Qualcomm розповіла про платформу Snapdragon C для недорогих ноутбуків на базі Windows

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
1234waltz
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Qualcomm розповіла про платформу Snapdragon C для недорогих ноутбуків на базі Windows
У ролі головного конкурента Snapdragon C компанія обрала процесор Intel N250. За результатами власних тестів Qualcomm заявляє як про суттєву перевагу в продуктивності
Intel Processor N250 - 4 ядра, рефреш рефреша з Gracemont 2021 року, 10 нм.
Кхм. Ну не дивно, що якись стеройдний бюджетний Snapdragon з 8 ядрами та LPDDR5X, скоріше за все на оптимізованому 6 нм ТСМЦ, буде швидший за рефреш 4 ядерника з 2021 року.
MAKKACIN
Member

Повідомлення

1234waltz
Та не такий цей проц і старий шо прям рефреш рефреш, та і частоти норм як для бюджетного.

https://www.intel.com/content/www/us/en ... tions.html

Для таких ноутів на мою думку вирішальною є тривалість роботи від акб, і якшо ціна буде норм і надійність буде норм і швидкодія то наче гарний варіант в такий сегмент для простих домашніх завдань
yurius_r
Member

Повідомлення

Із цікавого - тут є дві лінії pcie 3.0. Вроді як у 778G такого щастя немає, тож теоретично можливий з'ємний nvme.
erkins007
Member

Повідомлення

Главное что там в целом выйдет. Хотя щас у 300$ конкурентов вообще будет мало
yurius_r
Member

Повідомлення

erkins007
Так там 300$ не буде, Acer із попередніх новин 450 фунтів у GB. Тож таке.
yariksom
Member

Повідомлення

Це буде дуже великий galaxy a32 :lol:
tornadox
Member

Повідомлення

yurius_r: 13.08.2026 14:22 Так там 300$ не буде, Acer із попередніх новин 450 фунтів у GB. Тож таке.
на амазоні є такі моделі, питання навіщо брати Snapdragon C, якщо можна взяти Ryzen? Година додаткового перегляду ютубу?
Зображення
MAKKACIN
Member

Повідомлення

tornadox
Я поки надійність снапів не знаю, АЛЕ райзени ой як часто виходять з ладу. Тупо по рандомних причинах, часто охолодження нормального прижиму немає і з заводу 90+ градусів долбиця. Того між ними я б обирав снап напевно, заради довшої роботи і цікавості як воно поробе :laugh:
yurius_r
Member

Повідомлення

tornadox: 13.08.2026 17:42питання навіщо брати Snapdragon C, якщо можна взяти Ryze
Я також не бачу сенсу поки там не буде підтримки в апстрімі Linux
MAKKACIN: 13.08.2026 18:23Я поки надійність снапів не знаю, АЛЕ райзени ой як часто виходять з ладу.
В мене немає статистики, якщо у вас є - дайте. Те що я бачу по виходу із ладу - ігрові топові моделі на Intel/AMD, які жарять по максимуму.
cadet-ua
Member

Повідомлення

Цікаво які завдання AI виконуються локально на Windows завдяки NPU ?
tornadox
Member

Повідомлення

yurius_r: 13.08.2026 19:29 Я також не бачу сенсу поки там не буде підтримки в апстрімі Linux
Якраз аналогічну тему вчора підняли на реддіті, і переважна більшість вважає, що Snapdragon за межами Android це великий flop, ніякої обіцяної підтримки лінукса не відбулося, Tuxedo відмовилися від портування, а лептопи на Windows є хіба в рекламних буклетах, загальний виторг чуть більше 1% від проданих windows лептопів за рік.
yurius_r: 13.08.2026 19:29 В мене немає статистики, якщо у вас є - дайте. Те що я бачу по виходу із ладу - ігрові топові моделі на Intel/AMD, які жарять по максимуму.
Погоджуюся, ютубом і фейсбуком лептоп не вбити. А більше воно нічого й не може.
Є така статистика.
Qualcomm Snapdragon X-Powered Laptops Flagged with "Frequently Returned Item" Tag
https://www.techpowerup.com/334538/qual ... d-item-tag
Якщо простими словами, то Амазон дає такий тег якщо товар активно повертають в магазин на протязі 30 днів.
Duck
Junior

Повідомлення

tornadox: 13.08.2026 20:55
Qualcomm Snapdragon X-Powered Laptops Flagged with "Frequently Returned Item" Tag
https://www.techpowerup.com/334538/qual ... d-item-tag
Якщо простими словами, то Амазон дає такий тег якщо товар активно повертають в магазин на протязі 30 днів.
Воно ще й виросло до 2к баксів:
спойлер
ar.png
:lol:
yurius_r
Member

Повідомлення

tornadox: 13.08.2026 20:55Snapdragon за межами Android це великий flop, ніякої обіцяної підтримки лінукса не відбулося
Там щось рухається, але на стільки повільно і часто лише завдяки ентузіастам і виробникам ноутів, а не Квалкому. І це дуже сумно. Сподіванням на просування ARM в Linux вже стільки років, що я починаю забувати. Для мене все почалося із ери PDA, Trolltech та Qtopia. Все це купила Nokia і я навіть користувався Nokia N800 у ті часи. Потім були пристрої на Nvidia Tegra2 (Toshiba AC100). І вже стільки років жоден виробник SoC не може дотягнути підтримку пристроїв у mainline. Як на мене ситуація там дуже погана, наприклад для попередніх чіпів Qualcomm за 2025-й рік час відбулася деградація у швидкодії в Linux, а в 2026-му ще й погіршилася сумісність. Найсмішніше, що скоріш за все найкращими ноутами на ARM під Linux можуть стати Macbook завдяки розповсюдженості і великому ком'юніті
1234waltz
Member

Повідомлення

tornadox: 13.08.2026 17:42 на амазоні є такі моделі, питання навіщо брати Snapdragon C, якщо можна взяти Ryzen? Година додаткового перегляду ютубу?
Справедливості заради, той Zen2 з радіком 610M та 10нм огризок алдер лейка N355 навіть близько поряд з цим Снепом не будуть стояти по реальній автономності роботи, по швидкості роботи теж у кращому випадку ноздря в ноздрю будуть йти.
Старі RDNA2 та Xe і рядом не валялись по енергоефективності навіть зі старими зразками серії Adreno 600.
В мене вже доволі не свіжий планшет зі Snap 695 5G майже сутки тримає, і це з 90 Гц дисплеєм у якого максимальна яскравість 500 ніт та 94% sRGB.
Тож я не бачу проблем, щоб у такого ноута при роботі в нативному WinARM браузері Edge вистачало автономності на 16 годин роботи. А от в режимі Prism він буде в кращому разі буде давати той самий час роботи, що й рязань чи корка.

Тут питання скоріше, нащо людині цей ноутбук, якщо можна взяти 11 дюймовий планшет з клавіатурою, у якого буде 8 ГБ рами, 256 ГБ накопичувач, схожий снеп і ще більша автономність.

Відправлено через 6 хвилин 1 секунду:
yurius_r: 13.08.2026 23:37 Найсмішніше, що скоріш за все найкращими ноутами на ARM під Linux можуть стати Macbook завдяки розповсюдженості і великому ком'юніті[/off]
Не зможуть, Asahi Linux фактично в стагнації, напівмертвий. Бо його автор трап посварився зі всім ком'юніті та він фактично єдиний був спец високого рівня в команді.
Станом на зараз навіть М1 не повна підтримка, енкодери/декодери відео досі не працюють, Thunderbolt в експерементальній підтримці і тп. М2 ще гірше, але прийнанні працює. М3 - в розробці, не придатно для юзання. М4 - навіть не в беті. М5 - навіть не в розробці і не в роадмапі.
Scoffer
Member

Повідомлення

yurius_r: 13.08.2026 23:37Там щось рухається, але на стільки повільно і часто лише завдяки ентузіастам і виробникам ноутів, а не Квалкому. І це дуже сумно.
Виробникам заліза потрібен стабільний ядерний інтерфейс. Відроїд надає такий інтерфейс через HAL-прошарок і все всіх влаштовує. В гуглі ж не зовсім дурні сидять, і таки знають що треба для того щоб відроїд захопив світ. В ванільному ж ядрі поки будуть як барани битись зі своїм монолітним монолітом і нестабільним драйверним абі, проблеми з драйверами не закінчаться ніколи.
1234waltz
Member

Повідомлення

cadet-ua: 13.08.2026 19:49 Цікаво які завдання AI виконуються локально на Windows завдяки NPU ?
Єдине що тицяв - редактор фото, воно дійсно юзає NPU, але частина функцій (привіт мій досвід з вічно гріючимся Гулаг Піхєль з шим-олег дисплєм, від якого витікають очі) платні по підписці, тобто залочено.
tornadox
Member

Повідомлення

1234waltz: 14.08.2026 09:42Справедливості заради, той Zen2 з радіком 610M та 10нм огризок алдер лейка N355 навіть близько поряд з цим Снепом не будуть стояти по реальній автономності роботи, по швидкості роботи теж у кращому випадку ноздря в ноздрю будуть йти.
Старі RDNA2 та Xe і рядом не валялись по енергоефективності навіть зі старими зразками серії Adreno 600.
Автономність в маркетингових матеріалах - це видавання бажаного за дійсне, зараз більшість лептопів вміє заряджатися і працювати від type-c, а GaN зарядки розміром з пачку від сигарет. Більшість повербанків в мідл сегментів можуть видавати 33Вт, деякі навіть 65Вт.

Знайшов огляд цього лептопа на Laptopmag, в перегляді відео майже 13 годин.
Зображення.
Ок, буде на снепі 18, і що далі?
1234waltz: 14.08.2026 09:42Тож я не бачу проблем, щоб у такого ноута при роботі в нативному WinARM браузері Edge вистачало автономності на 16 годин роботи. А от в режимі Prism він буде в кращому разі буде давати той самий час роботи, що й рязань чи корка.
Сумісність в прізм хороша лише в популярних додатках для споживання контенту, за ігри можна забути практично. Специфічний робочий софт працює погано через прізм. Отримуємо ідеальну машину для роботи з текстом, перегляду ютуб чи серіалів онлайн. Специфічні пристрої з драйверами - ні, спец софт - ні. Сторонні ос - ні.
На практиці отримуємо обмеження на рівні хром ос, андроїд і зверху з поганою ос яка хоче 32гіга оперативки і має проблеми зі сном.

Відправлено через 20 хвилин 36 секунд:
Scoffer: 14.08.2026 09:45Виробникам заліза потрібен стабільний ядерний інтерфейс. Відроїд надає такий інтерфейс через HAL-прошарок і все всіх влаштовує. В гуглі ж не зовсім дурні сидять, і таки знають що треба для того щоб відроїд захопив світ. В ванільному ж ядрі поки будуть як барани битись зі своїм монолітним монолітом і нестабільним драйверним абі, проблеми з драйверами не закінчаться ніколи.
Виробникам заліза хочеться один раз написати драйвер і більше в це не вкладатися, а ще їм потрібно, щоб пристрій застарівав кожні 2–3 роки і споживач йшов купувати новий. Тому вони тримають свій "мегакрутий" код драйвера у суворій комерційній таємниці.

Гугл цю проблему для вендорів вирішив, але той же Project Treble ніяк не полегшив життя споживачам. Ти ж досі не можеш на будь-який EOL-смартфон накотити новий ванільний Android, хоча драйвери "нібито" відділені, як ти кажеш. Тобто по факту для кінцевого користувача нічого не змінилося. Усі ці грандіозні архітектурні зміни від Гугла робляться явно не заради нашого щастя, а для власних інтересів і бізнесу.
Scoffer
Member

Повідомлення

tornadox: 14.08.2026 13:37Гугл цю проблему для вендорів вирішив, але той же Project Treble ніяк не полегшив життя споживачам.
Давай відділяти мух від котлет. Старі драйвери можна запускати на нових відроїдах? Можна. Чого, власне, і хотілось би бачити в ванільному ядрі також.
А то шо в смартфонах заблоковані рути і бутлоадери то зовсім інша історія, ніяк не пов'язана з драйверами.
Єдине що в відроїді хал все таки не повноцінний тому що не інтегрована штука, а костильна надбудова зверху мейнстрімного ядра і працює повехру ядра виключно для юзер-спейсних драйверів. В вінді (і в багатьох старих-добрих жирних юніксах) все навпаки: хал або під ядром (вінда, AIX, соляра не на спарках) або взагалі частина фірмварі (соляра на спарках, HP-UX), що знімає обмеження на тип драйверів.

Відправлено через 9 хвилин 55 секунд:
І я впевнений що ситуація з ванільним ядром зроблена навмисно тому що більшість грошових подачок в лінукс фундацію від виробників обладнання. А якщо драйвери раз написав і далі працюватимуть, то за шо жирувати?)

Відправлено через 2 хвилини 18 секунд:
Навіть в макосі є якась подоба хала, хоча макос працює на двох з половиною пристроях і здавалось би можна обійтись без. :horror: Лише лінукс один нетакусій.
tornadox
Member

Повідомлення

Scoffer: 14.08.2026 14:09Давай відділяти мух від котлет. Старі драйвери можна запускати на нових відроїдах? Можна. Чого, власне, і хотілось би бачити в ванільному ядрі також.
А то шо в смартфонах заблоковані рути і бутлоадери то зовсім інша історія, ніяк не пов'язана з драйверами.
Єдине що в відроїді хал все таки не повноцінний тому що не інтегрована штука, а костильна надбудова зверху мейнстрімного ядра і працює повехру ядра виключно для юзер-спейсних драйверів. В вінді (і в багатьох старих-добрих жирних юніксах) все навпаки: хал або під ядром (вінда, AIX, соляра не на спарках) або взагалі частина фірмварі (соляра на спарках, HP-UX), що знімає обмеження на тип драйверів.
Та до чого тут архітектурні мухи й котлети, якщо ми говоримо про реальний результат для юзера? Ну розв'язав він свої технічні задачі всередині, ну крутиться той хал поверх ядра, і шо з того?
Кінцевому споживачу від цього нуль зиску. Виробникам смартфонів це дало інструменти, щоб простіше штампувати обіцяні оновлення перші роки, але їм і так вигідно, щоб трубка за три роки перетворювалася на гарбуз і ти йшов за новою.
Виходить, що заробляє Гугл і вендори, техногіки тішаться "правильною архітектурою", а в виграші всі, крім того, хто за це залізо гроші заплатив. То нащо тоді розказувати, яка та система класна, якщо юзеру від неї ні холодно ні спекотно?
Scoffer
Member

Повідомлення

tornadox: 14.08.2026 14:23а до чого тут архітектурні мухи й котлети, якщо ми говоримо про реальний результат для юзера
До того що вендор-лок не технічна проблема, а політична. А фізична відсутність драйвера під версію ядра з точністю до навпаки.
Очевидно що технічні і політичні проблеми мають вирішуватись по-різному.
Відповісти