Останні статті і огляди
Новини
Corsair напоминает о важности эффективного охлаждения модулей DDR5
-
Scoffer
Member
ronemun
Суть та сама: холодний старт з заповленням 96 тер оперативи даними з ссд буде багато годин незалежно від того на скільки віртуалок нарізати цей сервер, одну чи 30. А от 30 компів стартонуть сильно швидше. Ріст серваків вшир це тупіковий шлях розвитку.
Відправлено через 1 хвилину 33 секунди:
Як, власне, і спроба обробити нейромережами все на світі
Суть та сама: холодний старт з заповленням 96 тер оперативи даними з ссд буде багато годин незалежно від того на скільки віртуалок нарізати цей сервер, одну чи 30. А от 30 компів стартонуть сильно швидше. Ріст серваків вшир це тупіковий шлях розвитку.
-
Alligator
Member
А почему?Scoffer: ↑ 06.08.2021 23:36 ronemun
ProxMox, что на 16 Гб ОЗУ, что на 512 и 1024 Гб загружается за одно и тоже время +-. Виртуалки поочередно с интервалом в несколько секунд. Если 1024 ГБ увеличить до 96 Тб почему оно несколько часов должно грузится? Или ты о каком-то облачном решение которое после рестарта начинает что-то синхронизировать по типу рейда после замены диска?
-
Scoffer
Member
Alligator
Тому, що швидкість роботи ссд і шин на котрих вони сидять, як не дивно, не нескінчена, а якщо взяти SAN то взагалі І я не про старт віртуалки, а про забиття оперативи даними. Серверну оперативу не дуже часто купляють щоб тримати її пустою.
Тому, що швидкість роботи ссд і шин на котрих вони сидять, як не дивно, не нескінчена, а якщо взяти SAN то взагалі І я не про старт віртуалки, а про забиття оперативи даними. Серверну оперативу не дуже часто купляють щоб тримати її пустою.
-
Denvys5
Member
Alligator
Несколько часов будет разогреватся софт, не ось. Пока бд выкачается с дисков в раму, например. Пока кеши прогреются. 4 NVMe Pcie4.0 диска (на которые даже нельзя записать такой обьём) в режиме RAID10 будут ~10 часов прогревать такой обьём памяти, если взять нулевые задержки на чтение и полное отсутствие оверхеда на чтение
Несколько часов будет разогреватся софт, не ось. Пока бд выкачается с дисков в раму, например. Пока кеши прогреются. 4 NVMe Pcie4.0 диска (на которые даже нельзя записать такой обьём) в режиме RAID10 будут ~10 часов прогревать такой обьём памяти, если взять нулевые задержки на чтение и полное отсутствие оверхеда на чтение
-
Alligator
Member
Ну так и сервера не выключают в 17:00, чтоб включить в 8:00. Последнее, что было на моей памяти по штатному перезапуску ноды с виртуалками это плановое обновление ПО из-за уязвимостей Intel, по статиските в среднем у меня по 500 дней они без перезагрузки, обновление гипервизора требует только перезапуск демонов. Да и не будет оно 100500 Тб при старте жрать, при старте в среднем каждая виртуалка пару Гб жрет, вот уже в процессе работы начинает кешировать данные, у меня куча примеров с видеоконференцией, файлопомойкой, видеоретранслятором есть где занято 10-16Гб ОЗУ, но оно в Кеше, а так жрет в пределах 5-10%.Scoffer: ↑ 07.08.2021 00:06 Alligator
Тому, що швидкість роботи ссд і шин на котрих вони сидять, як не дивно, не нескінчена І я не про старт віртуалки, а про забиття оперативи даними. Серверну оперативу не дуже часто купляють щоб тримати її пустою.
-
avuremybe
Member
Так для Ваших примеров, наверное, и серверов с 96 ТБ оперативы никто не покупал?Alligator: ↑ 07.08.2021 00:15у меня куча примеров с видеоконференцией, файлопомойкой, видеоретранслятором есть где занято 10-16Гб ОЗУ, но оно в Кеше, а так жрет в пределах 5-10%.
Вы прекращайте между строк читать, Вам там два человека одно и то же пишут по несколько раз.
-
Alligator
Member
Нету, поэтому и интересно как оно поведет себя в реальной работе. Не все используют сервера с тем, чтоб там БД на 96Тб ОЗУ хранить. Да и как бы это не было глупо, у меня 1 Тб ОЗУ начинает упиратся в два массива SSD с рейд 10. Как уже сказали выше "расти в ширь" тупиковый путь но и отдавать за каждый дополнительный сервер стоимость иномарки + 50 баксов за 2 юнита в месяц кусается, тем более что спустя 5-10 лет "иномарка" превращается в ржавый жигуль.avuremybe: ↑ 07.08.2021 00:24Так для Ваших примеров, наверное, и серверов с 96 ТБ оперативы никто не покупал?Alligator: ↑ 07.08.2021 00:15у меня куча примеров с видеоконференцией, файлопомойкой, видеоретранслятором есть где занято 10-16Гб ОЗУ, но оно в Кеше, а так жрет в пределах 5-10%.
Вы прекращайте между строк читать, Вам там два человека одно и то же пишут по несколько раз.
-
maksim2020
Member
Тільки зовнішній. Не-гелієвий працювати буде хвилини півтори-дві, не більше, бо "do not cover any drive holes". Гелієві абсолютно (ну майже, дивлячись на природу самого гелія) герметичні, тому працювати будуть.Ostin: ↑ 06.08.2021 16:54Всегда было интересно, как в такое добавить диск, например? Его даже сушить не надо?daem0ns: ↑ 06.08.2021 15:50есть отличная метода.
-
Alligator
Member
Там браузер убрать со списка просто нужно.
Не единожды видел людей которые на виртуальной машине с 2 Гб ОЗУ держат в трее Амазон на 10-15 вкладок и жалуются, что "тормозит и не реально работать".
-
Scoffer
Member
Denvys5
Все вірно. І тут постає питання: якщо данні завантажуються протягом багатьох годин, вивантажуються ще довше, а обробляються довше в сотні-тисячі раз, то може не такі вони вже і оперативні щоб прям в оперативі тримати, і щось не так з логікою побудованої архітектури?
Alligator
Я звісно за тебе дуже радий, що можеш не бутатись по півтора роки, але є у мене одна інмеморі бдшечка на якихось жалюгідних 24 тера, і бутати її доводиться мінімум раз на квартал, а то і того частіше. Бо на неї регулярно виходять секьюріті апдейти, котрі спрацьовують післе перезапуску хоча б самого сервісу, а якщо їх не ставити, то до тебе приходять спеціально навчені люди з іт-безпеки і культурно пояснюють що ти неправий. Звісно там кластер і все таке, переключення на секондарі ноду майже миттєве, але все одно доводиться постійно узгоджувати потенційні простої на випадок якщо щось піде не так (а такі випадки були).
І от дуже не прикольно коли щось йде не так, у тебе над душою стоїть ціла купа народу, а ти тупо чекаєш 5 з копійками годин (мій випадок) поки ця зараза стартоне, і то не факт що успішно
Це самий калічний/самий проблемний сервіс за всю мою практику.
Відправлено через 6 хвилин 1 секунду:
А саме смішне, що до інмеморі все це діло не сильно повільніше працювало на самому звичайному ораклу з терабайтом оперативи. Але потім прийшли маркетологи і продали великим босам покращення Тільки ніхто з босів не подумав про супутні накладні розходи на вводи-виводи і доступ до інших систем, котрі ну ніяк не зменшуються при такій заміні.
У нас і вийшло, що аналітичний запит в базу типу швидше в рази, але він і до того займав не більше 10-15% сумарного часу опрацювання даних, тепер 5%, але в сумі це до сраки бо швидше стало на якихось 10% зато якою ціною.
Відправлено через 15 хвилин 27 секунд:
Тому я і вважаю що ріст об'ємів пам'яті без відповідного росту обчислювальної потужності, шин обміну даними, в тому числі швидкості роботи самої оперативи, котра не встигає за об'ємами, і, головне, швидкості роботи залежних систем - натягування сови на глобус.
Все вірно. І тут постає питання: якщо данні завантажуються протягом багатьох годин, вивантажуються ще довше, а обробляються довше в сотні-тисячі раз, то може не такі вони вже і оперативні щоб прям в оперативі тримати, і щось не так з логікою побудованої архітектури?
Alligator
Я звісно за тебе дуже радий, що можеш не бутатись по півтора роки, але є у мене одна інмеморі бдшечка на якихось жалюгідних 24 тера, і бутати її доводиться мінімум раз на квартал, а то і того частіше. Бо на неї регулярно виходять секьюріті апдейти, котрі спрацьовують післе перезапуску хоча б самого сервісу, а якщо їх не ставити, то до тебе приходять спеціально навчені люди з іт-безпеки і культурно пояснюють що ти неправий. Звісно там кластер і все таке, переключення на секондарі ноду майже миттєве, але все одно доводиться постійно узгоджувати потенційні простої на випадок якщо щось піде не так (а такі випадки були).
І от дуже не прикольно коли щось йде не так, у тебе над душою стоїть ціла купа народу, а ти тупо чекаєш 5 з копійками годин (мій випадок) поки ця зараза стартоне, і то не факт що успішно
Це самий калічний/самий проблемний сервіс за всю мою практику.
Відправлено через 6 хвилин 1 секунду:
А саме смішне, що до інмеморі все це діло не сильно повільніше працювало на самому звичайному ораклу з терабайтом оперативи. Але потім прийшли маркетологи і продали великим босам покращення Тільки ніхто з босів не подумав про супутні накладні розходи на вводи-виводи і доступ до інших систем, котрі ну ніяк не зменшуються при такій заміні.
У нас і вийшло, що аналітичний запит в базу типу швидше в рази, але він і до того займав не більше 10-15% сумарного часу опрацювання даних, тепер 5%, але в сумі це до сраки бо швидше стало на якихось 10% зато якою ціною.
Відправлено через 15 хвилин 27 секунд:
Тому я і вважаю що ріст об'ємів пам'яті без відповідного росту обчислювальної потужності, шин обміну даними, в тому числі швидкості роботи самої оперативи, котра не встигає за об'ємами, і, головне, швидкості роботи залежних систем - натягування сови на глобус.
-
Alligator
Member
Scoffer
Спасибо за объяснение. В моем случае данные как раз не всегда оперативные но раз клиент заплатил за виртуалку с 32Гб ОЗУ то он получит 32Гб ОЗУ.
Знаю эти приколы, боссы решили, что 120 Амперные аккаумуляторы перебор - хватит и 60 Амперных на время поднятия дизеля для локальный серверов... Не знаю каким образом сложились звёзды, но дизель который врубается автоматом таки не стартанул за отведенное время, а как завелся то ОС на прокси и ДНС серверах решила на 5 часов сделать синхронизацию рейда, а только потом приступить к запуску сервисов
Спасибо за объяснение. В моем случае данные как раз не всегда оперативные но раз клиент заплатил за виртуалку с 32Гб ОЗУ то он получит 32Гб ОЗУ.
Знаю эти приколы, боссы решили, что 120 Амперные аккаумуляторы перебор - хватит и 60 Амперных на время поднятия дизеля для локальный серверов... Не знаю каким образом сложились звёзды, но дизель который врубается автоматом таки не стартанул за отведенное время, а как завелся то ОС на прокси и ДНС серверах решила на 5 часов сделать синхронизацию рейда, а только потом приступить к запуску сервисов
-
Melofon
Member
У меня браузер открыт иногда на 40-70 вкладок (правда разных) + вайбер + игра и хватает 16 гиг с маленьким запасомAlligator: ↑ 07.08.2021 00:56Там браузер убрать со списка просто нужно.
Не единожды видел людей которые на виртуальной машине с 2 Гб ОЗУ держат в трее Амазон на 10-15 вкладок и жалуются, что "тормозит и не реально работать".
-
Scoffer
Member
Alligator
Мені взагалі здається що концепція DDR + NAND віджила своє і від масштабування далі профіт мінімальний а головняка море.
Треба вводити нову, більш оперативну оперативу меншого об'єму і ще один проміжний шар пам'яті для даних котрі ще не треба закидати в проц для перемолки, але вже і не на винтах тримати бо вже скоро.
Типу SRAM + 3D XPoint або FRAM + NAND
Мені взагалі здається що концепція DDR + NAND віджила своє і від масштабування далі профіт мінімальний а головняка море.
Треба вводити нову, більш оперативну оперативу меншого об'єму і ще один проміжний шар пам'яті для даних котрі ще не треба закидати в проц для перемолки, але вже і не на винтах тримати бо вже скоро.
Типу SRAM + 3D XPoint або FRAM + NAND
-
ronemun
Advanced Member
Scoffer
навіть 8 ядерний Epyc має 250 ГБ/с шину PCIe в кожну сторону. А Pcie v5 ще у 2 рази швидша, а PCie v6 вже на підході. А це 1 ТБ в 1 сторону на 1 проц.
До того ж не факт що до того часу флеш не стануть повноцінно в DDR5 слоти запихати назовсім через емулятор DRAM, або DRAM тупо підключать до живлення, частково чи повністю, як зараз гаряче включення в ентерпрайз системах - в них контролери памяті зовнішні, так би мовити, можуть, якщо потрібно, підтримувати консистентість незалежно
В інтела вже зараз оператива у флеш пише лише 1/8 від швидкості планки, і то усталена швидкість, на зчитування значно швидше.
Ті хто буде робити сервак з 96ТБ оперативи думаю знають як нормально флеш підключити. Я вже мовчу що часто там стиснення на льоту, яке ще у рази швидкість збільшує.
Хлопці з Baidu ще у 12 році робили свій флеш контролер, щоб не залежати від затримок наворочених примочок тодішніх грандів. Вони заказали в Huawei на основі тодішніх fpga, отримали 28 каналів, без вирівнювання зносу і іншої лабуди, а головне на максимальну швидкість шини PCIe і з затримкою в одниці мікросекунд, що значно швидше ніж зарашні Optane i ZDrive. Зарашній флеш на порядок швидший і менші затримки має
навіть 8 ядерний Epyc має 250 ГБ/с шину PCIe в кожну сторону. А Pcie v5 ще у 2 рази швидша, а PCie v6 вже на підході. А це 1 ТБ в 1 сторону на 1 проц.
До того ж не факт що до того часу флеш не стануть повноцінно в DDR5 слоти запихати назовсім через емулятор DRAM, або DRAM тупо підключать до живлення, частково чи повністю, як зараз гаряче включення в ентерпрайз системах - в них контролери памяті зовнішні, так би мовити, можуть, якщо потрібно, підтримувати консистентість незалежно
В інтела вже зараз оператива у флеш пише лише 1/8 від швидкості планки, і то усталена швидкість, на зчитування значно швидше.
Ті хто буде робити сервак з 96ТБ оперативи думаю знають як нормально флеш підключити. Я вже мовчу що часто там стиснення на льоту, яке ще у рази швидкість збільшує.
Хлопці з Baidu ще у 12 році робили свій флеш контролер, щоб не залежати від затримок наворочених примочок тодішніх грандів. Вони заказали в Huawei на основі тодішніх fpga, отримали 28 каналів, без вирівнювання зносу і іншої лабуди, а головне на максимальну швидкість шини PCIe і з затримкою в одниці мікросекунд, що значно швидше ніж зарашні Optane i ZDrive. Зарашній флеш на порядок швидший і менші затримки має
-
Alligator
Member
ronemun
Чтоб что-то считало это 250Гб/сек нужно, чтоб что-то отдало со скоростью 250Гб/сек, а у нас таких накопителей нет. (Упустим принцит и ограничения передачи данных между компонентами)
Чтоб что-то считало это 250Гб/сек нужно, чтоб что-то отдало со скоростью 250Гб/сек, а у нас таких накопителей нет. (Упустим принцит и ограничения передачи данных между компонентами)
- спойлер
-
love_is
Member
с такми потреблениями, скоро понадобяткя кондиционеры для пу.. Это жесть, когда в хате нормально-терпимо, при включении компа становится дико жарко, и нужно включать кондишен.. Но блин когда эти новые енергоэфективные системы с 100500ват, то нужен будет вобщ в хату еще один кондишен
-
sotsseti
Member
Хватает, но на грани.
Просто браузер хром с парой вкладок, apex и 13-14gb занято.
-
SilberV
Member
Открыл десяток вкладок, запустил Циву6, в систрее висит стандартный мой набор программ, открыл raw-файл с камеры в фотошопе. Занято 13.3 Гб. Абсолютно нереалистичный сценарий работы, и всё равно хватает. ЧЯДНТ?sotsseti: ↑ 07.08.2021 09:31 Хватает, но на грани.
Просто браузер хром с парой вкладок, apex и 13-14gb занято.
Я прекрасно понимаю, что если захотеть, то можно и 128 Гб загрузить всяким мусором. Но речь про адекватную работу, а не "запустил пять игр одновременно, переключаюсь альт-табом и мне памяти не хватает".
-
max1024
Retroclocker
Ну теперь память будет выходить из строя чаще. И если продолжить мысль, то материнки подешевеют, за счет упрощения схемотехники. А по факту получим рост цен обоих компонентов. И еще мысль оверская ОЗУ с 16 фазами будет уже стоить гораздо дороже, чем раньше любая ОЗУ для всех, вот это жирный минус. Вот и прогресс
-
Scoffer
Member
Ага, а куди їх втикати? От ти вище пропонував нарізати віртуалок. Значить і СХД віртуалізоване. Самий моднячий SAN на зараз це 100Гб/с. При чому оскільки це SAN, то явно схема не точка-точка сервер-СХД, а до СХД через SAN-свіч таких серваків прикручено з десяток.ronemun: ↑ 07.08.2021 01:50навіть 8 ядерний Epyc має 250 ГБ/с шину PCIe в кожну сторону. А Pcie v5 ще у 2 рази швидша, а PCie v6 вже на підході. А це 1 ТБ в 1 сторону на 1 проц.