Я ж написав, що в секторі кастом води є, я і сам юзав, про що також написав трохи вище. Щоб було масовим, треба щоб і AIO такого формату почали робити) І так, EK'шний ватер себе слабо показує, перші ревізії взагалі запороли і не було нормального контакту. Відповідно результати були гірші ніж без скальпу, тому я їх в список навіть не включив. Та і кріплення все ж там не таке, як я писав. Той же самий другий велосіті з іншим коледплейтом з поправкою на різницю у висоті кристалу/ILM (яку вони благополучно і запороли у перших ревізіях). Бракодєли)Melki: ↑ 16.03.2024 19:15так уже ж: https://www.overclockers.ua/ua/news/har ... 13/132050/feniks_tm: ↑ 16.03.2024 15:57треба спеціально спроектовані водоблоки що ставляться замість стокої прижимної рамки
Останні статті і огляди
Новини
Intel дозволила продавати комп'ютери з «голим» Core i9-14900KS
-
feniks_tm
Member
-
Dynamite
Member
Понятно что цена завышена, но риски кончить хрусталь по ходу включены в услугу. Версию для водоблоков интел могла бы и выпускать, вопрос в гарантии.
-
erazel
Member
А чому їм вимирати? щось в часи Пентіум3 і Атлонів до Атло64 не вимиралиSanc: ↑ 16.03.2024 11:41 3) Термоінтерфейс при такому буде або графітові термопрокладки або термопаста з фазовим переходом, звичайні термопасти вимруть (туди їм і дорога, кажу як власник Ханівела з фазовим переходом на проці і відясі)
-
Melki
Member
это? https://www.overclockers.ua/ua/news/har ... 12/133973/feniks_tm: ↑ 16.03.2024 19:18треба щоб і AIO такого формату почали робити)
-
feniks_tm
Member
Кріплення знову ж таки звичайне, неоптимізоване під прямий контакт.Melki: ↑ 16.03.2024 21:25это? https://www.overclockers.ua/ua/news/har ... 12/133973/feniks_tm: ↑ 16.03.2024 19:18треба щоб і AIO такого формату почали робити)
-
Kashtan
Member
AiO з колдплейтом під ДД вже є, Nucleus Direct Die.feniks_tm: ↑ 16.03.2024 19:18Я ж написав, що в секторі кастом води є, я і сам юзав, про що також написав трохи вище. Щоб було масовим, треба щоб і AIO такого формату почали робити) І так, EK'шний ватер себе слабо показує, перші ревізії взагалі запороли і не було нормального контакту. Відповідно результати були гірші ніж без скальпу, тому я їх в список навіть не включив. Та і кріплення все ж там не таке, як я писав. Той же самий другий велосіті з іншим коледплейтом з поправкою на різницю у висоті кристалу/ILM (яку вони благополучно і запороли у перших ревізіях). Бракодєли)
https://www.overclockers.ua/news/hardwa ... 12/133973/
-
Melki
Member
Для встановлення водоблоку на «голий» кристал EK не лише розробила особливу контактну пластину, а й підготувала спеціальний набір кріплень.feniks_tm: ↑ 16.03.2024 21:26Кріплення знову ж таки звичайне
-
feniks_tm
Member
А самі щось спеціальне там бачите крім прижимної рамки для dd проца)? Що завадить користувачу під кутом накинути водоблок і сколоти кристал випадково)? Щоб зрозуміти що я маю на увазі, гляньте принцип встановлення ICE-DWB12 чи того ж TG Mycro AM5Melki: ↑ 16.03.2024 21:31Для встановлення водоблоку на «голий» кристал EK не лише розробила особливу контактну пластину, а й підготувала спеціальний набір кріплень.feniks_tm: ↑ 16.03.2024 21:26Кріплення знову ж таки звичайне
-
Melki
Member
ну такое...feniks_tm: ↑ 16.03.2024 21:33принцип встановлення
а прижим как?
видеочипы таким не заморачиваются, почему?
-
feniks_tm
Member
Банально більший чіп+металевий контур навколо/більша площа радіатора/колдплейта, завдяки чому менше шансів зловити перекос. Якщо ж прижимна рамка вирішує першу проблему, то через малу площу цієї випуклої частини колдплейту більше шансів допустити помилку при встановленні.Melki: ↑ 16.03.2024 21:40ну такое...feniks_tm: ↑ 16.03.2024 21:33принцип встановлення
а прижим как?
видеочипы таким не заморачиваются, почему?
Насправді все впирається в людський фактор, що один, що інший формат має право на існування. Просто мені більше подобається озвучений мною. Проте, він більш залежний від кінцевої якості та точності виконанання.
-
Melki
Member
вотfeniks_tm: ↑ 16.03.2024 21:46він більш залежний від кінцевої якості та точності виконанання
если условный производитель водоблоков еще может со своей стороны гарантировать точность размеров, то за другую сторону кто будет отвечать?
простое тепловое расширение разных материалов разное - тут переменных куча...
-
ronemun
Advanced Member
Цікаво, якщо поставити б/у охолодження від топових відеокарт Geforce 40х0 ї серії, в якому на чіп спочатку йде випарна камера, а лише потім теплові трубки.
Думаю можна за недорого купити убиту 4070, чи де ще є випарні камери
У цих камерах тепло від чіпа просто моментально розноситься на велику площу. Фазовий перехід має в 10+ раз вищу продуктивність ніж найкраща вода.
А там ще крутіше - камера, а вже з неї знімають тепло теплові трубки
Я розумію, що розмір 8 p-ядер проца Інтел нікчемний поряд з топовими кристалами Нвідії, до того ж виділення тепла там лише по краях ядер, в блоках FP, але випарна камера це реально в рази краще за убогі водоблоки, навіть кастомні
У цих камерах тепло від чіпа просто моментально розноситься на велику площу. Фазовий перехід має в 10+ раз вищу продуктивність ніж найкраща вода.
Я розумію, що розмір 8 p-ядер проца Інтел нікчемний поряд з топовими кристалами Нвідії, до того ж виділення тепла там лише по краях ядер, в блоках FP, але випарна камера це реально в рази краще за убогі водоблоки, навіть кастомні
-
Sanc
Member
Якщо нема досвіду і криві руки - то в відяху\ноут лазити самому зась, для цього є сервіс.mrigi: ↑ 16.03.2024 13:19 Дожилися до сколів ще і на CPU. Начебто на GPU не вистачає.
Тим більше якщо потрібна заміна термопрокладок, а у вас немає і штангерциркуля, щоб старі проміряти і використати відповідні.
Скільки відях перекрутив ні разу не сколов кристал.
Коли відкручуєте і закручуєте потрібно це робити хрест на в хрест без спішки і надмірної сили (без затягування), бо якщо закручувати їх по черзі до кінця - отримаєте перекос і як дожмете після закрутки 4 - сколете край. Те саме стосується і невідповідного розміру термопрокладок, через які перекоси.
Прямий контакт з відповідним охолодженням покращує температури градусів на 10-15, особливо з спроектованими для цього водянками.
Відправлено через 7 хвилин 1 секунду:
Якщо Ви процесор ставитимете на термопасту при прямому контакті чіпа - то результат буде шлаком. Банально тому, що звичайну термопасту відразу видавлює (pump-out) ще й термопаста має замалий коефіцієнт термопередачі для цих цілей.feniks_tm: ↑ 16.03.2024 14:20На відяху мастхев. Досвід на 13700KF direct die з ptm7950 так собі на фоні результатів рідкого металу. Звісно, це значно краще ніж звичайна термопаста, але якщо вже і планується скальпування процесора і встановлення охолодження прямо на кристал, то все ж є сенс використовувати рм для найкращих результатів. На ноутах картина трохи інша, оскільки різна сила і рівномірність прижиму охолодження, там все ж краще всюди використовувати фазовий перехід.konb999: ↑ 16.03.2024 14:14
И как реальные отзывы о пасте с фазовым переходом? Что скажешь как человек который пользовался?
Тому там або фазовий перехід для негарячих чипів (з малим розміром теплового потоку і теплопакету) або графітна термопрокладка чи навіть рідкий метал (але тоді підошва кулера\водоблоку має бути щедро занікельована) при цьому поверхні чіпа і підошви кулера мають бути добре зашліфовані (як на відяхах).
Відправлено через 5 хвилин 3 секунди:
Технічно випарна камера на голий чіп - шикарна штука, хоч і коштує грошей.ronemun: ↑ 16.03.2024 22:18 Цікаво, якщо поставити б/у охолодження від топових відеокарт Geforce 40х0 ї серії, в якому на чіп спочатку йде випарна камера, а лише потім теплові трубки.
Більше того, вона може ставитися і з водоблоком або з термотрубками разом (коли вони зверху випарної камери, як у відяхах), що покращить віддачу тепла.
А то досі користуємся кулерами, які проектувалися ще під феноми і скайлейки, і не було такого щільного теплового потоку (коли тепла багато, а площа чіпу мала)
-
Sanc
Member
Користувався Noctua NT-H1, Noctua NT-H2, Arctic MX5, TG Krionaut і фазовий Honeywell 0.25 товщина.konb999: ↑ 16.03.2024 14:14И как реальные отзывы о пасте с фазовым переходом? Что скажешь как человек который пользовался?Sanc: ↑ 16.03.2024 11:41
Прямий контакт уже давно проситься, оскільки практична більшість кулерів зі своєю розподільчою пяткою (не говорячи про водянки),
що дозволить значно збити температуру.
З нюансів такого використання:
1) Потрібне нове кріплення в сокеті і кулера (не проблема)
2) Потрібне краще шліфування пятки кулера і кристалу (теж не проблема, в багатьох виробників пятка і так рівна і шліфована)
3) Термоінтерфейс при такому буде або графітові термопрокладки або термопаста з фазовим переходом, звичайні термопасти вимруть (туди їм і дорога, кажу як власник Ханівела з фазовим переходом на проці і відясі)
Зараз уже рік Honeywell фазовий перехід (на проці, але поки відяху А750 не чіпав бо і так норм).
Скажу, що це краще зі всього, що у мене було на проці, тільки беріть більшої товщини 0.25, а не 0.2 (бо ця для чіпів ноутів і вимагає рівну пятку кулера без горбів інакше буде втрата ефективності).
Фішка в тому, що чим довше працює тим краще результати, коли в термопасти навпаки, в серваках вона працює по 3-5 років.
Реальний коефіцієнт теплопровідності після нанесення десь 8-9, через 3-4 місяці десь трохи за 10 (головне піджати гвинти якщо вони без пружин), вона на 1-2 градуси поступається свіжим топовим пастам з коефіцієнтом в 12-14, але ті швидко деградують уже за місяць-три до 8 і мають товстіший шар.
На голих кристалах вона ще більш ефективна, бо краще приліпає і не Pump-outить (на відяхах і ноутах замінивши фазовий перехід на топову термопасту можна +20градусів зловити ахах).
З плюсів ще, що вона реально багаторазова (хоч виробник пише що рекомендована заміна), банально перемазуєш шматками пластиковою зубочисткою по процу ближче до середини (наприклад здерши з пятки старого кулера і видавлену з країв) - придавлюєш на холодну кулером (закручуєш гвинти без затягування, її роздавлює), далі проганяєш стрестест хвилин 20, вирубаєш комп - і після цього затягуєш гвинти. За тижні 2-3 температура прийде до рівня такого як у свіжої, у свіжої її накладаєш пластиною і туди не потрапляє стільки повітря як при перемазі, - якому треба час щоб вийти.
Я вже її двічі перекидав-перемазував з старого кулера на новий без проблем.
Фішка в тому, що дуже тонкий шар і фактично в основі там силіконова армуюча матриця замість розчинника силіконового, яка вона в ході нагрів-охолодження потроху виганяє все повітря, що лишається в мікронерівностях кришки і пятки після нанесення, через що покращується з часом (термопасти таке неможуть, виганяють лише з макронерівностей, при тому чим рідша термопаста тим краще вона себе показує але тим швидше деградує).
При цьому силіконова матриця тверда а при нагріванні розмягчується, при цьому нікуди не дівається і не розкладається, на відміну від розчинника термопаст.
Єдиний мінуси фазового переходу - те що продають неофіційно перекупи і ціна, яку треба викласти відразу (хоч її можна перемазувати, особливо якщо лишилася невеличка полоска запасу на домаз).
ПС
Вибачайте за сумбурність.
-
feniks_tm
Member
0.25 це (зачасту) китайська підробка. Дурна порада. А якщо і не підробка, яка взагалі різниця яка товщина, якщо після переходу у рідкий стан воно розподілюється дуже тоненьком шаром і зайве видавлює. Це не прокладка у звичному розумінні. Якщо охлад настільки кривий, що йому потрібно 0.25мм для заповнення порожнини, то тут уже треба щось з ним робити (шліфувати) або міняти взагалі.Sanc: ↑ 17.03.2024 15:56 Скажу, що це краще зі всього, що у мене було на проці, тільки беріть більшої товщини 0.25, а не 0.2 (бо ця для чіпів ноутів і вимагає рівну пятку кулера без горбів інакше буде втрата ефективності).
-
Sanc
Member
В продавця в якого я купляв з ОЛХ (він ними торгує понад рік) якраз 0.25мм (вона розтікається до 0.2) Honeywell PTM7950feniks_tm: ↑ 17.03.2024 16:060.25 це (зачасту) китайська підробка. Дурна порада. А якщо і не підробка, яка взагалі різниця яка товщина, якщо після переходу у рідкий стан воно розподілюється дуже тоненьком шаром і зайве видавлює. Це не прокладка у звичному розумінні. Якщо охлад настільки кривий, що йому потрібно 0.25мм для заповнення порожнини, то тут уже треба щось з ним робити (шліфувати) або міняти взагалі.Sanc: ↑ 17.03.2024 15:56 Скажу, що це краще зі всього, що у мене було на проці, тільки беріть більшої товщини 0.25, а не 0.2 (бо ця для чіпів ноутів і вимагає рівну пятку кулера без горбів інакше буде втрата ефективності).
У самого Ханівела в прайслисті є обидва варіанти (0.2 і 0.25), то не бачу проблеми брати одразу 0.25 а лишнє видавиться.
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/term ... OVqYk.html
https://www.olx.ua/uk/list/user/Rznf/
Китайські підробки є і 0.25 і 0.2мм це теж фазовий перехід (Laird 7000 i Fehonda яку продають під видом Honeywell), але вони працюють трішки гірше по температурам, так що то не біда. Але якщо вже платиш відповідні гроші - то маєш отримати відповідну якість.
Як не диво але навіть в Ноктуа є моделі з горбатою п'яткою (на моєму старому L12S була).
Технічно можна на 0.2 в центр ще 1х1см ще одну викласти і роздавити при кривій пятці, фазовий перехід це дозволяє (воно роздавиться до необхідного все одно).
Відправлено через 5 хвилин 25 секунд:
З таким Вашим підходом, то і ноутбуки -- це повне лайно для побутового використання типового споживача (особливо від Епла).mrigi: ↑ 17.03.2024 15:11Sanc: ↑ 17.03.2024 14:37Якщо нема досвіду і криві руки - то в відяху\ноут лазити самому зась, для цього є сервіс.
Тим більше якщо потрібна заміна термопрокладок, а у вас немає і штангерциркуля, щоб старі проміряти і використати відповідні.
Бо як "звичайний споживач" захоче ноут почистити від пилу (а це потрібно кожні півроку-рік) чи обслужити (а фазовий перехід з топовими термопрокладками на ноутах то рідкість) - то з ймовірністю в 2\3 ноут угробиш (то гвинт довший закрутиш не туди, то коротнеш щось, то шлейф перервеш, то динамік при розборі протикнеш, то защібки повідриваєш, термопрокладки розірвеш і замажеш в пил). В Епла он гвинтів 7 штук по довжині різних, вкрутив 6мм замість 5мм - і прощай матриця і шлейф.
Не вмієш - не лізь (с) і віддай це "спеціально навченим людям".
Я в період майнінгу стільки відях 3 людям по місту перебрав (міняв прокладки і ставив фазовий перехід який мені приносили), це при тому що я відяхи до того не крутив взагалі (ноутів 2 аж), тільки ПК збирав.
-
mrigi
Member
З ігровими в принципі так і є. Помилка природи. Це хохма а не девайси.Sanc: ↑ 17.03.2024 16:53З таким Вашим підходом, то і ноутбуки -- це повне лайно для побутового використання типового споживача
На армі там нема окремого гпу і взагалі він в 95% випадків холодний, шо там міняти.Sanc: ↑ 17.03.2024 16:53(особливо від Епла)
Ууу, а скільки рукожопих "майстрів" по світу зараз, залишитися без ноута комусь його віддавши вірогідність не дуже менша ніж самому ушатати. Щось зламають, потім випаяють шо їм треба, скомуниздять матрицю та ssd і віддадуть зі словами - він був поломаний. Ну і ще час твій витратять. Це сумна реальність.Sanc: ↑ 17.03.2024 16:53Бо як "звичайний споживач" захоче ноут почистити від пилу (а це потрібно кожні півроку-рік) чи обслужити (а фазовий перехід з топовими термопрокладками на ноутах то рідкість) - то з ймовірністю в 2\3 ноут угробиш (то гвинт довший закрутиш не туди, то коротнеш щось, то шлейф перервеш, то динамік при розборі протикнеш, то защібки повідриваєш, термопрокладки розірвеш і замажеш в пил). В Епла он гвинтів 7 штук по довжині різних, вкрутив 6мм замість 5мм - і прощай матриця і шлейф.
-
feniks_tm
Member
І тут виявилось, що я теж 0.25 брав не знаю звідки у мене спогади, що 0.25 то паль. Чи може то навпаки писали, що 0.2 то не Honeywell.Sanc: ↑ 17.03.2024 16:53 В продавця в якого я купляв з ОЛХ (він ними торгує понад рік) якраз 0.25мм (вона розтікається до 0.2) Honeywell PTM7950
У самого Ханівела в прайслисті є обидва варіанти (0.2 і 0.25), то не бачу проблеми брати одразу 0.25 а лишнє видавиться.
P.S. Знайшов той коментар, таки про 0.2 писали.
Востаннє редагувалось 17.03.2024 19:01 користувачем feniks_tm, всього редагувалось 1 раз.
-
S
Member
было уже лет 20+ назадAntonyKandaurov: ↑ 16.03.2024 10:53 Робити процесор одразу без кришки
-
Sanc
Member
Вони уже почали втрачати конкурентну здатність, правда поки в готових рішеннях (відеокарти і ноути з прямим контактом чіпа)erazel: ↑ 16.03.2024 20:53А чому їм вимирати? щось в часи Пентіум3 і Атлонів до Атло64 не вимиралиSanc: ↑ 16.03.2024 11:41 3) Термоінтерфейс при такому буде або графітові термопрокладки або термопаста з фазовим переходом, звичайні термопасти вимруть (туди їм і дорога, кажу як власник Ханівела з фазовим переходом на проці і відясі)
Банально тому, що наприклад ефектом Pump-out володіють всі термопасти з розчинниками, а не матричні з фазовим переходом.
І на ноутбучних і великих чіпах відях це критично.
І тому майбутнє за фазовим переходом і рідким металом
Тим більше зараз почали завозити конкуренти 0.25мм Honeywell по 220грн 40х40, а враховуючи що вона багаторазова (хоч прийдеться поколупатися з зубочисткою) і не піддається деградації - то взагалі баш на баш, але кращі температури і лазити кожні 4 місяці міняти (щоб не втрачати продуктивність) - не треба.
Відправлено через 10 хвилин 38 секунд:
Буваєfeniks_tm: ↑ 17.03.2024 18:59І тут виявилось, що я теж 0.25 брав не знаю звідки у мене спогади, що 0.25 то паль. Чи може то навпаки писали, що 0.2 то не Honeywell.Sanc: ↑ 17.03.2024 16:53 В продавця в якого я купляв з ОЛХ (він ними торгує понад рік) якраз 0.25мм (вона розтікається до 0.2) Honeywell PTM7950
P.S. Знайшов той коментар, таки про 0.2 писали.
Виявляється 0.2мм вони робили колись давно і зняли їх з виробництва (бо 0.25 і так роздавиться)