Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
kairo
Member

Повідомлення

StTechnik: ↑ 16.09.2026 23:11 kairo
Lian Li O11 Dynamic EVO
Лучше брать XL. Говорю как обладатель. В нем чудесно живут 2х 420 нормальных по толщине радиатора. Могут жить три, но будет небольшая банька.
Мені обидва варіанти цього корпусу подобаються. Єдине, що вони в ширину 29-30см, а в мене розміщення під столом і там мало місця. Треба буде колись той стіл поміняти на щось новіше, але вже мабуть не в цьому році.
Melki
Member

Повідомлення

Cirax: ↑ 17.09.2026 11:411700 оборотов будет ближе к пылесосу по шуму, про 2000+ вообще умолчу.
моя профильная 1700 иногда крутит, когда в комнате 24-25 и в разгоне - громко, не приятно
а так 1200-1500 - это тоже не тихо, но для моей системы, я считаю, не плохо
и это у меня 120 вертушки на карте, не 90...
Dlmon: ↑ 17.09.2026 12:391700 это не громко
:lol: :lol: :lol:

kairo
Filabatya
как вы в неё играете? я её так ждал, карту под неё купил, а запустил лишь один раз...
StTechnik
Member

Повідомлення

Ну вообщем. Приехало все для второй помпы. Вроде понятно как и куда ее ставить, но правда минус 1 вентилятор снизу. Не страшно.
Ну и что бы дважды не вставать решил поменять жидкость, а то датчик показывает качество 0% :-)
Тут сильно хвалили EKWB EK-CryoFuel - решил что бы ждать сильно из Британии Махеймс - взять ее. Взял 2 литра EKWB EK-CryoFuel Navy Blue Premix 1000ml.
Посмотрим насколько она свежая, ну и насколько она вообще Ок. По местному в ЭлМире оказалась в наличии.
Может на след неделе начну небольшой апгрейд.
kairo
Member

Повідомлення

Melki: ↑ 17.09.2026 19:00kairo
Filabatya
как вы в неё играете? я её так ждал, карту под неё купил, а запустил лишь один раз...
спойлер
Так, FH5 слабша за FH4. Карта гірша, складність завдань менша, музика взагалі дно, включаю Спотіфай, коли граю. Але зараз не те, щоб багато хороших гонок. Я все чекав Gran Turismo на ПК, тепер очевидно, що не дочекаюсь.
Melki
Member

Повідомлення

kairo: ↑ 26.09.2026 23:23Я все чекав Gran Turismo на ПК
спойлер
Forza Motorsport мне зашло, FH6 vs FH5 вообще различий не вижу - такое-же днище
kairo
Member

Повідомлення

Melki: ↑ 27.09.2026 00:18Forza Motorsport мне зашло
Яка саме?
Melki
Member

Повідомлення

kairo: ↑ 27.09.2026 00:20Яка саме?
спойлер
ты меня в тупик поставил, оказывается их там две - обычная, свежая, не 7
StTechnik
Member

Повідомлення

Вопрос из практической плоскости к тем у кого две помпы не в одном топе.
А именно.
1. Есть помпа в "комборезе." Типа основная. В момент заправки работает только она.
2. Есть вторая помпа которая "вспомогательная". В обычном топе. Штатно будет включаться при заполненном контуре.
Вопрос в чем - есть ли разница в практическом плане как поставить вторую помпу (вспомогательную) - ДО основной с резервуаром или после? Из тех фотографий что видел у уважаемых cAkeJJ и RoMiLiUs - вторая помпа стоит после той что с резервуаром. А на практике такой вариант обусловлен "удобством" или там практическая разница какая то была в ходе экспериментов?
В моем понимании - если контур замкнут - разницы особо нет. Но я могу и ошибаться. Поэтому интересует именно практическое подтверждение. Может кто то пробовал подключить и так и так. Просто у моей разводке проще и быстрее вторую помпу подключить ДО типа основной. Меньше переделывать, и аккуратнее будет. Можно поставить и ПОСЛЕ, но не хотелось бы - больше гемора с разводкой и временем.
Заранее благодарю за мысли. Просто не хочется потерять время туда - сюда ее подключать, хочется сразу сделать хорошо.
super37
Member

Повідомлення

ну тут работает одно правило (сначало рез , потом помпа , вторую можно ставить где хочется ) просто включать ее придется после прокачки контура
StTechnik
Member

Повідомлення

super37: ↑ 28.09.2026 18:03ну тут работает одно правило (сначало рез , потом помпа , вторую можно ставить где хочется ) просто включать ее придется после прокачки контура
Да именно такой план и был. Еще как я пониманию (опять таки догадка) - обороты помпы сзади должны быть чуть чуть меньше чем той, которая основная - что бы она не захлебывалась и не создавалось лишнее давление внутри резервуара. Но то уже экспериментальным путем будет понятно. То не проблема.
cAkeJJ
Member

Повідомлення

StTechnik: ↑ 28.09.2026 10:36 Вопрос из практической плоскости к тем у кого две помпы не в одном топе.
А именно.
1. Есть помпа в "комборезе." Типа основная. В момент заправки работает только она.
2. Есть вторая помпа которая "вспомогательная". В обычном топе. Штатно будет включаться при заполненном контуре.
Вопрос в чем - есть ли разница в практическом плане как поставить вторую помпу (вспомогательную) - ДО основной с резервуаром или после? Из тех фотографий что видел у уважаемых cAkeJJ и RoMiLiUs - вторая помпа стоит после той что с резервуаром. А на практике такой вариант обусловлен "удобством" или там практическая разница какая то была в ходе экспериментов?
В моем понимании - если контур замкнут - разницы особо нет. Но я могу и ошибаться. Поэтому интересует именно практическое подтверждение. Может кто то пробовал подключить и так и так. Просто у моей разводке проще и быстрее вторую помпу подключить ДО типа основной. Меньше переделывать, и аккуратнее будет. Можно поставить и ПОСЛЕ, но не хотелось бы - больше гемора с разводкой и временем.
Заранее благодарю за мысли. Просто не хочется потерять время туда - сюда ее подключать, хочется сразу сделать хорошо.
По поводу чи є різниця, думаю що не дуже або можливо мінімальна, я так поставив послідовно, бо як на мене так зробити було найбільш естетичним варіантом і в моєму корпусі спрятать другу помпу нікуди.

П.С. Друга помпа в мене крутить більше, бо її чути менше на вищих обертах (дякую латунному топу).
kairo
Member

Повідомлення

Фінальний звіт моєї кастом епопеї.
Вся історія в мене зайняла місяць. Поки все вибрав, поки приїхало, потім частину компонентів змінив і за вихідні все зібрав.

В цілому, в мене було чотири етапи:
1. Поставлю 4090 на воду із 360мм радіком. 9800X3D хай і далі буде на Арктік 280.
2. Щоб два рази не ходити, додам ЦП також в контур і буде в мене на відеокарту 360+280 радіатори. Проц все одно виділяє нещасні 60 Ват.
3. Оновлю під це все діло корпус, щоб обидва радіатори працювали на видув, а не так як в Фракталі, де 360 задуває гаряче повітря в корпус, а 280 його видуває.
4. Якщо вже взяв корпус під 420 радіки, то треба вже 360 замінити на 420, щоб було два 420 радіки.

Які були нюанси в мене:
1. Різні типи болтів на різних компонентах, частина метричні, частина американські.
2. На верхній EK-Quantum Surface P420M 45мм радіатор прийшлось ставити 120мм Фантекси Т30 через саморобну рамку(пізніше замовлю з акрилу нормальну), бо радіатори на материнці не дадуть поставити 140мм вентилі. Та й в мене вже лежали Фантекси.
3. Радіатор EK-Quantum Surface P420M брав на ОЛХ(стан ідеальний). Не знаю чим заправляв його попередній власник, але в мене пішло 2л дистилята та 8 промивок, щоб вимити синій колір. В резульаті в мене все одно вода в контурі забарвилась в синенький колір.
4. Шланг EKWB EK-Loop ZMT Soft Tube 10/16mm закрутити в фітінги Barrow це жесть, дуже твердий, при тому що я кожен кінець відмочував в гарячому дистиляті.

Мій кастом:
Помпорез Alphacool Core 200 Aurora Reservoir with VPP Apex pump
Блок ГПУ Alphacool Core Geforce RTX 4090 Master V.2 with backplate
Блок ЦПУ Alphacool Core 1 LT Black + AM5 Performance Kit
Радіатор Hardware Labs Black Ice Nemesis GTS 420 + bq SW4 Pro
Радіатор Радиатор EK-Quantum Surface P420M + Phantecs T30
Хаб Aqua Computer QUADRO fan controller
Рідина Alphacool Apex Liquid ECO 1300ml clear
спойлер
20260927-IMG_6044.jpg
Температури такі:
спойлер
Screenshot 2026-09-27 225232.jpg
Screenshot 2026-09-28 130958.jpg
Через годину гри в Форза 5, вода нагрілась до 31 градуси, температура в корпусі 24 градуси. Оберти вентилів ~600.

Дяка усім камрадам за поради! :super:
Melki
Member

Повідомлення

kairo
это у тебя ANNO? шо за версия?
kairo
Member

Повідомлення

Melki: ↑ 28.09.2026 21:18это у тебя ANNO? шо за версия?
Victoria 3. Навантажує GPU, наче це якась ААА із Рейтрейсингом.
Melki
Member

Повідомлення

kairo: ↑ 28.09.2026 21:21Навантажує GPU, наче це якась ААА із Рейтрейсингом
спойлер
у меня Anno 1800 такая-же история - видеокарта с ума сходит, но там и я выкрутил вс вправо что только можно было
cAkeJJ
Member

Повідомлення

kairo: ↑ 28.09.2026 21:07 Фінальний звіт моєї кастом епопеї.

Температури такі:
спойлер
Screenshot 2026-09-27 225232.jpg
Screenshot 2026-09-28 130958.jpg
Через годину гри в Форза 5, вода нагрілась до 31 градуси, температура в корпусі 24 градуси. Оберти вентилів ~600.

Дяка усім камрадам за поради! :super:
Ну що, вітаю в рядах водянщиків, був радий якщо чимось допоміг.

Ще доречі я також перший кастом зібрав з усіма радіаторами на видув і ті що збоку карлсони корпусні були на вдув. По температурам було дуже не дуже (до 39-40 градусів вода грілась, при кімнатній 23-24 :rotate: ). Це була перша ітерація. Потім я поміняв усі єкашні вентилі на Фантекс і Арктіки і зробив нижній і передній на двув, бокові вентилі корпусні на видув і вода стала 34-35 градусів з тою ж кімнатною приблизно. (В БФ6 ~250 ватт + гпу ~420 ватт). Вентилі десь 1000 обертів (мені в цілому не прям шумно, но і звісно не безшумно).
kairo
Member

Повідомлення

cAkeJJ: ↑ 28.09.2026 21:51Ще доречі я також перший кастом зібрав з усіма радіаторами на видув і ті що збоку карлсони корпусні були на вдув. По температурам було дуже не дуже (до 39-40 градусів вода грілась, при кімнатній 23-24 ). Це була перша ітерація. Потім я поміняв усі єкашні вентилі на Фантекс і Арктіки і зробив нижній і передній на двув, бокові вентилі корпусні на видув і вода стала 34-35 градусів з тою ж кімнатною приблизно. (В БФ6 ~250 ватт + гпу ~420 ватт). Вентилі десь 1000 обертів (мені в цілому не прям шумно, но і звісно не безшумно).
В мене зараз на вдув 3х140 Реверс знизу та 2х140 позаду. Радіки на видув. З налаштуваннями ще граюсь, ось 15хв бубліка:
спойлер
Screenshot 2026-09-28 223840.png
Ось пів години:
спойлер
Screenshot 2026-09-28 225415.png
cAkeJJ
Member

Повідомлення

kairo: ↑ 28.09.2026 22:40
cAkeJJ: ↑ 28.09.2026 21:51Ще доречі я також перший кастом зібрав з усіма радіаторами на видув і ті що збоку карлсони корпусні були на вдув. По температурам було дуже не дуже (до 39-40 градусів вода грілась, при кімнатній 23-24 ). Це була перша ітерація. Потім я поміняв усі єкашні вентилі на Фантекс і Арктіки і зробив нижній і передній на двув, бокові вентилі корпусні на видув і вода стала 34-35 градусів з тою ж кімнатною приблизно. (В БФ6 ~250 ватт + гпу ~420 ватт). Вентилі десь 1000 обертів (мені в цілому не прям шумно, но і звісно не безшумно).
В мене зараз на вдув 3х140 Реверс знизу та 2х140 позаду. Радіки на видув. З налаштуваннями ще граюсь, ось 15хв бубліка:
спойлер
Screenshot 2026-09-28 223840.png
Ну от у мене проблема була що мало на вдув було свіжого повітря і комп задихався буквально. Щас я ще додав одну 120ку на вдув через рамку напечатану, но вона вмикається тільки коли вода більше 30 градусів.

П.С. Ось чим я занят був останнім часом: поставив на свою 5080 нарешті водоблок, замінив зверху один арктік, котрий періодично починав шуршати, що мене дуже бісило, ще переробив пару трубок і замінив трубку від дістри до озу на фіттінг видвіжний, бо до того вона була не рівно через те що фіттінг чіпляв лопасть вентилятора зверху, бо там все впритул. Залишилось тільки погнути трубки до відяхи, але то треба гнути в декілька площин (бо ця 5080 просто як обрубок маленька і водоблок такий же), що я наразі погано вмію, бо кривожоп. Боюсь трубка закінчиться швише ніж я навчусь, тому поки вчусь просто на шланги її під'єднав.
спойлер
photo_2026-09-27_11-21-25.jpg
kairo
Member

Повідомлення

cAkeJJ: ↑ 28.09.2026 23:04замінив зверху один арктік, котрий періодично починав шуршати, що мене дуже бісило
В мене зараз Арктіки Р14 Про Реверс знизу, то гудять вони сильніше за SW4 140 Pro та Фантекси Т30 120. В моєму AIO Арктік ЛФІІ 280, я рідні поміняв через два роки, бо почали гудіти. Як ціна-якість Арктіки топ, але якщо важливо щоб реально тихо було, треба ставити щось інше.
бо ця 5080 просто як обрубок маленька і водоблок такий же
Через те, що корпус великий, виглядає наче 1060))
cAkeJJ
Member

Повідомлення

kairo: ↑ 28.09.2026 23:12 В мене зараз Арктіки Р14 Про Реверс знизу, то гудять вони сильніше за SW4 140 Pro та Фантекси Т30 120. В моєму AIO Арктік ЛФІІ 280, я рідні поміняв через два роки, бо почали гудіти. Як ціна-якість Арктіки топ, але якщо важливо щоб реально тихо було, треба ставити щось інше.
Та було б щось 25мм що краще продуває радік я би їх взяв (і не кольору ноктуа). І ще якби вистачало там місця на 30мм вентилі, я би поставив не думаючи або Т30 фантекси, або Д30 такі самі як на передньому радіаторі.
Через те, що корпус великий, виглядає наче 1060))
У пана Sanьka його таф по більше буде звісно, ніж моя мікрокарта :laugh:
Відповісти