Процесори Intel Core 14-го покоління отримають менше ядер, ніж попередники

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Lorichic
Member

Повідомлення

Avenger80: 01.11.2022 14:18Это получается сейчас такие скачки в производительности между поколениями - 25% на каждом поколении?
У амд так получается, 3700х-5800х-5800х3d, у
интела потуг больше, и с заменой платы 10700к-11700к-12700к-13700к
helloareyouaufo
Junior

Повідомлення

Volodya811: 01.11.2022 11:18 Високий IPC має куди більше значення, ніж Вам здається.
Я нисколько не приуменьшаю важность высокой однопоточной производительности, но у человека i7-8700 — это почти современный процессор с очень хорошими ядрами. В однопотоке он, конечно, хуже упомянутого вами 10700К, но на незначительную величину. Апгрейд даже на 13900К не даст никакого вау-эффекта, будет просто намного быстрее. Но недостаточно намного, чтобы прямо сейчас взять и обновляться, когда уровень комфорта упирается в первую очередь в видеокарту. В случае если компьютер используется для рекреакционного гейминга я не вижу большого смысла обновляться, пока ещё есть комфорт. Вот совсем комп отыквился — тогда да, тогда будет и с уменьшительным стеклом понятно, за что вы отдали деньги.

А при желании иметь трёхзначный фреймрейт во всех существующих играх прицеливаются явно не на 3050 и не на 3060 :^)
ImperiumAeternum
Member

Повідомлення

Volodya811: 01.11.2022 11:18Браузери зараз заточені під 8 потоків.
Какие браузеры? Почему 8, почему не 6, почему не 10?

Отправлено спустя 4 минуты 27 секунд:
Classique: 01.11.2022 12:11
Вот я давно пытаюсь понять как реально браузеры утилизируют потоки. Нигде данных найти не могу понятных
TL;DR: условно по одному потоку на страницу, на самом деле сложнее.
спойлер
Google Chrome has a multi-process architecture and each process is heavily multi-threaded. It puts various web apps and plug-ins in separate processes from browser itself. So the functioning of browser will not be affected by the web apps. It means the OS can run web apps in parallel to increase their responsiveness, and it means the browser itself won’t lock up if a particular web app or plug-in stops responding. Using multiple processes Chrome can have its own task manager. It helps you to kill any app that becomes unresponsive without affecting the browser.
Google Chrome creates three different types of processes: browser, renderers, and plug-ins.
Browser : It manages tabs, windows. This process also handles all the interactions with disk, user input and display. It won’t interfere with web content.
Renderers : The browser process creates various renderers process responsible for rendering various web pages. It handles all the HTML, JavaScript, CSS, images etc.
Plug-ins : The browser process also creates one process for each type of plug-in that is in use, such as Flash, Quicktime, or Adobe Reader.
Every Chrome process has
a main thread : Updates the UI in the browser process.
an IO thread : handles IPCs and network requests in browser process.
a few more special-purpose threads
and general-purpose threads
eXceed
Member

Повідомлення

CostaDouglas: 31.10.2022 13:17 Козаки, маю i7 8700 чи є резон його міняти на щось з поточних нових поколінь Intel/AMD?
Якщо у тебе плата на з370 чи з390, то ти можеш взяти 9900к чи кс и побачиш різницю.
І ще 2-3 роки посидіти так.
Volodya811
Member

Повідомлення

Lorichic: 01.11.2022 14:12
Volodya811: 01.11.2022 13:18Тоді і міняти нічого не буде потрібно протягом кількох років. Дешевше вийде, чим продавати застарілий процесор і додавати коштів на новий.
Надо менять или нет дело субъективное, если есть 300+доларов за прирост в половину, то почему бы и нет
Вот три года назад один взял 3700х а другой 10700к, новые процессоры(5800x3d и 13700к)дают +50% по минимальному, в случае с амд апгрейд 350, с интелом 550
спойлер
Screenshot_20221027-105711-398.png
Ці тести, що Ви показали не дуже цікаві, бо у них багато брехні. 1. Усі системи, які протестували - у розгоні. Як там і хто гнав і якими "руками" ми не знаємо. Системи мають тестуватися без розгону. Що це за DDR4 3600, якщо Зен2 підтримує 3200, а Скайлайк 2933 МГц? Є тести, де 10600К був швидшим за 10900К за рахунок екстремального розгону кільцевої шини та пам'яті. По Вашому виходить, що 10600К кращий для ігор, чим 10900К? 2. Ядро Зен2 в іграх повільніше, ніж Скайлайк. З ядром Зен3 АМД наздогнала Скайлайк в іграх, а в деяких навіть перегнала. Важливий плюс 5800 3Д в тому, що без розгону пам'яті він працює швидко. А це стабільність.

Відправлено через 7 хвилин 32 секунди:
helloareyouaufo: 01.11.2022 14:37
Volodya811: 01.11.2022 11:18 Високий IPC має куди більше значення, ніж Вам здається.
Я нисколько не приуменьшаю важность высокой однопоточной производительности, но у человека i7-8700 — это почти современный процессор с очень хорошими ядрами. В однопотоке он, конечно, хуже упомянутого вами 10700К, но на незначительную величину. Апгрейд даже на 13900К не даст никакого вау-эффекта, будет просто намного быстрее. Но недостаточно намного, чтобы прямо сейчас взять и обновляться, когда уровень комфорта упирается в первую очередь в видеокарту. В случае если компьютер используется для рекреакционного гейминга я не вижу большого смысла обновляться, пока ещё есть комфорт. Вот совсем комп отыквился — тогда да, тогда будет и с уменьшительным стеклом понятно, за что вы отдали деньги.

А при желании иметь трёхзначный фреймрейт во всех существующих играх прицеливаются явно не на 3050 и не на 3060 :^)
При переході з 8700 на 13900 ефект буде помітним в важких процесорозалежних іграх. Чи буде він ВАУ - важко сказати. Все залежить від того, чи є розгін пам'яті на 8700. Якщо розгін пам'яті є, то великого ВАУ ефекту точно не буде. А, якщо пам'ять на 8700 працює на 2666 МГц, то ефект точно можна буде помітити на ігрових моніторах.
Погоджуюся з Вами в тому, що для ігор, 8700 ще довго буде актуальним для більшості геймерів.
П.С. Тризначний ФПС потрібен в шутерах. А шутерів зараз не так вже і багато, які потребують потужну карту.
Classique
Member

Повідомлення

ImperiumAeternum
Т.е. для активного браузинга будет хорошим вариантом куча мелких ядер ?

Не встречались ли какие-то тесты по этому поводу?

Я давно этим интересуюсь, но везде общие фразы. У меня открыто 200-300 вкладок в каждом из 3-4 браузеров. Частично они спят. Иногда я к ним возвращаюсь.

Да, странная модель работы, но мне так удобно и я никому не навязываю.

Какой процессор будет для такой работы наиболее комфортным по отзывчивости ?
Scoffer
Member

Повідомлення

Classique: 01.11.2022 17:27Т.е. для активного браузинга будет хорошим вариантом куча мелких ядер ?
З чого б? Ти розкладаєш вкладки на екрані мозаїкою чи що? Для браузера гарним варіантом буде одне потужне ядро і пару-трійку поменше, або SMT. З чого ноги цих технологій і ростуть.
Classique
Member

Повідомлення

Scoffer
Так вот и пытаюсь понять где бы тесты какие глянуть.

Интересно какой процессор в такой нагрузке не будет избыточным по количеству ядер если боаузинг - основная нагрузка , не считая месенжеров и офиса.
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

Classique
браузінг- це не ігра, він сторінку рендерить тимчасово, тобто лише по команді в момент гортання сторінки, і так поки не завершить - що триває 10ки мілісекунд. Те що вкладок багато ніякої ролі не іграє - ті що у фоні або заморожуються, або йдуть у фоновому режимі з малим приорітетом.
Головне в браузінгу це:
1. Роздільча здатність сторінки і кількість контенту, в т.ч. банери, або скриті скрипти, наприклад фейсбуки всякі або продавати інфу про твої інтереси, які дані ганяють скрито невідомо куди щоб тобі рекламу підставляти, або які втихаря майнінгом займаються. Ще додай фільтри які рекламу ріжуть, антивірус в браузері.
2. Частота монітора - при гортанні сторінки елементи високої чіткості починають розпливатись в очах при малій частоті (60 Гц), і тому дуже бажано монітор з частотою 120+ Гц - якість перегляду руху навіть простого тексту виростає в рази. Суть цього можна зрозуміти на спецсайті testUFO - там можна вибирати різні тести. Звичайно якість від 120 Гц можна зацінити лише коли маєш 120 Гц монітор. І ясно, що в момент рендеру йде загрузка проца, і чим вища частота оновлення рендеру тим більша загрузка. Але сам рендер процес нагружає тільки одне ядро на один обєкт, тож для високої частоти рендеру тре високу частоту ОДНОГО ядра, тому потрібні мало, але потужні ядра (потужність = частота * IPC)
3. Підтримка рендеру сторінок на відеокарті - більшу частину всього обрахунку графіки можна скинути на відеокарту, не обовязково потужну, головне не глючну. Тоді одночасне відкриття багатьох сторінок йде знааачно швидше, хоча і проц навантажений буде - адже задачі для відяхи підготовляє проц.
4. дуже важливий хоч якийсь SSD - кеші браузера дуже часто читають і закидують дані на диск, звичайний HDD це зараз основне вузьке місце в продуктивності
5. Якщо буде перегляд відеоконтенту з ютуба високої чіткості (1440p, 2180p ) дуже важлива відеокарта, хоча б інтегрована, з підтримкою кодека av1, або хоча б vp9. Це майже повністю розрузить проц при перегляді, лише одиниці % будуть загружені. Якщо ж ні то мінімум 2-3 ядра потужних ядра проца будуть загружені на 100%. Зараз майже всі карти підтримують декодінг vp9 (як і hevc він же h265), а от дуже важливий av1 тільки самі нові, в тому числі інтел 12-13 поколінь, може ще ryzen apu 6xxx. Тре розуміти одну складову - загрузка проца при декодуванні прямопропорційно якості зображення, а не тільки роздільчій здатності, а якість залежить від сцени, її насиченості ефектами і деталями, але тими що дійсно є у відеопотоці, бо частину тих що були в оригіналі відеокодек міг викинути при зтисненні відео задля зменшення розміру файла. Але якщо вибрати 4к (навіть якщо переглядаєш на 1080p моніторі) то файл більший, і деталей збережених значно більше, і це може сильно грузити проц. Але декодінг, нащастя, легко розмазується по всім ядрам, і якщо є багато слабих ядер, або багато сильних на малій частоті, як в ультрабуках/планшетах, вони можуть витянути
6. Для рендеру важливо щоб ядра підтримували мультимедіаінструкції нові, типу набір AVX2/FMA. Вони в 2-8 раз швидші ніж старі sse4. Нажаль, часто інтел в дешевих процах, celeron/pentium AVX2 відключала аж до 10 покоління, хоча вони появились ще в 4му. Так само в економічних процах типу PentiumN і Atom ці інструкції йшли в 2 рази зниженому темпі, бо енергія тратиться пропорційно продуктивності. Зараз всі нормальні проци, з почначкою u, тобто для ультрабуків/планшетів, нормально їх обробляють, як звичайні проци,
7. в нових процах для ноутів, особливо для ультрабуків, сильний вплив на частоту дає теплопакет - обмеження споживаної потужності, закладеної виробником пристрою або проца. Тож якщо навантаження буде слабке, тільки на одне ядро, воно працювати на максимальній частоті, наприклад 4,5 ГГц. А якщо паралльно добавлять ще кілька потоків, то будуть підключені ще декілька ядер і середня частота може впасти до 2 ГГц, і навіть 1,1-1,5 - залежно від проца і пристрою. А якщо ще відеокарта частину енергії споживатиме то тим більше. Тож для мобільних пристроїв бажано брати з розумом, і дещо з запасом. В інтел до 11 покоління ядра споживають знаачно більше ніж в АМД 5ххх при тій же потужності, 11 покоління так собі, приблизно однаково, а 12те дуже економне
Classique
Member

Повідомлення

Дякую за текст.
Мені цілком зайва дискретна карта - я не граю ніяк. Отже проц має мати відео. З ссд все зрозуміло.
Я якось довго намагався зрозуміти які карти фізично підтримують декодінг ютубу та з ясувадлоя, що тільки нові, але вони більше ні для чого не потрібні в моєму випадку .

Я так розумію, що треба шукати проц з максимальним бустом на ядро з тих, що є. А це не багатоядерні окрім топу інтела.

Я не можу сказати, що мені це геть критично, але на жаль можливості пробувати різне залізо зараз не маю.

Дякую за думки.

Отправлено спустя 24 секунды:
ronemun
:beer:
Mad Dog
Member

Повідомлення

Lorichic: 01.11.2022 14:12
Volodya811: 01.11.2022 13:18Тоді і міняти нічого не буде потрібно протягом кількох років. Дешевше вийде, чим продавати застарілий процесор і додавати коштів на новий.
Надо менять или нет дело субъективное, если есть 300+доларов за прирост в половину, то почему бы и нет
Вот три года назад один взял 3700х а другой 10700к, новые процессоры(5800x3d и 13700к)дают +50% по минимальному, в случае с амд апгрейд 350, с интелом 550
спойлер
Screenshot_20221027-105711-398.png
от тільки у цьому графіку 13700к конкурує з 7700х, а не з 5800x3d. Скільки буде коштувати апгрейд на нього? :D
Lorichic
Member

Повідомлення

Mad Dog: 02.11.2022 10:22от тільки у цьому графіку 13700к конкурує з 7700х, а не з 5800x3d.
На этом графике 13700к есть с ддр5 и ддр4, речь шла просто об абгрейде процессора, а не платформы
feniks_tm
Member

Повідомлення

Lorichic: 02.11.2022 10:45
Mad Dog: 02.11.2022 10:22от тільки у цьому графіку 13700к конкурує з 7700х, а не з 5800x3d.
На этом графике 13700к есть с ддр5 и ддр4, речь шла просто об абгрейде процессора, а не платформы
DDR5 уже насправді не такий і аргумент) Он M-Die буде ~4700грн за 32Гб кіт - HMCG78MEBUA081N. Я юзані Samsung B-Die DDR4 і то дороще брав. Спитаєш що в них такого? Та нічого особливого, всього лиш їдуть 6800+ при CL30-32, в залежності від вдалості КП конкретного проца.
Mad Dog
Member

Повідомлення

Lorichic: 02.11.2022 10:45
Якась тупа маніпуляція. У 10700к та 13700к сокети різні. як ти поміняєш проц без зміни платформи? :lol:
Lorichic
Member

Повідомлення

Mad Dog: 02.11.2022 11:32 У 10700к та 13700к сокети різні. як ти поміняєш проц без зміни платформи?
Неужели :eek: Зато память можно старую оставить, спасибо интелу за это, вообще то речь шла про двух производителей процессоров, где можно было оставить плату, значит сэкономили, нет, новую купим
feniks_tm: 02.11.2022 10:53DDR5 уже насправді не такий і аргумент
Да я в курсе, у меня дул ранк лежит, пока без дела https://ibb.co/cL60GYv

Отправлено спустя 52 секунды:
feniks_tm: 02.11.2022 10:53Я юзані Samsung B-Die DDR4 і то дороще брав. Спитаєш що в них такого? Та нічого особливого, всього лиш їдуть 6800+ при CL30-32, в залежності від вдалості КП конкретного проца.
Будешь менять МП и память?
feniks_tm
Member

Повідомлення

Lorichic: 02.11.2022 11:44 Будешь менять МП и память?
Вже, але потреби особливої в тому не було, просто хотілось пощупати ддр5) Таймінги ще крутити й крутити, ніяк повноцінно не знайду на то часу. Сам 13700 звісно на фоні 12700 досить гарячий, сумнівні відчуття від переїзду. Бачити 75-77 градусів на андерволтному проці під синькою відносно 62-65 на 12700 уже якось не камільфо, хоча для багатьох це пшик, а не температури, а мене бісить)

Lorichic, де радіатори доречі купував?
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Mad Dog
Member

Повідомлення

Lorichic: 02.11.2022 11:44вообще то речь шла про двух производителей процессоров, где можно было оставить плату
Ні, то ти сам собі навигадував... там мова йшла, що 8700 на практиці сенсу міняти немає. Якщо звісно тобі комп не потрібен аби маструбувати на бенчмарки.
Lorichic
Member

Повідомлення

feniks_tm
Ну ты даёшь, всё поменял, а меня не впечатлил ам5 в играх по сравнению с 5800x3d, первое поколение пропущу, а там может МП подешевеют и выбор лучше будет
feniks_tm: 02.11.2022 11:49де радіатори доречі купував?
https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 1802YIRuXH
За три недели доставили
feniks_tm: 02.11.2022 11:49 Бачити 75-77 градусів на андерволтному проці під синькою відносно 62-65 на 12700 уже якось не камільфо, хоча для багатьох це пшик, а не температури, а мене бісить)
А по производительности что, в BF5 бустануло?
feniks_tm
Member

Повідомлення

Lorichic: 02.11.2022 12:00 а меня не впечатлил ам5 в играх по сравнению с 5800x3d
Мене також, а особливо таргет в 95 градусів :gigi: , хоча знаючи мене там були б 70-80 на практиці.
Lorichic: 02.11.2022 12:00 А по производительности что, в BF5 бустануло?
Думаєш я дивився ) ? У мене зараз певно і місця на ссд під нього нема :gigi: Та й з 12700 я ніяких бенчів перед зміною проца не знімав, тому і порівнювати нема що з чим. Апгрейд для апгрейду )
Lorichic
Member

Повідомлення

Mad Dog: 02.11.2022 11:56там мова йшла, що 8700 на практиці сенсу міняти немає. Якщо звісно тобі комп не потрібен аби маструбувати на бенчмарки.
Какие ещё бенчмарки, он игры некоторые не тащит, свежие интелы и амд только вытягивают, ни кто ни кого не агитирует на апгрейд, сиди на своём кофейнике
https://www.techspot.com/article/2370-b ... ltiplayer/
Відповісти