Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
dimus8210
Member

Повідомлення

S0N1C: 23.08.2026 10:37 dimus8210
ну 0.04 то зараз розбіжність, а на заряді могло було бути і більше,
більш того, бмс могла стопнути заряд коли якась з комірок досягла 3.65 чи скільки там гранична напруга :shuffle: цікаво як воно буде в майбутньому, спробуй послідкувати саме на останніх хвилинах заряду шо там коїться

Відправлено через 3 хвилини 12 секунд:
в мене на дешманській батареї так і було, один раз висадив в нуль і пішов розбаланс, але то не дея, і є підозра шо комірки в мене далеко не А класу :)
потім поставив активний балансир і більше проблем не було
На деї нормально прослідкувати не вийде, відображує тільки мінімальний і максимальний показник, мучитись з підключенням по can/rs485 ліньки, і не знаю коли туди доїду. ШІ порадив на 4 години поставити флоат режим, подивимось що з цього вийде.
У мене з нкон була б/в Huawei батарейка розряджена до 1В на комірку, зарядив шматками, поставив чорну jkbms, відбалансувало, працювала нормально, зараз у брата працює без нарікань, але той довбень не хоче зайти в додаток подивитись що з комірками, для нього це вищі матерії :)

Туплю, є ж графіки, було 3,50- 3,61В
IMG-eec3f3aec0a1ae2a875d8ae06e5a3105-V.jpg
S0N1C
Member

Повідомлення

от тому і не хочется купляти без активного балансира :rotate:
fludimir
Member

Повідомлення

_clawfinger_: 23.08.2026 07:45Якщо у Вас не вибиває, отже мережа добре зроблена в квартирі. Я в себе переробив й нічого не вибиває.
А что именно вы переделали? Только контакты в розетках позатягивали, или что-то ещё?
_clawfinger_: 23.08.2026 07:45Стосовно сонячних панелей, у них є мікроінвертори, які можна підключити на порт бекап, або в будинкову мережу, якщо вона підключена до бекапа.
Те в первом случае мы занимаем бекап розетку инвертора, зато получаем пару мппт входов и система работает автономно.. но для резервного питания во время отключений это бесполезно
А во втором - микроинвертор "срет в сеть" всем что он получает от панелей, но марстек с ним как-то коммуницирует и отбирает из сети ровно столько сколько отдает микроинвертор?

https://www.nkon.nl/ua/growatt-aura-5000-plug-in.html - вот с этим девайсом никто не имел дела? По ттх тот же марстек венус е, при этом чуть дешевле и есть встроенные ммпт. Казалось бы все прямо идеально, но это ж покупка вслепую, не знаю какие нюансы у него могут быть. Ещё есть аналогичный Pylontech, выглядит вообще как марстек, но на нкон они закончились
_clawfinger_
Member

Повідомлення

fludimir
Я замінив автомати на нормальні, бо там стояв дешевий шлак, ще й давно. Коли вмикався автомат, спрацьовував захист.Перевірив розетки, одну тільки довелося підтягнути дроти, там де пральна машина, бо там трималося на соплях. На тому все.

Стосовно сонячного контролера, то він необовʼязково має бути підключений саме на порт бекапу. Якщо весь будинок підключений на порт бекап, контролер підключається до найближчої розетки будинку. Він усе одно буде в одній мережі, яка живиться з порту бекапа.
Єдина умова, контролер, зарядна станція й розумний лічильник мають бути в одній мережі. Лічильник показує скільки споживає будинок, станція живить будинок скільки треба конкретно саме в цей момент. Станція бачить скільки дає сонце. В додатку, в розділі самої станції відображається як резервна мережа.
Приклад: споживання будинку 2квт, сонце дає 1квт, станція дає ще 1квт.
Ключовим елементом тут є розумний лічильник ( не має значення який, марстек, чи шеллі, головне, щоб сумісний) з яким девайси звіряються й дають скільки треба.
Якщо сонце дає 1квт, а споживання в будинку 500-600ватт, станція буде заряджатись на різницю доступну від сонця.
Якщо станція повністю заряджена, й сонце наявне, вона намагається віддати на місто. Якщо місто недоступне, а станція повністю заряджена, то сонце вимикається. Мікроінвертор марстек автоматично вимикається. Поки станція не розрядиться на 4, або 5 відсотків. Тоді сонце вмикається й станція починає знову заряджатися, або підмішувати до сонця скільки треба.
Все це працює без налаштування й автоматично з коробки.
Hotspur
Member

Повідомлення

fludimir: 23.08.2026 02:0920-30вт собственного потребления
між 20 і 30 різниця дуже велика
SergN
Member

Повідомлення

Hotspur: 23.08.2026 16:07між 20 і 30 різниця дуже велика
Знову крохобори на арені.
Велика вона лише, коли це про зарплату в $/год, а не Вт споживання.
_VlaD_
Member

Повідомлення

Hotspur: 23.08.2026 16:07між 20 і 30 різниця дуже велика
Різниця 10Вт*год - це 31 грн на місяць.
От зараз 2.5 літра пива випив. Це як півроку неперервного споживання 10Вт*год електроенергії.
То багато це чі мало з нинішніми цінами?
31грн - це буханка хліба грубо кажучи.
Або два рази на трамваї проїхатись в Одесі.
Hotspur
Member

Повідомлення

_VlaD_: 23.08.2026 16:54Різниця 10Вт*год - це 31 грн на місяць.
ти здоровий ? це різниця між 480 ватт на добу блекаута і 720 ватт на добу блекаута. А тепер сходи купи за 31 гривню акумулятор Lifepo4 720 Wh
fludimir
Member

Повідомлення

_clawfinger_: 23.08.2026 16:05Все це працює без налаштування й автоматично з коробки.
Вы это проверяли? Не могу представить что у марстека есть такой штатный режим как запитать весь дом от бекап розетки, и подключать все туда же.
Насколько я понимаю все эти штуки - что сам венус, что микроинвертор и счётчик - разрабатывались для того чтобы работать на экономию потребления городского электричества, само собой когда оно есть, и единственное что должно работать во время отключения света - это бекап розетка венуса. Но вы говорите что прям все все будет работать?

SergN
_VlaD_
Главная разница между 20 и 30вт потребления - это трата запаса батареи на 500 втч или 750 втч за сутки работы инвертора, а не 31грн в месяц.
Вообще временами приложение показывало и 40вт разницы между батареей и розеткой, временами наоборот ~15, что там в реальности непонятно. Хотя.. вот фактически за 16 часов работы с нагрузкой около 100вт разница между тем что энергомер показал на выходе марстека и тем сколько было взято с батареи составила ровно 320втч, те выходит порядка 20вт собственного потребления (если показания приложения не врут).
_VlaD_
Member

Повідомлення

Hotspur: 23.08.2026 17:38ти здоровий ? це різниця між 480 ватт на добу блекаута і 720 ватт на добу блекаута.
В разі блекауту не бачу необхідності тримати цілодобово увімкненим ДБЖ.
fludimir
Member

Повідомлення

_VlaD_
Есть большая разница между каждые два часа бегать что то включать выключать , сидеть без света ради экономии батареи.. или просто автоматически переключиться на резервную линию и пройти отключение как будто его не было, просто держа в уме что раз мы работаем от батарей то значит расходовать её надо более менее экономно
Z440_User
Member

Повідомлення

_VlaD_, а якщо цілодобово увімкнений ДБЖ це опалення житла в першу чергу?
Nic_Roman
Member

Повідомлення

Хто може підказати по налаштуванні?
Дея 1ф 12кВт
Акум дея 16кВт
2 стрінги 645 двосторонніх лонгі 20шт сумарно
Мережу виключив бо зеленого тарифу не маю і лічильник старий бо воно чомусь скидало в мережі і лічильник мені крутив)
Зараз виникає деколи помилка f55, сила заряду акума 100а, була до сьогодні 50а

Що я не так зробив?
Вкладення
IMG_1345.jpeg
Востаннє редагувалось 23.08.2026 18:25 користувачем Nic_Roman, всього редагувалось 2 разів.
_VlaD_
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.08.2026 18:00 _VlaD_, а якщо цілодобово увімкнений ДБЖ це опалення житла в першу чергу?
Дик, у мене котел в квартирі.
Коли була .рака зі світлом та опаленням, то я вмикав котел на максимальну потужність 2-3 рази в день по пару годин.
Тобто, в разі .раки достатньо котел увімкнути три рази по дві години. А не цілодобово.
Hotspur
Member

Повідомлення

_VlaD_: 23.08.2026 17:50В разі блекауту не бачу необхідності тримати цілодобово увімкненим ДБЖ.
це твої особисті проблеми що ти бачиш а що не бачиш. в реальному світі у людей опалення і холодильники потребують енергії постійно

Відправлено через 1 хвилину 57 секунд:
Z440_User: 23.08.2026 18:00 _VlaD_, а якщо цілодобово увімкнений ДБЖ це опалення житла в першу чергу?
він не думає
1985god
Member

Повідомлення

Приїхав мені святий кулон Кулон q1000 сказати що я розчарований це дуже м’яко, по-перше він не працює з коробки хоча продавець запевняє що він перевіряє товар перед відправкою, тобто кулон не видає на резервне живлення в розетку 230 а видає 6 В, на ньому світиться помилка Р а також він при зарядженій батареї без навантаження гудить як трактор.
Так не супер високо але гудить так наче в нього старий не змазаний підшипник у вентиляторі.
Тож звертаюся до вас пророки святого кулона, що це за така помилка Р ? І чи має він в простої дирчати як трактор? V4
_VlaD_
Member

Повідомлення

Hotspur: 23.08.2026 18:10в реальному світі у людей опалення і холодильники потребують енергії постійно [/b]
Так то ти говориш про реальний світ без війни. В такому випадку і автономка не потрібна.
А тут мова про виживання в умовах війни.
Тобто, не треба 24 години тримати холодильник увімкненим.
Просто, вранці з холодильника дістаються необхідні продукти та готовиться сніданок. Потім холодильник вмикається на 1-2 години і його ніхто не відкриває до обіду.
В обід продукти дістали, потім заживили холодильник.
Ввечері те саме.
Наніч можна ще на годину увімкнути.
Доки працює холодильник, вмикаємо на повну потужність котел. Ну і т.д.
Hotspur
Member

Повідомлення

1985god: 23.08.2026 18:14 Приїхав мені святий кулон Кулон q1000 сказати що я розчарований це дуже м’яко, по-перше він не працює з коробки хоча продавець запевняє що він перевіряє товар перед відправкою, тобто кулон не видає на резервне живлення в розетку 230 а видає 6 В, на ньому світиться помилка Р а також він при зарядженій батареї без навантаження гудить як трактор.
Так не супер високо але гудить так наче в нього старий не змазаний підшипник у вентиляторі.
Тож звертаюся до вас пророки святого кулона, що це за така помилка Р ? І чи має він в простої дирчати як трактор? V4
шось точно не те. коробка була ціла ?
S0N1C
Member

Повідомлення

_VlaD_: 23.08.2026 18:07
Дик, у мене котел в квартирі.
Коли була .рака зі світлом та опаленням, то я вмикав котел на максимальну потужність 2-3 рази в день по пару годин.
Тобто, в разі .раки достатньо котел увімкнути три рази по дві години. А не цілодобово.
саме так і робив, мінус холодильник :shuffle:
Був для котла маленький 300Вт інвертор Baseus (привіт кулонцам з їх бандурами :gigi: ) і 100Аг ліфер :rotate:
tablestikus
Member

Повідомлення

_VlaD_: 23.08.2026 18:17
Hotspur: 23.08.2026 18:10в реальному світі у людей опалення і холодильники потребують енергії постійно [/b]
Так то ти говориш про реальний світ без війни. В такому випадку і автономка не потрібна.
А тут мова про виживання в умовах війни.
Тобто, не треба 24 години тримати холодильник увімкненим.
Просто, вранці з холодильника дістаються необхідні продукти та готовиться сніданок. Потім холодильник вмикається на 1-2 години і його ніхто не відкриває до обіду.
В обід продукти дістали, потім заживили холодильник.
Ввечері те саме.
Наніч можна ще на годину увімкнути.
Доки працює холодильник, вмикаємо на повну потужність котел. Ну і т.д.
Така економія досить сумнівна бо що холодильник постійно заживлений і вмикається за потреби, що ви його нагріваєте і потім він на всю ковбасить. Це ще можна було зрозуміти в 2022 коли ніхто не розумів потреб, але зараз коли вже всі набрали собі що хотіли і потрібної ємності такі дії викликають тіки здивування.
Відповісти