i7-14700k/kf андервольт

Обсуждение всего, что связано с CPU
Автор
Повідомлення
Rucha
Member

Повідомлення

EisenhornJudicator: 11.09.2026 14:32Cinebench R23 10 минут проходит стабильно.
10 хвилин тесту - це не тест, а самозаспокоєння. Запустіть y-cruncher на пару годин - здивуєтесь!
EisenhornJudicator
Junior

Повідомлення

Rucha: 11.09.2026 14:38 10 хвилин тесту - це не тест, а самозаспокоєння. Запустіть y-cruncher на пару годин - здивуєтесь!
Я примерно могу предположить, что будет через 30 минут, час или два y-cruncher. Вопрос в другом — что именно мне даст такой тест и зачем в моём случае за этим гнаться?

В моём реальном рабочем сценарии процессор крайне редко работает под 100% нагрузкой дольше 15–20 минут. Если он стабильно проходит нагрузку, которая соответствует моему реальному использованию, для меня это более показательный критерий.

Двухчасовой y-cruncher имеет смысл, если цель — доказать абсолютную стабильность практически при любом сценарии. Но тогда всегда приходится выбирать компромисс: либо оставлять больший запас по напряжению/частоте ради универсальной стабильности, либо настраивать систему под свой workload и получать больше производительности с меньшим запасом.

Мне второй вариант подходит больше.
Rucha
Member

Повідомлення

EisenhornJudicator: 12.09.2026 12:29 что именно мне даст такой тест и зачем в моём случае за этим гнаться?
Якщо не бажаєте ловити синьку або ще якісь глюки в раптових моментах, то потрібна саме повна стабільність. А те, що проблеми будуть при "частковій стабільності" - то це до ворожки не ходи!
В мене були такі приколи, коли при "частковій стабільності", наприклад, по мережі приходили биті файли навіть при відсутності навантаження на проц. Грішив на провайдера, на кабель, на роутер, а виявилось винна саме "часткова стабільність"
Але, звісно, вибір за вами. :shuffle:
Graveworm
Member

Повідомлення

Гайс
Маю 13700кф, не зовсім сабж, але ідея мабуть така сама
При зміні практично будь-чого в налаштуваннях живлення - СВ23 вилітає одразу при запуску
В сторону чого копати?
(Ддр4, повітря)
dext
Member

Повідомлення

EisenhornJudicator: 11.09.2026 14:32 А зачем убирать 5.7 ГГц all-core, если процессор на этой частоте стабилен?
Це питання доцільності та раціональності: 5.7ГГц має поганий VID на всіх моделях, це властивість тех.процесу
При −0.180V у меня напряжение под нагрузкой вполне адекватное, температуры контролируемые, троттлинга нет, Cinebench R23 10 минут проходит стабильно. Если конкретный экземпляр держит 5.7 ГГц без неадекватного Vcore и температур, то не вижу практического смысла искусственно опускаться до 5.5–5.6.
Якщо вже порівнювати та оцінювати ефективність андервольту, то ось мій результат з вимкненими 4E-cores:
спойлер
cb23-14700k-simulate.png
Це знову питання доцільности: смажити власний ЦП чи ні, я ще за часів 13900k вважав дефолтні напруги і множники неадекватними, тому пережив багатьох прихильників "виробник краще знає" :dontknow:

Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
Graveworm: 12.09.2026 14:53 При зміні практично будь-чого в налаштуваннях живлення - СВ23 вилітає одразу при запуску
Будь чого це чого?
Якщо воно увесь цей час (кілька років?) працювало на Auto-Turbo-Smart-AI-Overclock то це GG

Відправлено через 2 хвилини 37 секунд:
Rucha: 11.09.2026 14:38 10 хвилин тесту - це не тест, а самозаспокоєння. Запустіть y-cruncher на пару годин - здивуєтесь!
Який реальний workload симулює y-cruncher?
Пам'ятаю старі-добрі часи на OCN, коли в людей ЦП деградували буквально за години від такого "тесту стабільності" :rotate:
Rucha
Member

Повідомлення

dext: 12.09.2026 21:42 Пам'ятаю старі-добрі часи на OCN, коли в людей ЦП деградували буквально за години від такого "тесту стабільності" :rotate:
Ага, деградація від часу роботи в штатному режимі, вірю, я повірив!
dext
Member

Повідомлення

Rucha: 13.09.2026 00:17
dext: 12.09.2026 21:42 Пам'ятаю старі-добрі часи на OCN, коли в людей ЦП деградували буквально за години від такого "тесту стабільності" :rotate:
Ага, деградація від часу роботи в штатному режимі, вірю, я повірив!
Чи не проспали ви останні кілька років та серію виправлень мікрокода?
OCN
:dontknow:
Rucha
Member

Повідомлення

dext
Так це не штатний режим, а помилкове завищення напруги, яке вже давно виправлене.
username_1
Member

Повідомлення

Rucha: 13.09.2026 00:17Ага, деградація від часу роботи в штатному режимі, вірю, я повірив!
Можете поискать в интернете информацию про ноутбучные кор и9 HX 13 и 14 поколения, которые после работы в стандартном бусте на напряжениях около 1,45 и выше прекращали работать стабильно и требовали замены. Интел целый год пытался исправить это обновлениями микрокода, которые понижали потребление и производительность в бусте.
Graveworm
Member

Повідомлення

dext: 12.09.2026 21:42Будь чого це чого?
Якщо воно увесь цей час (кілька років?) працювало на Auto-Turbo-Smart-AI-Overclock то це GG
Я його взяв з рук пару тижнів тому, його історія мені не відома :shuffle:
Будь чого це:
1. Вимикаю е-ядра - виліт при запуску
2. Вмикаю ас/дс ллс (просто вкл без налаштування) - виліт при запуску
3. Будь-який офсет - виліт або одразу, або на 5-6 циклі
По порадам геміні зарізав буст до х50 - наче полетіло далі, включно з даунвольтом :-/
Грішив на м/пл, але походу дійсно проц ггвп :rip:
PowerFulls
Member

Повідомлення

Graveworm: 13.09.2026 14:32
dext: 12.09.2026 21:42Будь чого це чого?
Я його взяв з рук пару тижнів тому, його історія мені не відома :shuffle:
Будь чого це:
1. Вимикаю е-ядра - виліт при запуску
2. Вмикаю ас/дс ллс (просто вкл без налаштування) - виліт при запуску
3. Будь-який офсет - виліт або одразу, або на 5-6 циклі
По порадам геміні зарізав буст до х50 - наче полетіло далі, включно з даунвольтом :-/
Грішив на м/пл, але походу дійсно проц ггвп :rip:
Вжарився напругою проц, тут тільки знижувати частоти + невеликий андервольт щоб не вмирав далі.
Та це скоріш за все одне або кілька ядер деграднули, тож якщо мп дозволяє, то скидувати по черзі на кожне окреме p ядро частоту, поки не знайдете проблемні
Yaroslav
Member

Повідомлення

Rucha: Так це не штатний режим, а помилкове завищення напруги, яке вже давно виправлене.
Особливо, якщо проц попрацював на платі з увімкненим IA CEP, який автоматом никидував +200mV. TUF B760 подавала на 13700К 1,55V :eek:
VladimirV
Member

Повідомлення

dext: 10.09.2026 19:41Це шкідливі поради:
1) DC потрібно синхронізувати з LLC, він впливає виключно на вимірювання потужності/коректного VID, не на стабільність
2) LLC краще ставити або стандартний, або +1, плоский LLC не прибирає миттєвих просідань напруги (undershoot) та на додачу додає значні стрибки (overshoot), плоский LLC також негативно впливає на енергоспоживання
спойлер
1) Единий сенс всього цього, це щоб під навантаженням Vid від ядер був = Vcore від VRM. Або Vcore > Vid на невелике значення. Саме рівність цих параметрів і дає стабільність. Коли врм дає або рівне або трішки вище значення за запроси vid від ядер. Усвідомили далі пішли.
Оскільки ми робимо андервольт, то ціль якраз зловити найнижче Vcore=>VID, при якому проц в навантаженні стабільний. Логічно? Ну наче логічно.
2) DC за звичай за замовчуванням стоїть залежно від плати в дефолті або 1 або 1,1 mΩ. При LLC з кривою, яка дає просадку наприклад в CB r23:
Vdroop=200А х 0.001Ом=0.200В (200 мВ). Тобто, ще раз, Якщо при повному навантаженні проц в тесті cb r23 поїдає 200 ампер, при DC_LL = LLC Mode (X= Dc_ll в mΩ). в нашому випадку LLC = 1 mΩ = падіння Vcore на 200 mV.
Якщо ваш проц з глобальним андервольтом офсетом всьої кривої Vcore (-100mV і вище) не крашить важкі тести ще й з високим падінням LLC (~200 mV) - милості прошу до нашого столу.Ніхто не проти. Якщо ваш камінь може стабнутись на таких низьких вольтажах в навантаженні то експерементуйте.
Але саме головне це пункт перший. При невеликому заниженні DC_LL (ніхто не радив занижати її до критичниї рівнів, де поради стоють шкідливими як вище написали!!!) вам буде потрібно потрохи піднімати LLC рівень в сторону прямої лінії, бо саме це вирівнює її з трохи заниженням DC_ll. Але головне це пункт 1 про це не забуваємо.
Моя плата наприклад, Асрок, взагалі не дає знизити LLC до сильних Vdroop, якщо вже поставлений Vcore offset на максимум (на B платі це -100). Хоч що пропиши в біос. Тобто, суть = якщо ти ставиш високий від'ємний офсет на Вкор, плата вже не хоче мати великий Вдрооп від ЛЛЦ, Якщо плата хоче завищенного ЛЛЦ від стандарту, для синхронізації з ДЦ_лл о диво, вам оптрібно його трохи знижувати для синхронізації з трохи піднятим ЛЛЦ!. Але не до "шкідливих" значень а потроху.
3) AC_LL це опір яким коригують додаткову напругу від врм до ядер для стабільності ядер при перехідних процесах і навантаженнях. Чим менше проц дозволить цей опір знизити, тим нижче буде Вкор під навантаженням, але не забуваємо про пункт 1 і стабільність. Зазвичай 0,3 -0,35 майже всі цп витримують (але це не точно).
Я зараз майже не заходжу на форум, шкідливо, це коли щось робиш в сильних недопусках, а туди сюди потроху це не шкідливо. Для всього шкідливого є запобіжники типу IA VR Voltage Limit. І вони мають бути виставлені вручну.
Відповісти