NVIDIA повідомила про доступність технології DLSS 4.5 Ray Reconstruction для всіх відеокарт GeForce RTX

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
warp37
Member

Повідомлення

Filabatya: 25.08.2026 22:54 warp37
для чого вам взагалі фрейм ген
Підтягувати фреймрейт до стабільних 60 FPS у 4K.
man1242
Member

Повідомлення

warp37: 25.08.2026 22:16
А використовувати таку відяху, як RTX 4090/5090 для 4K - це страшенне марнотратство, закопування продуктивності в пісок, коли поки що є можливість купити 8K-дисплей і ще й за ціну дешевше такої відяхи. Точно так же буде страшенним марнотратством використовувати RX 9070 XT/RTX 5070 Ti не для 4K, а для 1080p чи 1440p, коли навіть RX 6800/RTX 5060 Ti 16 Гб чудово почувають себе у 4K, а 50-дюймовим 4K-дисплеєм можна обзавестись по ціні усього від 10 тис. грн.
Я аж поперхнувся. Як виходить так, що у мене RTX 5080 пихтить як паровоз у 4K, не вистачає пам'яті для DLAA? A DOOM: The Dark Ages з DLAA її просто "вішає" через малий обсяг VRAM?

Без фреймгену неліквід навіть у 4K, а ви про якесь 8K.

Може просто у мене 4K - то 4K, а ви тягнете 720p до 4K? У мене просто є знайома людина з RTX 5080, яка вмикає DLSS Performance і розказує мені, що я не вмію правильно користуватися божественною RTX 5080. :rotate:
Зараз ще ребар будуть вмикати для усіх ігр то врам і на кваліті длсс у 4к не вистачить :D
xIIImaL
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 25.08.2026 22:07 ось, як в свій час Ексодус був першою грою з дійсно круто імплементованим РТ (енхансед едішн) впевнений тут буде дуже соковитий ретрейсинг, 4а задають плланку в графіці
Как всегда , шедевр :pray:
Kassatka
Member

Повідомлення

warp37: 25.08.2026 21:46Можно сколько жаловаться на цены GeForce, но NVIDIA - это технологии. :dontknow:
Для меня приоритет - генерация кадров, потому тут даже выбирать не приходится. :laugh:
Ну так nVidia - це високі технології й цим вони виправдовують свою вищу вартість у порівнянні з альтернативами від AMD/Intel.
Filabatya: 25.08.2026 21:27а взяли би 4090 все би навпаки писали, треба ж якось виправдати свій вибір :gigi:
спойлер
nVidia RTX 4090/5090 куди ліпша під мій сценарій з 8K, за RX 7900 XTX, але в рази дорожча, а в мене грошей нема. :dontknow: Апскейлер DLSS зазвичай кращий за якістю за FSR, а що найголовніше - він доступний у куди більшій кількості ігор. Фреймген DLSS теж має бути кращий за якістю й теж дуже корисний. А от рейтрейсинг чи тим більше патхтрейсинг поки що практично непридатний для використання в 8K і не набув поширення в нормальних іграх, а доступний лише у рідкісних випадках, коли ще й не дає візуального профіту. DLSS 5 найочевидніше теж буде непридатний для 8K з точки зору втрат продуктивності, але ця технологія хоча б вау ефект дає куди більший за рейтрейсинг. Отримати фотореалістичні обличчя - це було б варто у якійсь грі понизити резолюшен з 8K до 4K чи навіть нижче, на відміну від рейтрейсингу, заради якого точно не хотілось би жертвувати роздільною здатністю та деталізацією й чіткістю зображення. Дуже сильно хотілося б побачити якийсь умовний Total War майбутнього, де наближаєш камеру і бачиш доволі реалістичні обличчя воїнів завдяки DLSS 5. Але це мабуть буде так само нереально, як керувати баталією масштабу Total War у шлемі VR. Зрештою на nVidia можна запустити усякий робочий софт та нейронку, а на AMD частенько або взагалі не буде можливості, або лише на проці з падінням продуктивності на пару порядків.
Filabatya: 25.08.2026 22:10Kassatka
вам то 8К своїми 15фпс всю логіку попердолило солідно і метастази пішли на всі технології чи то апскейл чи рт :insane:
гарний геймінг для мене, це 50-60фпс і врубати фг2х - 90фпс чудово виглядають :up:
спойлер
Ну от я вам ще й фреймген зараз розгляну з точки зору 8K та 15фпс. У 1080p-4K на діагоналях до 50 дюймів включно цілком пристойно виглядають 15фпс у малодинамічних іграх з камерою від пташиного польоту типу стратегій чи діяблоїдів. Як з точки зору плавності руху, так і з точки зору затримки реакції. Якщо ж збільшити розподільчу здатність до 8K та ще й попутно трохи збільшити екран, то для реального підвищення чіткості в русі вдвічі, щоб була справжня віддача від переходу на 8K, в ідеалі потрібні вже 30-40 фпс. Але затримка вводу зовсім не вимагається при цьому кращою. Тому цілком можна узяти 15+ реальних фпс і помножити їх удвічі до 30 фпс, утричі до 45 фпс чи у 4 рази мультифреймгеном до 60 фпс. :idea: Латентність відгуку залишиться як при 15 фпс, що цілком достатньо, зате рух буде більш плавним спеціально для високих dpi екрану. Звісно, це від'їсть трохи швидкодії відеокарти на саму генерацію кадрів, але якщо RX 7900 XTX здатна у будь-яких іграх видавати не менше 15 FPS, то така потужна відяха, як RTX 5090 точно буде спроможна видавати 15 реальних FPS + витрати на мультифреймген до 60 фпс. І виглядати воно буде чудово, в мазню не перетвориться. Бо коли кажуть, що для фреймгену потрібно вже мати 60 реальних фпс, то мають на увазі сценарій швидких обертань камерою у іграх від першої особи, а я маю на увазі досить повільні у кутовій швидкості рухи маленьких об'єктів при нерухомій камері з висоти пташиного польоту.

Мені нема причин топити за AMD після того, як вони мене кинули напризволяще, не випустивши у актуальному поколінні відяху на 24 Гб, яку можна було б використати у 8K. А nVidia принаймні RTX 5090 з 32 Гб випустила, хай і за божевільний оверпрайс. Але колись через кілька років настане час, коли RTX 4090/RTX 5090 застаріють, загалом ШІ-бум уляжеться і ці відяхи можна буде купити на б/в ринку за розумну ціну. А AMD RX 9000 покоління не буде.
Ну або щось нове ще краще можна буде купити за умови, що обсяг VRAM не менше 24 Гб. Але майбутня нейрокомпресія текстур може призвести до того, що прогрес у обсягах VRAM навпаки відкотиться назад. І це буде не дуже, бо старі ігри ж ніхто не буде переписувати з новими технологіями й робочі завдання та всякі нейронки як і раніше вимагатимуть великі обсяги VRAM. Зате з відяхами нинішнього покоління в такому разі можливо можна буде сидіти на дупі рівно не кілька років, а кільканадцять. Бо все одно прогрес у голій продуктивності дуже сильно застопорився через обмеження технології кремнію.
Filabatya: 25.08.2026 22:10ультра перформанс в 8К буде чудовий, бо це кваліті в нас в 4К)
Ну так, якщо взяти DLSS 4.5, то ультра перформанс в 8К має бути чудовий. (Хоча дрібних деталей типу трави, волосся, гілочок чи листя не впевнений, чи домалює достатньо якісно)
warp37: 25.08.2026 22:16Я аж поперхнувся. Як виходить так, що у мене RTX 5080 пихтить як паровоз у 4K, не вистачає пам'яті для DLAA? A DOOM: The Dark Ages з DLAA її просто "вішає" через малий обсяг VRAM?
спойлер
Ну я з RX 6800 16 Гб у 4K ще жодного разу не стикався з нестачею VRAM, хоча я завжди тестував варіант з FSR Native AA за його доступності. Але й такий WASD-шутер типу DOOM: The Dark Ages ніколи не захочу пробувати. Ну і в тих кількох іграх, що підтримують рейтрейсинг, я його не стану використовувати, окрім хіба того базового рівня, який вже може стояти в налаштуваннях по замовчуванню.
warp37: 25.08.2026 22:16Може просто у мене 4K - то 4K, а ви тягнете 720p до 4K? У мене просто є знайома людина з RTX 5080, яка вмикає DLSS Performance і розказує мені, що я не вмію правильно користуватися божественною RTX 5080. :rotate:
спойлер
Коли я у 2023 встиг перейти у 4K, залишаючись на GTX 960 4 Гб, то тоді я реально грав Diablo 4 у FSR Quality. А на RX 6800 мені жодного разу не доводилося використовувати апскейлери, окрім як з метою тестів, бо її продуктивності й так цілком вистачало для 4K без променів. Зараз же я не бачу необхідності використовувати апскейлери на RX 7900 XTX у 8K, бо в принципі й так в усіх найважчих іграх є щось мінімум на рівні ~20±5 FPS, а апскейлери або неякісні програмні FSR 2, FSR 3, XeSS, або ж якісний FSR 4.1, який у 8K обсирається на 7000 поколінні з точки зору втрат продуктивності на роботу самого апскейлера. Може хіба для динамічних ігор типу гоночок чи автосимуляторів апскейлери знадобляться, бо там 15-25 FPS явно малувато, тим більше у 8K.
Буду ще пробувати експериментувати з фреймгенами. Стосовно фреймгенів у мене нема упереджень щодо можливих втрат якості, на відміну від апскейлерів. Це завжди плюс, головне тільки щоб реальний фпс з фреймгеном не сильно просів відносно фпс без фреймгену, а він таки може просісти з урахуванням, що 8K-кадр обробляти важче.
bombeybox: 25.08.2026 22:32На більше як DLSS Performance в 4K - RTX 5080 не здатна в сучасних тайтлах з макс. графікою, і це факт.
Path Tracing з DLSS Quality - то для RTX 5090. Balanced - для 4090.
спойлер
Ну звичайно, якщо патхтрацінг врубити, то у 4К навіть найтоповіший топ без апскейлеру ляжу. Але ігор з цією технологією досі кільканадцять штук. Розбудіть мене, коли вийде хоч одна стратегія з Path Tracing, а потім другий раз, коли вийде класична RTS. Навіть зі звичайним Ray Tracing я досі знаю всього дві гри у жанрі RTS за 8 років(!) існування технології. Навіщо знати, що твоя карта потенційно спроможна запустити Кіберпанк з макс графікою, якщо достатньо буде старенького офісного ПК з інтегрованою графікою на Інтел 2-го покоління, щоб подивитися по ній стрім у Path Tracing якості.
bombeybox: 25.08.2026 22:495080 настільки ж провальна представниця хай-енд X80 сімейства гпу, наскільки колись була RTX 2080.
спойлер
Так, вона дуже провальна, бо до такої потужності потрібно принаймні 24 Гб VRAM, а там навіть на 20 Гб пожлобилися. Уже зараз можна у 4K запустити такі ігрові сценарії, де 16 Гб не вистачить. А хоч якийсь запас на кілька років уперед мати, коли купуєш нову відяху з гарантією за 76 тис. грн.? Це для б/в по ціні відчутно менше нової допустимо, щоб пам'яті було суворо впритик.
bombeybox: 25.08.2026 22:49Але, нажаль, нічого краще за ці гроші немає.
спойлер
RX 7900 XTX могла б скласти конкуренцію, але її зняли з виробництва. І вона була настільки малопопулярна, що тепер її і на б/в ринку на всю Україну поодинокі варіанти. А у RX 9000 баба Ліза не захотіла випускати топ. Що ж до наявності технологій, то тут повна лажа і nVidia може диктувати умови, як заманеться.
Filabatya: 25.08.2026 22:54а що це за такий монітор 60гц 4К? то телік, якийсь древній?
спойлер
По суті, 50-дюймовий 4K@60 Гц телік це найоптимальніший варіант для монітора без зайвих переплат.
Треба лише дві умови:
- можливість підключення по HDMI v2.0 у режимі 4K@60 Гц.
- відсутність низькочастотного ШІМ принаймні у тому режимі, який буде використовуватися при підключенні телевізора до HDMI-виходу відеокарти.
Дуже бюджетний варіант - це знайти стареньку Соньку на OLX по ціні близько 10К. На Соньках гарантовано нема проблем з ШІМ, а сам продукт зазвичай дуже якісний і довговічний.
man1242: 25.08.2026 22:58Зараз ще ребар будуть вмикати для усіх ігр то врам і на кваліті длсс у 4к не вистачить :D
спойлер
На жаль, варіант з ребар для мене повністю виключений. Бо він не вмикається, якщо Windows інсталювати через CSM на диск, розмічений у MBR, замість того щоб через UEFI на диск, розмічений у GPT. А як інакше на один диск встановити кілька Windows (три штуки) кожна на свій розділ, який би був повністю незалежний і працездатний без інших розділів диска?
username_1
Member

Повідомлення

Как раз Киберпанк устаканился с патчами, выходит новая версия Ray Reconstruction. Самое время впервые пройти его. Раньше не было у меня времени. :)
warp37
Member

Повідомлення

Filabatya: 25.08.2026 22:54 warp37
а що це за такий монітор 60гц 4К? то телік, якийсь древній?
Так, це телевізор. У мене немає монітору. :)
xIIImaL
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 25.08.2026 21:23
Kassatka: 25.08.2026 21:21 На а якщо взяти ті усього-навсього 26 ігор з рейтрейсингом за всю історію ігропрому, у які можна спробувати пограти
це пан Геральт тобі список накинув?
+1 скоро будет :popcorn: жаль конечно на релизе было без трасировки

Kassatka
Member

Повідомлення

xIIImaL: 26.08.2026 03:25+1 скоро будет :D жаль конечно на релизе было без трасировки
спойлер
-камера збоку, а не зверху
-необхідність постійно обертатися при русі, а не північ завжди згори
-рух через WASD
-елементи шутера
Аж ніяк не може така гра поповнити мій список з 26 ігор з рейтрейсингом, потенційно придатних для геймінгу. До речі Jurassic World Evolution 2 та 3 також по ідеї варто виключити з цього списку, хоча це ніби й стратегії. Там для проходження сюжету потрібно брати під контроль гелікоптер, літати ним через WASD і стріляти транквілізатором у динозавра, як у шутері. Це зовсім виходить за рамки нормальної градобудівельної стратегії. І тим більше заважає просто побудувати пісочницю, щоб помилуватися динозаврами, де єдиний вихід - скачувати чужі сейви.

Стосовно Path Tracing, там список дуже простий - нуль ігор.
xIIImaL
Member

Повідомлення

Kassatka: 26.08.2026 03:42
xIIImaL: 26.08.2026 03:25+1 скоро будет :D жаль конечно на релизе было без трасировки
-камера збоку, а не зверху
-необхідність постійно обертатися при русі, а не північ завжди згори
-рух через WASD
-елементи шутера
Аж ніяк не може така гра поповнити мій список з 26 ігор з рейтрейсингом, потенційно придатних для геймінгу. До речі Jurassic World Evolution 2 та 3 також по ідеї варто виключити з цього списку, хоча це ніби й стратегії. Там для проходження сюжету потрібно брати під контроль гелікоптер, літати ним через WASD і стріляти транквілізатором у динозавра, як у шутері. Це зовсім виходить за рамки нормальної градобудівельної стратегії. І тим більше заважає просто побудувати пісочницю, щоб помилуватися динозаврами, де єдиний вихід - скачувати чужі сейви.

Стосовно Path Tracing, там список дуже простий - нуль ігор.
спойлер
sticker_under_3mb.gif
waryag
Member

Повідомлення

Kassatka: 26.08.2026 00:18Ну от я вам ще й фреймген зараз розгляну з точки зору 8K та 15фпс. У 1080p-4K на діагоналях до 50 дюймів включно цілком пристойно виглядають 15фпс у малодинамічних іграх з камерою від пташиного польоту типу стратегій чи діяблоїдів. Як з точки зору плавності руху, так і з точки зору затримки реакції. Якщо ж збільшити розподільчу здатність до 8K та ще й попутно трохи збільшити екран, то для реального підвищення чіткості в русі вдвічі, щоб була справжня віддача від переходу на 8K, в ідеалі потрібні вже 30-40 фпс. Але затримка вводу зовсім не вимагається при цьому кращою. Тому цілком можна узяти 15+ реальних фпс і помножити їх удвічі до 30 фпс, утричі до 45 фпс чи у 4 рази
1) Воно не так працює. Якщо без ФГ є 15 фпс, то з ним базовий впаде до 10-12, і вже він буде збільшуватися. І затримка буде від 10-12 фпс плюс накладні фреймгену.
2) Доречі, 15 фпс це що? Середній, мінімальний чи оптимістично-цільовий, з просадками до однозначних показників у важких сценах?
Kassatka: 26.08.2026 00:18Апскейлер DLSS зазвичай кращий за якістю за FSR, а що найголовніше - він доступний у куди більшій кількості ігор.
З оптискейлером - стільки же. Все одно ви не шукаєте простих шляхів.
Мені нема причин топити за AMD після того, як вони мене кинули напризволяще, не випустивши у актуальному поколінні відяху на 24 Гб, яку можна було б використати у 8K. А nVidia принаймні RTX 5090 з 32 Гб випустила, хай і за божевільний оверпрайс. Але колись через кілька років настане час, коли RTX 4090/RTX 5090 застаріють, загалом ШІ-бум уляжеться і ці відяхи можна буде купити на б/в ринку за розумну ціну. А AMD RX 9000 покоління не буде.
Вас кинули напризволяще, не випустивши карту, яку ви і не збиралися купляти, інакше як за безцінь через кілька років? :spy:
Voozy
Member

Повідомлення

Живём в ИИ дистопии частично благодаря Хуангу, ну хоть за это "спасибо"
Зображення
OleksandrV
Junior

Повідомлення

Enjthesilence: 25.08.2026 20:25 не плутай апскейлер з рей реконстракшеном
Фактично Ray Reconstruction це і є один з різновидів/пресетів апскейлеру DLSS. При увімкненні RR він замінює собою поточний пресет DLSS. Це можна перевірити у оверлеї Nvidia App. По суті RR це денойзер + специфічно налаштований пресет DLSS, а у випадку нового RR, скоріше за все, там використовується саме DLSS 4.5. Що до того, чому новий RR не дає просадки продуктивності на 20/30 серіях - можливо налаштування DLSS 4.5 тут відмінні від пресетів L та M у сторону більшої сумісності зі старими картами.
Відповісти