Новини
Останні статті і огляди
Не запускається пк з материнкою Asrock a320m-hdv R4.02
-
BGMT
Junior
Купувалась б/у материнка asrock a320m-hdv r4.0 rev 4.02 для другого пк, під процесор ryzen 5 1600 AF, проте спершу вона на цьому процесорі не запускалась, точніше не видавало картинку попри те, що кулери крутились. Перепробував багато чого і нічого, спершу думав проблема в ram, але навіть з моєю озу з основного пк також не запускалась. Вставив speaker, і тоді були сигнали в певних моментах як я вставляв озу, але всеодно не давала зображення на монітор взагалі, після чого я вирішив попробувати запустити на проці з основного пк ryzen 5 5600 і успішно зміг зайти в bios, в самому bios писало версію p10.43 на сайті вказано, що ця версія не підтримує bristol ridge, але ж AF відноситься до pinnacle ridge, проте на кожній прошивці зазначається, що не рекомендовано прошивати його якщо у вас процесора pinnacle ridge, в процесорів я спершу не мав сумнівів тому-що перед своїм апгрейдом він в мене працював справно і залишив я його був на не повний рік в коробці з під нового процесора, спершу пробував перевстановити прошивку через встроїну утиліту instant flash, але він просто не давав оновитись писавши invalid file, пробували через afudos і писало 46 - Error: problem getting flash information, і потім пробували прошити через systemresque flashrom і ніби все записалось без проблем написало verified, але після вимкнення пк, вже на жодному процесорі не було можливості зайти в bios, сам вентилятор проца працював на одній швидкості, а спікер просто мовчав, прийняв рішення дати одному майстру на перепрошивку, але з його малочислених слів він сказав, "запустилось, але після першої перезагрузки вилетів", "раджу просто купити нову материнку, тому-що тут потрібно діагностувати і перепаювати, а це вже не дешево", "якийсь модуль вилетів, потрібно діагностувати", забравши плату додому я попробував знову сам запустити, але нічого не змінилось з того моменту як я відніс до нього, тобто так само кулери крутились, але ні сигналу, ні зміну швидкості немає, пробував ще передивитись ніжки сокета, вони всі рівні, також процесор сам по собі при включенні і роботі 3-4хв нагрівається, але не значно. В даний момент я без розуміння, що робити далі, чи плата мертва, чи цей майстер міг неправильно прошити спершу, чи проблема справді в якомусь нагріванні компонента через який злітає прошивка, чи проц сам виявляється вже мертвий, чи що взагалі може бути, не знаю чи купувати програматор для спроби самому прошити, в крайньому випадку, якщо не зможу перепрошити на 1600AF то щоб перепрошити назад на версію яка зможе підтримувати процесори 5000 серії, і взагалі чи це буде доцільно, оскільки сам перепаяти і замінити сам чіп bios я не зможу бо навички в пайці в мене практично немає, тай не хочу, бюджет дещо обмежений тепер для нової плати, оскільки великі затрати пішли на озу, ссд, тай не впевнений на всі сто, що проблема саме в платі, а не в проці, а найближчий якийсь сервіс знаходиться доволі далеко.
-
QFlash
Member
Тут ціла дисертація.
-
BGMT
Junior
Та старався описати повну хронологію цього сюрю в якому я останній тиждень) Але якщо коротко, чи є сенс зараз купувати CH341A з прищіпкою і пробувати шити самому ? І чи могла від збою flashrom померти сам проц, чи чіп на платі
-
Shpoker
Member
BGMT
никаких технологий восстановления биоса в этой мамке в мануале не описано, неси толковому мастеру ибо сам ничего не сделаешь.
Отправлено спустя 1 минуту 13 секунд:
никаких технологий восстановления биоса в этой мамке в мануале не описано, неси толковому мастеру ибо сам ничего не сделаешь.
Отправлено спустя 1 минуту 13 секунд:
а мозги есть пользоваться этим счастьем? если нету опыта перешивания рабочей мамки в рабочую, то труп можешь хоть 100 раз перешить, так и не поняв чего оно не заработалоBGMT: ↑ 22.08.2026 22:45купувати CH341A з прищіпкою
-
x0taby4
Member
Трохи сабжу. Шити біос прищепкою той ще сюр. По нормальному спаяти ром і шити програматором. Судячи з всього ви навіть уявлення не маєте про те що потрібно робити. Несіть в сервіс чи Генку попитайте тут на форумі можливо візметься, фактично там на годинки дві три роботи. Окрім того судячи по сайту Асроку r5 1600 AF відсутній в списку підтримуваних.
-
big_bang
Member
єдиний нормальний коментарx0taby4: ↑ 23.08.2026 09:53 Трохи сабжу. Шити біос прищепкою той ще сюр. По нормальному спаяти ром і шити програматором. Судячи з всього ви навіть уявлення не маєте про те що потрібно робити. Несіть в сервіс чи Генку попитайте тут на форумі можливо візметься, фактично там на годинки дві три роботи. Окрім того судячи по сайту Асроку r5 1600 AF відсутній в списку підтримуваних.
пишем сюди свою історію/проблему пошта є поряд ?
-
sasha76
Member
он должен жить но только с внешней видухой.может проц дохлый.там 1600 есть в поддержке.
-
Sharkoff
Member
BGMT
Або запитайте у знайомих спочатку самий дешевий 1200, стандартний, summit ridge. Його підтримує всі версії Біос. Хоча Asrock не рекомендує використовувати новіші біоси з таким процом.
І ще одне, у Asrock є правила оновлення Біос. Там потрібно їх шити по черзі. Поступово. Інакше буде чорний екран. В списку Біосів це описується, який спочатку, потім який наступний
Або запитайте у знайомих спочатку самий дешевий 1200, стандартний, summit ridge. Його підтримує всі версії Біос. Хоча Asrock не рекомендує використовувати новіші біоси з таким процом.
І ще одне, у Asrock є правила оновлення Біос. Там потрібно їх шити по черзі. Поступово. Інакше буде чорний екран. В списку Біосів це описується, який спочатку, потім який наступний
-
BGMT
Junior
Та проц не дохлий, тому-що ще до маніпуляцій з flashrom, він проходив першу post обробку, тому-що коли я виймав озу то спікер видавав 3 коротких сигнали, з озу спікер мовчав, думав мб якийсь кофлікт комплектуючих, але на іншій платі раніше вони всі між собою працювали норм, за програматор то звичайно поки розбираюсь, стараюсь дізнатись про всі нюанси перед тим я самому лізти з тим.
-
Sharkoff
Member
Проца дійсно не має у списку підтримуваних cpu. Хоча це не означає, що його коду не має в Біос.
А 1600 є наприклад отакий:
1600(YD1600BBM6IAF) - версія Біос потрібна 6:10.
І ще одне, після оновлення Біос, буває таке що потрібно зняти батарейку на кілька хвилин для збросу Біос налаштування.
У мого товариша є Asus b350, так от коли оновили Біос - чорний екран. Він просто перестав видавати зображення на відео карту. Прийшов його знайомий інженер, пошаманив з мамкою і запустив. Скинув Біос налаштування.
Може бути таке, що мамка пробує видати зображення через відеоядро проца, хоча його не має.
А 1600 є наприклад отакий:
1600(YD1600BBM6IAF) - версія Біос потрібна 6:10.
І ще одне, після оновлення Біос, буває таке що потрібно зняти батарейку на кілька хвилин для збросу Біос налаштування.
У мого товариша є Asus b350, так от коли оновили Біос - чорний екран. Він просто перестав видавати зображення на відео карту. Прийшов його знайомий інженер, пошаманив з мамкою і запустив. Скинув Біос налаштування.
Може бути таке, що мамка пробує видати зображення через відеоядро проца, хоча його не має.
-
BGMT
Junior
Та пробували і батарейку, і контакти cmos замикали, але все без змін
Відправлено через 40 хвилин 10 секунд:
На сайті asrock в списку підтримуваних процесорів, саме для цеї плати пише мінімальну версію bios для YD1600BBM6IAF це p3.70, чому він не запускався на p10.43, я без поняття
На сайті asrock в списку підтримуваних процесорів, саме для цеї плати пише мінімальну версію bios для YD1600BBM6IAF це p3.70, чому він не запускався на p10.43, я без поняття
-
x0taby4
Member
Там або косяк самого вендора, що швидше за все і як написано вище він не підтримується, або він просто був дохлий. Те що він імовірно не виділений в окремо в таблиці, а типу під загальним бачем - проблема. Бо якщо він іде під загальним то підтримка повинна бути з коробки і тоді він труп.BGMT: ↑ 23.08.2026 13:27 Та пробували і батарейку, і контакти cmos замикали, але все без змін
-
Sharkoff
Member
Можливо шили Біос не з тієї плати? Бо вони ж різні є.
Я от відкривав оцю:
https://www.asrock.com/mb/AMD/A320M-HDV ... ru.asp#CPU
Я от відкривав оцю:
https://www.asrock.com/mb/AMD/A320M-HDV ... ru.asp#CPU
-
BGMT
Junior
Ну за майстра не знаю, але якщо брати ще як ми через flashrom пробували, то шили саме цю версію, бо саме така плата в нас:
https://www.asrock.com/mb/AMD/A320M-HDV ... .02.ru.asp
https://www.asrock.com/mb/AMD/A320M-HDV ... .02.ru.asp
-
Sharkoff
Member
BGMT
В такому випадку, він мав вже з коробки працювати.
Який ще проц пробували ?
В такому випадку, він мав вже з коробки працювати.
Який ще проц пробували ?
-
BGMT
Junior
Тільки ryzen 5 1600AF, та ryzen 5 5600,
Сьогодні попробую остаточно перевірити сам проц 1600AF, на іншій платі
Відправлено через 3 години 44 хвилини 20 секунд:
Крч, походу відвал проца, на іншій материнці буквально така сама біда, картинки немає, з озу жодних сигналів від спікера нема, без озу є 3 сигнали, получається першу post обробку проходить, але на цьому гайки, рішення виходить тільки брати перепрошивати bios через програматор і купувати інший проц
Крч, походу відвал проца, на іншій материнці буквально така сама біда, картинки немає, з озу жодних сигналів від спікера нема, без озу є 3 сигнали, получається першу post обробку проходить, але на цьому гайки, рішення виходить тільки брати перепрошивати bios через програматор і купувати інший проц
-
x0taby4
Member
Що за материнка і що там пищить спікер?BGMT: ↑ 23.08.2026 18:47 Тільки ryzen 5 1600AF, та ryzen 5 5600,
на іншій материнці буквально така сама біда, картинки немає, з озу жодних сигналів від спікера нема, без озу є 3 сигнали
Є три сигнали це ні про що. Материнка така-то, сигнали по типу два короткі один довгий, чи три довгі....
Відправлено через 4 хвилини 53 секунди:
Зазвичай в амі чи авард це сигнал про відсутність пам'яті як такої. З процесором є якісь сигнали? Ще одне старт амд процесорів тих поколінь зазвичай дико довгий.
-
Shpoker
Member
x0taby4
отсутствие памяти - это постоянный прерывающийся писк с равными интервалами
-
x0taby4
Member
Так то воно так, тс те саме пише. Я просто памятаю як зібрав на р5 3600 на асюсь б450ф гамінг, так він зараза хвилин десять не подавав признаків життя окрім старту кулеру цп та підсвітки. Думав що там щось здохло коли збирав, але ні досі працює зараза.Shpoker: ↑ 23.08.2026 20:21 x0taby4
-
Shpoker
Member
это норма))x0taby4: ↑ 23.08.2026 20:24Я просто памятаю як зібрав на р5 3600 на асюсь б450ф гамінг, так він зараза хвилин десять не подавав признаків життя окрім старту кулеру цп та підсвітки. Думав що там щось здохло коли збирав, але ні досі працює зараза.