Останні статті і огляди
Новини
Выбор материнской платы для платформы Intel
-
Mixx
Member
Доброго дня всім
Маю таке питання, є в планах умовна збірка і5+бюджетна плата на 660 чіпі+32гб ддр4 3600, давно муляє очі плата Biostar B660MX-E PRO яка є потенційно імбою по ціна/можливості, по залізу все зрозуміло, під умовний 12400-13600к в стоку, який тут буде максимальним процем вузла врм достатньо, пк буде для ігор, максимального навантаження на цп не передбачується, а от що з прошивками на біостарах, може хтось зіштовхувався з ними в роботі, як там зараз зі стабільністю та розгоном памяті?
В інеті натикався тільки на старшу сестру цієї плати, там все ніби ок, а от що з молодшою... Наче інтел, вимоги до плати мінімальні, але хто його знає, краще спитати
Маю таке питання, є в планах умовна збірка і5+бюджетна плата на 660 чіпі+32гб ддр4 3600, давно муляє очі плата Biostar B660MX-E PRO яка є потенційно імбою по ціна/можливості, по залізу все зрозуміло, під умовний 12400-13600к в стоку, який тут буде максимальним процем вузла врм достатньо, пк буде для ігор, максимального навантаження на цп не передбачується, а от що з прошивками на біостарах, може хтось зіштовхувався з ними в роботі, як там зараз зі стабільністю та розгоном памяті?
В інеті натикався тільки на старшу сестру цієї плати, там все ніби ок, а от що з молодшою... Наче інтел, вимоги до плати мінімальні, але хто його знає, краще спитати
-
Васильович
Member
Mixx
Я не стикався конкретно з цією моделлю, але стикався з Biostar загалом.
Якщо дуже коротко - то чудес не буває, і за відносно низьку ціну приходиться платити різними неприємними моментами.
То можуть бути неробочі опції в BIOS, дешеві компоненти, низький контроль за якістю кінцевого виробу etc.
Якщо це буде основний чи єдиний ПК - я б порадив вибрати якусь більш популярну плату від виробників "першого ешелону".
Я не стикався конкретно з цією моделлю, але стикався з Biostar загалом.
Якщо дуже коротко - то чудес не буває, і за відносно низьку ціну приходиться платити різними неприємними моментами.
То можуть бути неробочі опції в BIOS, дешеві компоненти, низький контроль за якістю кінцевого виробу etc.
Якщо це буде основний чи єдиний ПК - я б порадив вибрати якусь більш популярну плату від виробників "першого ешелону".
-
Antonfox
Member
Всем привет
Что будет лучше:
MSI B560-A PRO
ASUS PRIME B560-PLUS
ASUS TUF GAMING B560M-PLUS
Или есть что-то лучше за ~5000 грн, проц i5 11400f?
Что будет лучше:
MSI B560-A PRO
ASUS PRIME B560-PLUS
ASUS TUF GAMING B560M-PLUS
Или есть что-то лучше за ~5000 грн, проц i5 11400f?
-
Timedemo
Member
https://www.biostar.com.tw/app/ru/mb/in ... cpusupportMixx: ↑ 06.02.2023 15:51 Доброго дня всім
я думаю она будет идеальнее для какого-то 13500. судя по их же поддержке, питальник расчитан до 100вт
-
vavan222
Member
Добрий вечір, хочу купити процесор Intel Core i5-13500, вибираю під нього материнську плату https://hotline.ua/computer/materinskie ... 7-23600754. Чи хватить ASUS TUF GAMING B660M-PLUS WIFI щоб розкрити процесор чіпсета B660. Хочу брати M.2 (PCI-E 4.0) можливо з часом доставлю ще один і всі 4 Sata 3 будуть заняті. Додаткове живлення 4 -pin для цього процесора необхідне? Варто доплачувати за сокет Z690?
-
x0taby4
Member
vavan222
Так досить.
По ідеї можна і без, залежить від вашого бж.
Ні не варто. Хоча це залежить більше від необхідних вам портів(кількості) так як розгін даного ЦП не буде доступним.
Так досить.
По ідеї можна і без, залежить від вашого бж.
Ні не варто. Хоча це залежить більше від необхідних вам портів(кількості) так як розгін даного ЦП не буде доступним.
-
vavan222
Member
Тобто в режимі Turbo Boost 4.8 цей процесор може працювати на чіпсеті B660. Як я схочу розігнати скажімо до 5.6 то це хіба чіпсет Z690?
Ще одне питання на початку буду користуватися інтегрованим відеядром через дісплейпорт. Маю стару відеокарту msi 650ti pe 1Гб. Чи на чіпсеті B660 буде можливість використати режим дуал( типу IGPU+ PCI-E) щоб покращити режим роботи інтегрованого відеядра, який буде основним, відеокарта немає дісплейпорта. Чи це нічого не дасть?
Ще одне питання на початку буду користуватися інтегрованим відеядром через дісплейпорт. Маю стару відеокарту msi 650ti pe 1Гб. Чи на чіпсеті B660 буде можливість використати режим дуал( типу IGPU+ PCI-E) щоб покращити режим роботи інтегрованого відеядра, який буде основним, відеокарта немає дісплейпорта. Чи це нічого не дасть?
-
Artem_K
Member
А яким чином Ви збираєтеся розгоняти заблокований 13500? Ну і для цього тільки Z-чіпсети. В вміють тільки у розгон пам'яті.vavan222: ↑ 19.02.2023 20:53 Тобто в режимі Turbo Boost 4.8 цей процесор може працювати на чіпсеті B660. Як я схочу розігнати скажімо до 5.6 то це хіба чіпсет Z690?
8pin живлення для цього процесора вистачить.
-
vavan222
Member
Тобто на B660 він буде працювати тільки на частоті 2,5? Я з Turbo Boost ніколи не мав справи. Раніше розганяв процесор тільки піднятям частоти оперативки і піднятям напруги на процесор.Artem_K: ↑ 19.02.2023 21:18А яким чином Ви збираєтеся розгоняти заблокований 13500? Ну і для цього тільки Z-чіпсети. В вміють тільки у розгон пам'яті.vavan222: ↑ 19.02.2023 20:53 Тобто в режимі Turbo Boost 4.8 цей процесор може працювати на чіпсеті B660. Як я схочу розігнати скажімо до 5.6 то це хіба чіпсет Z690?
8pin живлення для цього процесора вистачить.
Отправлено спустя 11 минут 44 секунды:
Так вроді B660 підтримує Turbo Boost?I ntel® Socket LGA1700 for 12th Gen Intel® Core™, Pentium® Gold and Celeron® Processors*
Supports Intel® Turbo Boost Technology 2.0 and Intel® Turbo Boost Max Technology 3.0**
-
Artem_K
Member
Цей процесор буде працювати 4,4 ГГц на всі Р-ядра, або 4,9 ГГц якщо буде завантажене одно. Тобто турбо-буст буде працювати на будь якій платі.vavan222: ↑ 19.02.2023 21:51 Тобто на B660 він буде працювати тільки на частоті 2,5? Я з Turbo Boost ніколи не мав справи. Раніше розганяв процесор тільки піднятям частоти оперативки і піднятям напруги на процесор.
Але ніякого розгону більш ніж ці значення не буде, хоч на В хоч на Z платі. У цього процесора розгон заблокований. Розгон можливий тільки на процесорах з індексом К.
Тому для 13500 вистачить В-чіпсету. Пам'ять розігнати можна і на В.
Єдине, щоб турбо-буст працював без обмежень по часу треба буде плату з радіаторами на VRM та зняти у БІОС обмеження по лімітам споживання.
До речі, на В660 треба буде ще дивитися, що за версія БІОС, та просити оновити, якщо версія не підтримуе 13th Gen.
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Так нельзя сделать нигде. Работаете на дискретке (если она уже есть). Встройку может использовать некое ПО для ускорения расчётов (Intel Quick Sync) даже параллельно дискретке.vavan222: ↑ 19.02.2023 20:53Чи на чіпсеті B660 буде можливість використати режим дуал( типу IGPU+ PCI-E) щоб покращити режим роботи інтегрованого відеядра
Все три платы перелёт для такого ЦП, но почему бы и нет, если хочется.vavan222: ↑ 19.02.2023 20:29вибираю під нього материнську плату
Лучше сразу разберитесь в теме и потом, с новыми знаниями, будет проще смотреть на рынок матплат.vavan222: ↑ 19.02.2023 21:51Тобто на B660 він буде працювати тільки на частоті 2,5?
-
vavan222
Member
Дякую. Я так розмію В660 має радіатор на VRM.Artem_K: ↑ 19.02.2023 22:29
Єдине, щоб турбо-буст працював без обмежень по часу треба буде плату з радіаторами на VRM та зняти у БІОС обмеження по лімітам споживання.
До речі, на В660 треба буде ще дивитися, що за версія БІОС, та просити оновити, якщо версія не підтримуе 13th Gen.
На початку буду користуватися інтегрованим відеядром через дісплейпорт. Маю стару відеокарту msi 650ti pe 1Гб. Чи на чіпсеті B660 буде можливість використати режим дуал( типу IGPU+ PCI-E) щоб покращити режим роботи інтегрованого відеядра, який буде основним, відеокарта немає дісплейпорта. Чи це нічого не дасть? Чи це вже немає такої можливості в нових чіпсетах?
І ще питання плата ASUS TUF GAMING B660M-PLUS WIFI має радіатор на SSD, ось SSD https://hotline.ua/ua/computer-diski-ss ... 1tmte250s/ має міні радіатор чи можна поверх міні радіатора використувавати радіатор що є на платі прикрутити зверху. Це щось дась? чи краще звяти https://hotline.ua/ua/computer-diski-ss ... 1tmte250h/ SSd з нормальним радіатором і не користуватись радіатором від материнської плати.
-
vavan222
Member
На рахунок плати мені треба displayport1.4 маю монітор під нього вибору мат плат нема дишевших https://hotline.ua/ua/computer/materins ... 07-672933/acm_fan: ↑ 19.02.2023 22:46
Так нельзя сделать нигде. Работаете на дискретке (если она уже есть). Встройку может использовать некое ПО для ускорения расчётов (Intel Quick Sync) даже параллельно дискретке.Все три платы перелёт для такого ЦП, но почему бы и нет, если хочется.vavan222: ↑ 19.02.2023 20:29вибираю під нього материнську платуЛучше сразу разберитесь в теме и потом, с новыми знаниями, будет проще смотреть на рынок матплат.vavan222: ↑ 19.02.2023 21:51Тобто на B660 він буде працювати тільки на частоті 2,5?
Ну я не знав що неможна поєднати відеядро з дискретною відеокартою. А що 650ti хіба потужніше ніж UHD-графика Intel® 770 на 13500? Я думав навпаки десь на 30% інтегрована буде кращою?
Отправлено спустя 2 минуты 23 секунды:
https://hotline.ua/ua/computer-materins ... ?tab=aboutArtem_K: ↑ 19.02.2023 23:03 vavan222
Молодші версії плат В660 радіаторів не мають.
Зазвичай комплектних радіаторів для SSD вистачає.
Має радіатори по фото то на AM4 не мали.
Тобто можна поверх міні радіатора чіпати від плати?
-
Artem_K
Member
vavan222
Да, поверх тієї графенової етикетки у Transcend MTE250S ставите штатний радіатор і все.
Да, поверх тієї графенової етикетки у Transcend MTE250S ставите штатний радіатор і все.
-
vavan222
Member
Ясно, дякуюArtem_K: ↑ 19.02.2023 23:18 vavan222
-
Xan Kriegor
Member
А що можна взяти під 13600k та ddr5? Розгону не буде, купа юсб та м2 не потрібні, звукова зовнішня є. Розмірковую над prime z790-a
-
Signature
Member
Tomahawk z790 як варіант.Xan Kriegor: ↑ 20.02.2023 11:06 А що можна взяти під 13600k та ddr5? Розгону не буде, купа юсб та м2 не потрібні, звукова зовнішня є. Розмірковую над prime z790-a
-
Midi-Fighter
Member
посоветуйте АТХ ddr4 плату под 12400/12500 на В660
-
Timedemo
Member