► Поняв-приняв-взяв-до-уваги, при наступних оновленнях буду вимикати одним із пріоритетних...оновлення вмикає функцію Low Latency Profile...
Новини
Останні статті і огляди
Windows 11 почала «худнути»: після оновлення 26H2 система споживає менше оперативної пам’яті
-
МОНАХ
Member
-
vltk
Member
Win 10 LTSC + активны (браузер, вайбер, менеджер задач)
- спойлер
-
Earanak
Member
Что себе эти кожанные мешки позволяют, оптимизацией занимаются ? Выписать каждому по 3 месяц подписки на Copilot 
-
FreezerUA
Member
Пряме порівняння кількості зайнятої пам'яті вже давно не є чимось репрезентативним в сучасних ОС
Вже давно не часи MS-DOS коли програми мали прямий доступ до всього і видалення пам'яті було примітивним
Зараз в менеджерах пам'яті є кешування, стискання, резервування, віртуалізація, пріоритетність і т. п.
Ви можете це легко помітити просто запустивши одну і ту саму ОС на різних об'ємах і побачити що кількість пам'яті позначеної "зайнята" може сутєво відрізнятись
До прикладу: Якщо програма часто виділяє та звільняє пам'ять - менеджер може зарезервувати частину ОЗП за нею для швидшої роботи якщо іншій програмі вона не потрібна, і не дивлячить на те що вигялдає це з боку ніби вона "займає багато" це лише оптимізації.
Тому, як то кажуть: "Не все так однозначно"
Вже давно не часи MS-DOS коли програми мали прямий доступ до всього і видалення пам'яті було примітивним
Зараз в менеджерах пам'яті є кешування, стискання, резервування, віртуалізація, пріоритетність і т. п.
Ви можете це легко помітити просто запустивши одну і ту саму ОС на різних об'ємах і побачити що кількість пам'яті позначеної "зайнята" може сутєво відрізнятись
До прикладу: Якщо програма часто виділяє та звільняє пам'ять - менеджер може зарезервувати частину ОЗП за нею для швидшої роботи якщо іншій програмі вона не потрібна, і не дивлячить на те що вигялдає це з боку ніби вона "займає багато" це лише оптимізації.
Тому, як то кажуть: "Не все так однозначно"
-
Rucha
Member
FreezerUA
Мабуть MS пішла на поводу у ламерів, в яких "вінда з'їла всю пам'ять!!!111" та обрізала кешування та префетчі. ОСь і повинна їсти як можна більше, аби кешувати IO, інакше вільна пам'ять тупо не використовується! Якщо якийсь програмі треба пам'ять, то вінда виділяє потрібний об'єм з пулу кеша.
Чому ніхто не волає, що Linux в buff/cache пхає майже всю вільну пам'ять? Може тому, що ламери не користуються Linux...
Мабуть MS пішла на поводу у ламерів, в яких "вінда з'їла всю пам'ять!!!111" та обрізала кешування та префетчі. ОСь і повинна їсти як можна більше, аби кешувати IO, інакше вільна пам'ять тупо не використовується! Якщо якийсь програмі треба пам'ять, то вінда виділяє потрібний об'єм з пулу кеша.
Чому ніхто не волає, що Linux в buff/cache пхає майже всю вільну пам'ять? Може тому, що ламери не користуються Linux...
-
sasha76
Member
интересно и как эта версия работает с процами интела с этими ядрами и недоядрами?FarCry: ↑ 06.10.2026 12:00 А знаєте яке оновлення Windows 11 хаває ще менше оперативки? 23H2
Не оновлювався вже 2 роки і не планую. В простої не вживає більше 4гб.
Встановлюю тільки нові дрова. Політ нормальний, проблем взагалі ніяких нема.
Ніяких ШІ додатків, ко-пілотів та іншої маячні.
-
vsx
Member
Кому какое дело сколько памяти система отжирает, когда этой памяти у всех навалом? Как будто сейчас 2002.
-
Rucha
Member
Нормально.sasha76: ↑ 06.10.2026 13:54интересно и как эта версия работает с процами интела с этими ядрами и недоядрами?FarCry: ↑ 06.10.2026 12:00 А знаєте яке оновлення Windows 11 хаває ще менше оперативки? 23H2
Не оновлювався вже 2 роки і не планую. В простої не вживає більше 4гб.
Встановлюю тільки нові дрова. Політ нормальний, проблем взагалі ніяких нема.
Ніяких ШІ додатків, ко-пілотів та іншої маячні.
-
GipeR
Member
Надо дальше идти и вводить подписку на железо. В бесплатной версии - не больше 4 ядер и 8 ГБ ОЗУ. За $9.99 открываем 8 ядер и 16 ГБ, но без виртуальных потоков. За $19.99 - SMT и XMP/EXPO. Разгон вообще отдельное DLC.Earanak: ↑ 06.10.2026 13:31 Что себе эти кожанные мешки позволяют, оптимизацией занимаются ? Выписать каждому по 3 месяц подписки на Copilot![]()
Хочешь использовать все 64 ГБ? Добро пожаловать в RAM Pro. PCIe 5.0 - только в Ultimate. Второй SSD - семейная подписка. А X3D-кэш можно выдавать по подписке: не продлил - половина кэша отключается, частоты режутся и получаешь почти офисный Ryzen.
-
sasha76
Member
какая версия?их там как грязи.у меня ноут и там надо именно 11.но 25н2 это треш.я её задолбался до ума доводить.Rucha: ↑ 06.10.2026 14:22Нормально.sasha76: ↑ 06.10.2026 13:54
интересно и как эта версия работает с процами интела с этими ядрами и недоядрами?
-
Rucha
Member
Та, про яку було питанняsasha76: ↑ 06.10.2026 14:36 какая версия?
В мене 23H2 + 14600K. Все працює норм, не знаю що там треба доводити до ума...sasha76: ↑ 06.10.2026 14:36 но 25н2 это треш.я её задолбался до ума доводить.
-
sasha76
Member
23н2 их там версий по годам от 2023 до 2026.Rucha: ↑ 06.10.2026 14:39Та, про яку було питанняsasha76: ↑ 06.10.2026 14:36 какая версия?В мене 23H2 + 14600K. Все працює норм, не знаю що там треба доводити до ума...sasha76: ↑ 06.10.2026 14:36 но 25н2 это треш.я её задолбался до ума доводить.
-
Klon
CG graphikos fan
у интела ж вроде було такеGipeR: ↑ 06.10.2026 14:30За $9.99 открываем 8 ядер и 16 ГБ, но без виртуальных потоков. За $19.99 - SMT и XMP/EXPO.
-
Rucha
Member
22631.2715sasha76: ↑ 06.10.2026 14:4223н2 их там версий по годам от 2023 до 2026.Rucha: ↑ 06.10.2026 14:39
Та, про яку було питання
В мене 23H2 + 14600K. Все працює норм, не знаю що там треба доводити до ума...
-
sasha76
Member
спасибо.
-
Xaker-1911-
Member
24H2
При полной загрузке у меня берёт 3.8 ГБ и 80 процессов
-
FarCry
Member
Понятия не имею. Забыл Intel как страшный сон. AMD x3D наше всё!sasha76: ↑ 06.10.2026 13:54 интересно и как эта версия работает с процами интела с этими ядрами и недоядрами?
-
man1242
Member
Навіть якщо видалити увесь софт та інтерфейс разом з есклорером в вас залашится ваш старий зеон, не бачу сенсу пердолінгу з обрізанням системи.Xaker-1911-: ↑ 06.10.2026 15:02 windows-11-iot-enterprise-ltsc-24h2-ru-en-26100_8457-by-revision-4.jpg
24H2
Навіть з тесту Ancient Gameplays буває падає fps
-
VladimirV
Member
В мене теж якось так вже півроку без запущених програм 2 ГБ з 32ГБ, так що персонально для мене не дуже актуально.
Головне з ємних процесів, що випиляне з системи - defender. Ну і частково індексація, пошук (searchhost) де не потрібен, копілот.
Будь яку систему можна налаштувати під себе, хоча це і потребує часу. Але те що вони намагаються з "коробки" щось там оптимізувати - ну мабуть достатньо негативного фідбеку назбирали. Бо вже давно всі ідеалісти лопатять ті процеси вінди вручну.
- спойлер

Головне з ємних процесів, що випиляне з системи - defender. Ну і частково індексація, пошук (searchhost) де не потрібен, копілот.
Будь яку систему можна налаштувати під себе, хоча це і потребує часу. Але те що вони намагаються з "коробки" щось там оптимізувати - ну мабуть достатньо негативного фідбеку назбирали. Бо вже давно всі ідеалісти лопатять ті процеси вінди вручну.
-
hohlid19
Member
Она её архивирует. В диспетчере это показано как поедает оперативкуPrescott: ↑ 06.10.2026 11:46 Капец, 7 гигов на работу ОС с её 100500 службами и процессами...