Поможіть подружити Xenon з RX 5700XT

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Повідомлення
Xaker-1911-
Junior

Повідомлення

Рішив обновити карточку і тут началось... Заказую карточку першу від gigabyte так як боявся що буде проблема з БЖ він 600W 80Plus Bronze (тіпа впритик але мало би хватати).
Приходить карта ставлю всьо як би ок, на другий день стають не стабільні але час від часу глухі зависаняя пк з чорним єкраном. В максимальних наванатженнях... (Як мені здається)
Розумію що перший підозрюваний це БЖ беру заказую 750W - пока він приходив я включаю в Adrenaline (Авто-АНДЕРВОЛЬТ) і все якоби працює нармально ці дні поки чекаю блок.
Ну я головою хочу гнати відеокарту і розумію що старого блока не хватить точно) Приходить блок ставлю включаю запускаю Forza політ перших 15-20 мін нормальний споживання 250+Watt все ок потім ситуація аналогічня: Чорний екран + характерний звук в навушниках ПК дальше наглухо висне.
Лажу в біос пробую виключати включати resizable bar (так як він може конфліктувати з китай платами x99 і Xenon) - не помогає...
Потім знахожу що в мене система працює на CSM режимі а не UFI, виключаю CSM... нічого не міняється комп зависає при макс нагрузках
Так я мучусь днів 10 в кінці пк зависає при роботі Ютуб і я розумію що це вже 100% відеокарта яку лиш купив вона повністю була провірена обслужена на гарантії.
Пишу пацанам що проблема карті капець, відправляю назад вони два дня тестять кажуть всьо ок. Я договарююсь що вона мені не підходить в любому випадку, що хочу іншу замовляю вже sapphire nitro. Поки чекаю нову карту ставлю свою стару Rx 580 8GB розганяю ніяких проблем немає як і не було раніше...
Приходить нова 5700 XT cтавлю запускаю КС2 10 мін ганяю і та же ситуація "Чорний єкран" в мене вже істерика :banghead:
Що не хватає хто може підсказати?
Скоріше за все вимахується PCI шина вона працює чомусь на PCI Express 3.0 хотя підтримується PCI Express 4.0
В біосі я не знайшов настройки що би її поміняти вручну((
Плата в мене:
Зображення
simoralesha
Member

Повідомлення

Тут справа не у версії pci e express. В мене також колись стояла 5700 xt і спокійно працювала на 3.0 , бо процесор не підтримував 4.0
Але дощечка нормальна була - gigabyte b560m aorus elite

Скоріше за все проблема з Вашою материнською платою x99 :shuffle:

Спробуйте заздалегідь завантажити стабільну версію драйвера для 5700 xt. Потім вимкніть фізично інтернет і через DDU в безпечному режимі винесіть старе ПЗ для відеокарт. Перезавантажити пк. Далі встановіть драйвер для 5700 xt. Підключайте інтернет.
Ще, як варіант, можна скинути налаштування біоса (фізично, через батарейку)
Востаннє редагувалось 29.05.2026 19:22 користувачем simoralesha, всього редагувалось 2 разів.
Shpoker
Member

Повідомлення

simoralesha: 29.05.2026 19:16Скоріше за все проблема з Вашою материнською платою x99

плюсую, китай-платы зло
Xaker-1911-
Junior

Повідомлення

simoralesha: 29.05.2026 19:16 Тут справа не у версії pci e express. В мене також колись стояла 5700 xt і спокійно працювала на 3.0 , бо процесор не підтримував 4.0
Але дощечка нормальна була - gigabyte b560m aorus elite

Скоріше за все проблема з Вашою материнською платою x99 :shuffle:

Спробуйте заздалегідь завантажити стабільну версію драйвера для 5700 xt. Потім вимкніть фізично інтернет і через DDU в безпечному режимі винесіть старе ПЗ для відеокарт. Перезавантажити пк. Далі встановіть драйвер для 5700 xt. Підключайте інтернет.
Ще, як варіант, можна скинути налаштування біоса (фізично, через батарейку)
Різниця в поколіннях і мочностях від RX580 не настільки велика що би не було запасу по платі x99 це в мене не сама дешева і урізана версія мат плати, стоїть той же m2 nmve 3600mb і працює прекрасно.
Плюс на них ставлять і набагато сильніші карти типу 6700 XT і краще..(
Чого в мене не співпрацює нормально НЕ розумію.
Скоріше за все через Bios який треба настраювати і експерементувати з різними настройками...
Востаннє редагувалось 29.05.2026 19:30 користувачем Xaker-1911-, всього редагувалось 1 раз.
GreenMile
Member

Повідомлення

Проблема у сміттєвій материнці. Якщо там якийсь машиніст, чи щось таке - то можна хіба що удачі побажати.
Сходіть на Xeon Live, там більше шансів знайти відповідь, бо з цими лайном ніколи не вгадаєш в чому проблема, чи то біос не тої версії, чи проблема з живленням, чи з налаштуванням біосу, чи просто китайці десь конденсаторів не допаяли.
Artem_K
Member

Повідомлення

Xaker-1911-: 29.05.2026 19:03Скоріше за все вимахується PCI шина вона працює чомусь на PCI Express 3.0 хотя підтримується PCI Express 4.0
У карти 4.0, а у вашого процесора максимум 3.0, тому на 3.0 вона й буде працювати. Один крок назад по версії шини на сумісність не впливає, тільки на швидкість.
Як розумію, 5700ХТ може короткочасно споживати більше, ніж заявлено та показує моніторінг, тому має бути підключена двома окремими кабелями живлення до БЖ, а сам бж має бути не зовсім бюджетний, бо 750Вт до якості відношення не має. На проблеми живлення й вказує "я включаю в Adrenaline (Авто-АНДЕРВОЛЬТ) і все якоби працює нармально ці дні"
SERGBILL
Member

Повідомлення

прочитав ось це
Xaker-1911-: 29.05.2026 19:03 вона працює чомусь на PCI Express 3.0
то все ж запитаю, драйвер наново переставляв? як старий видаляв?
Xaker-1911-
Junior

Повідомлення

GreenMile: 29.05.2026 19:30 Проблема у сміттєвій материнці. Якщо там якийсь машиніст, чи щось таке - то можна хіба що удачі побажати.
Сходіть на Xeon Live, там більше шансів знайти відповідь, бо з цими лайном ніколи не вгадаєш в чому проблема, чи то біос не тої версії, чи проблема з живленням, чи з налаштуванням біосу, чи просто китайці десь конденсаторів не допаяли.
Як я раніше розберався плата середнього бюджету із хорошого китаю:
https://rincom.in.ua/mougol-x99-p4-lga- ... kX-4RC4MDw
Тому і не знаю чи на неї можна грішити...

Відправлено через 1 хвилину 52 секунди:
Artem_K: 29.05.2026 19:33
Xaker-1911-: 29.05.2026 19:03Скоріше за все вимахується PCI шина вона працює чомусь на PCI Express 3.0 хотя підтримується PCI Express 4.0
У карти 4.0, а у вашого процесора максимум 3.0, тому на 3.0 вона й буде працювати. Один крок назад по версії шини на сумісність не впливає, тільки на швидкість.
Як розумію, 5700ХТ може короткочасно споживати більше, ніж заявлено та показує моніторінг, тому має бути підключена двома окремими кабелями живлення до БЖ, а сам бж має бути не зовсім бюджетний, бо 750Вт до якості відношення не має. На проблеми живлення й вказує "я включаю в Adrenaline (Авто-АНДЕРВОЛЬТ) і все якоби працює нармально ці дні"
Блок живлення 2025 року випуску на ATX 3.1

Відправлено через 1 хвилину 4 секунди:
SERGBILL: 29.05.2026 19:36 прочитав ось це
Xaker-1911-: 29.05.2026 19:03 вона працює чомусь на PCI Express 3.0
то все ж запитаю, драйвер наново переставляв? як старий видаляв?
драйвера начисто видаляв і встановляв як нові версії так і старі 23-25 років не помогало...
SERGBILL
Member

Повідомлення

спробуйте карту на іншому компі, може у товариша якогось протестуйте. справа не в БЖ 100%, у мене 6700хт працює без проблем на дешманячому 650ватт атх 2.4 і він навіть у стрестестах не напружується.
Xaker-1911-
Junior

Повідомлення

SERGBILL: 29.05.2026 19:44 спробуйте карту на іншому компі, може у товариша якогось протестуйте.
Так це вже інша карта)) Який шанс що вона проблемна тоже, як одну вже відправив по гарантії...
Вчора мені 5 різних тестів скидували і пів для її тестили з нею без варіантів все ок.
Artem_K
Member

Повідомлення

Xaker-1911-: 29.05.2026 19:40Блок живлення 2025 року випуску на ATX 3.1
Це ні про що не говорить, модель яка і як підключена карта до нього - одним кабелем обома роз'ємами, двома кабелями?
SERGBILL
Member

Повідомлення

Тести продавани скидують, то ж таке собі) краще протестувати самому. може і в материнкі проблема, у мене таке колись дуже давно було, років 15 тому. замінив 9800gt на hd6870 і почалося. добре що материнка на гарантії була, поміняв у магазині на кращу.
Xaker-1911-
Junior

Повідомлення

Artem_K: 29.05.2026 19:49
Xaker-1911-: 29.05.2026 19:40Блок живлення 2025 року випуску на ATX 3.1
Це ні про що не говорить, модель яка і як підключена карта до нього - одним кабелем обома роз'ємами, двома кабелями?
Thermaltake GERMAN SERIES BERLIN 750W ATX 80 PLUS®

Підключений 2-x 8+1 штекерами.
Artem_K
Member

Повідомлення

Xaker-1911-: 29.05.2026 19:55Thermaltake GERMAN SERIES BERLIN 750W ATX 80 PLUS®
Блок середненький, але якщо дотрималися стандарту АТХ 3.1, то до 200% короткочасно має витримувати. Питання знімається.
Xaker-1911-
Junior

Повідомлення

Artem_K: 29.05.2026 20:03
Xaker-1911-: 29.05.2026 19:55Thermaltake GERMAN SERIES BERLIN 750W ATX 80 PLUS®
Блок середненький, але якщо дотрималися стандарту АТХ 3.1, то до 200% короткочасно має витримувати. Питання знімається.
В мене перший завис, стався коли ігра була згорнута і я дивися транстляцію в Discord тобто нагрузка на відеокарту і все остальне була мінімальною...
GreenMile
Member

Повідомлення

Xaker-1911-: 29.05.2026 19:40 [Як я раніше розберався плата середнього бюджету із хорошого китаю:
Це не хороший Китай, а типовий гівняний бюджетний ОЕМ Китай, який ще продається під назвами Zsus, Хуананжи, Машиніст і ше купа всякого.
Плата має традиційно слабкий харчувальник під початкові проци, стеля для неї 100Вт десь.

Який проц там стоїть?
Бо просто дуже схоже, що раніше ботлнеком була РХ580 і проц був недовантажений і працював нормально на межі можливостей, а як вставили потужнішу карту - навантаження на проц виросло і його просто харчувальних плати не вивозить, через це підвисання.
Shpoker
Member

Повідомлення

Xaker-1911-: 29.05.2026 19:40Як я раніше розберався плата середнього бюджету із хорошого китаю:
https://rincom.in.ua/mougol-x99-p4-lga- ... -p4-novyi/
хороший китай это асус, гигабайт и прочее, а вот ЭТО - шляпа, а не плата
Востаннє редагувалось 29.05.2026 20:46 користувачем Shpoker, всього редагувалось 1 раз.
shnok
Member

Повідомлення

Автору замінити материнскую плату - она китайское го.., 2е - не гнать 5700хт эти карты и так уже старье , и прожили 5 столетий майнинга
waryag
Member

Повідомлення

Xaker-1911-: 29.05.2026 19:40Як я раніше розберався плата середнього бюджету із хорошого китаю:
У випадку LGA 2011-3 "хороший китай" - це міф. Базово це HEDT сокет за багато грошей, тому нормальні МП від асус, гіги і ко коштують дорого.
Китайці клепають дешеві материнки з б/в деталей на мейнстримних чипсетах під копійчані процесори, але якість виконання і підтримки зовсім не та (якщо ці терміни тут взагалі можна використати).
Xaker-1911-
Junior

Повідомлення

GreenMile: 29.05.2026 20:25
Xaker-1911-: 29.05.2026 19:40 [Як я раніше розберався плата середнього бюджету із хорошого китаю:
Це не хороший Китай, а типовий гівняний бюджетний ОЕМ Китай, який ще продається під назвами Zsus, Хуананжи, Машиніст і ше купа всякого.
Плата має традиційно слабкий харчувальник під початкові проци, стеля для неї 100Вт десь.

Який проц там стоїть?
Бо просто дуже схоже, що раніше ботлнеком була РХ580 і проц був недовантажений і працював нормально на межі можливостей, а як вставили потужнішу карту - навантаження на проц виросло і його просто харчувальних плати не вивозить, через це підвисання.
Xeon(R) CPU E5-2680 v3 (на анлоку і макс бусті звичайно)

Відправлено через 8 хвилин 38 секунд:
waryag: 29.05.2026 21:12
У випадку LGA 2011-3 "хороший китай" - це міф. Базово це HEDT сокет за багато грошей, тому нормальні МП від асус, гіги і ко коштують дорого.
Китайці клепають дешеві материнки з б/в деталей на мейнстримних чипсетах під копійчані процесори, але якість виконання і підтримки зовсім не та (якщо ці терміни тут взагалі можна використати).
Мене цікавить збірка тільки на Xenon, ви перечислили фірми які збирають плати під серверний проц?
Щоб їх брати під такі збірки)

Відправлено через 18 хвилин 7 секунд:
Я можу дві години грати Сталкер на максималках при повній нагрузці і нічо не буде а можу включити ютуб і піде відвал... Проблема не статична а не контрольовано проізвольна так шо малоймовірно що в цьому.
Відповісти