Минуле та майбутнє DLSS — як технології NVIDIA змінюють бюджетний геймінг

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Misanthrop
Member

Повідомлення

Filabatya: 30.06.2026 14:56 AlienFighter
4к в перформансі(длсс4.5) виглядає краще за фулл хд в длаа(нативі)
Та як людині зверху кваліті більше подобається за длаа
Зараз вийде другий рей реконстрекшен(денойзер) буде ляпота :up:
може тому що 4к в перформанс то і є 1080р заапскейлені до 4к...
Filabatya
Member

Повідомлення

Misanthrop
Мав на увазі 2к длаа, але рішив не уточнювати, щоб в комрада не стався рецедив нативу :lol:
gooodorsage
Junior

Повідомлення

AlienFighter: 30.06.2026 14:53 Власникам 4к моніторів, які вимушені використовувати (їсти кактус) DLSS, не сподобається мій коментар, але навіть топова відеокарта GeForce 5090 в 4к багато кадрів не здатна видати, незважаючи на те, що жере електроенергію немов ядерний реактор. Все таки 600Вт - це дуже багато, оплавлені конектори 12VHPWR та 12V-2x6 не дадуть збрехати. Менш потужні відеокарти ще гірше справляються з 4к. Тому власники 4к моніторів змушені включати DLSS та радіти, що відеокарта, в яку витрачено не мало коштів, починає "тягнути" 4к.
Поряд з тим власникам full-hd моніторів будь-які апскейлери є злом, бо апскейл з 720р до 1080р виглядає так собі, навіть у божественному варіанті DLSS. Тому приходиться вимикати чудо інновацію та грати в нативі. Спасає те, що сучасні відеокарти у 1080р видають непоганий fps.
Щодо консолей, то їх часто підключають до телеків, де 4к стало нормою, тому народження апскейлерів типу PSSR2/FSR4 було питанням часу, бо не секрет, що залізо консолей далеко не таке потужне як хотілося, тому без апскейлера в 4к видати навіть 30 fps є завданням, м'яко говорячи, не простим.
Більше скажу - я особисто задовбався вмикати цей DLSS. У мене не 4K-монітор, а UltraWide 34" (3K чи скільки там) на 165 Гц, але в топових тайтлах я просто змушений вмикати апскейлер, бо розробники банально забивають на оптимізацію.

Теоретично DLSS мав би допомагати старим картам витягувати сучасну картинку. Але за фактом - в іграх, де завезли нормальну оптимізацію, моєї RTX 5090 вистачає із головою, щоб усе працювало на 100+ FPS. А там, де її немає: Frame Generation з'їдає й без того невисоку кількість кадрів, звичайний DLSS милить картинку, а DLAA - забирає ще більше ресурсів карти. Про промені Хуанга взагалі мовчу, вони ріжуть FPS у 2–3 рази.

Ось і маємо «безкомпромісний геймінг» на зв'язці RTX 5090 + Ryzen 9 9950X3D, який насправді складається суцільно з компромісів.
D_ad
Member

Повідомлення

Mozdev: 01.07.2026 17:14
Sanьka: 01.07.2026 07:30 Кричати про божественність чи убогість нових технологій без толку, вони є і вони будуть.
Нажаль прогрес заліза дуже уповільнився. Пхати нові транзистори стало значно дорожче, а профіта менше.
І програмний "прогрес" це єдине, що забезпечить виробникам нові продажі. Інакше будуть сидіти на 3080Ті і 6800ХТ довіку.
Із мінусів треба обирати між сходинками чи желе з артефактами.
Ні, якраз навпаки.
Неможливість постійного росту грубої продуктивності, змусило впровадити апскейлери.
Не варто плутати "Неможливість" та "не бажання", росту грубої продуктивності, в їх випадку це саме відсутність бажання це робити, бо треба бабоси доїти.
А трапилось це через відсутність реальної конкуренції і того що в них з АМД спільні власники.
Та ні, друже, людина тобі все доволі влучно описала. Ми реально на тому етапі еволюції в залізі, коли тупо в лоб молотити більше пікселів менш продуктивно, ніж реконструювати проміжні через нейронки, які ці пікселі "передбачують" через певні алгоритми.

Відправлено через 6 хвилин 46 секунд:
Filabatya: 03.07.2026 16:11 Misanthrop
Мав на увазі 2к длаа, але рішив не уточнювати, щоб в комрада не стався рецедив нативу :lol:
"Натив" у сучасних іграх вже давно вмер - це факт.
На тих самих консолях його, в принципі, майже ніколи і не існувало..)
Взагалі не розумію якоїсь... дійсно фобії у людей у відношенні до апскейлерів.
Бо їм хтось сказав, що це погано..?

От станом на зараз, живучи в Україні, коли кожний ватт енергії на рахунку, я принципово вмикаю DLSS Q замість нативного 4К, бо це ще й мінус 100-150 ватт на моїй відеокарті у купі із андервольтом.
The_Rusik
Member

Повідомлення

D_ad
Я лучше вообще не буду играть, чем играть с мылом.
Лучше найду себе новое хобби чем включать эти гей лучи.
А люди вижу деградируют только, им мыло лучше натива и просят добавки с лопаты...
Тем более видеокарт все меньше, которые можно купить (я про то где нет еще горящего разъема).
Та и игр без доната, скинов, микротранзакций тоже все меньше, скоро их вообще не будет.
D_ad
Member

Повідомлення

gooodorsage: 03.07.2026 18:52
Більше скажу - я особисто задовбався вмикати цей DLSS. У мене не 4K-монітор, а UltraWide 34" (3K чи скільки там) на 165 Гц, але в топових тайтлах я просто змушений вмикати апскейлер, бо розробники банально забивають на оптимізацію. Теоретично DLSS мав би допомагати старим картам витягувати сучасну картинку. Ось і маємо «безкомпромісний геймінг» на зв'язці RTX 5090 + Ryzen 9 9950X3D, який насправді складається суцільно з компромісів.
"Теоретично" - це лише в твоїй уяві.

"Безкомпромісний геймінг" завжди був компромісним. Просто купляючи нову відеокарту, ти дивуєшся як це нове потужніше залізо "раптово" вивозить картинку у тайтлах, що вийшли раніше краще, за те, яке було актуальним в момент виходу цих тайтлів.
Але... так воно завжди і було. Самі лише компроміси. Сама комп'ютерна графіка - це спроби симуляції чогось справжнього чимось, що імітує це справжнє.

Але де в чому ти також правий: світ не без довбнів, що підливають масла у вогонь, як це, наприклад, із 4-м Borderlands за всі гроші світу, де чуваки у sell shading стилістиці спромоглися настільки всрати оптимізацію... :rolleyes:

Відправлено через 4 хвилини 18 секунд:
The_Rusik: 06.07.2026 11:13 D_ad
Я лучше вообще не буду играть, чем играть с мылом.
Лучше найду себе новое хобби чем включать эти гей лучи.
А люди вижу деградируют только, им мыло
лучше натива и просят добавки с лопаты...
Тем более видеокарт все меньше, которые можно купить (я про то где нет еще горящего разъема).
Та и игр без доната, скинов, микротранзакций тоже все меньше, скоро их вообще не будет.
Трындец, чувак, как же близко к сердцу ты это всё принимаешь... :spy:
У тя прям всё смешалось в кучу: и лучи, донаты, и кореляция всего этого с IQ (очевидно).. прям как у моего деда, когда тот начинает бухтеть, перескакивая с темы на тему. :rolleyes:
Filabatya
Member

Повідомлення

Просто людині не подобаються ціни, які хуаніто влупив за потужні відяхи) щей опера зараза з ссд масла в вогонь підливає :gigi:
Тільки божественний оледік, приближається до народу :shuffle:
WWQ
Member

Повідомлення

не ясно зачем в тесты включать эти mfg х100500... все что выше х2 выглядит прям очень "так себе"... и это для меня, человека не сильно искушенного. Какуюнить "киберкотлету" вообще можно будет до инфаркта довести...
kairo
Member

Повідомлення

The_Rusik: 06.07.2026 11:13Я лучше вообще не буду играть, чем играть с мылом.
Мило в іграх по дефолту вже років 10.
Аціо
Member

Повідомлення

Та буде вам хлопці тут взагалі у контексті -
"Минуле та майбутнє DLSS — як технології NVIDIA змінюють бюджетний геймінг"
Виходить так що куртка хотів показати як може, а показав як вбив від 5090 до 4060 усі свої відеокарти.
І так якщо грати годинами стоячі на місті та роздивлятись зморшку на дупі коника чи 20 річної дівчини якій більше 50 не даси після MILF сало генератора, то так Нвідія для вас топ, але якщо всеж у гру неочікувано грати то є нюанс.
Адже чудово видно коли граєш у гру дрібні косметичні покращення, подекуди рівня Пшизікс, але питання воно коштує 5000-6000 баксів? Ну тоді приймайте з лопати вас нагодує Нвідія вдосталь!
спойлер
І так ледь не забув, там АМД може зробити те саме на своїх РДНА4 відеокартах, з втратою швидкодії усього 10-20%, тобто 9070хт цілком буде на рівні між 5080 та 5090.
Але одразу засмучу і червоних, Ліза ніколи не при яких обставинах доки вона СЕО АМД цього не допустить, бо АМД звичайно гарні підлеглі але родина важливіше, так що не переймайтесь зелені - те що буде відповіддю від АМД, вже буде у РДНА5 та через криву милицю, щось на рівні 4090 не більше на жаль.
Відповісти