Micron очікує подальшого зростання цін на пам’ять DRAM та NAND у найближчі роки

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Impulse101
Member

Повідомлення

AlexWest: ↑ 01.10.2026 21:27 Нормальний комплект DDR5 32 ГБ вже вартує від 23000 грн. Якщо стане 30К+, плюну на ту затію. Бачу, доведеться таки брати 5800X3D.
Та за нормальний комплект 6000-6400 вже і є 30к плюс мінус. За 23 той потяг вже пішов
Scoffer
Member

Повідомлення

dead_rat: ↑ 01.10.2026 22:05Які сто баксів?
Це я про мінімальну текстову підписку аля розумний пошук)
AlexWest
Member

Повідомлення

Impulse101, в кожного свої критерії. Я поки бачу для себе за 23. Але якщо цей дурдом ще більше розпухне, то хай самі його купують.
starik_0
Member

Повідомлення

та бояться нечего, заливать баблом дата центры будут до 28 года даже если не будет отдачи
dead_rat
Member

Повідомлення

starik_0: ↑ 01.10.2026 22:30 та бояться нечего, заливать баблом дата центры будут до 28 года даже если не будет отдачи
Відсоточки по кредитам йдуть вверх, все важче грошики знаходити
спойлер
Зображення
starik_0
Member

Повідомлення

я думал они свои вливают а не кредитные
Scoffer
Member

Повідомлення

starik_0
Які свої? Де вони мають їх взяти якщо всі аішечки в лютих мінусах?)
starik_0
Member

Повідомлення

многие проекты убыточные поначалу и инвесторы это понимают. ИИ это не временная история а навсегда. возможно потом сократят бесплатные лимиты для сокращения расходов. я у нее спрашивал сколько в среднем тратится на каждого фри пользователя в месяц, там цифры от 1 квт до 10 квт, довольно жирно, это еще без учета на новое оборудование амортизацию и тд

Отправлено спустя 1 минуту 26 секунд:
рекламу опять же уже начали прикручивать. ютубом тоже поначалу особо никто не пользовался. в гугл аи студио кстати можно играться с новыми версиями в том числе бесплатно и с неплохими лимитами
dead_rat
Member

Повідомлення

starik_0
Оракл зайняла у Софтбанка і інших банків приблизно 500 мільярдів на побудову датацентрів які пообіцяв арендувати ОпенАІ за 300 мільярдів. І це лише Ораклу.

Будівництво чи то спізнюється чи то стало, Оракл вимагпє форс мажор і відтермінування оплати боргів на три роки . Богри печуть, ОпенАІ збитковий.
Alexsandr
Member

Повідомлення

harito: ↑ 01.10.2026 16:26 Всем покупателям компьютерного железа уже давно пофиг ! Хрен кто побежит сейчас покупать . Вот интерестно ,а как сейчас с выручкой наших компьютерных магазинах , во сколько раз выросла , тоже радуются наверное , как и производители памяти ?! :laugh:
Многие закрылись. особенно в прифронтовой зоне.
Scoffer
Member

Повідомлення

starik_0: ↑ 01.10.2026 23:34многие проекты убыточные поначалу
Не було ще таких проектів котрі одночасно
1. збиткові
2. бюджетом одного порядку з бюджетами цілих країн
3. повністю відсутнім бізнес-планом як зробити їх незбитковими, навіть теоретично
starik_0: ↑ 01.10.2026 23:34инвесторы это понимают
ха-ха-ха
Аціо
Member

Повідомлення

starik_0: ↑ 01.10.2026 23:17 я думал они свои вливают а не кредитные
Не просто кредитні, а перекредитовані вже 3й раз вливають.
Тобто це вже піраміда МмМ, а не як тут пишуть рожеві поні що це не майнінг,
так це не майнінг, навіть у майнінгу більше фундаменту та опори,
ШІ перетворився саме в МмМ де свої Мавроді розводять не мамонтів.

Scoffer: ↑ 01.10.2026 23:44 Не було ще таких проектів котрі одночасно
1. збиткові
2. бюджетом одного порядку з бюджетами цілих країн
3. повністю відсутнім бізнес-планом як зробити їх незбитковими, навіть теоретично
Ото ще буде "блага вість", коли людям прийдуть рахунки за генерацію картинок сумних жабок,
1000000 баксів за одиницю, та пропозиції у рахунок боргу продати нирки їх та їх дітей.
Ну а чого соромитись, це ж бізнес і нічого особистого - як люблять казати вони ж самі зараз. :lol: :lol: :lol:
dead_rat
Member

Повідомлення

Scoffer: ↑ 01.10.2026 23:44 3. повністю відсутнім бізнес-планом як зробити їх незбитковими, навіть теоретично
План є, до 40Т боргу докинути ще 5, котрі вклали в АІ і закрити витрати на інфраструктуру. А лєпєстрічєство на інференс вже якось можливо відбити підписками по 500$
Аціо
Member

Повідомлення

dead_rat: ↑ 02.10.2026 00:13
Scoffer: ↑ 01.10.2026 23:44 3. повністю відсутнім бізнес-планом як зробити їх незбитковими, навіть теоретично
План є, до 40Т боргу докинути ще 5, котрі вклали в АІ і закрити витрати на інфраструктуру. А лєпєстрічєство на інференс вже якось можливо відбити підписками по 500$
А якщо не будуть брати вимкнуть воду, газ та світло?
Десь я вже чув за такий бізнес план, але не можу згадати.
dead_rat
Member

Повідомлення

Аціо: ↑ 02.10.2026 00:24
dead_rat: ↑ 02.10.2026 00:13
А якщо не будуть брати вимкнуть воду, газ та світло?
Десь я вже чув за такий бізнес план, але не можу згадати.
А куди ти дінешся? На роботі в глотку запхнуть і з твоєї ж зп оплатять.
І газ відключать, бо на ньому працюють турбіни що живлять датацентр
МОНАХ
Member

Повідомлення

AlexWest: ↑ 01.10.2026 22:30 Impulse101, в кожного свої критерії. Я поки бачу для себе за 23. Але якщо цей дурдом ще більше розпухне, то хай самі його купують.
► Тут який критерій вже не використовуй - скоро фізично боляче буде на ціни дивитись; моя KF564C32BBEK2-64, яку брав за 11800грн, на минулих вихідних була в мого ж постачальника 68000грн., прямо зараз - 75154грн. Абсурд такий, що - "знай я прикуп" і взявши б тоді два комплекти, продавши на сьогодні - відеокарта на сьогодні мені би вийшла бонусом :horror: .
stoned
Member

Повідомлення

Devijack: ↑ 01.10.2026 16:11 Отже хто хотів пересидіти на ддр4 до ддр6 - бажання виконано.
Як щось знав, коли не пожалів 800 баксів на кіт дефіцитних бідонів в 2018 році. :rotate:
zalizo_org
Member

Повідомлення

dead_rat: ↑ 01.10.2026 16:182028 буде вже 10 трильйлнів - це покриє всі вкладення в 5 трильйонів щей ROI буде 100%
Дешевше (і раціональніше) було щоб хтось з тих openai / antropic... викупив самих виробників пам'яті. Це відразу дає і 1. доступ до пам'яті, з іншого боку 2. зрізає конкурентів і 3. в руках опиняється актив страховка, який у випадку краху Аі зможе відбити вкладене шляхом концентрації виробництва памяті яка тупо потрібна всім для всіх девайсів.
xIIImaL
Member

Повідомлення

Devijack: ↑ 01.10.2026 16:11 Отже хто хотів пересидіти на ддр4 до ддр6 - бажання виконано.
Думаешь ддр6 сильно дешевле сегодняшней ддр5 будет ? :laugh:
Rabbitultra
Member

Повідомлення

dead_rat: ↑ 01.10.2026 22:48
starik_0: ↑ 01.10.2026 22:30 та бояться нечего, заливать баблом дата центры будут до 28 года даже если не будет отдачи
Відсоточки по кредитам йдуть вверх, все важче грошики знаходити
спойлер
Зображення
Це американський уряд намагається зменшити майбутні негативні ефекти від своїх місцевих американських рофлів.
А результат буде приблизно як в анекдоті: тату, тепер ти будеш менше пити?
Ні, ви будете менше їсти
Відповісти