Инструмент GameMode от компании Feral Interactive ускоряет игры в ОС семейства Linux

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
nazar-pc
Member

Повідомлення

Freem-freem:
nazar-pc:Те, що згадані інструменти ви підняли на Windows швидше ніж під Linux просто на грані фантастики.
Давай, если есть желание и ты такой специалист, то создай темку на форуме с описанием, что и как ты сетапишь, а я посмотрю, думаю всем будет полезно, как там с помощью
Не напишу. Моя система була встановлена в далекому 2013 році і з того часу не перевстановлювалась. І за цей час кастомізацій зібралось стільки, що я не всі згадаю. На серверах все в Docker контейнерах з відтворюваними образами, але на десктопі повний кастом, який зовнішньо нічим не видає що під капотом Ubuntu.

Потенційне перевстановлення і доведення до поточної кондиції займе надто багато часу, тому я не перевстановлюю систему ніколи. Замість цього в мене кожні 15хв робиться автоматичний знімок стану системи на SSD + копія одразу пересилається на HDD + раз на кілька тижнів HDD повністю дублюється на ще один HDD що крім резервування ніколи ні до чого не підключений + ще одна копія викладається на приватний сервер. Тобто навіть якщо будинок знесе метеорит, я за пару годин зможу розкатати повну копію системи станом максимум кілька тижнів тому. Само собою, всі диски та резервні копії надійно зашифровані.

Якщо є конкретні питання то буду радий допомогти. Я, наприклад, активно відповідаю в питаннях про Ubuntu/Linux на тостері: https://toster.ru/tag/ubuntu/info
Freem-freem
Member

Повідомлення

nazar-pc:Якщо є конкретні питання то буду радий допомогти
За линк спасибо!
Давай попробуем :
--- как поменять переменные среды разработки, создать новые ? Чтобы наглядно, а не правкой файла настроек в терминале
--- как запустить быстро Jmeter из папки, если я не хочу из терминала сперва открывать папку где он лежит, а после колать сам запуск. Хочу как в винде: Win+JM и сразу запуск, 2 секунды. Возможно есть на линуксе поиск как на маке?
--- как изменить хоткеи системы?
--- буфер обмена Ditto https://ditto-cp.sourceforge.io/ какой аналог на линукс?
--- fiddler аналог на линукс
--- Snagit для линукс
--- Total Commander ?
--- punto switcher?

Это, что в голову сейчас пришло.
nazar-pc
Member

Повідомлення

Freem-freem:
nazar-pc:Якщо є конкретні питання то буду радий допомогти
За линк спасибо!
Давай попробуем :
--- как поменять переменные среды разработки, создать новые ? Чтобы наглядно, а не правкой файла настроек в терминале
--- как запустить быстро Jmeter из папки, если я не хочу из терминала сперва открывать папку где он лежит, а после колать сам запуск. Хочу как в винде: Win+JM и сразу запуск, 2 секунды. Возможно есть на линуксе поиск как на маке?
--- как изменить хоткеи системы?
--- буфер обмена Ditto https://ditto-cp.sourceforge.io/ какой аналог на линукс?
--- fiddler аналог на линукс
--- Snagit для линукс
--- Total Commander ?
--- punto switcher?

Это, что в голову сейчас пришло.
1) Змінні міняються в текстовому файлі. Не знаю що може бути наглядніше за export ABC="abc". Значно простіше за десяток кліків та пачку вікон в Windows. Щоб переглянути поточні пишете в терміналі env і всі вони виведуться на екран.
2) Не розумію що значить з папки. В Linux по Super/Win теж відкривається пошук програм в більшості DE. Пишете пару букв і Enter. І на відміну від Windows, програму буде знайдено :laugh:
3) В налаштуваннях, графічний інтерфейс для всіх основних системних опцій там є, в Ubuntu 17.04- можна поставити CompizConfig Settings Manager і налаштовувати в графічному інтерфейсі всі гарячі клавіші клавіатури, мишки та навіть наведення на кути екрану курсором та вішати на їх комбінації що завгодно
4) Я використовую кросплатформенний CopyQ, задоволений
5) На сайті Fiddler є версія під Linux, якщо я нічого не плутаю (хоча сам таким не користуюсь, сходу не підкажу)
6) Я користуюсь SimpleScreenRecorder (єдине чого не вистачає - записує лише один аудіо канал, треба мікшувати PulseAudio вручну у випадку потреби колонок + мікрофону), ще люди користуються OBS, або якщо не буде глючити то Kazam дуже зручний, але в мене він погано працював останнього разу, і по-моєму щось від GNOME навіть може з коробки стояти
7) Як варіант можете спробувати SpaceFM, сам на нього недавно перейшов, до 4х панелей, гарячі клавіші можна навісити буквально на все, якщо гарячі клавіші не обов'язкові - мені подобається Nemo
8) Був gXneur, але в якийсь момент через геніальних розробників GNOME перестав працювати, з того часу не пробував, але коли працював подобався мені більше за punto switcher. Загалом можна жити й так

Тобто фактично у вас претензії не до ОС як такої, а до того, що ви Х років працюєте з Windows і звикли до цілком конкретних програм, але не всі вони доступні під Linux.
sinner
Member

Повідомлення

Freem-freem
--- Total Commander ?
double commander
Robostyle
Member

Повідомлення

Andrey2005
Пфф, 8700К 5 ГГц + 1080 2 ГГц, когда замес с 7мью болванам по 100 юнитов начинается, ФПС падает до 30-13
Freem-freem
Member

Повідомлення

nazar-pc
:beer:
Freem-freem
Member

Повідомлення

nazar-pc
ну в общем решил я дать шанс линуксу, да и для опыта пригодится, скачал сперва последний Mint на цинамоне, во время загрузки после выбора меню запуска минта экран просто черный, пробовал разные модификации в биосе, пробовал разные флешки и пробовал вынимать все лишние устройства из компа, думал может какая-то несовместимость... Но так и не решил.
Ладно, скачал убунту 17.10, поставилась сразу и без проблем (в отличии от минта), поставил на тот же диск где и винда, выделив сперва 8гб под свап и 40гб под систему, GRUB нормально работает, могу выбрать и винду и убунту при загрузке.
Теперь интересное - винда перестала нормально загружаться, уже после логина пользователю - дикие тормоза, но я пока забил и думаю настрою линукс, подтянул все апдейты, согласно твоего месаджа (еще раз спасибо) настроил, что надо, правда помучался, одни проги в формате .deb, другие .rpm или вообще просто архивом trz. Намучался пока телеграмм поставил, слак и еще месенджеры, потому что что-то тянется из репозитория и можно как белый человек одной командой поставить, а что-то только с танцами с бубном (гуглишь, потом пишешь несколько команд, указываешь верный путь и так далее), геморрой еще тот :-/

Драйвера на 1080ти так и не ставились.

Ладно, убил реально вечер, все настроил, доволен, мне понравилась убунта 17.10 больше чем винда визуально, а слева панель с точками запущенных приложений, похожая на маковскую, вообще киллер фича :D

Значит это все было вчера вечером, сегодня утром один раз загрузился в убунту, надо было по работе кое-что сделать, потом выключил комп, через пару часов загружаюсь - не могу, дальше экрана входа пользователя загрузка не идет, вижу такую картину ниже и все, больше в убунту я зайти так и не смог, пишу с винды :D
Зображення

Любители линукса наверняка скажут, что я не так поставил его, не тот дистрибутив взял и вообще я наверно сам виноват, раз операционная система не может нормально стабильно работать, это еще учитывая, что я никаких реально трудоемких задач не делал.

Имхо, но как по мне, то винда 10 работает реально четко и стабильно :up:
nazar-pc
Member

Повідомлення

Freem-freem:nazar-pc
ну в общем решил я дать шанс линуксу, да и для опыта пригодится, скачал сперва последний Mint на цинамоне, во время загрузки после выбора меню запуска минта экран просто черный, пробовал разные модификации в биосе, пробовал разные флешки и пробовал вынимать все лишние устройства из компа, думал может какая-то несовместимость... Но так и не решил.
Ладно, скачал убунту 17.10, поставилась сразу и без проблем (в отличии от минта), поставил на тот же диск где и винда, выделив сперва 8гб под свап и 40гб под систему, GRUB нормально работает, могу выбрать и винду и убунту при загрузке.
Теперь интересное - винда перестала нормально загружаться, уже после логина пользователю - дикие тормоза, но я пока забил и думаю настрою линукс, подтянул все апдейты, согласно твоего месаджа (еще раз спасибо) настроил, что надо, правда помучался, одни проги в формате .deb, другие .rpm или вообще просто архивом trz. Намучался пока телеграмм поставил, слак и еще месенджеры, потому что что-то тянется из репозитория и можно как белый человек одной командой поставить, а что-то только с танцами с бубном (гуглишь, потом пишешь несколько команд, указываешь верный путь и так далее), геморрой еще тот :-/

Драйвера на 1080ти так и не ставились.

Ладно, убил реально вечер, все настроил, доволен, мне понравилась убунта 17.10 больше чем винда визуально, а слева панель с точками запущенных приложений, похожая на маковскую, вообще киллер фича :D

Значит это все было вчера вечером, сегодня утром один раз загрузился в убунту, надо было по работе кое-что сделать, потом выключил комп, через пару часов загружаюсь - не могу, дальше экрана входа пользователя загрузка не идет, вижу такую картину ниже и все, больше в убунту я зайти так и не смог, пишу с винды :D
Зображення

Любители линукса наверняка скажут, что я не так поставил его, не тот дистрибутив взял и вообще я наверно сам виноват, раз операционная система не может нормально стабильно работать, это еще учитывая, что я никаких реально трудоемких задач не делал.

Имхо, но как по мне, то винда 10 работает реально четко и стабильно :up:
За Mint не знаю, ніколи не розумів для чого його обирають. Ще є розумники на тостері, які типу хакери, одразу ставлять Kali Linux, а потім задають купу нубських питань.

Драйвери чому не поставились? Яким способом драйвери ставились (те що на скриншоті може бути наслідком криво встановлених пропрієтарних драйверів)?
Сподіваюсь не з сайту Nvidia бінарники качали в стилі Windows :laugh:

Взагалі пропрієтарні драйвери чи не єдиний спосіб зламати систему. З AMD все в рази простіше - там відкриті дрова швидші за пропрієтарні, все працює з коробки :)

Я б рекомендував ставити графічні драйвери з цього репозиторію (в самого зараз стоять 396.18 на 1080 Ti):

Код: Виділити все

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-396 nvidia-settings
І перезавантажитись. Якщо графічний вхід не працює - на екрані входу Ctrl+Alt+F1 і увійти в термінал. Якщо інтернет по кабелю, то вказаний драйвер поставиться без проблем (і по ходу видалить старий якщо якийсь зламаний стоїть).

Ну і непогано було б уточнити що саме робилося з системою, бо маловірогідно що не торкаючись нічого вона от так просто перестала завантажуватись. Вище писалось про змінні оточення, якщо зробити опечатку в файлі то можна отримати подібний результат В терміналі якщо ввести journalctl -xe то має бути написано в чому саме проблема виникла.

Перевага Linux тут в тому, що безповоротно систему зламати практично неможливо. Прикро, звичайно, що систему в принципі можна зламати, але 100% захисту не придумаєш.

З приводу програм - деякі сторонні (як Slack) можуть пропонувати deb файли, але при встановленні вони самі додають себе в список репозиторіїв і далі оновлюються штатним способом через менеджер пакетів.
Freem-freem
Member

Повідомлення

nazar-pc:Я б рекомендував ставити графічні драйвери з цього репозиторію (в самого зараз стоять 396.18 на 1080 Ti):
В след.раз обязательно :D
Так а что есть в линукс дистрибутивах стабильного или все такое же сырое, как эта убунта 17.10 ? Интересно стало, может есть что стабильное и не страшное, как убунта 16.04 ;)
nazar-pc:Kali Linux
Ну я им пользуюсь когда надо (тестирую иногда сесурити), но толком не настраиваю, он специфичный.
nazar-pc:бінарники качали в стилі Windows
Ты меня обижаешь, скачал расширения или sh или run. Ерор какой-то был связан с X что-то там, было поздно, я решил утром разобраться, но уже так зайти и не смог в систему.
nazar-pc:що саме робилося з системою
Вообще ничего, поставил софт и браузером пользовался, в слаке отписал, по мелочи, скайп запустил...
nazar-pc
Member

Повідомлення

Freem-freem:
nazar-pc:Я б рекомендував ставити графічні драйвери з цього репозиторію (в самого зараз стоять 396.18 на 1080 Ti):
В след.раз обязательно :D
Так а что есть в линукс дистрибутивах стабильного или все такое же сырое, как эта убунта 17.10 ? Интересно стало, может есть что стабильное и не страшное, как убунта 16.04 ;)
nazar-pc:Kali Linux
Ну я им пользуюсь когда надо (тестирую иногда сесурити), но толком не настраиваю, он специфичный.
nazar-pc:бінарники качали в стилі Windows
Ты меня обижаешь, скачал расширения или sh или run. Ерор какой-то был связан с X что-то там, было поздно, я решил утром разобраться, но уже так зайти и не смог в систему.
nazar-pc:що саме робилося з системою
Вообще ничего, поставил софт и браузером пользовался, в слаке отписал, по мелочи, скайп запустил...
Ubuntu цілком стабільна система, якщо її навмисно не ламати (а коли ламати, то можна назад пофіксити, там компоненти досить самостійні та можна знайти причину).

Kali для спец задач ОК. Я про тих, хто ставить його на домашній комп'ютер в якості першого дистрибутива Linux :)
Ты меня обижаешь, скачал расширения или sh или run
Я саме це і мав на увазі. Ставити треба було або з репозиторію що я вказав, або взагалі не торкатись командного рядка. В програмах з коробки доступна утиліта для встановлення драйверів. Заходиш, обираєш там пропрієтарний драйвер, натискаєш ОК і перезавантажуєшся. Все. Не треба ні ні яких сайтах нічого скачувати, все само собою поставиться зі стокових репохиторіїв і дуже маловірогідно що зламається бо тестується Canonical (репозиторій що я вказував має новіші драйвери, в тому числі бета-версії, тому я ними і користуюсь). Там же можна включити/виключити оновлення мікрокоду для Intel/AMD, поставити драйвери для екзотичних Wi-Fi/Ethernet карток, по-моєму деяких принтерів і так далі, відображається лише те, що з заліза доступно на поточній машині.

До речі, Ubuntu 18.04 хоча й не зарелізилась, але досить стабільна (сиджу з жовтня, тому знаю що кажу) і там в репозиторіях лежить з коробки новесенький драйвер від Nvidia, на відміну від 17.10. А ще включена підтримка GLVND і купа іншої смакоти, рекомендую!

Але ні, замість того щоб поставити простим способом треба було піти, як це завжди роблять в Windows, на якийсь сайт, щось там скачати, вручну запустити під адміністратором, а потім раптом Ubuntu не стабільною виявляється :gigi:

Коротше кажучи, якщо щось не ставиться чи не так працює, то звертайтесь або тут, або запрошуйте мене як експерта на Тостері, чим зможу допоможу. І не ламайте свої Linux-и, вони ні в чому не винні :beer:
Freem-freem
Member

Повідомлення

nazar-pc:Ubuntu 18.04
А когда стабильная выйдет эта сама обновится? Спасибо гляну, интересно стало еще KDE Plasma поставить вместо гнома. ;)
nazar-pc
Member

Повідомлення

Freem-freem:
nazar-pc:Ubuntu 18.04
А когда стабильная выйдет эта сама обновится? Спасибо гляну, интересно стало еще KDE Plasma поставить вместо гнома. ;)
Так, оновиться без проблем. В мене з 2013 року оновлюється, весь час на нестабільних версіях сиджу :)
Відповісти