Допомога у додаванні ще одного модуля SSD в ноутбуці ASUS ROG

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
C_O_B_R_A
Junior

Повідомлення

Вітаю Вас, шановне панство. Я раніше знався на залізі, але вже достатньо тривали час в лавах ЗСУ і тому трохи відстав в технічних питаннях сучасного заліза. А тому, прошу підказати мені в моєму питанні, що до встановлення додаткового SSD накопичувача.
Отже подробиці:

Є ноутбук "ASUS ROG Strix SCAR 18 G835LR-SA065W"
Посилання на опис м-н "Brain"
https://brain.com.ua/Noutbuk_ASUS_ROG_S ... 48512.html
В якому встановлений М2 SSD накопичувач на 1тб. Але справа в тім, що з моєю роботою яку я виконую потрібно зберігати багато інформації (Ну і не забуваємо, що хочеться ще декілька іграшок поставити, куди ж без них в ігровому аппараті) тому постало питання в розширенні ПЗУ.

Виникла ідея добавити ось такий SSD модуль на 4Tb - M.2 2280 4TB 990 PRO Samsung (MZ-V9P4T0BW)
Посилання на опис м-н "Brain"
https://brain.com.ua/Nakopitel_SSD_M2_2 ... 80019.html
Вільний додатковий слот М2 є в наявності. І наголошую, саме додати, а не поставити замість того що зараз є.

Суть питання:
  • 1. Чи підтримує ноутбук такий обсяг пам'яті? (тобто сумарно буде 5Tb)
  • 2. Чи не виникне конфліктів з роботую 2-х ссд, особливо з роботою ОС, яка вже встановленная та налаштована і дуже не хочеться її перевстановлювати. (Win 11 Pro)
  • 3. Чи не буде ноут намагатися перевести ці 2 модуля в RAID?
  • 4. Може хто підкаже, як взагалі обраний SSD? (В плані надіності, швидкості роботи та ін.)
Дуже прошу підказати, та може хто знає, то правильно все налаштувати та встановити.
PS: Якщо не там створив тему, або не так як це потрібно оформив, дуже сильно помидорами та яйцями не кидайтесь, я виправлюсь. Я дуже рідко на цьому форумі.

Дуже дякую. Миру всім.
lordep
Member

Повідомлення

1. Чи підтримує ноутбук такий обсяг пам'яті? (тобто сумарно буде 5Tb)
Так.

2. Чи не виникне конфліктів з роботую 2-х ссд, особливо з роботою ОС, яка вже встановленная та налаштована і дуже не хочеться її перевстановлювати. (Win 11 Pro).
Ні, новйи ССД буде додатковим накопичувачем в системі.

3. Чи не буде ноут намагатися перевести ці 2 модуля в RAID?
Ні, тільки якщо ви самі не проведете відповідні маніпуляції

4. Може хто підкаже, як взагалі обраний SSD? (В плані надіності, швидкості роботи та ін.)
Один з кращих серед SSD PCIe 4.0.
C_O_B_R_A
Junior

Повідомлення

lordep, Щиро вдячний за відповідь.
lordep: 05.10.2025 16:38 3. Чи не буде ноут намагатися перевести ці 2 модуля в RAID?
Ні, тільки якщо ви самі не проведете відповідні маніпуляції
Саме це питання і турбує. Чи не виставлено в біос-і за змовчуванням такий режим?
Бо я щось читав що з заводу таким якийсь подібний режим активовано
FirstTDM
Member

Повідомлення

C_O_B_R_A: 05.10.2025 16:52Саме це питання і турбує. Чи не виставлено в біос-і за змовчуванням такий режим?
Нет. Нет там такого.

Максимум, что может быть по умолчанию - это включенный загрузчик Intel Rapid Storage Technology, который спокойно загрузит Windows 11 и покажет 2-й пустой диск - его надо будет инициализировать, разбить на разделы (по желанию), назначить букву... (Управление дисками в Панели управления)

p.s. Для создания RAID-массива надо войти в утилиту RAID, выбрать нужные диски и тип массива (0, 1, 5, 10 ...) - автоматически оно не начнет работать.
C_O_B_R_A
Junior

Повідомлення

FirstTDM: 05.10.2025 17:06
C_O_B_R_A: 05.10.2025 16:52Саме це питання і турбує. Чи не виставлено в біос-і за змовчуванням такий режим?
Максимум, что может быть по умолчанию - это включенный загрузчик Intel Rapid Storage Technology, который спокойно загрузит Windows 11 и покажет 2-й пустой диск - его надо будет инициализировать, разбить на разделы (по желанию), назначить букву... (Управление дисками в Панели управления)[/i]
Це я знаю, це я зроблю.

Дуже дякую всім. Питання вирішено
Відповісти