлення

Scoffer: 12.04.2024 17:36 Lorichic
Ми вже це проходили. Твій х3д вже зі стоку даунвольтнутий щоб не проплавити діру в пекло зі своїми кінськими кешами. Це не погано, це просто факт.
Всі інші амдшні проци перевольтажені. З моїм стоковим 5950х не може впоратись NH-D16, а це як би не сама погана в світі СО. Ще й в корпусі 801 бікваєті. А оце вже погано.
На Ryzen 9 5900X Noctua NH-D15 мені достатньо щоб до 4.9-5 ГГц (в однопотоці) розганятися і тримати температури до 65-70 в іграх та до 80 в робочому софті з AVX інструкціями, Ryzen 9 5950X настільки гарячіший?
Відповісти