Новини
Останні статті і огляди
LG та NVIDIA спільно розроблятимуть гуманоїдних роботів та розвиватимуть ШІ
-
AlexWest
Member
dead_rat, система навчання радикально зміниться через ШІ. Зараз їдуть на інерції зі старою системою.
-
dead_rat
Member
Як саме вона зміниться?AlexWest: ↑ 16.08.2026 11:33 dead_rat, система навчання радикально зміниться через ШІ. Зараз їдуть на інерції зі старою системою.
Раніше читали в бібліотеці, потім в гуглі, тепер у чатику. Раніше пояснення було у підручнику, тепер чат може трох більш динамічно пояснювати на основі десятка підручників у його базі. Ми копіювали реферати з інтернету, тепер з чату.
Це ж не бог вість яка зміна.
Люди, що кажуть мені, що ЗМІНИТЬСЯ УСЕ!!! Чомусь не можуть навести жодного прикладу, усе в якомусь майбутньому, котре таке АІ-прекрасне, що не треба буде навіть помирать (с)
-
AlexWest
Member
dead_rat, зміниться програма і предмети, бо світу тепер треба зовсім інші спеціалісти у зовсім інших кількостях. Людей вчитимуть працювати з ШІ і розуміти як він працює, як навчається і розвивається. Курси кібербезпеки. Вміння аналізувати й вигадувати нове, а не запам'ятовувати. Бо запам'ятовування як навик скоро взагалі зникне за ненадобністю. А не заборонятимуть чи блокуватимуть ШІ, як вважають наївні.
-
dead_rat
Member
1. Як з абсолютно кожною новою технологієюAlexWest: ↑ 16.08.2026 13:35 dead_rat, зміниться програма і предмети, бо світу тепер
1. треба зовсім інші спеціалісти у зовсім інших кількостях.
2. Людей вчитимуть працювати з ШІ і розуміти як він працює, як навчається і розвивається.
3. Курси кібербезпеки.
4. Вміння аналізувати й вигадувати нове, а не запам'ятовувати. Бо запам'ятовування як навик скоро взагалі зникне за ненадобністю. А не заборонятимуть чи блокуватимуть ШІ, як вважають наївні.
2. Як з абсолютно кожною новою технологією, причому навчитися користуватися АІ в рази простіше ніж будь-якою попередньою технологією
3. Це вже є, в кожній фірмі тебе заставлять проходити щороку. В універі теж наче ці програми з середини нульових, принаймні в 2005 це було вже у Київі, колега там навчався
4. Це взагалі суть всієі історії людства з часу винайдення палки - думати головою.
Я правильно роблю висновок, що нічого не зміниться в 99%? Раніше в універі треба було трох показати учням MS Office та бейсік, а зараз якийсь Claude Code.
-
AlexWest
Member
Ні, неправильно розумієте. Ви з адептів бульбашки, що "має скоро луснути? І в появу ШІ людського рівня і згодом сильного ШІ ви не вірите?dead_rat: ↑ 16.08.2026 13:421. Як з абсолютно кожною новою технологієюAlexWest: ↑ 16.08.2026 13:35 dead_rat, зміниться програма і предмети, бо світу тепер
1. треба зовсім інші спеціалісти у зовсім інших кількостях.
2. Людей вчитимуть працювати з ШІ і розуміти як він працює, як навчається і розвивається.
3. Курси кібербезпеки.
4. Вміння аналізувати й вигадувати нове, а не запам'ятовувати. Бо запам'ятовування як навик скоро взагалі зникне за ненадобністю. А не заборонятимуть чи блокуватимуть ШІ, як вважають наївні.
2. Як з абсолютно кожною новою технологією, причому навчитися користуватися АІ в рази простіше ніж будь-якою попередньою технологією
3. Це вже є, в кожній фірмі тебе заставлять проходити щороку. В універі теж наче ці програми з середини нульових, принаймні в 2005 це було вже у Київі, колега там навчався
4. Це взагалі суть всієі історії людства з часу винайдення палки - думати головою.
Я правильно роблю висновок, що нічого не зміниться в 99%? Раніше в універі треба було трох показати учням MS Office та бейсік, а зараз якийсь Claude Code.
-
dead_rat
Member
Взагалі ні, не вірю.AlexWest: ↑ 16.08.2026 16:07Ні, неправильно розумієте. Ви з адептів бульбашки, що "має скоро луснути? І в появу ШІ людського рівня і згодом сильного ШІ ви не вірите?dead_rat: ↑ 16.08.2026 13:42
1. Як з абсолютно кожною новою технологією
Я відповідаю за розробку в цирку на десь 400 людей в моєму лише підрозділі. Мені цей АІ пхають усюди, є цілих три команди по його впровадженню і бюджети в мільйони євро на місяць. Я бачу і витрати і результати від А до Я, і я сам користуюся цим лайном кожен день в рази більше за тебе і клод, і агенти, і спек розробка, і скіли і будь яка фігня що ти міг чути.
Ах да, роботи в мене є теж - Locus robotics та Autostore. Там я теж прекрасно знаю результати впровадження і кількість мільйонів $ в наших американських складах.
Я бачу і DORA і зміни в розробки і ціни хостингу і ітогові результати бізнесу. Поки що основний профіт, це звільнити людей, а хто лишився щоб пахали більше(не сильно нфективніше, а просто більше)
-
yariksom
Member
Думаю, що зміниться, ШІ уже зараз може обробляти величезні масиви інформації, правда ще кульгає з оцінкою і аналізом, це буде наступним кроком, а коли зможе ці знання використати для створення чогось нового це наступний крок, а коли нового і працюючого - це фінал.dead_rat: ↑ 16.08.2026 12:29Люди, що кажуть мені, що ЗМІНИТЬСЯ УСЕ!!! Чомусь не можуть навести жодного прикладу, усе в якомусь майбутньому, котре таке АІ-прекрасне, що не треба буде навіть помирать (с)
Рано чи пізно вже й народжуватися не треба буде, не те, що вмирати
-
dead_rat
Member
Це, доречі, неправда, чи скажемо так, не зовсім правда. Контекст більшості моделей - 1 мільйон токенів, що приблизно 200-300 тисяч слів(3-5 мегабайт тексту). Це не мало, але обʼєктивно копійки порівнянот з тим що обробляється класичними біг дата тулзами типу Spark, Flink чи Databricks/Snowflake де ми мали петабайти ще десять років тому(1 петабайт це тисяча терабайт)yariksom: ↑ 16.08.2026 23:50Думаю, що зміниться, ШІ уже зараз може обробляти величезні масиви інформації, правда ще кульгає з оцінкою і аналізом, це буде наступним кроком, а коли зможе ці знання використати для створення чогось нового це наступний крок, а коли нового і працюючого - це фінал.dead_rat: ↑ 16.08.2026 12:29Люди, що кажуть мені, що ЗМІНИТЬСЯ УСЕ!!! Чомусь не можуть навести жодного прикладу, усе в якомусь майбутньому, котре таке АІ-прекрасне, що не треба буде навіть помирать (с)
Рано чи пізно вже й народжуватися не треба буде, не те, що вмирати![]()
-
Mozdev
Member
+1dead_rat: ↑ 17.08.2026 00:23Це, доречі, неправда, чи скажемо так, не зовсім правда. Контекст більшості моделей - 1 мільйон токенів, що приблизно 200-300 тисяч слів(3-5 мегабайт тексту). Це не мало, але обʼєктивно копійки порівнянот з тим що обробляється класичними біг дата тулзами типу Spark, Flink чи Databricks/Snowflake де ми мали петабайти ще десять років тому(1 петабайт це тисяча терабайт)yariksom: ↑ 16.08.2026 23:50
Думаю, що зміниться, ШІ уже зараз може обробляти величезні масиви інформації, правда ще кульгає з оцінкою і аналізом, це буде наступним кроком, а коли зможе ці знання використати для створення чогось нового це наступний крок, а коли нового і працюючого - це фінал.
Рано чи пізно вже й народжуватися не треба буде, не те, що вмирати![]()
Ось почитавши пости цього пана я повністю з ним згоден, не треба чекати на чудо від "нейро-мереж" які з маркетологічних міркувань назвали "ШІ", а провадження "ШІ" зазначай дійсно призводить до поганих наслідків,
результат в ідеалі, те на те й виходить в плані ефективності, -зп звільнених людей, а в реальності призводить до скорочення продуктивності бо "ШІ" дуже часто "галюнами" балується, і за ним доводиться чимало виправляти, а це додатковий час та навантаження, а в деяких компаніях де керівництво хоч трохи при тямі, повертають все назад, "ші" поки що не здатен замінити людну навіть й близько, так як окремий помічний інструмент так, тому повністю автоматизований ші це поки що біда, боdead_rat:"Я бачу і DORA і зміни в розробки і ціни хостингу і ітогові результати бізнесу. Поки що основний профіт, це звільнити людей, а хто лишився щоб пахали більше(не сильно нфективніше, а просто більше)"
Що до навчання це, і плюс і мінус, плюс в тому що ші, і на даному етапі, якщо дуже спрощено( це не більше ніж просунутий "гугл" з функцією інтелектуальної обробки пошукових запитів, та видачі їх у гарно скомпонованому вигляді), тому ж студенту це зекономить купу часу, а от якщо він це робитиме замість навчання, тобто тупо на екзамені, ші замість власної пам'яті та місків застосує, ось це буде дуже погано, бо це буде не навчена людина, а придаток зайвий до "ШІ"."для простоти розуміння уявіть що вам дали автоматизований станок-дриль на текстовому або в кращому випадку голосовому керуванні, і ви дали йому завдання просвердлити 5 отворів з відстанню поміж ними у 3 см підряд у лінію, результат 4, отвори перші два рівно і як треба через 3 см, а от 3й на 2 см вище і на 5 см далі ( бо йому здалося що так краще), 4-й на 6 см нище і на 1 см блище, а 5-й він вирішв що буде зайвим."
Стосовно обробки даних у "ші", так там є об'єктивні обмеження,
І це нас веде до того що, або мати свій дата центр, власні локальні "ШІ", що дорого і складно, або використовувати хмарні сервіси але тоді, ти повністю залежний від "великих корпорацій", і також в цьому випадку, всі твої данні належатимуть ним, в тому числі проєкти, вихідний код і тд., навіть якщо вони будуть запевняти що це не так.dead_rat:Контекст більшості моделей - 1 мільйон токенів, що приблизно 200-300 тисяч слів(3-5 мегабайт тексту). Це не мало, але обʼєктивно копійки порівнянот з тим що обробляється класичними біг дата тулзами типу Spark, Flink чи Databricks/Snowflake де ми мали петабайти ще десять років тому(1 петабайт це тисяча терабайт)
"Хто володіє інформацією той володіє світом" © Натан Ротшильд
А "ШІ" це чимала частина тієї "Інформації"