Прискорювач обчислень AMD Instinct MI300 отримає 146 млрд транзисторів та 24 ядра Zen 4

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Keiretsu
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Прискорювач обчислень AMD Instinct MI300 отримає 146 млрд транзисторів та 24 ядра Zen 4

будем надеяться что эта вундервафля поможет им предвидеть брак СО-шки на стадии препродакшн новых вк-шек
Yalg
Member
Аватар користувача

Повідомлення

Покажите чиплет в лицо вблизи...

Отправлено спустя 42 минуты 3 секунды:
Зображення

Отправлено спустя 44 секунды:
In AMD CEO own words, AMD’s new Instinct combines up to 24 EPYC Zen4 cores and CDNA3 compute architecture within nine 5nm chiplets placed on top of four 6nm chiplets. This technology will be the first time AMD is using 3D die stacking.
Sanьka
Member
Аватар користувача

Повідомлення

Непоганий чіп для Плейстейшен 5Про B-)
vmsolver
Member

Повідомлення

Это они прут туда же, куда Nvidia со своим Grace+Hopper юнитом, будут рубиться за датацентры.
Хотя, можно сказать, АМД изначально примерно туда и была направлена, вся эта чиплетность для этих целей и нужна, а в десктопах вообще ни разу не нужна. Ну что ж, конкуренция это всегда хорошо, всегда и везде.
l-m
Member

Повідомлення

В Instinct MI300 компанія використала технологію тривимірного компонування, розмістивши дев'ять 5-нм чиплетів на чотирьох 6-нм кристалах.
Вау, о це справжній прорив, на деякий час стагнація скасовується.

Відправлено через 5 хвилин 3 секунди:
Keiretsu: 05.01.2023 14:46 Предлагаю обсудить Прискорювач обчислень AMD Instinct MI300 отримає 146 млрд транзисторів та 24 ядра Zen 4

будем надеяться что эта вундервафля поможет им предвидеть брак СО-шки на стадии препродакшн новых вк-шек
Передбачить майбутнє та скаже що треба поставити додаткових наглядачів за китайцями, які рідини у випаровувальну камеру не долили на такому-то тижні на такій-то лінії? Схоже у якійсь антиутопії я це вже бачив :)
Vecchio
Member
Аватар користувача

Повідомлення

Покупая такую "вундервафлю" (а также любую другую похожую хоть от Интела или Нвидии), я бы точно не отказался от расширенной гарантии - бета-тест за тысячи долларов на себе как-то не хочется испытывать.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

Keiretsu: 05.01.2023 14:46 Предлагаю обсудить Прискорювач обчислень AMD Instinct MI300 отримає 146 млрд транзисторів та 24 ядра Zen 4

будем надеяться что эта вундервафля поможет им предвидеть брак СО-шки на стадии препродакшн новых вк-шек
Ця вундервафля буде коштувати поза 50 кілоєвро (для прикладу прискорювачі на Нвідія H100 коштують від 35к за необрізаний варіант), і за ними стоятиме черга як за новими Айфонами. Штучний інтелект зараз приносить колосальні прибутки, до того ж всюди, особливо в ультрадорогих високонаукових темах, наприклад розробка лікарств, на яку раніше тратили від 2 до 10 млрд. доларів, зараз прискорилась в сотні раз і впала в ціні в 10-50 раз саме завдяки шт. інтелекту.
А це значить що відеокарти робити дешевше 1000 євро стає не вигідно - ті ж кристали для АІ приносять в десятки раз більше прибутку і користі. Так чисто, побавитись, може хтось і захоче, але лише як АRМ-проци - по ліцензії на дешевшому техпроцесі
waryag
Member
Аватар користувача
Звідки: Суми

Повідомлення

ronemun: 05.01.2023 20:19 А це значить що відеокарти робити дешевше 1000 євро стає не вигідно - ті ж кристали для АІ приносять в десятки раз більше прибутку і користі. Так чисто, побавитись, може хтось і захоче, але лише як АRМ-проци - по ліцензії на дешевшому техпроцесі
Це два різних ринки, і нічого не заважає одночасно випускати 5-нм вундервафлі для дата-центрів та дешеві і менш досконалі, але масові 6-7-8 нм відеокарти для геймерів. :rotate:
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

waryag
от якраз дійсність і є мірилом правди, а не фантазії. А правда в тому що датацентри виділяють на оновлення обладнання в 10ки раз більше ніж всі геймери світу, які досі на 1060 сидять. І це ясно чому - бізнес на цьому реально заробляє, тому що користь приносить. По друге -шт.інтелект це стратегічна основа нової індустрії, нового світу, а не задротсво, яке всі 6000 років було основою деградації.
як приклад ще раз повторюю що пишуть наукові журнали на заході - те, на що раніше йшло міліони різних проб для визначення результатів дії лікарств, зараз на 98% з абсолютною точністю передбачає шт.інтелект. І навіть те що й здогадатись не могли. І це не тільки до медицини відноситься, а й до матеріалознавства, при розрахунку конструкцій, у фінансах, ринках і т.п. Нарешті транзистори не просто такти відбивають, вони творять нову історію. Кому здались ваші похоті.
Завдяки жадібності- майнінгу - кількість перейшла в якість. Нарешті мертва тканина, транзистори/кремній, почнуть приносити більшу користь, ніж органіка. І без надлишкового опору і затрат (пихатості і гордості), тільки чиста енергія. І ефективність лише зростатиме. Лічильник зверху, який контролює ситуацію в світі, це врахував, і перемикач вже, напевно, перейщов у вірне положення.
KimRomik
Member
Аватар користувача

Повідомлення

ronemun
почему то читая ваш пост мне он напоминает это :lol:
meme_terminator_leather_bastards.jpg
Intel74320ASuperFin+
Member
Аватар користувача
Звідки: Intel "7" 10nm++

Повідомлення

Первый АПУ профессионального уровня? Выглядит внушительно.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

KimRomik
те, в що раніше лише царі бавились, війни і т.п., зараз кожна дитина іграється. А тепер і шт. інтелект буде, тільки зі значно вищим ефектом. По війні у нас можете побачити. Все переходить з реальності у віртуальність і тепер назад, але ролі міняються - тепер знову живі будуть в ролі іграшки. Все йде до картинки у вашому пості, тільки крім органіки і електроніки, на щастя, є третій вимір, початковий, який ми чомусь не хочем бачити - як ми створили новий інтелект, так хтось і нас створив - і в нього свої інтереси, вже давно викладені, хто прислухається (тобто любить правду, не пихатий, не гордий).
Зараз ми на прикладі протезів бачимо обєднання органіки і електроніки, але вони тільки вимір, інтелект існував завжди, навіть коли люди рахувати і писати не вміли.
MORTAL
Member
Аватар користувача
Звідки: Черкассы

Повідомлення

ronemun
Скоротриндець
Member
Звідки: Мідгард

Повідомлення

ronemun: 05.01.2023 20:19А це значить що відеокарти робити дешевше 1000 євро стає не вигідно -
Нажаль маєте раціо...
Якщо глянути фантастику 2000-х то там і буде сьогодення/недалеке майбутнє де пів життя працювати щоб купити собі робота... Чи те де робот коштує як 10 рабів...


Відправлено через 13 хвилин 44 секунди:
MORTAL клетка фарадея спасає тільки від високих напруг, а фольга допоможе нейронам не страждати від сотових чи wi-fi. Для вас, авжеж, це визве тільки посмішку як і питання "що ви знаєте про ЕМЗ вашого помешкання, яка його енергія чи не перевищує воно 2.5 мкВт/см2, а то з вимірів які мені доводилось бачити по Києву це перевищує 500мкВт/см2...

Взагалі всім раджу почитати про це
https://uk.wikipedia.org/wiki/Електрома ... доров%27я
https://otava.ua/blog/post/izluchenie-o ... sa-uchenye
dead_rat
Member
Аватар користувача
Звідки: Берлін

Повідомлення

ronemun
Це все цитати з промо роликів для інвесторів.

На ділі ж AI це зазвичай кілька гігабайтів if {} else {} коду. Частково виключенням є нейронні мережі, але ним притаманні такі самі проблеми як і людині - вона може так само помилятися полутаючи співпадіння і залежності і тд.

Це все ще корисний інструмент, але як на мене, його вплив набагато менше ніж наприклад пошуку Гугла - ото і справді була революція.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

dead_rat
Про користь від шт. інтелекту я не говорю те що на мою думку, а те що прочитав у публікаціях про рішення проблем, в т.ч. наукових.
По перше, пишуть що в американських універах/лабораторіях зараз мати підтримку AI значно важливіше ніж наробити мільйони результатів на дорогому обладнанні - хватає вибірки, а інтелект сам підказує що де знаходити для потрібної формули - і це спрацьовує з колосальним ефектом. Звичайно, результати вживу теж потрібні, адже AI не буде мати що обробляти, але він засновуючись на попердній обробці даних створює нові формули за соту долю ціни від тупого перебору, яким раніше займались. Саме через це навіть експериментальні дані піднімаються в ціні - адже з них зараз можна отримати значно більше користі: ціна і час на перебір знааачно зменшився. Навіть проста стаття де показано як AI за короткі терміни генерує тисячі супердешевих суперотрут чи інших небезпечних речовин показує наскільки він стає важливим стратегічним фактором
По друге розповідається часто про те що AI знаходить прості і доступні рішення там де раніше ніякі головастіки навіть не мріяли отримати - спецконструкції в рази легші чи сильніші, меншого розміру і т.п. Особливо це добре поєднується з порошковою індустрією виготовлення металевих конструкцій. Це відкриває доступ до областей про які раніше не думали, адже вони були за рамками досяжного
EvhenS
Member
Аватар користувача
Звідки: Черкаси

Повідомлення

ronemun
. А правда в тому що датацентри виділяють на оновлення обладнання в 10ки раз більше ніж всі геймери світу,
Давай відключимо електрику домогосподарствам і закриємо всі інші види діяльності бо датацентри можуть заплатити 100€ за кіловат/годину а інші ні.
KimRomik
Member
Аватар користувача

Повідомлення

ronemun: 06.01.2023 13:28пишуть що в американських універах/лабораторіях зараз мати підтримку AI значно важливіше ніж наробити мільйони результатів на дорогому обладнанні - хватає вибірки, а інтелект сам підказує що де знаходити для потрібної формули - і це спрацьовує з колосальним ефектом.
дай ссылку на эту прогу что ли
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

KimRomik
яку прогу? це ж про штучний інтелект йдеться - всім відому зараз технологію, це ціла індустрія. Кожен сам використовує і настроює софт під свої інтереси, а софт там різний - в пошуку впиши видасть про TensorFlow і багато іншого, але щоб з цим працювати тре розбиратись в темі

Відправлено через 2 хвилини 50 секунд:
EvhenS: 06.01.2023 15:49 ronemun
. А правда в тому що датацентри виділяють на оновлення обладнання в 10ки раз більше ніж всі геймери світу,
Давай відключимо електрику домогосподарствам і закриємо всі інші види діяльності бо датацентри можуть заплатити 100€ за кіловат/годину а інші ні.
Ви що, з печери вийшли :) ? датацентри, особливо AI, самі себе забезпечують, в них обладнання на вагу золота, а час простою коштує космос, хоча він менше 0,001 в рік
ЦЕ навіть не майнінг, це значно крутіше
KimRomik
Member
Аватар користувача

Повідомлення

ronemun
когда вы упомянули про ту "вещь", которая ищет нужную формулу, то я почему то подумал, что вы про WolframAlpha

ronemun: 06.01.2023 18:41яку прогу? це ж про штучний інтелект йдеться - всім відому зараз технологію, це ціла індустрія. Кожен сам використовує і настроює софт під свої інтереси, а софт там різний - в пошуку впиши видасть про TensorFlow і багато іншого, але щоб з цим працювати тре розбиратись в темі
я не спрашивал что это и как делается
я спрашивал где скачать ИИ?
Відповісти