Новини
Останні статті і огляди
Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)
-
fludimir
Member
_clawfinger_
Это выходит счетчик стоит по сути на выходе бекап розетки марстека? А откуда вы узнали про такой вроде как нестандартный способ подключения?
Раз все работает то очень круто все получается, хоть и доп затраты на микроинвертор.
Кстати, случалось ли вам проверить при каком минимальном напряжении в сети марстек способен заряжаться?
Это выходит счетчик стоит по сути на выходе бекап розетки марстека? А откуда вы узнали про такой вроде как нестандартный способ подключения?
Раз все работает то очень круто все получается, хоть и доп затраты на микроинвертор.
Кстати, случалось ли вам проверить при каком минимальном напряжении в сети марстек способен заряжаться?
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Потому что там нечего настраивать.BorisBrejcha: ↑ 23.08.2026 21:30НКОН не настраивает дисплеи
Это не работает с лиферами.BorisBrejcha: ↑ 23.08.2026 21:30співвідношення вольтажа до відсотків
Дисплей там стоит для красоты, как на целом ворохе алишных батарей. И не только - весь низ рынка в общем.
Для нормального учёта SOC / % нужен счётчик (амперы + вольты), сколько вошло и сколько ушло.
Напряжение само по себе ничего не показывает, поэтому тот дисплей пригодится разве что в самом низу, когда разряд (0 %) близко.
Батареи не SMART = Bluetooth там нет, что никто и не заявлял. Потому докупается по вкусу (и бюджету) отдельный счётчик / токовый шунт.
Вариант для рукастых - вксрыть батарею и докупить доп. модуль к базовой BMS JBD. Но какой смысл тогда вообще покупать готовую батарею без "Smart" BMS
- спойлер
- Смысл в том, чтобы на Х шт купить один (общий) шунт.
-
Nic_Roman
Member
Ще таке запитання! 2 стрінга на 1 кабель можна підключати? Кабель 6мм 1500v! Чат видає що є якісь перехідники!
-
BorisBrejcha
Member
1985god: ↑ 24.08.2026 00:11 Спіть спокійно, доповім вам по сервісу елекса потім. Часу нема тим займатися , дуже невчасно оце займатися відправкам / отриманням, вперше в житті купив щось нове і воно одразу не робоче. От купуй після цього українське.
А он точно прямо с завода, была не вскрытая упаковка?
С завода он он идет запечатанный фирменным скотчем Элекс и затянутый ленточным бандажом на упаковочном станке.
-
_clawfinger_
Member
fludimir
Виходить так, що після бекапа стоїть.
Взнав з інтернету, ютуб, реддіт. Точно не скажу.
Стосовно зарядки, в моєму районі нема проблем з низькою напругою. Навпаки підвищена 240-245 дуже часто до 250в.Наразі нема проблем, раніше зубр часто вимикав по верхній межі.
Тав паспорті, ци інструкції написано: діапазон роботи 190-253в. Отже, в кого низька напруга з присіданнями нижче 180в, краще на нього не дивитися. Марна трата грошей.
Виходить так, що після бекапа стоїть.
Взнав з інтернету, ютуб, реддіт. Точно не скажу.
Стосовно зарядки, в моєму районі нема проблем з низькою напругою. Навпаки підвищена 240-245 дуже часто до 250в.Наразі нема проблем, раніше зубр часто вимикав по верхній межі.
Тав паспорті, ци інструкції написано: діапазон роботи 190-253в. Отже, в кого низька напруга з присіданнями нижче 180в, краще на нього не дивитися. Марна трата грошей.
-
Dubass
Member
Якщо паралельно то можна, якщо послідовно, я б так не робив...Nic_Roman: ↑ 24.08.2026 06:06 Ще таке запитання! 2 стрінга на 1 кабель можна підключати? Кабель 6мм 1500v! Чат видає що є якісь перехідники!
-
Nic_Roman
Member
Dubass
Зроблю паралельно поки що!
Відправлено через 5 хвилин 56 секунд:
2 паралелі по 10 панелей? Я правильно зрозумів?
Відправлено через 30 секунд:
Амперажі і вольти будуть в нормі тоді?
Відправлено через 2 хвилини 13 секунд:
Бо варіант тоді 1 розривати траншею на 50м і 70см в глиб! Докупляти ще 3 автомати та щиток) і 130 м кабелю
Відправлено через 46 секунд:
Можете показати які перехідники варто купити?
Бо варіант тоді 1 розривати траншею на 50м і 70см в глиб! Докупляти ще 3 автомати та щиток) і 130 м кабелю
-
dimus8210
Member
якщо ви хочете не відкидати по 1-2 панелі з стрінга, а залишити два стрінга по 10 панелей лише підключивши їх паралельно, то напруга залишиться як і була, сила струму виросте в двічі яку мппт просто не переварить і при цьомуж знову буде лягати по перевищенню напругиNic_Roman: ↑ 24.08.2026 08:40 Dubass
вам вже писали що треба зменшити напругу відкинувши по 1-2 панелі
-
Dubass
Member
Так вам же написали, що 2*10 ніяк не буде, ні послідовно, ні паралельно.Зробіть 2*8, інші можна буде підключити на окремий мппт.Яке направлення у ваших стрінгів?Скиньте фото, а то не ясно як ви, чи вам і що зробили...Nic_Roman: ↑ 24.08.2026 08:40 Dubass
-
S0N1C
Member
людина яка не розуміє таких базових речей - або троль або не повинен цим сам займатися 
-
Nic_Roman
Member
Dubass
Південь, на окремому мппт не буде працювати 4 панелі! Треба робити 7+7+6! І щераз рити трашнею! Не проблема підключити просто то ще раз рити 50 м в ручну і 130м кабелю купувати і 3 автомати! Я хотів знати чи не можна 20 панелей підключити на 2 стрінги! Якщо немає варіантів то прийдеться рити щераз
Відправлено через 1 хвилину 12 секунд:
S0N1C
Якщо я стоматолог то маю розумітися в сонячних панелях? Вас якщо болить зуб і ви не розумієте базових питань про зуби то ви троль?
Південь, на окремому мппт не буде працювати 4 панелі! Треба робити 7+7+6! І щераз рити трашнею! Не проблема підключити просто то ще раз рити 50 м в ручну і 130м кабелю купувати і 3 автомати! Я хотів знати чи не можна 20 панелей підключити на 2 стрінги! Якщо немає варіантів то прийдеться рити щераз
S0N1C
Якщо я стоматолог то маю розумітися в сонячних панелях? Вас якщо болить зуб і ви не розумієте базових питань про зуби то ви троль?
-
Dubass
Member
Якщо всі 20 шт на одному даху і направлені на південь і мають однаковий кут, то є 2 варіанти :
1.Просто відключити 4 панелі, зробити 2*8, 4 шт підключити на окремий мппт.
2.Якщо ще є місце куди встановити ,докупити ще 4 шт, таких же.Можна підключити 1 стрінг паралельно 2*8 шт і один послідовно 1*8.
Побачив фото, краще 1 варіант.
-
S0N1C
Member
Nic_Roman
так я дію за вашою логікою і не лізу собі або людям ковиряти зуби
Відправлено через 3 хвилини 17 секунд:
просто на форумі останнім часом у людей(мабуть) виникають дивні питання і вже закрадається думка шо то якесь ШІ пише, так шо не ображайтеся
так я дію за вашою логікою і не лізу собі або людям ковиряти зуби
Відправлено через 3 хвилини 17 секунд:
просто на форумі останнім часом у людей(мабуть) виникають дивні питання і вже закрадається думка шо то якесь ШІ пише, так шо не ображайтеся
-
Nic_Roman
Member
S0N1C
Я прошу поради, а не стверджую, що компетентний! Тема називається ділимося досвідом! А не я працюю електриком і точно знаю краще за всіх!
Відправлено через 58 секунд:
На ші не треба розраховувати бо в оди прекрасний момент він пише так я помилився
Відправлено через 44 секунди:
То що я на форумі з 2009 року то можна зрозуміти, що я не бот
Я прошу поради, а не стверджую, що компетентний! Тема називається ділимося досвідом! А не я працюю електриком і точно знаю краще за всіх!
На ші не треба розраховувати бо в оди прекрасний момент він пише так я помилився
Відправлено через 44 секунди:
То що я на форумі з 2009 року то можна зрозуміти, що я не бот
-
Dubass
Member
Якщо не хочете тягнути ще кабель, зробіть паралельно 1 стрінг 2*8 шт на 1 мппт , а останні 4 шт на 2 стрінг на інший мппт, на зиму може так буде краще.Nic_Roman: ↑ 24.08.2026 10:05 S0N1C
-
SergN
Member
Так, може, для диверсифікації третій стрінг розмістити десь в іншому місці під інший напрям? Може, і траншею там не треба буде копати. Але фізично доведеться відключені з поточної збірки панелі перенести на інше місце.Nic_Roman: ↑ 24.08.2026 09:45Південь, на окремому мппт не буде працювати 4 панелі! Треба робити 7+7+6! І щераз рити трашнею! Не проблема підключити просто то ще раз рити 50 м в ручну і 130м
-
dimus8210
Member
Місця хоч конями катайся, я би ще один стрінг зробив якщо грошей вистачає, як користувач 14кВт панелей на південь можу впевнено сказати що на весну-літо-осінь не вистачає стрінга кіловатт на 7 західного напрямку з якого до 19-20 години можна генерацію братиNic_Roman: ↑ 24.08.2026 09:45 Dubass
S0N1C
-
tablestikus
Member
А, це твоя чергова фантазія як з всі ТЕЦ знищені без можливості відновлення.
-
S0N1C
Member
tablestikus
це не фантазія, погуглі шо там зараз на окупованих
це не фантазія, погуглі шо там зараз на окупованих
-
Dubass
Member
У мого знайомого 2 стрінги , південь схід і південь захід, так от зимою з листопада по лютий, працює тільки південь, тому краще докупити АКБ, ніж ставити ще панелі.dimus8210: ↑ 24.08.2026 10:10Місця хоч конями катайся, я би ще один стрінг зробив якщо грошей вистачає, як користувач 14кВт панелей на південь можу впевнено сказати що на весну-літо-осінь не вистачає стрінга кіловатт на 7 західного напрямку з якого до 19-20 години можна генерацію братиNic_Roman: ↑ 24.08.2026 09:45 Dubass
S0N1C