MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Відповісти
Автор
Повідомлення
NST1983
Member

Повідомлення

Хтось має дану материнку в парі з 9800X3D? Чомусь андервольт слабувато "женеться" :)

Може, BIOS треба новіший поставити або ще щось "прикрутити"?

І ще цікаво: хтось порівнював роботу з підключеним нижнім роз'ємом додаткового живлення та без нього? Є взагалі якась різниця?

Остання версія BIOS зараз нормальна? Може, з нею краще в плані андервольту? Якщо так - кидаю все нафіг й іду шити :)

До речі, як тут із переносом налаштувань після оновлення BIOS? Треба все виставляти заново чи профіль нормально переноситься?
x0taby4
Member

Повідомлення

Ем... Власне в чім ваша проблема? :spy:
Earanak
Member

Повідомлення

Так в чем проблема сразу попробовать Биос обновить и самому сравнить :think:

И еще, проверяйте сразу по-ядерную Курву. Ведь у любого проца запросто может быть одно конкретное паршивое ядро которое вполне себе может мешать общему андервольту. Ну, условно говоря у вас там ядро №5 едет только на -15 а другие ядра могут и на -30, ясное дело что ситуацию тут спасет только по-ядерная курва где отдельно можно будет этому ядру не так сильно душить вольтаж.

Еще, есть сомнительный совет (не 100%-нтный) - если есть настройка частоты VRM, можно попробовать в максимум ее накрутить, это повысит нагрев VRM немного (в данном случае не страшно), и немного улучшит стабильность подачи питания на проц (но это в теории, и далеко не всегда понятно без осцилогрофа стало ли лучше). У меня на MSI X870E Edge Ti однозначно накрутка VRM позволяла прожимать на дополнительные -3 Curve Optimizer. Мелочь конечно, тем не менее.

И еще одна мелочь. Если вы включаете Latency Killer (фирменную фишку MSI), правда не знаю есть ли она на B850. В общем насколько я понял - помимо снижение Latency у ОЗУ она еще срезает верхние пороги буста ядер процессора. Т.е условно у вас там предельно возможный буст может быть с ней на 50-75мгц меньше. Что тоже немного может сказаться на результатах Curve Optimizer, просто это учитывать нужно.

У меня много плат побывало разных всяких, ни разу не встречал что бы при обновлении Биоса оставались профили рабочими от предыдущей версии. Но вот с AM5 не уверен. Самому интересно как с этим дела тут обстоят :think: В любом случае, задача проще пареной репы, при сбросе биоса/загрузке профиля - вылетает окошко со всем списком всех изменений, просто перепишите себе или сфоткайте с телефона и потом повторите на обновленном биосе ;)
NST1983
Member

Повідомлення

x0taby4: 06.09.2026 10:13 Ем... Власне в чім ваша проблема? :spy:
А де ви побачили, що тема виключно про "мою проблему"? Вище кілька конкретних питань щодо материнки. а не тільки про проблему :facepalm: Читати далі першого речення не пробували, чи це вже занадто складно ?

Відправлено через 26 хвилин 33 секунди:
Earanak: 06.09.2026 10:58Еще, есть сомнительный совет (не 100%-нтный) - если есть настройка частоты VRM, можно попробовать в максимум ее накрутить, это повысит нагрев VRM немного (в данном случае не страшно), и немного улучшит стабильность подачи питания на проц (но это в теории, и далеко не всегда понятно без осцилогрофа стало ли лучше). У меня на MSI X870E Edge Ti однозначно накрутка VRM позволяла прожимать на дополнительные -3 Curve Optimizer. Мелочь конечно, тем не менее.
Скоріш за все, ви мали на увазі CPU Switching Frequency. На цій платі він регулюється до 1000 kHz.
Підвищення частоти PWM може зробити живлення Vcore стабільнішим і зменшити пульсації, але водночас збільшує нагрів VRM. Теоретично це може дати трохи більше запасу для негативного Curve Optimizer. Треба затестити)
x0taby4
Member

Повідомлення

NST1983: 06.09.2026 11:58
x0taby4: 06.09.2026 10:13 Ем... Власне в чім ваша проблема? :spy:
А де ви побачили, що тема виключно про "мою проблему"? Вище кілька конкретних питань щодо материнки. а не тільки про проблему :facepalm: Читати далі першого речення не пробували, чи це вже занадто складно ?

Відправлено через 26 хвилин 33 секунди:
Earanak: 06.09.2026 10:58Еще, есть сомнительный совет (не 100%-нтный) - если есть настройка частоты VRM, можно попробовать в максимум ее накрутить, это повысит нагрев VRM немного (в данном случае не страшно), и немного улучшит стабильность подачи питания на проц (но это в теории, и далеко не всегда понятно без осцилогрофа стало ли лучше). У меня на MSI X870E Edge Ti однозначно накрутка VRM позволяла прожимать на дополнительные -3 Curve Optimizer. Мелочь конечно, тем не менее.
Скоріш за все, ви мали на увазі CPU Switching Frequency. На цій платі він регулюється до 1000 kHz.
Підвищення частоти PWM може зробити живлення Vcore стабільнішим і зменшити пульсації, але водночас збільшує нагрів VRM. Теоретично це може дати трохи більше запасу для негативного Curve Optimizer. Треба затестити)
В наявності 9800хЗд на мп MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi це все що ми знаємо, а для того щоб щось вам відповісти треба мати додаткові ввідні. Проте - ні версії біосу, ні ваших результатів, ні налаштувань в біосі ми не знаємо і знати (якщо ви не повідомите) ми не можемо, ваш опис проблеми/питання - як суслик в армії, він ніби як і є, та й разом з тим ніби нема. Вже одноразово писалось тут на форумі - хочете почути пораду надайте детальну інформацію, бо ваше не "женеться" курва для когось результат рівня чемпіонату світу по андервольту.
leif
Member

Повідомлення

Earanak: 06.09.2026 10:58ри сбросе биоса/загрузке профиля - вылетает окошко со всем списком всех изменений, просто перепишите себе или сфоткайте с телефона и потом повторите на обновленном биосе
профіль налаштувань біоса можна просто зберегти на юсб-флешку і потім з неї залити назад після оновлення бівіса. трохи економить часу у порівнянні з ручним введенням всіх налаштувань з фотки в телефоні і тим паче -- з переписуванням всього рукою)
NST1983
Member

Повідомлення

leif: 06.09.2026 12:20
Earanak: 06.09.2026 10:58ри сбросе биоса/загрузке профиля - вылетает окошко со всем списком всех изменений, просто перепишите себе или сфоткайте с телефона и потом повторите на обновленном биосе
профіль налаштувань біоса можна просто зберегти на юсб-флешку і потім з неї залити назад після оновлення бівіса. трохи економить часу у порівнянні з ручним введенням всіх налаштувань з фотки в телефоні і тим паче -- з переписуванням всього рукою)
Ще напишіть як у біос заходити, ору)) :lol:
Ви доречі вкурсі, що на багатьох материнках, підся апдейту біосу старі збережені профелі вже новими версіями не читаються? Тобто "Міша, все .. ня, давай по новій" ) І добре що типа, коли звичайний юзер типа вас там щось типа секьюре бути вимкне, чи флопік прибере з автозапуску :lol: може це побачити у списку змін оце все, а коли налаштовуєш криві кулерів - оці всі вспливаючі окна мають нуль інформативності, бо змін там овер дофіга) UPD, тому у мене, колу була гіга та зараз своїть у першому ПК асрок - обидва смартфони забити фотками екрану, бо майже кожного разу оцей новий квест. :insane:
leif
Member

Повідомлення

NST1983: 06.09.2026 13:03Ще напишіть як у біос заходити, ору
ви своє перше повідомлення точно перечитували? я б не здивувався, якщо ви не знаєте як в біос заходити :lamer:
NST1983: 06.09.2026 13:03Ви доречі вкурсі, що на багатьох материнках, підся апдейту біосу старі збережені профелі вже новими версіями не читаються?
не стикався з таким наразі. з двома останніми мат платами точно: asus x570 dark hero та нинішньою x870 томагавк. раніше може було, але я забув
NST1983
Member

Повідомлення

Оновився з 7E62v2A53 (AGESA 1.3.0.0) на 7E62v2A64 (AGESA 1.3.0.1d). Старий BIOS-профіль не підтягнувся, тому всі налаштування доведеться виставляти заново. Окремо незручно з кулерами: у Hardware Monitor скріншот не працює, а окремого збереження та завантаження fan profile, як у Gigabyte, тут немає. А кулерів у мене багато, тому всі криві доведеться відновлювати вручну.

Відправлено через 1 хвилину 15 секунд:
leif: 06.09.2026 13:07
NST1983: 06.09.2026 13:03Ще напишіть як у біос заходити, ору
ви своє перше повідомлення точно перечитували? я б не здивувався, якщо ви не знаєте як в біос заходити :lamer:
NST1983: 06.09.2026 13:03Ви доречі вкурсі, що на багатьох материнках, підся апдейту біосу старі збережені профелі вже новими версіями не читаються?
не стикався з таким наразі. з двома останніми мат платами точно: asus x570 dark hero та нинішньою x870 томагавк. раніше може було, але я забув
:lamer:
leif
Member

Повідомлення

NST1983: 06.09.2026 13:09Оновився з 7E62v2A53 (AGESA 1.3.0.0) на 7E62v2A64 (AGESA 1.3.0.1d). Старий BIOS-профіль не підтягнувся, тому всі налаштування доведеться виставляти заново.
цікаво :write:

успіхів вам з розгоном! відпишіть, чи щось змінилось
NST1983
Member

Повідомлення

leif: 06.09.2026 13:12
NST1983: 06.09.2026 13:09Оновився з 7E62v2A53 (AGESA 1.3.0.0) на 7E62v2A64 (AGESA 1.3.0.1d). Старий BIOS-профіль не підтягнувся, тому всі налаштування доведеться виставляти заново.
цікаво :write:

успіхів вам з розгоном! відпишіть, чи щось змінилось
Буду тестить, бо y-cruncher.exe stress VT3 FFTv4
на Gigabyte: CO -20 ловив помилку, а -15 пройшов приблизно 6 годин;
на MSI B850 Tomahawk Max WiFi: той самий CO -15 вилетів приблизно через 40 хвилин;
тому на MSI ти в результаті залишив All Core Negative 10, тобто CO -10.
Вкладення
MSI_Precision Boost _[2026-09-06-12-22-39].jpg
Earanak
Member

Повідомлення

leif: 06.09.2026 12:20
Я когда так делал на ASRock X470 Taichi, ASUS X570-P, MSI Z790 Tomahawk DDR4 - Не подгружались таким образом, писало что версия не подходит. Впрочем, флешку я все равно использовал, что бы сохранять скриншоты из под биоса на нее. На MSI X870E Edge Ti - уже не пробовал даже. Потому не знаю как обстоят с этим дела на актуальных платах.
Востаннє редагувалось 06.09.2026 13:29 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.
leif
Member

Повідомлення

Earanak: 06.09.2026 13:27Я когда так делал на ASRock X470 Taichi, ASUS X570-P, MSI Z790 Tomahawk DDR4 - мне просто писало что профиль был сохранен не на данной версии Биоса.
:spy:
тоді справді потрібно про всяк випадок фоткати і моя потужна порада не в тему) мені чи щастило так оновлюватись на двох вищезгаданих платах, що вони підхоплювались, чи я щось переплутав :insane:
NST1983
Member

Повідомлення

SVM Mode — Disabled — віртуалізація CPU.
IOMMU — Disabled — ремапінг PCIe-пристроїв / passthrough, без VM не потрібен.
Power Down Enable — Disabled — енергозбереження DDR5.
Memory Context Restore — Disabled — щоб пам'ять при кожному старті проходила повний training, а не використовувала збережені параметри.
спойлер
MSI_Overclocking_[2026-09-06-13-59-49].jpg
Screenshot_2.png
ZenTimings_Screenshot_29811537.4726664.png
Поставив курву негатів - 15, то що запускати тест, чи ще щось правимо?
ЗІ. Вище є PBO 9800X3D - я його в дуже щадящем режимі юзаю, щоб навіть при компіляції щейдерів не взлетав до 160Ватт живленя і все не гуділо, не знаю як на повітрі його юзають, мабуть в навушниках ксяомі :lol:

Відправлено через 7 хвилин 2 секунди:
Ладно, до зустрічі через годину :) Пішов ганяти TestMem5 0.13.1 з профілем Extreme @ anta777, 60 хвилин, потоки Auto, зупинка після першої помилки. :shuffle:

Відправлено через 1 годину 15 хвилин 57 секунд:
Ну що, більше години ок, тепер запускаю y-cruncher.v0.8.7.9547b

Код: Виділити все

y-cruncher.exe stress VT3 FFTv4 
Що цікаво - помилки лізли десь через 40 хвилин, хоча у оглядах бла бла бла... 30 хвилин достатньо, а по факту ні. :insane:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

А нащо вимикати віртуалізацію? Ледь не найкорисніший функціонал...
Earanak
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 06.09.2026 19:00 А нащо вимикати віртуалізацію? Ледь не найкорисніший функціонал...
Тут ведь все просто. Почитайте предыдущие сообщения от автора темы...
Спрашиваем ЧатГПТ-дегенерата - получаем ответы. Зачем дальше чет думать ))
Признак кончефлыги на нейронке это тире а не дефисы. Легчайше читается.

Вот этот конченный дегенерат и советует отключать VSM, и прочее - подразумевая что разгон/настройка станут лучше :laugh: Не знаю стоит ли, но я на всякий уточняю... Все эти резкие высказывания про кончефлыгу и дегенерата - сделаны не в сторону автора темы а в сторону нейронок которым он воспользовался. Чет тут дальше объяснять смыслу нету. Этот нейро-кончефлыга объяснит как настроить, как затестить, какие тайминги и сопротивления выставить. Тут всё, чет смысла еще писать в эту тему нету, IMHO )) Помянем :rip:
Востаннє редагувалось 06.09.2026 19:53 користувачем Earanak, всього редагувалось 2 разів.
Lorichic
Member

Повідомлення

VBS тоже отключаю, ну это если комп для игр, ровнее фремтайм, кто-то может не знает или игры не в приоритете
NST1983
Member

Повідомлення

Кароче, при апгрейду біос-у y-cruncher при курві на всі ядра при мінус 15 протримався аж дві години, хоча раніше — до 45 хвилин. І тепер виявлена закономірность що це — Logical Core 7 та Logical Core 6, що знаходиться на — Core 3

Core 0 — -15
Core 1 — -15
Core 2 — -15
Core 3 — -10
Core 4 — -15
Core 5 — -15
Core 6 — -15
Core 7 — -15

зараз запустив тест так, подивимось.
хоча щось помилка вилізла майже під час запуску, може глюк

Iteration: 0 Total Elapsed Time: 3.056 seconds ( 0.051 minutes ) Running FFTv4: Passed Test Speed: 2.8 * 10^09 bits / sec Running VT3: Passed Test Speed: 7.93 * 10^09 bits / sec Iteration: 1 Total Elapsed Time: 244.352 seconds ( 4.073 minutes ) Running FFTv4: Passed Test Speed: 2.8 * 10^09 bits / sec Exception Encountered: ConvolutionFailedException Coefficient is too large. Error(s) encountered on logical core 4. Error encountered. Total Elapsed Time: 244.352 seconds ( 4.073 minutes ) Stopping test... 
Відправлено через 59 секунд:
Lorichic: 06.09.2026 20:30 VBS тоже отключаю, ну это если комп для игр, ровнее фремтайм, кто-то может не знает или игры не в приоритете
Правильно!

Тут докладно описана втрата продуктивності, коли VBS може знижувати продуктивність, а SVM вирубає оці всі приколи в корні. Тут розгон взагалі ні до чого - це я просто нагадав собі що треба вимкнути перед проведенням тестів продуктивності, наприклад aida, бо із-за оновлення налаштування скинулись.
NST1983
Member

Повідомлення

От курва потєшна,
2 години і помилка на ішних ядрах
Причому CoreCycler норм при мінус 20 вже майже 5 годин

╔══════════════════════════════════════════════════════════════════════════════╗
╟──────────────────────────────────┤ Summary ├─────────────────────────────────╢
╚══════════════════════════════════════════════════════════════════════════════╝

Ended at:     2026-09-07 13:47:47
Run time:     04 hours, 55 minutes, 59 seconds
Iterations:   7 started / 6 completed
Tested cores: 8 cores / 50 tests
              Core 0 (6x), Core 1 (6x), Core 2 (6x), Core 3 (6x), Core 4 (7x)
              Core 5 (6x), Core 6 (7x), Core 7 (6x)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

No core has thrown an error

No WHEA errors were observed during the test

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

The log files for this run are stored in:
D:\CoreCycler-master (1)\CoreCycler-master\logs\
 - CoreCycler: CoreCycler_2026-09-07_08-51-48_PRIME95_SSE.log
 - Prime95:    Prime95_2026-09-07_08-51-48_SSE_HUGE_FFT_8960K-32768K.log

Зараз мінус 25 запхну :insane:

Відправлено через 4 години 20 хвилин 40 секунд:
UPD Маленька перемога, зараз запушу ці налаштування в бівос, і буду ще раз тестити! ох кууууууууууурва :insane:
спойлер
налаштиування курви бля1.png
тест ок.png
Відповісти