Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

Ну шо, погнали
Зображення
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

RoMiLiUs
:up:
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

Бггг, перше місце в TimeSpy Extreme
спойлер
Зображення
Prescott
Member

Повідомлення

RoMiLiUs: 09.05.2026 17:26Ну шо, погнали
Это что-то совсем на богатом :super:
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

GreenMile: 04.12.2024 12:00
Jean Claude Van Shot: 03.12.2024 23:30 Всім привіт, хто реально стикався з AMD Ryzen 5 7600Х, якою може бути максимальна допустима робоча температура даного процесора в нагрузках? Стоїть водяне охолодження Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB і в ОССТ температура піднімається до 95градусів
В стрес-тестах це норма, 95градусів - то дефолтний ліміт проца в біосі, після якого він буде тротлить, по факту він і більше може грітись, за 100 легко, якщо змінити ліміт. Причина - товста кришка над кристалом, що заважає швидкому відведенню тепла, це істотно ніяк не лікується навіть кастомними водянками (андервольтом можна кілька градусів збити, але зиску з цього жодного), тільки скальпування. То ж не морочте голову і не ганяйте пусті тести, в іграх і звичайних навантаженнях температури будуть нижчими, десь на рівні 70-80 градусів під АІО водою.
Сорі за некропостінг але зазначене не є правдою.
Маю на руках Ryzen 7600Х, який довбеться в 92-95С при будь-якому навантаженні на всі ядра.
Дослідним шляхом виявив, що це відбувається приблизно при ~95 Вт споживанні.
І це на кастом воді :horror:
спойлер
Зображення
Я пробував два різні водоблоки, але нічого не змінилося. Змирився :-/

Потім у знайомого з'явився 7500f. Він був помітно холодніше і навіть при однакових напругах/частотах мав приблизно на 15С менші температури (теж на кастом воді).
Ще згодом я перейшов з кастом води на повітря і виявив просто приголомшливу новину - на повітрі 7600Х веде себе так само, тобто кулер на 4 трубки холоджує його майже так само (погано) як і кастом вода - одразу 95С при ~90вт споживанні. :help:
Потім я поставив на те ж саме повітря Ryzen 7700 і отримав 63С при 90вт споживанні :think: Причому кулер крутився 1050рпм замість 1250рпм у попередньому випадку.
Я накатив більше лімітів на Ryzen 7700 і при споживанні 122вт він грівся всього до 87С :eek:
Кулер правда молотив 1900+рпм, але ж на повітрі після 1200рпм охолодження нелінійне і майже ніяк не допомагає відводу тепла.

Це я все тестив CineBench R24. Звісно стресс-тести аля y-crancher дали б більші температури, але і при більшому споживанні!
Колись треба той 7600Х скальпанути і подивитися що під кришкою, є підозра що припой неякісно нанесений був. :censoured:
GreenMile
Member

Повідомлення

a_z_z_y: 18.05.2026 10:45 Це я все тестив CineBench R24.
Так в сінебенчі різниці і не буде, звісно, він все одно буде впиратись в температурний ліміт, що на повітрі, що на кастомній воді. В кінці процитованого прямо написано: "в іграх і звичайних навантаженнях температури будуть нижчими".
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

GreenMile
Так Ryzen 7700 не доходив до 90С навіть при 120+вт споживанні на повітрі, в той час як 7600X 95С мав вже при 90вт.
Тобто 7600Х бустив погано і мав менші частоти ніж треба, якби в нього під кришкою все гаразд було.
Я коли 7600Х на руки отримав проганяв тести і мав на 2-3% менші результати ніж в оглядах. Спочатку списав це на похибку, але ж потім розібрався в чому проблема.

І з яких це пір рендерінг на всі ядра (CineBench) це не звичайне навантаження? :insane:
Vader
Member

Повідомлення

Доброго дня хлопцi.Який проц краще взяти на ам 5 для 5060тi?
Filabatya
Member

Повідомлення

Vader
7700 топчик, 7500ф коли корпус ящик від бананів. Головне без х брати :up:
Vader
Member

Повідомлення

Filabatya
Дякую.Прислухаюсь до поради.
Гедоніст
Member

Повідомлення

Скальпанув 9950X3D :D
Температури подобаються)
спойлер
Зображення
Зображення
Гедоніст
Member

Повідомлення

Тепер треба буде спробувати 9950X3D2 скальпанути і потестити :rotate:
Гедоніст
Member

Повідомлення

Продовжую експерименти, поки чекаю запчастини під кастом :)
Direct-die + AIO Silent Loop 3. Ну по факту вона відводити 300+ ват тепла. Доведено.
48к рубіж взят. Тепер нада 49 штурмувати)
спойлер
Зображення
AndP
Member

Повідомлення

GreenMile: 18.05.2026 13:45 звісно, він все одно буде впиратись в температурний ліміт, що на повітрі, що на кастомній воді.
нет, не обязательно
Krovatka
Member

Повідомлення

Есть Ryzen 9 9900X, мать Asus Tuf X670E, bios последний, охлад воздух AK620. Если BIOS сброшен в дефолт, все в авто, то при тесте ОССТ по всем ядрам проц держится в районе 70, при частоте 4100 и выжирает 160. Включил руками РВО, поставил Level 1, теперь частота держится 5200, но и жрет 225, не уходя за 90. Почему при авто так сильно сдерживается проц? Не понимаю, что с этим лучше делать? был 7800х3д, все стояло в авто и он вел себя по другому.
unique-neon
Member

Повідомлення

Krovatka
В авто імовірно дефолтні павер ліміти. З включеним PBO вже що там вендор материнки дозволяє, або що явно задано руками. Можливо також на авто нижчий температурний ліміт.
unique-neon
Member

Повідомлення

Спробував ще одну плату з 8700g - ASUS B850M AYW GAMING OC. Попередні двослотові були MSI B850MPOWER та ASROCK B850I Lightning.

Тестував поки лише з двохрангами (2х48). І ця плата від ASUS показала себе гірше ніж я очікував. Женуться двохранги тут до 7400-7600. На двох інших до 8000-8200. А на чотирислотовій ASROCK десь до 6800.

Усі попередньо згадані плати 8-слойні.

Тож в розгоні пам'яті B850M AYW OC виявилась десь по середині між іншими двослотами та чотирислотовою платою. На скільки це зачіпає одноранги, ще не знаю.

Щодо біосів Asus, MSI, AsRock:
- MSI візуально більш причесаний, але дуже багато схованих сетінгів, зокрема важливих. І пошук так собі, знаходить лише обране. Інтерфейс підвисає. Найменш зручний біос.
- Asus інтерфейс більш щільний, мені подобається, пошук теж так собі, не підвисає. Найбільша кількість сеттінгів серед інших - це плюс. Щодо розгону пам'яті, має певну зручність порівняно з іншими - до clear cmos на цій платі я лазив найменше, вона схоже не намагається запуститись до посиніння якщо тренінг важко йде, також плюс. Після фейлу зберігає попередньо введені значення (при умові що clear cmos не було). Також на відміну від інших при тюнінгу одних параметрів автоматом не ресетить інші (цим грішать і MSI i AsRock). Найбільш зручний біос саме для оверклокінгу.
- AsRock вигляд трохи простяцький, але гарний пошук по всьому що є у всіх менюшках, не підвисає, сеттінгів трохи менше ніж в Asus. Найбільш комфортний/швидкий біос у використанні (окрім оверклокінгу пам'яті - часті clear cmos, збиває сеттінги після фейлу, автоматом виставляє сеттінги коли міняти інші)
unique-neon
Member

Повідомлення

^^одноранги з 8700g теж на цій платі їдуть гірше ніж на інших, але не так погано як двохранги. Якщо на інших платах комп'ютер не завантажуються на 9600 МГц, то на цій платі це вже 9400 МГц.

Як варіант, можливо це пов'язано з широким проміжком між модулями на платі. На максимальних частотах плата стає дуже чутливою до phase shift clock налаштувань.
Відповісти