Ентузіасти запустили технологію DLSS 5 на відеокартах серії GeForce RTX 40

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
bombeybox
Member

Повідомлення

kairo: 29.08.2026 13:19Чим RTX40 не довгоживучі?
4090 живуча, а все інше під питанням (в 50 лінійці все так само, в новому поколінні ігор з приходом DLSS 5 тільки 5090 і виживе).
Telcontar
Member

Повідомлення

bombeybox
А чим 4080 не живуча? :shuffle:
bombeybox
Member

Повідомлення

Telcontar: 29.08.2026 13:56А чим 4080 не живуча?
Тим самим чим і 5080 - ВРАМом (та і RAW перф. в них недостатній для 4к), але пам'ять це буде її основна слабкість.
PT / всі види DLSS / HiRes текстури - це все вижирає ВРАМ, якої у 80ток немає.
Sanьka
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 29.08.2026 13:44тому що нова технологія спєцом потребує нового заліза?
Доки якийсь ентузіаст не склепає дрова, з якими і старе покоління норм працює. І виявиться що так можна було, але кому з виробників це вигідно, так нове не впариш за оверпрайс.
Вже було подібне і на процах 1151 рев1 і рев2, на радеонах 6000, і он зараз.
warp37
Member

Повідомлення

kairo: 29.08.2026 12:04 Warp37, як бачиш на rtx40 працює.
Ну так це ж добре. Спокійно доживе до GeForce 60. Але ще не факт, но не буде нюансів на релізному DLSS 5.
warp37
Member

Повідомлення

Sanьka: 29.08.2026 13:02 Чого кожна нова технологія спецом фігово працює на попередньому поколінні, хоча здавалось би.....
Зрозуміло, що питання риторичне і по інакшому всі б так і сиділи на 3080ті, але все ж таки хотілось би бачити довгоживучі покоління.
Так GeForce 40 достаточно довгоживуча серія. Флагмани немає на що міняти, та й навіть RTX 4070 Ti хіба що на RTX 5080 можна замінити.

Я сам з RTX 4090M переліз на RTX 5080 і вона мене влаштовувала. А ось на RTX 5080 почалося відчуття недостатнього обсягу пам'яті, бо перехід з DLSS Quality на DLAA на шістнадцяти гігабайтах дався не дуже приємно.
AlexWest
Member

Повідомлення

На нинішніх картах таке катати лише для скріншотів і тікток-нарізок. В 6000 серії напхають більше тензорних ядер, ще якихось прибамбасів, і піде DLSS5 в маси. Виглядає справді чудово, але мінус в тому, що маса ігор обезличиться і зіллється в одну масу. На цьому фоні виграють мультяшні і стилізовані інді, які не женуться, за реалізмом. Ну, й ті тензорні ядра займуть місце шейдерних, тому без DLSS комфортно вже буде не пограти.
Devijack
Member

Повідомлення

AlexWest: 29.08.2026 15:53В 6000 серії напхають більше тензорних ядер
з цього моменту, відеомапи що не тягнуть длсс5 - тупо неліквід.
yariksom
Member

Повідомлення

Програмні технології це добре, але не той час коли за 5050 хочуть від 500 доларів :shuffle:
AlexWest
Member

Повідомлення

Devijack: 29.08.2026 16:00
AlexWest: 29.08.2026 15:53В 6000 серії напхають більше тензорних ядер
з цього моменту, відеомапи що не тягнуть длсс5 - тупо неліквід.
Майже так. Якщо ціль – ігрові новинки з DLSS5. Для старіших ігор – ліквід.
Filabatya
Member

Повідомлення

warp37
Спробуйте перформанс без фг з нормальним латенсі, а не желе :shuffle:
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Sanьka: 29.08.2026 14:06
Enjthesilence: 29.08.2026 13:44тому що нова технологія спєцом потребує нового заліза?
Доки якийсь ентузіаст не склепає дрова, з якими і старе покоління норм працює. І виявиться що так можна було, але кому з виробників це вигідно, так нове не впариш за оверпрайс.
Вже було подібне і на процах 1151 рев1 і рев2, на радеонах 6000, і он зараз.
не працює воно норм, якщо є приклад, прошу
хочу такий патч під ретрейсинг, що б у карт в яких фізично нема рт-блоків була можливість показати нормальну продуктивність. а, що, нема? зрозумів.
Востаннє редагувалось 29.08.2026 16:45 користувачем Enjthesilence, всього редагувалось 1 раз.
Telcontar
Member

Повідомлення

bombeybox: 29.08.2026 14:04 Тим самим чим і 5080 - ВРАМом (та і RAW перф. в них недостатній для 4к), але пам'ять це буде її основна слабкість.
QHD-монітори існують ;)
Та й в 99% проектах 16 Gb VRAM вистачить в 4к.
warp37
Member

Повідомлення

Telcontar: 29.08.2026 16:43
bombeybox: 29.08.2026 14:04 Тим самим чим і 5080 - ВРАМом (та і RAW перф. в них недостатній для 4к), але пам'ять це буде її основна слабкість.
QHD-монітори існують ;)
Borderlands 4/S.T.A.L.K.E.R. 2/DOOM: The Dark Ages (очевидно й у Indiana Jones and the Great Circle, бо це одне й те саме).

З DLAA y 4K RTX 5080 просто розсипається у останніх двох, в у перших двох відчуваються ситуативні проблеми через дефіцит VRAM.

16 гігабайт - це безперспективно.
bombeybox
Member

Повідомлення

Telcontar: 29.08.2026 16:43Та й в 99% проектах 16 Gb VRAM вистачить в 4к.
Десь те саме власники 3080 говорили ще якихось 2-3 роки назад.
Ні, не вистачить.
Востаннє редагувалось 29.08.2026 17:00 користувачем bombeybox, всього редагувалось 1 раз.
Kassatka
Member

Повідомлення

yariksom: 29.08.2026 11:09 Карта запустить промені, потім карта запустить пастрейдінг, потім картка переробить все, що запустила за допомогою ШІ і дасть картинку :gigi:
Тому нафіг промені, нафіг посттрейдинг, а DLLS 5 - топчик, її лишаємо :super: , вона сама якось освітлення виправить і домалює. Звісно якщо продуктивності нашої відяхи вистачить для цільової роздільної здатності з використанням більш-менш пристойного рівня апскейлу DLSS.
Востаннє редагувалось 29.08.2026 17:03 користувачем Kassatka, всього редагувалось 1 раз.
leif
Member

Повідомлення

Kassatka
Для 8к з длсс5 потрібна буде досить потужна карта. До речі, може я десь пропустив, але чи не викладали ви огляд вашої нової карти в 8к з записами геймплею? Ви було діло планували таке зробити :)
Earanak
Member

Повідомлення

Попробовал в Старфилде. В 1440p на около-макс настройках жестко конечно FPS садится, с 120 до ~50. Ну, FPS то ~50, но будто есть приличный такой инпут-лаг, будто у тебя на самом деле 20-30FPS. Что там с лицами мне в целом то пофиг... Но вот пейзажи, окружение, растения, все обретает... Не то что бы контраст а скорее 'глубину' что-ли. На Cinematic пресете. Приятнее визуал становится. Но с лицами, конкретно в Старфилде есть и гостинг и мерцания всякие теней на лицах. Думал что это с 4090 чет не так, но глянул на видосах с 5090 та же история. Хотя по другим видео в других играх все не так страшно. Видимо у Старфилда какая то специфическая трабла. В Сталкер 2 и AC:Black Flag вообще не заработал DLSS5, не меняет визуал, хотя садит FPS :gigi:

Жаль что для работы нужна игра с поддержкой nVidia-Стримлайн и DX12. Хотел бы я всунуть DLSS5 в Готику или какой нить Morrowind :laugh:
Посмотрел как в San Andreas (ремастере) выглядит, прикольно https://youtu.be/xb2HWTvh0Fo :lol:
Востаннє редагувалось 29.08.2026 17:21 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.
Kassatka
Member

Повідомлення

leif: 29.08.2026 17:03Для 8к з длсс5 потрібна буде досить потужна карта.
Я знаю. Тому я свідомо готовий відмовитися від рейтресингу/патхтресингу та від DLSS 5 заради надвисокої роздільної здатності принаймні до кращих часів. Тут може вийти така ж лажа, як у мене була зі спробою використати рейтрейсинг у Діабло 4. Що на GTX 960 4 Гб у 4K чи на Radeon 680M у Full HD при 15-25 FPS, чи при обмеженні до 15 FPS e 4K на потужній RX 6800 усе грається чудово, а от при рейтрейсингу в 4K на RX 6800 ніби чудові 25 середнього фпс, але є просадки до 6 фпс і часом навіть до 2 фпс, тому відчувається це як страшенний лагодром. Тому я підозрюю, що навіть якщо я через кілька років куплю б/в 5090 за розумні гроші (чи якусь майбутню відеокарту nVidia з мінімум 24 Гб VRAM) й запущу якусь вибагливу ААА-гру, хай не надто сучасну на той момент, то навіть якщо я з DLSS 5 досягну ніби комфортних 15-25 FPS (як зараз у мене на RX 7900 XTX у найбільш вибагливих іграх), то знову будуть страшенні просадки і лагодром, тож доведеться або переключатися у 4K (чи використовувати дуже агресивний DLSS апскейл), або ж відмовлятися від DLSS 5. Тут у мене є певні сподівання на сучасний якісний DLLS 4 / DLSS 4.5 апскейл, що дозволить опробувати DLSS при збереженні чіткості 8K хай і без справжньої деталізації 8K.
leif: 29.08.2026 17:03До речі, може я десь пропустив, але чи не викладали ви огляд вашої нової карти в 8к з записами геймплею? Ви було діло планували таке зробити :)
спойлер
Нє я поки що не викладав, але обов'язково збираюся. На це потрібно багато часу, а у мене зараз багато роботи по городині в селі й узагалі трохи нервовий зрив. От тільки я не знаю як щодо записів геймплею. Якщо я буду виконувати відеозахват у 8K відеокартою AMD попереднього покоління, то чи не буде це сильно просаджувати і без того дуже малий фпс?
Telcontar
Member

Повідомлення

warp37: 29.08.2026 16:58
Telcontar: 29.08.2026 16:43
QHD-монітори існують ;)
Borderlands 4/S.T.A.L.K.E.R. 2/DOOM: The Dark Ages (очевидно й у Indiana Jones and the Great Circle, бо це одне й те саме).
Читайте уважніше, 99%. Ці кілька криво-оптимізованих поробок - це крапля в морі. Та й завжди можна знизити налаштування.
Собі брав 80-ку, саме через QHD. Для 4k вже б брав 90-у, але купа людей грає в 4k і на значно слабших картах з DLSS. :shuffle:
Відповісти