Дуже вчасно
Новини
Останні статті і огляди
ASUS додає технологію NitroPath DRAM для слотів оперативної пам’яті в материнські плати X870 Neo
-
yariksom
Member
Предлагаю обсудить ASUS додає технологію NitroPath DRAM для слотів оперативної пам’яті в материнські плати X870 Neo
Дуже вчасно
Дуже вчасно
-
waryag
Member
Думаю, занадто оптимістично. Хоча й +100 це вже профіт, головне - щоб він був не тільки в буклетах.
-
unique-neon
Member
Гляди через рік-два і на 1dpc додадуть
Отправлено спустя 1 минуту 56 секунд:
waryag
Та то буває просто перевставляю модулі у ті ж слоти, і вже в межах 200МГц є коливання
Отправлено спустя 1 минуту 56 секунд:
waryag
Та то буває просто перевставляю модулі у ті ж слоти, і вже в межах 200МГц є коливання
-
Meandmy
Junior
Я б не "купувався" на це... Схоже, вендори материнських плат намагаються витиснути останній прибуток із технології "плашок", яка безнадійно застаріла».
Пояснення: На мою думку, дефіцит RAM спровокований не стільки попитом з боку AI-фермерів, скільки ідкями про зміну архітектури: оперативна пам'ять стає частиною SoC. Варто готуватися до хвилі критики від ґіків, які звикли купувати залізо «на виріст». Почнуться скарги в стилі: «як мені потім робити апгрейд?».
Чіпмейкери згортають виробництво класичної DRAM не просто так — індустрія переходить на зовсім інший тип інтеграції. Apple ще з виходом чипа M1 довела: перехід на Unified Memory Architecture (UMA) дає колосальний приріст енергоефективності та критичне зниження Latency не лише на папері, а й у реальних завданнях.
Концепція SoC була відома ще з 80-х, але лише зараз технології дозволили зробити її більш масовою. Дивує, що такий анахронізм, як змінні модулі пам'яті, досі існує в сегменті продуктивних систем.
P.S. Як компроміс на перехідний період, я б залишив 2 порожніх слоти для розширення у PRO версіях. Але Intel та AMD вже час зобов'язати розміщувати основний масив RAM там, де йому місце — на одній підкладці з кристалом, а не через «три коліна» на материнській платі. Вони щеб почали золоті контакти просувати.
Пояснення: На мою думку, дефіцит RAM спровокований не стільки попитом з боку AI-фермерів, скільки ідкями про зміну архітектури: оперативна пам'ять стає частиною SoC. Варто готуватися до хвилі критики від ґіків, які звикли купувати залізо «на виріст». Почнуться скарги в стилі: «як мені потім робити апгрейд?».
Чіпмейкери згортають виробництво класичної DRAM не просто так — індустрія переходить на зовсім інший тип інтеграції. Apple ще з виходом чипа M1 довела: перехід на Unified Memory Architecture (UMA) дає колосальний приріст енергоефективності та критичне зниження Latency не лише на папері, а й у реальних завданнях.
Концепція SoC була відома ще з 80-х, але лише зараз технології дозволили зробити її більш масовою. Дивує, що такий анахронізм, як змінні модулі пам'яті, досі існує в сегменті продуктивних систем.
P.S. Як компроміс на перехідний період, я б залишив 2 порожніх слоти для розширення у PRO версіях. Але Intel та AMD вже час зобов'язати розміщувати основний масив RAM там, де йому місце — на одній підкладці з кристалом, а не через «три коліна» на материнській платі. Вони щеб почали золоті контакти просувати.
Востаннє редагувалось 14.01.2026 10:26 користувачем Meandmy, всього редагувалось 2 разів.
-
Барбарис
Member
Meandmy, твінк Юри? 
-
Meandmy
Junior
Ні. Проста читач. Євангеліст SoC.
-
Scoffer
Member
Цим j-контактам років більше ніж мені. Чого ж їх в дімм сокетах не юзали раніше? Може тому що в традиційній формі верх контакта стирчить не в повітрі, а зафіксований в пластику і таким чином контакт являє собою пружину, а в j плата висітиме на соплях?
-
Барбарис
Member
Scoffer, мідь дорожчає. Короткі контакти вигідніше 
-
aaleksandrenko
Member
Не економія, а інновація?
Асус вміє продавати
Асус вміє продавати
-
Scoffer
Member
Барбарис
А там не мідь, мідь занадто м'яка. Сталь, покрита всяким різним, золотом якщо по-багатому. Можна штампонути контакт з якоїсь берилієвої бронзи, але це мабуть ще дорожче ніж покрити золотом.
А там не мідь, мідь занадто м'яка. Сталь, покрита всяким різним, золотом якщо по-багатому. Можна штампонути контакт з якоїсь берилієвої бронзи, але це мабуть ще дорожче ніж покрити золотом.
-
IronWithin
Member
Meandmy
Капець, ця огризкофілія заражає світ швидше аніж коронавірус

Капець, ця огризкофілія заражає світ швидше аніж коронавірус
-
AntonyKandaurov
Member
Так все до того і йде, нажаль. Слоти і роз'єми будуть згадуватись як великі технології прєдтєчєй і великої могутньої цивілізації.
-
waryag
Member
Нічого не заважає зафіксувати кінці "нових" контактів.Scoffer: ↑ 14.01.2026 10:26Цим j-контактам років більше ніж мені. Чого ж їх в дімм сокетах не юзали раніше? Може тому що в традиційній формі верх контакта стирчить не в повітрі, а зафіксований в пластику і таким чином контакт являє собою пружину, а в j плата висітиме на соплях?
Так само, як і зробити традиційну конструкцію нижчою і з коротшими контактами.
-
Meandmy
Junior
SMB R.I.P.AntonyKandaurov: ↑ 14.01.2026 12:00 Так все до того і йде, нажаль. Слоти і роз'єми будуть згадуватись як великі технології прєдтєчєй і великої могутньої цивілізації.
-
Барбарис
Member
Scoffer, яким різним? Там берилієва мідь(чи ше якась бронза) покрита нікелем. Раніше було золоте покриття, зараз навряд. А на китайських платах мабуть просто олово.
-
Scoffer
Member
Барбарис
Берилієва бронза гарних грошей коштує. До того ж токсична. У мене є великі сумніви що в масс-маркеті саме вона. Але стверджувати нічого не буду, спектральний аналіз не проводив.
Відправлено через 5 хвилин 48 секунд:
Берилієва бронза гарних грошей коштує. До того ж токсична. У мене є великі сумніви що в масс-маркеті саме вона. Але стверджувати нічого не буду, спектральний аналіз не проводив.
Відправлено через 5 хвилин 48 секунд:
Заважаєwaryag: ↑ 14.01.2026 12:20Нічого не заважає зафіксувати кінці "нових" контактів.
Вона зараз же не відфонарно такою зроблена. Я чомусь думаю що інженери все таки прорахувати скільки треба для надійного контакту.waryag: ↑ 14.01.2026 12:20Так само, як і зробити традиційну конструкцію нижчою і з коротшими контактами.
-
Барбарис
Member
Scoffer, берилієва бронза цілком добре себе почуває в серверах та дорожчих платах, в звичайних буде фосфориста бронза. З простої сталі не наробиш, має пружинити. Робити контакти з С72 чи 1070, 66Мн4(65г) буде складніше в плані обробки.
-
waryag
Member
Можливо, подорожчання плат з більш швидкими версіями ДДР/РСІе обумовлене саме нею. та й не так багато її потрібно.Scoffer: ↑ 14.01.2026 12:34Берилієва бронза гарних грошей коштує. До того ж токсична. У мене є великі сумніви що в масс-маркеті саме вона. Але стверджувати нічого не буду, спектральний аналіз не проводив.
(звичайно, ще чипсети плюс текстоліт з більшою кількістю шарів і кращим екрануванням)
На етапі розробки неможливо врахувати все, тим більше - майбутні потреби.Scoffer: ↑ 14.01.2026 12:34 Вона зараз же не відфонарно такою зроблена. Я чомусь думаю що інженери все таки прорахувати скільки треба для надійного контакту.
Технічно - ні. Ймовірно, для цього будуть потрібні додаткові зміни, але в цілому - можна.Scoffer: ↑ 14.01.2026 12:34 Заважає
-
Барбарис
Member
waryag, заважає все. Зафіксувати не можна, вони мусять дати поставити планки, а тоді прижатись до них - пружинити. Короткі майже не будуть пружинити, отже треба додаткові підложки, механізми, міняти форми для лиття самих роз'ємів. Але, цілком можливо, що викотять якесь дешманське рішення та подадуть його під соусом покращень. А тоді просто не залишиться вибору.
-
unique-neon
Member
Та вже камм2 мабуть викотять і по слотах)